pondělí 31. ledna 2011

Termínovka závodů 2011

Tyhle závody mám v plánu určitě:
---------------------------------------------
15.5. Krušnoman DDT
4.6. Czechman Mělice
9.7. Grafiman HIM
14.8. Doksyman HIM Machovo jezero
3.9. Babí léto
4.9. Triatlon Hrádek


U těchto je termínová kolize:
---------------------------------------
6.8. Železný Knedlík
6.8. Fojtka triatlon
13.8. Kytlický minitriatlon


U těchto ještě nevím, jestli je jít nebo ne:
----------------------------------------------------
11. a 12. 6. Doksyman (tam je dle všecho oba dny 0,7 - 30 - 7 - bezhákový)
25.6.2011 Moraviaman IM Otrokovice - uvažuji o štafetě, ale otázkou je, jestli by mě někdo chtěl :-)
3.7.2011 Bigman HIM (Pražský střední triatlon)
10.9. Kladenský maratón

A u těchto je termín zatím neznámý:
------------------------------------------------
Duatlon Kytlice
Dřevěnický rykot
Samuel XC triatlon
maraton Sosnová

Pokud budou okostice ok a něco natrénuju, tak spíš Kladno.

Škola běžeckého lyžování

Na školu běžeckého lyžování jsem se přihlásil, protože mi bylo jasné, že ačkoliv mi někdy připadá, že mi bruslení celkem jde, tak mám ještě velikánské rezervy. Škola byla organizovány Nyč sportem a jezdilo se v Bedřichově na stadionu. Po uložení věcí jsme se jeli trochu rozjezdit a při tom na nás instruktoři koukali a říkali nám, v jaké skupině budeme. Já byl jasná trojka, tj. nejhorší skupina. Ale zase jsme měli sympatickou instruktorku. :-) Po troše teorie jsme začali s technickými cvičeními jako je jízda jednou nohou ve stopě a odraz druhou, bruslení s rukama na stehně a důrazem na vytáčení na odrazovou stranu a další. Dozvěděl jsem se, že mými hlavními chybami je to, že nepřenáším správně váhu, moc v tom sedím a pokrčuji nohu při vracení lyže, takže mi škrtá a tím, že mám pokrčenou i druhou se tak nenatáhnu dopředu a mám kratší skluz. To dělám od začátku, protože tak jsem se to učil. Takže jsem si poznamenal ta cvičení, která jsou pro mě nejdůležitější a budu to pilovat. Sice umím docela držet rovnováhu na skluzné lyži, ale když mám dát po odrazu lyži k té druhé, tak s tím mám problém.

Taky je prý dobře, když padáme, protože si tak hledáme hranici, kam až můžeme zajít. Tak jsme Terce dělali radost a padali, až jsme měli jelita. Po obědě jsme se při rozboru videa dověděli, že je normální, že to ze začátku nejde, protože je lidská přirozenost snažit se mít těžiště stabilní a ne někde na kraji na jedné lyži. Sem tam jsem měl i světlé chvilky a pár skluzů se mi povedlo a pak jsem to zase kazil.

naše tréninková skupina (photo by iPhone)

Oběd jsem měli v chatě Dolina, která je asi 100 metrů od stadionu. Po obědě byla další teorie a ukázka, co kdo děláme špatně. Pak jsme začali jezdit a trénovat s holemi, ale už jsme měli všichni docela dost, tak ani ta technika nemohla být skvělá. Mně bylo doporučeno hole zase odložit, že se mi prý ruce akorát pletou. :-) Asi si při příští lyžovačce vyjedu do Jizerek úplně bez holí. Kopce nějak vylezu a na rovince budu cvičit. Aspoň mě nebudou bolet ramena. :-)

Zase si ale říkám, že se špatnou technikou se víc nadřu a líp natrénuju. :-D

Týden 24. 30.1.

Tak konečně zase pořádný tréninkový týden. V pondělí jen trochu powerjógy, v úterý plánovaný běh 2x 5km po 4:30. Ale tepy byly po nemoci docela vysoko, tak snad se to zase zlepší. Ve středu 4x 400m kraulem s průměrem 7:55, což zase nic moc, ale pořád asi o 20 vteřin lepší než loni touhle dobou. Ale nějak jsem si pořád cákal do nádechu. Večer zase chvilka powerjógy.

Ve čtvrtek necelé dvě hodiny spinningu a tentokrát jsem si jel svoje bez ohledu na hudbu. Ke konci jsem se zmáčkl, ale první hodina a půl byla jen základní vytrvalost s delšími úseky "na hrazdě", v sedle i ze sedla. Žádné přiblblé skoky, running a podobně. :-) V pátek na bazénu dvě osmistovky za 15:52 a 15:59. V sobotu jsem byl na škole běžkování (skate), ale o tom bude zvláštní článek. Večer ještě chvilka prohřátí v infrasauně.

pohled z Jedlové

Na neděli jsme si naplánovali se Zuzakou výlet na Tolštejn a Jedlovou, ale selhaly nám oběma budíky a zaspali jsme. Naštěstí tam toho jelo víc a tak si Zuzka ještě trochu pospala a jeli jsme dalším spojem. Bylo tam krádné, slunečno a prašan. ve vlaku bylo spoustu běžkařů a pár turistů. Celý výlet trval něco přes dvě hodiny stihli jsme se podívat na Tolštejn, ranč 7D a Jedlovou. Z ní byly bezva výhledy na Lužické hory. Večer 500 metrů lehce plavání a pak sauna.

pondělí 24. ledna 2011

Týden - 17. - 23.1.

Minulý týden jsem o tréninku nepsal, protože žádný nebyl. Takže sice bylo dostavěno kolo, ale odtrénovaných hodin nula.

Do minulé neděle jsem poctivě byl doma (no skoro) a v pondělí jsem sice ještě trochu chrchlal, ale zase nemůžu být 14 dní bez pohybu, tak jsem vytáhl dlouho nepoužívaný trenažér a osedlal Kuotu. Pustil jsem si k tomu Mama Miu, tak to i docela utíkalo. Tedy moc to neutíkalo, ale pořád lepší, než bez filmu. :)

No a musím říct, že mě sedlo mile překvapilo. Čekal jsem, že mě po tak dlouhé době bude bolet zadek při jízdě na hrazdě, ale bolel jen trochu a z celkem odjeté hodiny jsem byl zalehlý zhruba polovina. Holt na té reklamě něco bude. :) Během jízdy jsem posed (nastavení hrazdy) ještě trochu poladil a i přes to, že mám loketní opěrky o dva centimaetry níže než na Šírerovi, tak jsem měl pocit, jako bych jezdil na hrazdě celou zimu a cítil jsem se pohodlně. Chudáka Šírera jsem tímto degradoval na jarňáka. :)

V úterý jsem dal lehce posilovnu a ve středu jsem šel na pás s tím, že uvidím, jak to půjde, ale docela to šlo, tak jsem dal celkem 11 kilometrů a v tom 3 x 1km po 4min/km. Pořád kašel, ale pocitově dobré.

Čtvrteční spinning jsem zkrátil na hodinu a nešel ho naplno. Za prvé mě ještě bolely nohy z posilovny a taky jsem si říkal, že zátěž na nohy 3 dny po sobě po týdnu nedělání není ideální. V pátek jsem odpočíval a nabíral síly na víkend. Během týdne taky přišlo Carbon Wing na Kuotku na uložení galdy, nářadí a jednu láhev.

V sobotu jsem chvíli tahal gumy, protože do vody se mi ještě nechtělo a odpoledne jsme šli běhat se Zuzkou. Zjistil jsem, že je rozdíl mezi dotazy "Půjdeš se mnou běhat?", "Půjdeme spolu běhat? a "Můžu běžet s tebou?". Následný běh se liší tempem a vzdáleností. A jelikož se ptala Zuzka, jestli s ní půjdu běhat, dostal jsem po pár kilometrech a nenápadné snaze o prodloužení trasy sprďana, že jsem se přidal já k ní a proto to musí být kratší a pomalejší. :-D

V nedělu jsem už vyrazil na běžky s tím, že to ještě hrotit nebudu, ale jelo se pěkně (povrch, krajina, ani teplo, ani zima), tak jsem dal 26km kolečko. Akorát mi nejely lyže, protože jsem si je minule na namrzlém sněhu obrousil. Dojel jsem půl hodiny před odjezdem autobusu, tak jsem ještě piloval techniku na stadionu. Sice už to po té štrece nebylo ono, ale aspoň mi nebyla zima. Zkoušel jsem technickáá cvičení poskok na jedné lyži a pohled do dáli. :) Následující sobotu mě čeká škola lyžování, tak se už těším, že mě to aspoň trochu posune.

Večer ještě klasicky sauna. Přemýšlím, čím tuto pravidelně se opakující položku v blogu ozvláštnit, abych nedopadl jako Aldaman s hospůdkou, ale nic mě nenapadá. :-)

pátek 14. ledna 2011

Kuota K-Factor - Dostavěno!

Tak Kuotka už je doma. Dnes jsem si pro ni byl v bikesportu. Jsem moc spokojený. Mám rád jednoduchost a eleganci a proto jsem chtěl kolo černobílé s převažující černou. Ale servisákem navržené bílé bowdeny vůbec nevypadají špatně. A matně šedá Ultegra 6700 zase pěkně ladí s nápisy na rámu.


Jediné co by mohlo být lepší je vedení lanek. Koupil jsem totiž řidítka bez drážek pro vedení bowdenů a tak vedou všechny předem a pod hrazdou tvoří "pavouka". Ale tam není vidět. :) A taky nejdou chytit řidítka kvůli opěrkám loktů horním úchopem. Ale opěrky jdou posunout o 1 cm výše, takže se to pak doladí a i kdyby nebyl horní úchop možný, zase tak moc to nevadí. Taky přechod z krytů pák na omotávku není tak plynulý jako u Campy, ale to je taky spíš otázka zvyku.


Do plánované maximální částky jsem se sice se stavbou vešel, ale položky jako tréninková kola, pitný systém, náhradní galda atd. konečnou cenu ještě o dost zvedly. Na druhou stranu všechno jsem si postupně poobjednával z netu a přestože jsem kolo sám celé nestavěl a nechal si na kostru hodit v bikeshopu sadu, tak jsem měl radost, jak to pěkně přibývá. I jsem se něco naučil. Například když přišla rámová sada a k ní asi 7 kroužků, tak jsem po 2 hodinách od nafocení a vznesení dotazu na bike-fóru věděl, jak to poskládat. Taky si už příště dám bacha a než dám do ráfku duši, tak tam nezapomenu dát ochrannou pásku.


Ještě trochu čísel:
Váha kola na váze bez hrazdy a pedálů: 8,130kg
Váha po namontování hrazdy a pedálů: 8,950kg
Odhadovaná váha po odlepení samolepek z tréninkových kol :) : 8,940kg

Tréninková kola váží podle hodnot uvedených výrobci ráfů, plášťů a duší cca 2500g a set zapletených kol Token s vysokými ráfky s galuskami Continental Competition včetně lepidla by měl vážit 2230g.

Takže když si nevezmu nic k pití a náhradní galdu ani nářadí, tak to bude ďábelsky lehké kolo. :-)

pondělí 10. ledna 2011

Fotky Kuoty (bez sady)

Tak tedy jo, tady máte fotky. :-)

Mohl jsem to vyfotit bez žehličky, ale všiml jsem si jí pozdě.

Řízení - hrazda půjde ještě trochu dozadu, ale to poladím až budou kliky a tretry.

Horní pohled.

A takhle by měl můj rám vypadat s novými koly. Tedy až na to, že rám jede doprava a kola doleva.

A ještě sedlo.


neděle 9. ledna 2011

Týden 3. - 9.1. - Slibný začátek, špatný konec

Tak jsem si říkal, jak mi to pěkně jde a najednou jsem marod. :-) Ale jsou na tom lidé o hůře.

V pondělí opět volno, v úterý 2x 7km na páse se sklonem 2° po 4:29 a 4:26. Jestli mi to bude trenér dál prodlužovat, tak z toho asi zblbnu. :-) Venku to taje, ale snad zase něco napadne (kvůli běžkám).

Středeční čtyřstovky v časech 7:36, 7:39, 7:45 mě příjemně překvapily. Měl jsem dráhu pro sebe a tak se plavalo pěkně. Ve čtvrtek zase dvouhodinovka spinningu, ale tentokrát jsem se trochu šetřil. No vlastně si vždycky říkám, že se budu první hodinu šetřit, ale pak začne hrát hudba a se šetřením je konec. :-) První hodina byla silovější (leden měsíc síly. :)) a druhá spíš rychlejší. Tedy aspoň já si ji rychlejší udělal. V pátek dvoustovky v časech 3:38, 3:46, 3:47, 3:49, 3:51, 3:53, takže zase mírné zlepšení. Druhá půlka měla být s packami, ale ty jsem nechal doma a nakonec to bylo dobře, protože by to s nimi vypadalo strašně.

Na sobotu bylo v plánu "běžky co vydržím", tak jsem plánoval tak tři hodiny, ale jak něco odtálo, tak to nebyla žádná bílá idyla, ale hnědá hrbolaná hnusota a po dvou hodinách a asi 6 pádech jsem toho měl plný brejle. Rychlost jako minulou neděli, vzdálenost taky, ale tentokrát jsem měl nově namazány lyže, tak to místy pěkně frčelo. No a fakt to ve stopě jelo pomaleji.

Po lyžích jsem na chvíli skočil do infrasauny a pak jsme vyrazili do Prahy do Ikey. A někdo tam na mě asi plivl bacila nebo co a v noci jsem kašlal a ráno teplota a bolest hlavy. Nejdřív jsem si řekl, že půjdu aspoň na pás a uvidím, jak to půjde, ale pak jsem kapituloval a nakrájel si cibuli.

Takže se přidávám do stavu nemocných s zítra naběhnu k doktorce. No aspoň bude nějaký odpočinek. :)


Kuota už má představec a tedy i celý kokpit a vypadá to pěkně. Ale na fotce ne, tak sem fotku nedám. Teď už chybí jen sada a bude kolo komplet. Tedy ještě kola, ale zkusit se projet na trenažéru můžu i na tréninkových kolech. :-) Jen není úplně ideální, že nápis na sedle a představci je modrý a kola budou s červenou, ale představec stejně skoro vidět nebude. Asi by to vypadalo lépe s triatlonovými řidítky, ale nemůžu si pomoci a prostě z nich mám strach. :) Ty pidi brzdičky asi nějak brzdí, ale tady v kopcích raši budu mít v ruce pořádné páky.

neděle 2. ledna 2011

Týden 27.12. - 2.1. - Roční objemy

Tento týden nebyl z tréninkového hlediska ničím zajímavý. V pondělí volno, v úterý plavání, při kterém jsem jakž takž uplácal 800 metrů kraulem s piškotem a pak 400 metrů stupňovaně, ale na časech (16:01, 8:03) byla znát únava paží z nedělních běžek. Takže na packy ani nepřišla řada.

Ve středu jsem se na základě článku v Triathlete magazine rozhodl, že se budu každý den chvíli věnovat svalům kolem páteře a protahování. Tak jsem si udělal seznam pár cviků z powerjogy a snažím se to dodržovat. Není to žádné novoroční předsevzetí, i když to tak časově vychází. Večer jsem byl běhat na páse tempo - 2x 6km po 4:30 a až na nudu se mi běželo dobře.

Ve čtvrtek už tradičně spinning, tentokrát opět jedna hodina a nejel jsem to naplno, protože mě bolela stehna po běhu a chtěl jsem se pošetřit na víkendové běžky. Po spinu ještě 500 metrů vyplavání.

V pátek ráno jsem vyrazil na běžky vyzbrojen tepákem, abych udělal Šewymu radost. :-)) Celkem jsem ujel 15 kilometrů za hodinu a půl a první téměř rovinatý čtyřkilometrový úsek jsem měl průměrné tepy 153. Při bruslení po rovině jsem měl po chvilce 160 a do mírného kopce i víc. S trénovaností a lepší technikou půjdou tepy dolů, ale i tak jsem tolik nečekal. Průměrné tempo bylo 5:44, takže už se blížím rychlostí na běžkách rychlosti běhu. :-) Doma jsem pak vlezl do infrasauny a relaxoval.

Odpoledne jsem jeli slavit Silvestra za kamarády do Nové Vsi u Dvora Králové. V létě jsem si tam vzal kolo i věci na běhání, ale tentokrát jsem tam jen lenošil a cpal se cukrovím. Navíc mě nějak bolí postranní vazy v koleni, tak jsem měl i výmluvu. Zato jsem ale potrénoval na rodičovství. :-) Ty vazy jsou záhada. Poprvé bolely v sobotu, ale vůbec nevím, z čeho to mám. Na běžky už nějaký ten pátek chodím a tak by to z nich být nemělo. To, že jezdím rychleji by mělo znamenat lepší techniku a tedy menší zátěž na kosti/klouby/vazy a ne naopak. Leda že by jeden z pátečních pádů byl nějaký nešikovný a natáhl jsem si něco, ale to by zase nebolely obě nohy. Když jdu normálně, tak to nebolí, ale do kopce ano. Zatím budu masírovat arnikou a kostivalem a budu doufat, že to přejde.

Taky mě to nemine. :-)

V neděli ráno jsem zase vyjel na lyže. Potkal jsem kamaráda, který lyžuje od dětství a že pojedeme na Hřebínek spolu. Po třetím čekání už mu byla zima, tak jsem ho poslal pryč, protože by jinak zmrzl. Plánoval jsem kvůli kolenům jen hoďku a půl, jenže jsem byl zase o něco rychlejší a nakonec to bylo lehce přes dvě hodiny a 21 kilometrů.

Koho by zajímalo, v jaké fázi je stavba triatlonového speciálu, tak tady je pracovní foto. Opravdu pracovní, protože sedlovka je moc vytažená, vidlice seříznutá zatím jen trochu, představec co jsem doma našel, aby držela vidlice a kola tréninková. Už by byla i řidítka a na nich hrazda, ale při objednávce v Kolokrámu jsem zapomněl změnit adresu a leželo to týden na poště a já o tom nevěděl. U kol se mi zase podařilo zapomenout na pásku do ráfku a tak jsem jednu duši zničil.

Garáž

Ještě malá rekapitulace objemů za rok 2010. Naběhal jsem 1661 km (v roce 2009 1969 km), na kole najel 6167 km (v roce 2009 7397 km) a naplaval 157 km (v roce 2009 to bylo 203 km). Takže ve všech třech disciplínách méně kilometrů, ale myslím, že více kvality a víc závodních kilometrů to s přehledem vykompenzuje. U plavání se projevil občasný dohled plavčice a následná korekce techniky a méně kilometrů na kole bylo zbůsobeno i závody i tím, že jsem ke konci sezóny radši vyrazil na bika a tam ty kilometry tak nenaskakují.

Letos poprvé běžky a zatím jen 73 kilometrů přičemž první 4 hodiny jsem si to ani neměřil.

Všem čtenářům blogu přeji skvělý rok 2011 a samé bedny. :-)