neděle 26. prosince 2010

Týden 20. - 26.12. - Týden vánoční

Tak tu máme Vánoce. Do čtvrtečního večera jsem Vánoce ignoroval, protože jsem byl od nevidím do nevidím v práci. A než jsem se pak rozkoukal, bylo po Vánocích.

V pondělí jsem dal klasicky volno, v úterý jsem místo běhu na pásu dal ještě jeden den volna, protože mě po nedělních běžkách bolelo celé tělo. A taky jsem večer trochu vytunil bika - viz foto.

Sedlovka Kind Shock i900-R a sedlo fi'zi:k Tundra K:IUM.

Středeční plavání před prací také nebylo podle plánu, ale jen taková rychlovka s ploutvičkami. Předvánoční spinning byl jen hodinový, ale zato díkybohu bez koled a po něm ještě chvilku vyplavání v prázdném bazénu.

Na Štědrý den ráno jsem vyrazil na běžky. Ze začátku zase nic moc, ale pak to šlo zase o něco lépe než minule. Už mi i trochu šlo dávat nohy k sobě a jede to pak opravdu lépe. Když jsem dojel do Bedřichova, hned mi jel autobus a i další spoj hned navazoval. Takže jsem zastihl Zuzku ještě v posteli. :-) A jen dva pády, z toho jsem si při jednom natáhl gluteus maximus a pak jsem to chvíli rozhýbával.

V sobotu jsem se nacpal zbytky ze štědrovečerní večeře a pak jsme šli se Zuzkou běhat. První polovinu jsem se bál, že se po..., ale pak už se běželo dobře a zařadil jsem i nějaké rovinky.

V neděli zase běžky, tentokrát na 3 hodiny. Šestikilometrový úsek z Bedřichova na Hřebínek jsem jel o 4 minuty rychleji, takže zase malý posun. Na Knajpu to ještě šlo, ale pak to byl spíš pochod mrtvol, protože jsem si dal pár fíků až po dvou hodinách jízdy a asi jsem měl hlaďák. Při sjezdu mi zase mrzly ruce, ale celkově to byl dobrý trénink. Do dneška mi šlo bruslit buď rychle nebo vůbec, ale dnes už jsem jel po rovinkách i delší úseky volně a spadl jsem jen jednou. Večer ještě sauna a cítím se jako znovuzrozený. :-)

neděle 19. prosince 2010

Týden 13. - 19.12.

Tento týden nebyl až na pěknou lyžovačku v neděli ničím zvláštní, tak ho popíšu jen stručně.

V pondělí jsme byli se Zuzkou blbnout v bazénu. Měla totiž takové sklony naučit se kraula, ale nelíbilo se jí, že by měla mít hlavu pořád pod vodou. Kope hezky, ale vadí jí, že kope na ostatní lidi. :)

V úterý jsem dal 2x 5km na páse za 22:34/157 a 22:24/162. Ale zapomněl jsem si mptrojku, tak to byla docela nuda. Jediné zpestření bylo sledování uklizečky, která už má svá nejlepší léta za sebou. :)

Ve středu dvoustovky v bazénu s časy, jaké jsem měl letos v březnu, takže to přes zimu s Michalem trochu vylepšíme a na jaře bude test na 1500m za 25 minut. :-D Taky jsem si zapsal ranní odhazování sněhu před prací a pak po práci lehce posilka.

Ve čtvrtek večer spin. První hodina na 148 tepech a pak jsem se tu druhou hodinu nějak ulejval, protože byly tepy jen 143 a druhý den mě nebolely nohy. Ale nemusí mě pořád něco bolet. :) Stačí, že mě od středeční posilovny do teď bolí ramena.

V pátek jsem dal volno, v sobotu jen plavčo s hlavním motivem 700K s piškotem a 10x 100K s packami. V neděli lyžování popsané ve zvláštním článku a pak ještě večer sauna.


Dlouho jsem nereferoval o váze, tak aby to nevypadalo, že jsem na to hodil bobek, tak aktuální váha dnes po sauně je 75,8kg. Pomalu to jde dolů, ale Vánoce budou těžkou zkouškou. :-)

Běžky

Dnešní trénink na běžkách se mi tak líbil, že se o zážitky chci podělit se čtenáři. :-)

Namotivován tímto výukovým videem jsem naplánoval jsem to tak, že pojedu z Maliníku na Černou Nisu, pak na rozcestí U závor a z něj na Hřebínek a tam se uvidí. Ze začátku to bylo pěkně namrzlé a docela úzká cesta, takže když jsem se snažil jet po lyži, tak její špička skončila v závěji a nešla pak přenést zpět. To mě dost rozčilovalo, protože jak se to mám naučit, když je úzká cesta? Ale dálnice v lese nejsou, tak jsem to nějak došmrdlal k přehradě. Po hrázi a dalších asi 500m jsem jel klasiku hlubokým sněhem a užíval si romantiky. :) Pak zase široká upravená stopa a tak jsem sundal hole a jel bez nich. "Jel" znamená chvíli jel, pak odpočíval, pak zase jel a tak pořád dokola a občas jsem to proložil klasikou. Když to bylo mírně z kopce, tak to jelo pěkně s holemi i bez nich. To jsem zkoušel mít nezatíženou nohu co nejblíže té druhé, ale co jsem koukal na ostatní lyžaře, tak spousta jich tu nohu moc blízko nedává. U Gregorova kříže jsem si řekl, že ještě pojedu na Hřebínek a zpět. Byla tam krásně široká cesta, i když hodně lidí. Ale mohlo to být horší. To už jsem držel chvílemi tempo s dalšími bruslaři, ale jen kousek a pak jsem se musel vydýchat. Ale aspoň je dobře, že jsou světlé okamžiky, kdy nejsem limitován technikou, ale kondicí. Samozřejmě, že s lepší technikou bych se tak nevyčerpával, ale to přijde. Na Hřebínku jsem si dal čaj a tatranku a vyrazil zpět.

Stopl jsem si to na Novou Louku, abych měl porovnání pro příště. To byl nejpříjemnější úsek výletu. Hodně z kopce a jelo to. Pak Do Bedřichova už bylo dost lidí a z Bedřichova na Maliník jsem jel takovou zkratkou, kde mi klouzaly lyže a bořily se hůlky. Tak jsem to nějak došolichal a pak následoval brutus sjezd do Rudolfova, kdy jsem brzdil vším čím šlo. Hlavně rukama a zadkem. :-) Z Rudolfova do Lidových sadů to bylo ještě horší a to už jsem radši několikrát vyzul lyže a běžel. Poznámka kolemjdoucích výletníků: "Tady by to jelo, ne?" byla sice trefná, ale jelo by to až moc. Pak jsem se ještě jednou natáhl v mírném sjezdu, když mi jedna lyže zajela sama od sebe do strany.

Dnešek 21,84km za 3:30:42, takže průměrná rychlost je pěkných 6,22km/h. :) Ale už jsem se přihlásil na lednovou jednodenní školu běžek, tak to třeba pak bude lepší. Musí. :)

neděle 12. prosince 2010

Týden 6. - 12.12. - poprvé na běžkách

Začneme netradičně - další týden za mnou. :-D

No nic, prostě v pondělí opět běh se Zuzkou. Natáhli jsme to na dvanáct, abych si to mohl zapsat jako běh z úterka a bylo to v rozsoleném sněhu, tak z toho byla Zuza nějaká přepadlá. :) Ale doběhla. Pak jsme skočili do infrasauny a nevím, co v ní kdo dělá, ale já se při 45°C začnu potit jako prase a je po romantice. :-D

Po pondělku mi na úterý zbyla jen posilka a pořád jsem to nešel naplno, ale bicepsy jsem cítil ještě v pátek. Ve středu odplavány plánované dvě osmistovky za 16:07 a 16:22. Taky přišel rám a na nové kolo a přišlo mi to jako plastová hračka. :-) Zkoušel jsem to nafotit, ale jak je lesklý, tak to na fotkách vypadá příšerně. Tak někdy na závodech.

Ve čtvrtek večer první letošní dvouhodinovka spinningu a docela to šlo. První hodinu jsem se ani moc nešetřil a druhou jsem myslel, že to po půlce zabalím, ale vydržel jsem do konce. Jen jsem ke konci už nešel ze sedla a pak v bazénu při vyplavání to bylo znát a málem jsem chytil křeč do stehna.

V pátek jsem dal volno, tak jen sauna. Zato sobota byla výživná. V týdnu jsem si pořídil běžky na skate a v sobotu ráno jsem před prací vyrazil do Vesce je otestovat. Bylo to namrzlé a na tom prašan, takže se mi lyže akorát smekaly do strany a bylo to celé naprd. Je to jako u plavání - chce to někoho, kdo se na vás koukne. Ale aspoň jsem su zaposiloval na ramena. :) V pauze na oběd jsem byl plavat motiv: 400TCV, 400K za 8', 2x200KPac za 3:50' a 4x100KPac za 1:50/ mezi 30" a docela to uteklo. A i časy o něco lepší než byl plán. Po práci jsem vyrazil na chatu Ahoj v Jizerkách (Janov nad Nisou). Takže nejdřív tramvají do Jablonce, pak hledat autobusovou zastávku, ze které mi ujel autobus kvůli zpoždění tramvaje, pak zjištění, že nejede až tam, kam potřebuji a nakonec 15 minut čekání na benzince na odvoz. Ale dobře to dopadlo a ještě večer jsme jeli na běžky, tentokrát já a tři holky, z nichž jedna jezdí fakt dobře a radila mi co a jak. Ale taky to bylo zmrzlé, takže jsem toho měl po dvou hodinách plný brejle. Ale nějaký minipokrok tam byl. Ráno jsme vyrazili zase a už to bylo o dost lepší. Zkoušel jsem to bez hůlek a chvilkami to šlo dobře a pak jsem zase dvakrát za sebou hodil tygra, když se mi rozjely lyže. Spadl jsem celkem asi šestkrát a poslední dva pády byly proto, že jsem si píchl hůlkou před lyži. :-D Jakmile to zkusím s hůlkami, začnu flákat nohy. Ale už to trochu vypadalo jako bruslení, tak jsem byl spokojený a kamarádka taky. Když jsme připravovali auta k odjezdu, projížděl zrovna Honza Kopka na svém sněžném biku. Po lyžovačce mě pěkně bolí nohy a zítra se budu asi jen šourat. Ale těším se na příště. Večer ještě infrasauna a další týden za mnou.


Na závěr ještě dvě videa. To první (http://www.youtube.com/watch?v=JGJ2CiOoq0Q) mi poslal brácha ze služebky v Turecku a to druhé jsem už hodil na běhej a je to docela výstižný popis našeho tréninku (http://www.youtube.com/watch?v=B03dFMG8nR4). :)

neděle 5. prosince 2010

Týden 29.11. - 5.12. - ve znamení indooru

Tak zima pokračuje a jak tak hezky nasněžilo, tak jsem v pondělí se Zuzkou vyběhl na její miniokruh a zvládli jsme spolu dva, tj. celých 6 kilometrů.

V úterý byl v plánu bazén a posilovna. Ráno 3 pětistovky za 10:02, 10:06, 10:29 a odpoledne 22 minut posilování. Na začátku to nemá cenu hrotit a před testem na 1500 m kraulem už vůbec ne.

Ve středu poprvé tuto sezónu na běhacím pásu a vůbec to neutíkalo. V patře pode mnou byla lekce H.E.A.T., tak jsem ani nepotřeboval mp3 přehrávač. Dal jsem 2x 7km v tempu se sklonem 2° a mazal domů. Holky vypadaly po chození na páse docela vyřízeně. :-)

Čtvrtek se mi vůbec nepovedl. Na večer jsem měl zamluvený spinning, ale dopoledne nám přivezli infrasaunu a tak jsem ji po práci montoval a zapomněl na čas. Ještě bych to stihl, ale chtěl jsem to dodělat a tak jsem se přehlásil na pátek ráno. To jsme chytili brutální lektorku a přesto, že říkala, že to bude volnější hodina, tak nebyla.

V sobotu před prací rychle testík v bazénu a na to jak plavu málo (slovy trenéra: "neplavu") to bylo myslím dobré (30:48). První pětikilo za 9:59, druhé 10:21 a poslední 10:28. Dráhu jsem měl jen pro sebe, tak se plavalo dobře.

V neděli jsem chtěl jít zase na pás, protože bylo pod nulou. Ale to fitness studio má otevřeno až od jedné hodiny odpoledne a to se zase Zuzka měla vracet z návštěvyod táty, tak jsem byl běhat venku a snažil jsem se dýchat jen nosem. Celkem to šlo, jen je to limitováno 150 tepy za minutu. Víc už nosem neudýchám. Odpoledne jsem šel na chvíli blbnout do nazénu s piškotem a ploutvičkami a pak do sauny. Tentokrát ani nebylo narváno, tak asi budu takhle kolem jedné chodit vždy.

Hodinově nic moc týden, ale bylo tam dobré plavání, kvalitní spinning a tempáč, tak si není na co stěžovat.