neděle 29. srpna 2010

Samuel XC triatlon

V neděli jsem si zase dal zase do těla. Ještě v pátek jsem flirtoval s myšlenkou, že pokud bude hnusně, zůstanu doma a maximálně lehce vyběhnu. Jenže to by pak byl týden na pytel. Navíc počasí vypadalo nadějně a tak jsem vyrazil. No a nebyl bych to já, kdybych zase někde nebloudil. V České Lípě jsem měl 3 minuty na přestup, a hned vedlejší vlak měl na okně ceduli "Nový Bor", tak jsem do něj skočil a až po dvou zastávkách mi průvodčí řekl, že jedeme do Doks. No byly mi ty názvy stanic povědomé, ale že z Doksymana, to mi nějak nedošlo. :-) Průvodčí byl v pohodě a že to prý i tak stihnu, protože ten vlak pak jede hned zpátky. Mrkl jsem na mapu a z Jestřebí to bylo do Radvance 23 km, tak jsem vystoupil a dojel to na kole.


Závod se odehrával v okolí Radvaneckého rybnika, takže moc pěkné prostředí. Předstartovni příprava byla o něco hektičtější než jindy, ale šlo to. Jelikož kola nesměla do kempu, tak se to vyřešilo minidepem hned u vody, kde se kdo chtěl převlékl do cyklověcí a nemusel pak běžet cca 200m kempem po kamínkách. Plavalo se 2x 300 metrů s výběhem z vody. Bylo to tam a zpět podél bojek, takže orientace v pohodě. Voda měla 17°C, takže jsem si celé plavání nadával, že jsem nechal neoprén doma. Čepičku samozřejmě taky, takže jsem si to pěkně užil. Když k tomu přičteme minimum naplavaných kilometrů za posledních 14 dní, neštěstí bylo na světě. :-) Z vody jsem lezl skoro poslední a možná mě předhonili i účastníci Samíka, cože je kratší verze tohoto závodu a startuje o 5 minut později. V depu trochu motání, ale mohl jsem se opřít o zábradlí. Trasa kola byla na můj vkus moc po silnici - asi 10km z celkových 30. Ale kvůli povodním byly dělány úpravy na poslední chvíli, tak je v tom pořadatel nevinně. V okolí cesty byla spousta hub, ale žádná jedlá. Stejně bych asi nezastavil. Sjel jsem 2 holky a dva kluky, ale ti vypadali, že jsou na výletě. Ale čísla měli. :) Ke konci kola už jsem měl docela tuhé nohy, tak jsem spíš točil a očekával křeče na běhu. Na ty nakonec naštěstí nedošlo.

Trasa běhu byla osmikilometrová na dva okruhy pěkným lesíkem a loukou. Běžel jsem pořád sám, jen asi v polovině druhého kola jsem v dáli uviděl postavu a těšil se, že seběhnu aspoň jednoho kluka, ale nakonec se z něj vyklubala další holka a ještě k tomu v prvním kole. Běh měl mít 8km rozdělených do dvou kol. Občerstvení bylo bohužel až v cíli, takže jsem si gel nesl zbytečně, protože ho nebylo čím zapít. Běh mám za 33 minut, tak to asi 8km nebylo. V cíli umytí kola, pivko, jídlo, pokec a vyhlášení a jelo se domů. Těsně před odjezdem začalo slabě pršet, ale nic hrozného. Celkové umístění ještě doplním, ale možná vlastně radši ne. :)

sobota 28. srpna 2010

Samsung S5620 Monte

Toto je šťastný konec příběhu o vypraném telefonu. Z toho jsem sice vymontoval vibrační motorek, ale pak jsem zjistil, že mi to je stejně k ničemu, jelikož se mobil po vyprání nedobíjel. Tak jsem se rozhodl pro koupi nového. Už nějakou dobu jsem měl vyhlídnutý Sony Ericsson C510. Ale kolega v práci má dotykový Samsung S5230 Star a je velmi spokojený. Trochu jsem pohledal na netu a moje nedůvěra k dotykovému mobilu postupně klesala, až zmizela úplně a volba padla na Samsung S5620 Monte, tedy nástupce Staru. Cena cca 3500,- mi přijde za takto vybavený mobil velmi nízká. Umí toho hodně, ale pro mě nejdůležitější asi GPS a podpora javových aplikací. Wifi jsem zkoušel, ale 3G je pekelně rychlé připojení a tak wifi skoro nepoužívám. O 3G jsem před týdnem ani nevěděl, co to je a teď si bez něj neumím život ani představit. Ba ne, tak hrozný to zase není. :-) Foťák má 3Mpixelový bez autofokusu, ale to mi na občasné vyfocení něčeho bohatě stačí. Podporuje micro SD karty do 8GB a má výstup na klasický 3,5mm jack.


K jeho standardní výbavě patří Google Maps a komunikátor s podporou ICQ a dalších kecacích programů. Hned jsem stáhl ještě Trekbuddy, SportyPal, Locify a Operu mini. Vestavěný prohlížeč Dolphin není úplně špatný a i se sám překlápí na šířku, pokud telefon otočím, ale po chvíli hlásí nedostatek paměti. Opera je navíc rychlejší a hezčí. Trekbuddy umožňuje offline navigaci bez stahování map, ale ještě se mi nepodařilo ty mapy tam nahrát. SportyPal je zase sportovní aplikace, která na základě GPS vytvoří trénink s rychlostí, převýšením, kaloriemi apod. Prostě něco jako Garmin, ale bez tepů. Používat to asi nebudu, ale vyzkoušet to musím. :-) Locify je další navigace, která stahuje mapy (ale umí pracovat i offline) a umožňuje propojení s dalšími aplikacemi, wikipedií, ukázání nejbližší "kešky", a další funkce. Taky jsem zkoušel aplikaci Endomondo, ale je to skoro to samé co Sportypal, jen s více sporty (kitesurfung, windsurfing, swimming, ...)

Dnes už asi samozřejmostí jsou blbůstky jako převaděč jednotek, stopky, odpočet, mp3 přehrávač a záznamník. Potěšil mě anglický slovník. Velmi jednoduchý, ale plně postačující. Videa lze přehrávat, ale ne přímo DivXy, ale musí se převést do mp4. K tomu je určen i přiložený program. nakonec ještě zmíním klávesnici, která je pouze klasická (na výšku) a nejde použít QWERTY. Dost lidem to vadí, ale mně ta virtuální na výšku plně vyhovuje.




Odkaz na mobilmanii a její test je zde.

neděle 22. srpna 2010

Týden 16. - 22.8.

Tento týden byl zase odpočinkový a v sobotu jsem se chtěl zúčastnit Vendelín Cupu, což je místní závod horských kol na 32km. Jenže jsem si v pondělí vypral s kalhotama mobil a byl jsem bez kalendáře. Sice mám závody zapsány i v papírovém diáři, ale nějak jsem si myslel, že mám tento víkend volný. Mobil je kaput. Sice funguje, ale jakmile do něj vložím baterii, tak začne vibrovat a to ani není zapnutý. Takže používám záložní mobil, co mám na kolo a je to utrpení.

Když tento týden stručně shrnu, tak jsem se do pátku aktivně flákal, v sobotu dal divný běh na vysokých tepech, při kterém mě trochu bolelo na plicích a v neděli pěkné kopcovité kolo. Oba víkendové dny bylo dusno na padnutí a tak jsem musel na kole poprosit dobrého pána o vodu. Prý byla pramenitá a vhodná i pro kojence. Mně stačila bohatě :-)

úterý 17. srpna 2010

Doksyman 2010

Posledni dobou je to s počasím nejisté a i tentokrát jsem už od středy sledoval předpověd a vypadalo to, že na závod bude pršet. No ale počasí překvapilo a bylo od rána krásně. Na běhu možná až moc. :-) Ale popořádku.

Na letošním Doksymanovi jsem měl závodní premiéru v neoprenu a myslím, že byla úspěšná. Přestože jsem startoval kousek stranou od hlavního pole, tak jsem chvíli po startu dostal kopačku do oka. Naštěstí bez následků a ani mi do brejliček nenateklo. Až na obrátku plavání to bylo po vlnách a celkem fajn, ale zpět to bylo pořád šikmo proti vlnám. Takže místo nádechů jsem pil a říkal jsem si, že se nadechnu při příštím záběru, ale jaksi zase vlna, tak jsem plaval chvíli prsa, aby se vydýchal a tak pořád dokola. Občas se vítr utišil a kraul se plavat dal. Výhoda neoprenu byla, že jsem plaval jako korkový špunt a nebál jsem se, že se utopím. Ke konci plaváni bylo brodění jako loni, ale protože se letos plavalo jen jedno kolo, bylo to v pohodě. Depo bylo celkem rychlé a na začátku kola byl čas 44 minut, což je vzhledem k vlnám pěkné. Začátek kola jsem oproti minulým závodům trochu napálil, protože jsme se naháněli s asi 5 lidmi a celé první kolo jsme byli navzájem na dohled. Ve druhém kole jsem sjel Sokolika a ujel mu a ve třetím jsem trochu zvolnil a šetřil se na běh a Sokolik mě pár kilometrů před depem zase dojel. Ale pak jsem mu utekl. :-) Na kole se častokrát stalo, že jsem vzhledem k rozestupům musel předjet najednou třeba 3 závodníky a to mě bavilo. Pak mě někdy zase předjeli zpátky, ale pak zase z kopce já je. Snědl jsem toho překvapivě málo (dvě půlky musli tyček z občerstvovaček a jeden Voltage od Nutrendu a asi litr a půl ionťáku), ale byl jsem v pohodě. Kolo bylo za 2:54:17 na 156 tepech s kadencí 81 (55:12/157/164, 54:14/155/162, 1:01:56/154/166) Nejsou to přesné třetiny kvůli cestě z depa a zpět.

Na běh jsem se tradičně vybavil gelem a Magneslifem, ale gel jsem po prvním kole hodil Zuzce a riskl jsem to jen na kolu s vodou. Naštěstí byla Coca-Cola, tak jsem se nebál o žaludek. Prvních 5km běhu nic moc a náběhy na křeče v levém stehnu úplně stejně jako na Grafimanovi - taky po zhruba kilometru a taky jsem to rozběhal jen za cenu mírného zpomalení. Pak jsem běžel stejnoměrně a pár lidí ještě seběhl. Už to nebyli starci a ženy jako na mých prvních závodech, ale i nějaká ta kombinéza Orca a návleky 2XU. :-) A šel jsem jen v posledním kole ten kopeček za prvni občerstvovačkou, jinak ne. Ale chtěl jsem. :-) Na gely a ionty jsem se vykašlal a běžel jen na kolu a vodu a dobrý. V cíli jsem byl za 5:37:48. Loni jsem to měl za 5:33:53, tak nevím, kde se stala chyba. Kolo jsem měl letos o minutu horší, ale průměr tepovky o 10 tepů vyšší a běh o cca 2 minuty horší na zhruba stejných tepech. Plavání nesrovnávám, to nejde. Možná jiné počasí, ale stejně jsem chtěl čas pod 5:30. A to jsem počítal s delším běhěm, který měl letos už korektní délku.


Bohužel Zuzku s Bárou nepustil hlídač do areálu, tak aspoň jedna fotka, aby bylo vidět, že si to Bára i tak užívala. :-)

Bára objevila vlny. :)

Po závodě byla domluvená večeře v restauraci u Doušů s trenérem a jeho dalšími ovečkami. Nálada byla výborná, pojedli jsme, popili a pobesedovali a pak se rozjeli domů.

Druhý den ráno jsme byli se Zuzkou na houbách a výsledek je vidět níže. :-)


sobota 7. srpna 2010

Železný knedlík

Železný knedlík nebo také Iron dumpling je děčínský závod pro amatérské sportovce. Ale bylo tam hodně závodníků, kteří tak rozhodně nevypadali. Nicméně mé pořadí (15. z 61 - zatím nejlepší) mluví za vše. :-D Přestože už od pátku pršelo a bylo jasné, že pršet hned tak nepřestane, ani na chvíli jsem neuvažoval o tom, že bych nejel. Přece jen, je to krátké a když je kde se převléknout do suchého, tak o nic nejde.

Na start jsem přijel dvě hodiny před startem a hned se schoval pod stan, ve kterém úřadovaly holky s pivem, fernetem a klobásami. Tak jsme trochu pokecali, dvakrát jsem odmítl ferneta na zahřátí a dověděl jsem se, že plavat se nebude. Voda pořád stoupala a nejen, že byl velký proud, ale i různý bordel ve vodě, takže by to bylo o zdraví. A kdo by neplaval dost rychle, skončil by v Hřensku.


Po odprezentování jsem si dal věci do depa a uvažoval, jestli nám dosáhne voda až ke kolům. Nakonec nedosáhla, ale kdyby byl první běh o hodinu delší, tak už možná jo. Ale pořadatelé přislíbili odklizení kol do bezpečí v případě potřeby, takže o nic nešlo. Každý účastník dostal sušenku, tyčku, tričko a Birrela. Plus nějaké ty letáčky a mapku Děčína.

Pořadatel se rozhodl místo plavání zařadit běh a tak byl letos Knedlík duatlon o distancích 2km - 17km - 5km. Kolo mělo být původně taky delší, ale na původní trase je brod s výškou vody za normálního stavu asi 25cm a v pátek večer to bylo po prsa. O sobotě ani nemluvě.


Bál jsem se, že nebude trasa dostatečně značená, ale byla značená perfektně a to oba běhy i kolo. První běh byla jen taková smyčka parkem plus nějaké ty hluboké kaluže. Snažil jsem se neflákat ale zase to nepřekopnout. Jestli to byly dva kilometry, tak jsem to běžel tempem 3:56 na 151 tepech. Zdá se mi to málo, ale maximálka je 178, takže to spíš jen ze začátku nestačilo vystoupat. Na konci běhu se do depa běželo pod takým mostkem, kde bylo asi tak do půl lýtek vody a tak to bylo zajímavé zpestření.


Depo bylo rychlé, jen nevím, proč jsem si dával tretry do igelitky, když byly pak po chvíli stejně úplně mokré. Kolo ze začátku po rovině po silnice, pak kus do kopce a kousek fakt krpálem, kde dost lidí tlačilo. Možná by bylo rychlejší to vyběhnout, ale kde bych pak hledal plíce nevím. Následoval mírný dlouhý sjezd s pár kopečky, kde byly sem tam rozbahněné úseky a jelo se za sebou, takže trochu ztráta. Dobré bylo taky místo, kde jsem vjel na lehký převod do bahna, že ho jako projedu a jen jsem hrabal zadním kolem. Tak jsem seskočil a byl jsem nad kotníky v bahně. Ještě, že lilo, jinak by ta trasa tak zajímavá určitě nebyla. :) Na konci bahenního úseky byl celkem prudký sjezd, kde 5 lidí tlačilo a pustili mě. Jel jsem to pomalu, ale i tak jsem jim všem ujel. :-) To už byl konec terénním hrátkám a jel se po cyklostezce zpět na nábřeží. Borec za mnou navrhl střídání, tak jsme střídali a pár lidí sjeli. Pak jsem se chytil někoho ještě trochu rychlejšího a už jsme byli skoro v depu. Do depa se jelo zase pod tím mostkem, ale teď už tam bylo vody po kolena. Tak jsem se rozjel a chtěl to projet a prd, ve vodě to nešlo. No aspoň se před uklizením do depa kolo umylo. Tak to asi naplánované nebylo, ale hodilo se to. Průměrná tepovka kola byla 162 tepů a naměřilo mi to necelých 14km.

A prý duatlon. :)

Na druhý běh jsem vybíhal s s jedním borcem kousek přede mnou a dvěma kousek za mnou. Pár lidí jsem seběhl a jeden pak seběhl zpátky mě. Začátek byl stejný jako první běh, pak přišel výběh schodů na most, za mostem zase seběh schodů, potom kus po rovině po šotolině a pak koukám, že se šplhá nahoru na silnici tak, že se chytne člověk lana, rukama se přitahuje a nohama jde po stěně. Mělo to tak 45°, takže to šlo. Navíc jsem měl pořád cyklorukavice, tak mi to neklouzalo. Následoval běh přes most, pak do zámeckého parku, do kopce k zámku a zase z kopce a pak už jen rovina parkem do cíle. Diváci fandili, no super atmosféra. Medaili si můžete prohlédnout na fotce. :) Druhý běh měl mít 5km, ale já to uběhl za 19:33, takže to asi bylo míň.

Medaile. :)

Po doběhu jsem ještě chvíli fandil dalším závodníkům a pak se šel radši převléknout. V ceně startovného byla i poukázka na jídlo a pivo, tak jsem si říkal, že budu mít pivo s chlebem, protože klobásu ani steak jsem nechtěl a stal se zázrak, dostal jsem grilovanou papriku. A bez blbých poznámek, což se hned tak nevidí. Pak mě holky ještě lákaly na after párty, ale protože mi předtím pochválily zadek, tak jsem se bál tam jít. :-D Ba ne, ale jel mi před čtvrtou vlak a vzhledem ke stavu vody jsem chtěl být doma co nejdřív. Nakonec jsem byl doma ve 22:45 a to ještě díky dobrým lidem, kteří mě z České Lípy vzali do Liberce autem. Ale bylo mi to líto a mít tam sebou čočky na další den nebo brýle, tak zůstanu na párty a spacák na přespání v tělocvičně si někde půjčím. Na té párty mělo být i promítání nejlepších momentů závodu a vyhlášení kategorie XXL (závodníci nad 100kg). Tak snad za rok.

Celkově hodnotím tento závod jako malý závod s rodinnou atmosférou, milými lidmi a profesionální organizací. Tím myslím hlavně bezchybné značení tratí, start na čas a výsledky večer v den závodu.

neděle 1. srpna 2010

Týden 26.7. - 1.8.

Tak zase po čase výživný týden. V pondělí volno, v úterý 3 x 10km svižně na silničce. Vzal jsem to směrem na Český Dub zpět a jelo se pěkně, až na ten protivítr. Ale zpátky to zase jelo 50kou na rovině.

Ve středu jsem šel stupňovaný běh a kvůli okosticím jsem běžel po silnici po rovině, pak do kopce a závěr lesem na vyhlídku Jezdec a pak do Lidových sadů na tramvaj. Už bych to asi domů nedoběhl. :)

Ve čtvrtek jen plavčo v neoprenu na přehradě. Buď mi sílí ramena a nebo už skoro umím obléknout neopren, protože mě po plavání zase bolela ramena méně než minule. Tentokrát jsem byl ale bez Zuzky, takže věci do igelitky a přivázat k molu. Po plavání koukám - všechno mokré. No tak jsem šel domů v neoprenu. Tedy jen do půl těla.

V pátek lehký klus dle plánu.

Na sobotu bylo v plánované kolo 2,5h na ujetí, ale bylo krásně a chtěl jsem prozkoumat nové lokality, tak jsem to vzal do Mnichova Hradiště a pak směrem na Turnov a přes Svijany a Sychrov do Hodkovic a pak přes Záskalí domů. Byla to bezva vyjížďka. I silnice tam jsou všude slušné.

V neděli ráno tempa 2 x 6km na 4:30 s rozklusem a výklusem a pětiminutovou pauzou mezi úseky. Ze začátku nic moc, ale pak jsem se dostal do tempa a šlo to dobře až na poslední cca kilometr. Šel jsem to takto: 6km/4:24/161 a 6km/4:25/165. Zchlazení hlavy v přehradě v pauze a po druhém úseku bylo nutností. :) Po odpoledním šlofíku ještě plavčo v neoprenu, kteé mělo být v sobotu.

V sobotu jsem znovuobjevil Šewyho blog a je to super čtení. Hlavně ta jeho přirovnání. :-)