úterý 27. dubna 2010

Týden 26.4. - 2. 5.

Pondělí bylo opět volné, tak jsem si zašel na masáž. Tentokrát jsem se rozšoupl a dal nohy a záda + šíje.

V úterý ráno byly po dlouhé době kopce (6x400m/400mk), tak to byla příjemná změna. Po práci jsem jel do Bílého Kostela s tím, že tam zapnu Garmina, kterého jsem našel v sobotu a ten mě dovede k majiteli. Jenže nechtěl najít satelity, tak jsem si aspoň opsal souřadnice "Doma" a zamířil domů. Pak už to vypadalo bledě, ale ještě jsem to zkusil jednou a chytlo se to. Protože už byla vybitá baterie, tak jsem to kulil hlava nehlava a po cca 3 km jsem našel místo, kde měl majitel bydlet a i bydlel. :-)

Ve středu ráno plavání v docela zalidněném bazénu, ale pak to prořídlo a plavalo se dobře. Plán byl 2x800K / P2'. Dal jsem to za 16:06 a 16:22, což je proti minulým osmistovkám ze 16. března, které byly za 16:18 a 16:42 docela rozdíl. Po práci jen necelé dvě hodinky na kole volně.

Ve čtvrtek večer kolo. naplánováno bylo 60km ( 30km pr. 28 + 20km pr 29 + 10km pr 30), ale protože jsem předpokládal, že to v mém kopcovitém okolí nedám, tak jsem jel od začátku tempo a nakonec z toho byl průměr 29,3 včetně 10km vyjetí. Celkem tedy 70km. To je za duben 998km, takže budu muset ještě ty dva v pátek najet. :)

Ráno bazén motiv 4x200K/mezi 30'' a 8x100K/mezi 20''. No ke konci to šlo ztuha. Večer se Zuzkou na kole na pivko. Takže tisícovka dosažena. :-)

Na sobotu hlásili místy déšť a místní předpověď taky nevypadala ideálně, tak jsem si vzal na kolo pláštěnku a návleky na tretry a samozřejmě, že nepršelo. V plánu od Michala bylo 120km stupňovaně po 40km, ale to se v kopcích blbě dělá, tak jsem jel tak nějak normálně a trochu si to prodloužil. Ještě, že mám Německo a jeho silnice tak blízko. Jel jsem Liberec, Zittau, Gorlitz, Lobau, Zittau a zpět do Liberce. Celkem to dalo 156km a průměrná rychlost byla 27,7km/h. Dnes výjimečně skoro nefoukalo a když ano, tak do zad. To je skoro zázrak. :)

Nedělní běh se mi taky povedl. Okostice bolela jen ze začátku a pak už ne, tak jsem zkusil běžet stupňovaně a šlo to bez bolesti. Běžel jsem to takhle: 10km/5:21/141, 6km/5:01/149, 4km/4:42/158 + 4 VK. Akorát mi nějaký hajzl ukradl láhev s pitím a hroznový cukr. Fakt nechápu, co někdo může mít z toho, že ukradne lahev od mattonky s neznámým obsahem. Ale kdybych ho načapal, tak z toho asi bude mít jarní koupání v přehrade... :)

Odpolende klasika - volně plavání, vířivka a sauna.

Tenhle týden se mi fakt moc líbil. Pěkný trénink kopců, zlepšení v osmistovkách, povedený trénink tempa na kole, dlouhé kolo pocitově taky dobré a běh bez větší bolesti nohou. A váha jde dolů - dnes 74,8kg. Ale po čokoládě se mi stýská. :)

neděle 25. dubna 2010

Týden 19. - 25.4.

V pondělí bylo volno, takže jsem bolavýma nohama po závodě nemusel hýbat.

V úterý ráno jsem byl cvičně klusnout, abych viděl, jak na tom nohy jsou a docela to šlo. Mám po závodě namožené pravé lýtko a okostice bolí jako před závodem, než jsem začal blbnout s rychlostí. Podél přehrady se běhá docela dobře. Sice je to pořád sem a tam, ale člověk potkává aspoň nějaké lidi.

Večer jsem jel s klukama okolo Red Eight Bike shopu na vyjížďku, která měla být podle mého tréninkového parťáka Zdendy pohodová. Celou cestu z Lidových Sadů k hotelu Weber po kamenech, kořenech a šíleným stoupáním jsem přemýšlel, jestli to není pohodové jen pro mě, nebo pro všechny. Ještě, že jsem neměl pulsmetr. Pak vyšlo najevo, že to dalo zabrat asi všem. Já měl jen tu smůlu, že můj super stroj Apache Santa Fé se sjetými plášti hrabal do kopce a z kopce mi zase nefungovala vidlice. Ta nefunguje od loňského Babího léta, ale na cyklovýlety se Zuzkou a zimní objem to nevadilo. Asi s tím budu muset něco udělat. Úseky z kopce byly místy opravdu brutální. Hlavně DH sekce, kde jsem místy radši tlačil. Ale brzdy fungují dobře a to je hlavní. Ke konci se mi kluci ztratili, takže jsem dojel do práce pro věci a domů.

Ve středu ráno plavání padesátek. Deset kraulem na 1:10 a deset s packama na minutě. Časy kolem 54 vteřin. No, je to údržba. :)

Večer klus 10km aneb hubneme do neoprenu. Nohy bolely. už je mi to blbý pořád psát, ale tentokrát kromě okosic i namožené lýtko ze závodu. Zítra to zkusím trochu rozhýbat v bazénu. To hubnutí není sranda, loni jsem ve stejnou dobu vážil asi o 3 kila míň a všechno to svaly určitě nejsou. Přes zimu jsem se rozežral a žádné dlouhé tréninky nebyly.

Ve čtvrtek ráno jsem dal trochu rege plavání a večer podle plánu kolo dvě hodiny. Nová silnice z Hodkovic do Českého Dubu je senzační. Sice mi trochu mrzly ruce v rukavicích, ale jinak super vyjížďka.

V pátek plavání 3x300k s pauzou 30 vteřin a pak ještě 4x150 s packami. Ke konci mě to docela zmáhalo. :)

V sobotu TEST FEST, více v samostatném článku.

V neděli jsem jel dlouhé kolo, které mělo být stupňovaně, ale jaksi nebylo. Celkem 112km a ke konci docela hic a bez vody, protože mi jeden bidon na hrbolech vyskočil a auto mi ho přejelo. Ale zase jsem našel staršího Garmina, tak doufám, že se o něj někdo přihlásí, abych nemusel shánět kolíbku a kabely. Odpoledne vyplavání a sauna.

Byl to myslím docela povedený týden. Ale sobota byla nejlepší. :)

sobota 24. dubna 2010

TEST FEST

Tak tahle akce neměla chybu. Loni mě to bohužel minulo, ale letos jsem díky souhře náhod jel a stálo to za to. Zaměřil jsem se na 29" kola, protože nejsem žádný prcek a všude se na ně pěje chvála.

Jako první jsem zkusil celopéro od Ninera J.E.T. 9 a byla to paráda. Byla to moje první jízda na 29" kolech a ještě k tomu full, takže by to asi byla paráda na jakémkoliv jiném podobném kole, ale tohle mělo i hezkou barvu. :-)

Niner J.E.T. 9

Pak jsem zcela nelogicky zkusil 26" hardtaila 4Ever Virus XC2 a byl to děs. :) To kolo je super, ale je to rychlá a lehká raketa a já měl z toho fullu rozmazlený zadek. Pak už mě žádné "malé" kolo nelákalo.

4Ever Virus XC2

Po vyklepání na 26" jsem zkusil Ninera M.C.R., který má jen 100mm zdvihu (ruku do uhně za to nedám, ale přišlo mi to tak) a je to hardtail. Má ocelový rám, což by mělo být pohodlnější, ale když jsem ho později porovnal se SUPem, tak bych spíš řekl, že to poznat nebylo. Jinak ale tak moc fajn kolo a ani moc drahé v porovnání s ostatními.

Niner M.C.R.

Dalším zkoušeným kolem byl SUP 29 TEAM. Taky moc povedené kolo. Letošní provedení do červena se mi líbí víc než loňské, ale barva nejezdí, takže přejděme k jízdním vlastnostem. :) Jede skvěle. Není to full, ale i tak jsem měl pocit, že si díky velkým kolům s terénem poradil. Držel stopu a zadní kolo neustřelovalo ani na kamenech a kořenech.

Superior 29 Team

Předposlední byl Specialized Epic 29 Comp. Další full a moc povedený. Jelo se mi na něm bezvadně a nemám co dodat. Jen jsem si pořádně neutáhl rychloupínák, takže jsem za chvíli jel jako na DH kole. Ale pak jsem potkal jednu dobrou duši a zbytek okruhu byl ok.

Specialized Epic 29 Comp

Posledním testovaným kolem byl Gary Fisher Superfly 29". No musím říct, že je to opravdu "supermoucha". Ale taky za super cenu (cca 140.000Kč). Je mnohem lehčí než ta ostatní kola a je to znát.

GF Superfly 29"

Suma sumárum, všechno to jsou prima tančíky. Kdybych je měl seřadit, tak bych řekl, že nejdražší byl i nejlepší, takže GF, Spešl, Niner J.E.T. 9, Sup a poslední Niner M.C.R. První tři jsou fully, GF nejlehčí, Niner M.C.R má nižší zdvih než GF a v rozbitých sjezdech to bylo znát. Takže žádný zásadní objev. :)

pátek 23. dubna 2010

Navilock Easylogger

O něčem takovém přemýšlím už dlouho. Navigaci jako takovou nepotřebuji, ale záznam trasy se občas může hodit. Buď když nevím, kudy jsem jel a chci to vědět a nebo když vím, kudy jsem jel, ale nechce se mi naklikávat trasu kvůli převýšení. Další využití bude při plavání nebo třeba na výletě, možností je hodně.

O tomto přístrojku už bylo napsáno hodně, např. na navigovat.cz nebo behej.com, takže se už moc rozepisovat nebudu. Jen popíšu své první zkušenosti a dojmy.

Po přečtení návodu (patřim k lidem, které baví návody si číst) jsem si ho hned večer po koupi vzal na kolo a na obrátce U Českého Dubu jsem si zkusmo vytvořil bod, který pak byl vidět v mapě. Takto se dá pěkně označit místo, které chcete třeba někomu ukázat. Doma jsem pak jen zasunul zařízení do USB portu a otevřel se průzkumník, kde stačí poklikat na soubor Win_Tools a zobrazí se trasa v Google Maps. Dá se přepínat klasická/hybridní/terénní, ale není vidět převýšení. To jsem vyřešil prozatím tak, že vyexportuji trasu do formátu GPX a tento soubor pak importuji na www.bikemap.net. Možná to půjde ještě jednodušeji, ale i tohle je už pokrok oproti klikání a vzpomínání, kudy jsem jel. Například nedávno jsem jel na švih s trenérem a jeli jsme moc pěknou trasu, kterou jsem si ale pamatoval jen zhruba a mít už Easylogger, tak mám pak trasu jako na dlani.

Takže zatím spokojenost.

neděle 18. dubna 2010

Singltrek pod Smrkem

O tomhle poměrně novém singltreku jsem se dozvěděl někdy na podzim a od té doby se chystám, že se něj pojedu podívat. Nástupní místa jsou u Obřího sudu a nad Novým městem pod Smrkem U Spálené hodpody. Já měl blíž Obří sud. Přímo na parkovišti je mapka a nějaké to povídání a cesta je od začátku pěkně značená. Začíná lesní cestou, pak se odbočí doprava do lesa a už se jede po lesních pěšinách. Je to ze začátku trochu nezvyk, protože se musí manévrovat mezi stromy, jinak je hned člověk mimo cestu. Ale za chvíli si na to člověk zvykne a nepřijde mu to. Tak první část je ale kratičká a na jejím konci je šipka doleva a pak už nic. Já tam bloudil tak dlouho, až jsem se na to vykašlal a jel jinam a pak vystoupal z Ludvíkova na lesní cestu, ze které po několika kilometrech singltrek pokračoval. Až v druhém nástupním místě U Spálené hospody jsem se na to značení zeptal dvojice bikerů a je to prý značené barevnými kolíky v zemi. Takže o tu první část jsem přišel, ale větší část jsem měl ještě před sebou. Od Spálené hospody se jede kousek lesem a pak zase pár kilometrů po asfaltu a pak už jen lesem nahoru a dolů, doprava a doleva a tak dále. Občas nějaký ten brod, lávka nebo spadlý kmen. Jestli občas jezdíte v terénu, určitě si taky někdy při přejetí nějakého "hupíku" říkáte "Víc takových!" No a tady je jich za sebou třeba pět, pak tři zatáčky a dalších šest. Většinu času nemusíte ani šlapat, protože je to stále mírně z kopce.


Občas je to o hubu, když se člověk moc rozjede a pak nestačí zatočit mezi stromy, které jsou metr od sebe, ale to už je na každém, jak si věří. Celá trasa je dlouhá 18 kilometrů, což se nezdá být moc, ale jestli nemáte celopéro, tak vězte, že pojedete pořád ze sedla a těch 18 bude až až. Pro mě aspoň bylo. Můžu to všem vřele doporučit, ale trekové kolo bych tam opravdu nebral. Občas by totiž mohlo zůstat viset za velký převodník na vrcholu muldy. Na druhou stranu se to dá pojmout i jako pohodová projížďka lesem, kde nehrozí setkání s turistou, psem nebo čtyřkolokou a i na tom trekovém kole to může být parádní zážitek.

Stránky singltreku pod Smrkem: http://www.singltrekpodsmrkem.cz

čtvrtek 15. dubna 2010

Týden 12. - 18.4. 2010

Na pondělí jsem měl naordinované volno a myslím, že bylo potřeba. Tak jsem si ho užil.

V úterý jsem dal podle plánu jen 11km lehký klus. No vlastně jsem ke konci zrychloval, ale to jen proto, že mi přišlo blbý běžet pomalu. :-)

Ve středu ráno plavání 4x500K s minutovou pauzou. Trochu jsem se toho bál, protože teď moc neplavu a přece jen je to o něco dělší než obvykle. Ale strach byl zbytečný a plavalo se mi celkem dobře. Akorát jsem začínal radši volněji.

Ve čtvrtek večer dvě hodiny na mtb po silnici. Hned na začátku mi takový pěkný pes ukousl kus ponožky. Naštěstí ne nohy. Už vidím, jak tam naháním majitele se psem za zadkem. Mohl bych to hodit za hlavu, ale nehodím. Nehodlám tamtudy prodjíždět s vědomím, že tam pobíhá volně zvíře, které může komukoliv prokosnout nohu.

V pátek večer jsem šel podle plánu připravit tělo na sobotní půlmaratón a okostoce mrchy bolely. Tak jsem tomu závodu moc šancí nedával a říkal si, že když to bude hodně bolet, tak to bude moje první DNF.

Ale naštěstí to dobře dopadlo. Sobota sice začala probuzením ze sna o tom, že jsem v Otrokovicích, zapomněl jsem si koupit banány, nemám ještě kolo v depu a nejsem převlečený a zbývá 19 minut do startu, ale pak už to bylo jen dobré. Nohy jsem nastříkal Prontoflexem, což je docela dryák, ale v tomhle případě účel světil prostředy a když jsem ho použil jednou před Stromovkou na stejný problém, tak jsem o nohou po pár kilometrech nevěděl. Možná by to šlo i bez něj, ale jistota je jistota.

První kilometr jsem se trochu nechal strhnout, ale o přepálení se zase mluvit nedalo. Běžel jsem to hlavou a šetřil si síly na závěr. Na pátém kilometru jsem byl za 21:34, 10.km za 43:07, 15km za 1:05:11 a cíl 1:32:22

Posledních 5 kilometrů mi sice už tuhly nohy, ale nic hrozného. Celkově jsem se závodem moc spokojený. Je to sice o skoro minutu zhoršení oproti loňskému času, ale loni jsem běžel v lednu maraton a měl jsem celkově více naběháno. A taky jsem loni běžel ve skupince rychle a konec bylo trápení a letos kromě posledních cca 3km na pohodu. Bylo i krásné počasí, takže si není na co stěžovat. :-)

Navečer jsem ještě jel vytočit nohy.

V neděli jsem se jel podívat na singltrek pod smrkem, ale o tom napíšu samostatný článek. Teď jen, že to bylo delší než jsem plánovat (93km/5:08 hod.), ale stálo to za to.

úterý 6. dubna 2010

Týden 5. - 11.4. 2010

V pondělí jen vyjetí na kole, pak práce na zahradě a navečer bazén a sauna. Měl jsem v plánu uplavat něco kolem kiláku, ale po rozplavání mě bolela klíční kost (asi moc zbrklé rozplavání) a tak jsem dal 10x50Kn s deskou a pak to ustoupilo a doplaval jsem to normálně.

v úterý večer mělo být kolo, ale celý den mě okostice nebolely, tak jsem dal lehký klus a šlo to.

Ve středu kolo 48 km směrem na Jablonec. Ke konci tma, ale dalo se. Ještě, že mám vymakaný to světlo na hrazdě. :-) Ale štve mě, že mi lupe někde něco buď v kazetě nebo ve středu. Kolo je po garančce a prý je lupání normální. Jenže dřív to lupalo jen někdy po silnějším záběru nebo když jsem začal šlapat po chvíli volnoběhu a dnes to lupalo i při normálním volném šlapání. Ale zase ne když jsem zabíral víc. A taky nepravidelně, tj. ne při každém šlápnutí, ale s větší frekvencí. Fakt mě to štvalo. Ke konci tréninku už to nedělalo a teď babo raď.

Ve čtvrtek ráno na biku na Ještěd a zpět. Plánoval jsem jet pak dolů přes Pláně, ale je tam ještě místy sníh, takže by to bylo ala Aldaman loni. :)

V pátek ráno běh 15km podél přehrady. Měl jsem zase radost z toho, že noha drží a kdybych se předtím napil a nemusel do práce, tak bych tam naběhal asi i dvacku. Večer jsme jeli na rodinnou návštevu do České Lípy, tak jsem si na sobotu naplánoval běh do Sloupu přes Modlivý Důl a většina cesty mi vyšla po lesních a polních cestách. Dalo do skoro 21km.

Už když jsem v sobotu večer viděl, jak venku sněží, tak mi bylo jasné, že na silničce v neděli nevyjedu. Tak jsem naplánoval trasu na mtb po silnici, aby to tak nějak odpovídalo tréninku na silnici kolem stovky. Jako bonus jsem cestou zpátky hodil Sokolíkovi do schránky jeho triatlonovou licenci. Trasa je tady: http://www.bikemap.net/route/443481 Bylo to bezva a ani nesprchlo, i když to každou chvíli vypadalo, že pršet bude. Večer jsem šel ještě vyplavat a do sauny. Ale zapomněl jsem si brejličky a tak jsem dal jen 600m a pak hurá do vířivky a sauny.

Celkově myslím vydařený týden. Na kole sice jen 214km, ale zase mám odběhnuto 46km a to se bude v Pardubicích hodit.