neděle 28. listopadu 2010

Týden 22. - 28.11. - nastala krutá zima

No dobře, krutá zima vypadá asi jinak, ale ke mně krutá je, protože sníh znamená sůl na silnicích a tomu svého miláčka přece vystavovat nebudu. :-)

Takže pondělí volno a v úterý předposlední letošní vyjížďka na fullu s novými řidítky.

Na středu byl naplánový běh 2x8km po 4:40, ale nějak mi to nesedlo a blbě se mi běželo, bolely mě nohy a vůbec to stálo za prd, tak jsem dal jen 2x 4km po 4:36 a 4:34 a večer napsal trenérovi, že udeřila zima a přecházím na odpočinkový týden. :-) Taky se mi doma blbě dýchalo, prostě to chce trochu adaptace.

Ve čtvrtek ráno naposledy na biku v terénu. Ale pořídil jsem si nové světlo a konečně jsem nemusel jet ráno za tmy jako připosr... Sníh dělal hodně, ale tohle světlo opravdu svítí. Je to Fenix TK45. Jen ten držák je takový co dům dal. Uvažoval jsem o Aurorách z Dealextreme, ale to bych teď před Vánoci čekal dlouho a chtěl jsem už mít světlo doma. Díval jsem se i na světla jako je Lupine Wilma, ale ta už jsou drahé jako prase. Tohle je sice o dost těžší (má asi půl kila), ale to je cca váha, o kterou jsem od minulého týdne lehčí, takže nula od nuly pojde. A to jsme se Zuzkou večer slavili prodej bytu pizzou, pivem a zmrzlinovým pohárem. :-)

DIY držák :)

V pátek dle plánu odplavány 4 čtyřstovky - první dvě bez pacek, poslední dvě s nimi. Časy: 7:57, 8:07, 7:51, 7:57. Testík bude příští týden. Po plavání ještě vířivka.

V sobotu jsem vyrazil na starém biku a byl to šok. Uzoučká řidítka, tuhé řazení, tuhé brzdy - no prostě kolo za 8.000Kč. :) Ale to hlavní - sedlo a pláště - tam mám dobré, tak jsem se nebál ani na sněhu a ledu. :) A spadl jsem jen jednou, když jsem jel krokem takovým žlabem vedle cesty a předním kolem jsem z něj vyjel, ale zadní se smeklo a já byl na zemi. Dal jsem dvě a čtvrt hodiny převážně po silnici a ke konci už mi zase mrzly nohy. V lese by mi na ně zima nebyla, ale na hardtailu po lese už nikdy více. Už takhle mě po tréninku bolela záda od drncání. Asi stárnu :)

Na neděli byl naplánovaný další brutus běh, ale kámoš má taky odpočinkový týden a když jsem vybíhal tak bylo kolem nuly a tak jsme dali na pohodu 20km. Ke konci už zase tuhly nohy, ale průměrné tempo bylo 4:51, tak jsme byli spokojení. Pak ještě kilák a něco výklus domů a odpoledně sauna. Tentokrát ani nebylo tak šíleně přelidněno jako minule a váha ukázala 76,3kg. Takže dobrý týden. :)

středa 17. listopadu 2010

Týden 15. - 21.11.

Tak mám za sebou další tréninkový týden.

V úterý ráno jsem jel zase na kolo do Jizerek. Ve středu jsem i přes státní svátek musel do práce, ale stihl jsem aspoň o polední pauze zaplavat odloženou pyramidu z minulého týdne 200-400-600-400-200 a deseti výdechy mezi. Bylo málo lidí a díky tomu jsou časy lepší než jaké jsou poslední dobou obvyklé (3:51 8:05 12:17 8:21 4:07). Celý den byla inverze jako blázen a na běh ani kolo jsem tedy vůbec nepomyslel. A i mě ještě bolely nohy z neděle, ale kdyby nebyla ta inverze, poběžím.

V čtvrtek ráno byla pořád inverze, ale večer už ne, tak jsem dal dvě sedmičky v tempu a místo plánovaného tempa 4:50 to bylo 4:22 a 4:28. Byl jsem totiž naštvaný z práce. :-) V pátek ráno jsem dal jen tak kompenzačně hoďku a půl na biku.

V sobotu sice drobně mrholilo, ale v lese to nevadí. Jel jsem dorazit tu trasu, co jsem minulý víkend nedal celou a opět tuny bahna, ale moc pěkná trasa. Jen na Velký Vápenný jsem nejel, protože to bylo moc do kopce, bylo mokro a bylo tam plno kořenů. Tak příště. Tentokrát žádné fotky. :-) Teplota už jen kolem 6°, tak jsem to nehrotil a bylo to jen na tři a půl hodiny a cestou domů jsem si ještě koupil novou přední blikačku. Tady je:

:-)

Nějak nevím, jak počítat převýšení. Vždycky po vyjížďce uploadnu gps log na http://www.utrack.crempa.net, kde mi to napíše převýšení, ale když stenou trasu uploadnu na www.cykloserver.cz, tak má kolikrát převýšení i dvojnásobné. Píšu si to menší, abych "nepodváděl", ale je to divné.

Večer ještě nezbytná sauna a před ní kilák na vyplavání nohou. Tak nějak jsem přemítal o technice a ty věci, co mi vytýkala plavčice - nedotažený záběr a příliš vysoká frekvence záběrů spolu vlastně souvisí. Když dotahuju pořádně záběr, nemůžu tak rychle střídat ruce. No jo, zase to má logiku a zase na to člověk nepřijde hned. :-)

V neděli ráno zase běh s kámošem, tentokrát byl v plánu stupňovaný běh s posledními čtyřmi kilometry po 4:30. Už kolem 15.km mi v kopcích bylo jasné, že jsem velkou část stehenních svalových vláken nechal v sobotu na Ještědském hřebeni, ale že to bude tak špatné jsem nečekal. Nakonec to dopadlo takto: 11km/5:00/149 + 7km/4:48/159 + 4km/4:45/165 + 3,5km výklus

Večer ještě doprovod Zuzky na běhu jako vytočení nohou. Příště si vezmu klacík a budu ji popohánět jako ve filmu Maraton lásky. :-) Kdo neviděl, doporučuji (http://www.csfd.cz/film/228665-maraton-lasky). Nic náročného, ale nám se to moc líbilo.

Jo a pokud by se někomu nechtělo běhat, tak 20 minut v infrasauně je prý jako 10km běhu (zdroj: http://www.marimex.cz/o-nas/marimex-v-tv) Ale to je bez záruky. :)

neděle 14. listopadu 2010

Týden 8. - 14.11.

Tento týden byl podobný minulému. Snaha být na novém kole co nejčastěji, ale zároveň nezanedbávat normální trénink.

Po pondělním volnu následovalo úterní tempo s kámošem. Dali jsem obě šestky o trochu rychleji proti plánu (4:45/160 a 4:47/162), ale měl jsem toho pak dost.

Spaní nakonec dopadlo jak trenér předvídal.
Já s kolem v ložnici a Zuzka s Bárou v obýváku.
:)

Ve středu ráno jsem chtěl prozkoumat jednu lesní cestu, ale ve tmě jsem nenašel odbočku a tak jsem jel jezdit po Bedřichovském lese. Chtělo by to lepší světlo, abych mohl jezdit rychleji. Cestou z lesa jsem dojel mále do kravína, ale pak tam naštěstí šlo odbočit na nově zbudovávanou dálnici. Večer jsme stěhovali staré postele a pokládali koberec, tak jsem místo plavání jen chvíli tahal gumy.

Ve čtvrtek ráno zase na bika, tentokrát do běžkařského areálu ve vesci. Ale tam nic moc. Buď asfalt nebo vysoká tráva a nepřehledný terén. Po rozednění už to bylo lepší.

V pátek ráno pršelo, tak jsem zůstal v posteli a večer v bazénu dal motiv ze středy, tj. 2x800m. Šel jsem to s packama a taky jednou nebylo narváno, tak to byl fajn trénink. Časy 15:36, 16:43. Snad jsem se v prvním úseku nesekl o sto metrů. :-)

V sobotu ráno stupňovaný běh 9km po 5:10 + 7km po 4:49 + 6km po 4:39 + 1km výklus. Zase s kámošem. Zdenda mě trochu hecoval, tak byl konec asi kolem 4:30, jinak by to bylo pomalejší. Odpoledne vyjetí a protože jsem si zapomněl klíče od bytu, tak jsem jel hledat Zuzku, která šla mezitím běhat. Na druhý pokus jsem ji našel, ale kdyby vyběhla o pár minut později nebo já vyjel o chvilku dříve, tak se mineme.

V neděli jsem vyrazil zase na dlouhou mtb vyjížďku na Ještědský hřeben (správně se to jmenuje Ještědsko - kozákovský hřbet, ale kdo by se s tím vypisoval) a plánoval jsem dojet až do Jítravy. Ale to bych pak musel jet domů vlakem nebo přespat někde v lese. Už takhle to bylo na 5 hodin. Chtělo by to cestou nějakou hospůdku s teráskou a nealko pivem. Fakt jsem na něj měl dnes chuť. :-) Navigace v mobilu je výborná. Mám to v takovém pouzdru na paži (skoro jako Predátor :)) a když si nejsem jistý, kouknu a vidím, že jedu jinou cestou, než jsem si doma naplánoval a vrátím se. Dříve jsem pořád lovil mapu a stejně mi to moc nepomohlo. Na cestách bylo všude bláto a tak jsem udělal Šewymu jednu pěknou bahenní fotku:


Na Ještědu foukalo jako vždycky a byly tam hromady turistů i "turistů", co přijeli autem. Odpoledne jsem šel ještě do sauny a před ní si zaplaval 500 metrů znak jen tak regeneračně. V sauně jsem se zvážil a mám už jen 77,2kg, tak jsem si cestou domů mohl koupit na oslavu Romadůra.

Ještěd dobyt. :)


neděle 7. listopadu 2010

Týden 1. - 7.11.

Tento týden byl ve znamení bikování. Ale protože plán je plán, tak jsem se snažil nevynechat ani jeden trénink. Nakonec se mi to podařilo a tak bude trenér spokojený a nebude mít zase blbý připomínky o flákání. :-D

V pondělí jsem si byl pro kolo a ladil drobnosti na kole - snížení řidítek a tak. Takže plánovaný běh padl, ale přepsal jsem si ho na pátek.

O úterním brzkém vstávání jsem už psal dříve, takže jen shrnutí - bylo to 34km po Jizerkách se startem ve tři ráno, abych stihl v pohodě práci.

Ve středu jsem se málem přizabil, když jsem jel zase ráno takový malý mb okruh, který občas jezdívám a nečekaně jsem měl ve sjezdu v cestě závoru. No dobrzdil jsem to a myslím, že brzdy už jsou zajeté. :-) Večer jsem ještě dal plánovaný běh 2x 5km po 4:40. Ještě před během jsem namontoval rohy a těšil se na čtvrteční ráno.

Zase bylo sucho a teplo, tak jsem si to o to víc užil, ale na zpáteční cestě mi přestal řadit přesmykač. Tak si říkám, čím to může být a pak koukám, že mi skočil kamínek přímo do mechanismu přesmykače. Tak jsem ho vyšťoural a zase to šlapalo jak má. Po práci ještě plavčo - opět v plném bazénu s vlnami, ale časy už trochu lepší. 3x500 kraulem s minutovou pauzou za 10:25, 10:28 a 10:44. No je to bída, ale lepší se to.

V pátek ráno zase na kolo, tentokrát naivně s cílem zdolat Ovčí horu. Jenže jsem si neuvědomil, že na podzim tam bude spadané listí (koho by to napadlo, že?) a tak jsem to po 4 pokusech zabalil. Navíc jsem při jednom sjezdu zajel předním kolem do asi 30 cm hluboké průrvy schované pod listím a kolo tam zůstalo a mě to vykoplo a ještě jsem kousek popoběhl. Byl to takový hodně rychlý přechod z kola na běh. Kdyby měl nekdo zájem, mohu naučit. :-) Večer ještě 21 kilometrů s kámošem. Prý to špatně naměřil, ale myslím, že kecá a jen mi neřekl, že to plánuje tak dlouhé. Ale pití jsem měl, takže dobrý. I když ke konci už jsem trochu chcípal.

Na sobotu jsem se těšil jak malej. Jel jsem na singltrek pod Smrkem, cestou jsem objevil jednu pěknou cyklostezku, na singlíku jsem potkal jen dva lidi a to ještě na parkovišti, jinak ani noha. Tentokrát se mi podařilo nevjet do žádného stromu, nevzít pedálem žádný kámen ani pařez a vůbec jsem z toho měl dobrý pocit. Cestou zpátky mě za Oldřichovským sedlem přepadl déšť, ale s tím jsem počítal, tak jsem vytáhl pláštěnku a jel dál. Vzal jsem to po cyklostezce, která je tam moc pěkná a jezdit na in-linech, tak jsem tam pořád. Je to takový asfaltový singltrek pro lidi, co nemají rádi terén. Večer ještě na rychlovku sauna.

Druhé nástupní místo na singltrek.

V neděli ráno pršelo, ale na běh to tak nevadí a v osm už jsme měli sraz s kámošem a vyrazili. Bylo z toho nakonec 22 km v pomalejším než plánovaném tempu (plán byl 5:15), ale byly nějaké kopečky, tak to vyjde nastejno. Zbytek dne jen jídlo, filmy a procházka se psem. Jestli po tomhle týdnu nezhubnu aspoň půl kila, tak už nevím. :-)

úterý 2. listopadu 2010

Stumpík - první vyjížďka

aneb dojmy, poznatky a informace.

Po tom, co jsem v pondělí vyměnil duši jsem si nachystal věci na ráno na kolo. Šel jsem spát po deváté, abych mohl vyrazit brzy a neusínal pak v práci. Vzbudil jsem se před třetí hodinou a asi bych už neusnul, tak jsem vyrazil. Jedno světlo na řidítka, dvě blikačky a pro jistotu ještě čelovka do batohu.

Vzal jsem to přes Lidové sady hore kopcom až do Rudolfova. Potvrdilo se mi to, co jsem si myslel a to, že rohy jsou potřeba a řidítka musí jít ještě níž. Z Rudolfova jsem to vzal po silnici, protože nohy po víkendu přece jen trochu cítím a chtěl jsem je pošetřit. Zamkl jsem tlumič i vidlici a zkusil si zaspurtovat. Kolo pružilo minimálně, ale bez rohů to prostě není ono. Na Maliníku jsem zabočil na neznačenou cestu a jel souběžně se zelenou značkou až na Černou Nisu. Občas bylo na cestě bláto, ale velká kola ho projela jako horký nůž máslem. :) Je pravda, že je o něco obtížnější devětadvacítky roztočit, ale pak projedou vším. To jsem si ověřil už na jaře na TestFestu. Stejně tak cestou na Olivetskou horu, kde jsem dříve musel hledat stopu, stačilo jen šlapat a hlídat, abych nesjel z cesty a za chvíli jsem byl nahoře. Tedy jednou jsem musel sesednout, ale to jen protože cestu rozjezdila lesní technika a navíc mě ve tmě ošálila hra stínů.:-) Z Olivetské hory jsem nemohl jet rychle, protože bych byl na dvě půlky, tak jsem otevřel tlumič naplno a užíval si houpání zadku. Zadku kola i mého. :)

Maliník

Z Bílé kuchyně na Hřebínek to bylo kousek po asfaltu, ale pak jsem to vzal zase lesem. Potom klasika až na Maliník, z něj dolů po červené do Rudolfova a z nakonec cestou, kterou jsem dřív neznal trochu po kamenech a spadaném listí, až jsem se trochu bál, že zase hodím tlamu. Ale nehodil, jen jsem vyjel zbytečně brzo na silnici. Po ní pak kolem přehrady až domů. Zkusil jsem si tedy jízdu na všech površích, na kterých budu normálně jezdit. Taky stoupání, kameny, bahno, šotolinu, asfalt a jsem maximálně spokojen. Rychlý kamenitý sjezd ve tmě nepřipadal v úvahu, ale ani to nějak často neplánuju.

Kromě rohů budu muset pořídit i teleskopickou sedlovku, protože v tom posledním sjezdu jsem se bál, že se překlopím na hlavu. :-) Vepředu mám plášť 2.35" a vzadu jen 2", tak možná časem hodím širší i dozadu. Ale to je potřeba asi jen na prudké stojky a těch tolik není. Tak uvidíme.

Pokud by někoho zajímala specifikace, tak rám je hliník, tlumič Fox Triad, vidlice RockShox Repa SL, kola DT Swiss - přední s pevnou osou, řazení mix Shimano (kliky, přesmykač a kazeta) a Sram (přehazovačka a řadicí páčky) a brzdy Avid Elixir R. Ostatní věci jsou Specialized. Hmotnost kola nevím. Jestli to budu řešit, tak leda až zhubnu sám. :)

pumpička

A bonus na závěr. Koupil jsem si super mini pumpičku. Za deset minut jsem s ní nahustil prázdné kolo (29x2,35) na skoro 2 Bary, takže použitelná rozhodně je. Měří 99mm a váží 59 gramů.

pondělí 1. listopadu 2010

Týden 25.10. - 31.11.

Tento týden jsem začal dlouhým během. Je to novinka. Dříve byly pondělky volné a tak nějak jsem si na to zvykl, ale co se dá dělat. Píšu "dlouhým během", ale byl to jen necelých 13 kilometrů po rovince. Ale přišlo mi to dlouhé. :-)

V úterý jsem dal jen hodinu na biku po silnici a byla to celkem nuda. Mohlo by už být zase večer světlo. Tmavých večerů po práci už jsem si užil dost. No aspoň, že není ještě sníh.

Středa neměla chybu. Byl jsem si konečně pro nové kolo. Do noci jsem kolem něj poskakoval a málem jsem si ho vzal i do postele. :) Ve čtvrtek jsem ho na chvilku projel a nafotil. Je to prostě paráda. Tlumič tlumí, velká kola projedou vším, sedlo i řidítka mi sedí a vůbec je to super kolo. Jen jsem si ubral podložku pod představcem. Bohužel jako technický antitalent jsem si neuvědomil, že souvisí utažení šroubu na víčku hlavového složení s vůlí hlavového složení a kvůli tomu jsem vezl kolo hned v sobotu zpátky do obchodu. Takže místo víkendového řádění na singltreku pod Smrkem jsem doma smutně koukal na fotku kola. Hlavně, že mám doma knížku o údržbě kola a tam je to polopatě vysvětleno. Jsem zvědavý, kolik takovýchto příhod mě ještě čeká. :)

Stumpík :-)

Jinak kdo není bikový nadšenec, tak kolo je Specialized Stumpjumper FSR Comp 29 2010. Sehnal jsem ho za skvělou výprodejovou cenu o třetinu nižší, než byla cena na jaře nebo v sezóně. Je to testovací kolo, ale nikdy nejeté. Normální barva tohohle modelu je černá se zlatou a testovací kola má Spešl vždy červená s černou. Mně se tahle barva stejně líbí víc.

Na té čtvrteční krátké vyjížďce jsem ještě stačil píchnout a trn jsem objevil až dnes, když jsem si byl pro kolo. Říkal jsem si, že to kolo nějak uchází a že je asi špatný ventilek. Celý rok nepíchnu a pak jedu na dvacet minut projet nové kolo a píchnu. Tomu říkám smůla. Takže první výměna duše za mnou a aspoň už umím sundat kolo s pevnou osou.

Ve čtvrtek jsem ještě tahal chvíli gumy a byl se se Zuzkou proběnout. Odpoledne jsme se byli podívat v nově otevřeném Decathlonu a skutečnost překonala má pesimistická očekávání. Jo, koupili jsme si tam oba po jedné pěkné levné mikině, ale to ostatní je stejně drahé jako jiné obchody. Cyklistické sportovní tretry s tvrdou podrážkou neměli vůbec, nášlapné pedály Shimano PD-M520 stály skoro 1000,- a přitom normálně stojí kolem 500,-. A sportterstery tam měli, ale začínaly i končili fitness řadou a kdo by hledal třeba běžecký Polar, hledal by marně. Bylo to opravdu dost ubohé.

V pátek jsem byl plavat 4x400 a snad zaměřil jsem se na dotahování záběru. Po tahání gum jsem ještě cítil ruce, ale dalo se. Pak ještě vířivka a hurá domů.

V sobotu ráno jsme si s kamarádem zaběhli 19kilometrů nejdřív po rovince a pak i nějaké ty kopečky kolem golfového hřiště a odpoledne jsem ještě na zahradě kácel stromy a řezal dřevo.

Na neděli bylo naplánované mtb volně 2 hodiny, ale zase bylo krásně, tak jsem vytáhl silničku a dal 54 kilometrů. Hlásili orkán a cestou z Albrechtic do Frýdlantu byla vyfrézovaná silnice, takže kolo trochu plavalo a jel jsem pomalu. Ale i tak pěkný švih. Jen jsem podcenil vítr a cestou jsem se bál, že z toho budu mít zase housera. Ale nemám.