úterý 28. června 2011

Garmin Forerunner 310XT - UPDATE

Nechci tu psát recenzi, což by bylo nošení dříví do lesa (viz třeba Ječmínkův blog: http://jmaselnik.blogspot.com/2009/07/garmin-forerunner-310xt.html).

Jen se chci podělit o radost z nové hračky. :-) Je bezva nemuset řešit tachometry, čidla na botu a tak, prostě vezmu "hodinky", nandám a jdu na to. Tedy ještě musím vzít pás, aby bylo na co pak koukat v grafech. :-) Už se těším odpoledne na kolo. Ne, že bych se jinak netěšil, ale pak s koukáním na grafy a vyhodnocením tréninku to bude dvojnásobná radost. A zítra úseky a brzo taky zkouška měření vzdálenosti při plavání na volné vodě.

Včera jsem málem nešel spát, ale už plus mínus ovládám všechno, co strojek nabízí.

Můj první graf z Garmina:-)


EDIT: 30.6.

Další postřehy:

1) Včera jsem si připravil doma trénink úseků, dnes ráno ho jen vybral a běžel. Po rozklusu odmáčkl LAP a strojek mi řekl, že teď to budou 3km po 4:10. Po uběhnutí tří kilometrů sám přešel do meziklusu a pak zase do úseku. Hlídal jsem si jen tempo, ale nemusel jsem počítat kola (i když to není problém).

2) Nemusím přizpůsobovat tempo meziklusu tak, aby jeho konec (má být 4 minuty) vyšel na nějaké pěkné místo a věděl jsem tak, kde pak zase skončit.

3) Ani jednou mi nespadl pás. U Polaru mi buď padal, nebo byl moc těsný a svíral. A navíc se pás nemusí namáčet.

4) Mezičasy z úseků si mohu prohlédnout už v průběhu tréninku, např. při výklusu. To u Polaru šlo až po ukončení tréninku.

5) Pokud jsou v grafu haluze typu rychlost 225km/h na kole nebo tepovka 180 při vyjetí, jsem schopen si to v texťáku upravit. Ale je to docela piplačka a tak je to spíš jen tak na vyzkoušení, že to jde, kdyby to bylo potřeba. Například si můžu upravit 160km kolo tak, abych ho jel na 120 tepech rychlostí 45km/h a tím vydeptat soupeře už před závodem. :-D

Test SWIM MODE

1) Trasa plavání naklikaná na mapy.cz:

366m

Trasa změřená Garminem na SWIM MODE:

470m

Poznámka: Po ukončení SWIM MODE se vzdálenost dopočítá, ale mapka už se nepřekresluje.

3) Normální záznam s Garminek připevněným zezadu na brejličky:

430m - s nějakým tím uhnutím ze směru to skoro sedí

Měření bylo inspirování tímto pokusem a dopadlo podobně, tj. SWIM MODE nadměřuje a to o dost i přestože používá speciální algoritmus. Nicméně vývojáři Garminu nespí na vavřínech a touto dobou už mají určitě spousty dat z plavání na otevřené vodě a tak na sebe nový vylepšený algoritmus určitě nenechá dlouho čekat.

pondělí 27. června 2011

Týden 20. - 26.6.

V pondělí jen vyplavání znak a lehce na kole 2 hoďky. Byla to spíš taková průzkumná trasa, ale bohužel byly na zkoumaném území rozbité silnice.

V úterý ráno hodinka lehkého klusu. Bylo mi nějak divně. Před během jsem se trochu napil a snědl asi 5 lesních jahod, které nám rostou před domem. Pak jsem od cca druhého do cca 5 kilometru měl mžitky před očima. Fakt divný. Asi ty jahody pochcal nějaký pes frčící na lysohlávkách.

Zuzka a naše plavidlo

Pak jsme se Zuzkou vyrazili na plánované sjetí kousku Nisy z Hrádku nad Nisou do Ostritz. Všichni říkají, že jet s partnerem na vodu je nejtěžší zkouška vztahu. No nějaké třenice byly, ale pádly jsme se neumlátili a tak jsem hned druhý den mohl nechat tisknout svatební oznámení. :) Jinak ale Nisu rozhodně na sjíždění nedoporučuji. Místy smrad jako ze žumpy, všude pneumatiky a skoro pořád stojatá voda.

Zátiší s pneumatikami :)

Ve středu odpoledně jsem jel na kolo do okolí Jablonce na trasy, kam jsem dlouho nejel. Zase na Šírerovi, protože měly být přeháňky a kdo by Kuotu pořád myl. Navíc to mělo tu výhodu, že tak nehledím na nějakou tu díru a jedu rychleji. Cestou z Hrabětic do jablonce jsem se pověsil za cyklistu, který měl široká ramena a lýtka, tak jsem nemusel šlapat. Pak jsme se dali do řeči a plánovali spolu jet přes Vratislavice až do Liberce, kde měl on sraz s kamarádem. Ale pak mu zvonil mobil a mě nebavilo čekat déle, než dobu nutnou pro snědení musli tyčky. Asi dvacet minut po návratu domů začalo lít jak z konve, tak si to asi chudák s parťákem užili.

Ve čtvrtek jsem byl po dlouhé době běhat v Jizerkách. naposledy jsem tam byl vlastně na kole a předtím na běžkách, ale po svých ani nepamatuju. Bylo krásné počasí a nohy nebolely, jen poslední asi 4km jsem měl tuhá lýtka. Ale to jsem se ani nedivil. Celkem 27kilometrů v tempu 5:21 a na 146 tepech. Jediná skvrna na kráse bylo to, že mi ujel před nosem autobus do Liberce, tak jsem si musel dát nealko pivko a jet do Jablonce a odtamtud domů.

V pátek ráno jsem plavání trochu ošulil. Dal jsem jen 300TCV a 500K a pospíchal jsem do školy. Čas té pětistovky sem ani radši nebudu psát. V pátek večer jsme odjížděli na kámošovu rozlučku se svobodu. Rozlučka byla skvělá. Skvělá pro mě znamená, že tam nikdo nechodil s flaškou a neměl blbý kecy, když se člověk nechtěl ztřískat do bezvědomí. A taky že byl bezva program. První večer se pekly buřty a kdo co měl. V sobotu ráno jsem si stihl jít na necelé dvě hoďky zaběhat do lesa, dopoledne byl turnaj v minigolfu, odpoledne výlet do Adršpašských skal (Václavák hadr) a večer soutěže na zahradě.

Adršpach

Ve střelbě ze vzduchovky jsem byl druhý nebo třetí nejlepší, v házení míčky do přepravky nejlepší celkově a ve zbytku nic moc. Pak následovalo grilování a pak soutěž v poznávání piva. Kozla, Krakonoše a Gambáče jsem poznal, ale Birella spletl s Plzní a Pardálem. :) Odpadl jsem opět kolem půlnoci. V neděli jsme vyrazili domů a odpoledne jsem ještě stihl kopcovité kolo. Na prvních pěti kilometrech jsem mi promokly tretry a pak bylo celkem pěkně. Pláštěnka se ale hodila i na sjezd z Ještědu. Tenhle měsíc bych mohl dát možná tisíc. :)

čtvrtek 23. června 2011

Tréninkové deníky

Začalo to kdysi papírovým notýskem, kde jeden řádek byl jeden běh.

První tréninkový deník

Řádky se hromadily a než se stačil notýsek zaplnit, přešel jsem na Excel. V něm jsem to měl všechno po kupě - list pro běh s údaji o tréninku, prostorem pro poznámky, na dalším listu boty a jejich kilometráž, přepočty rychlosti v km/h na tempo v min/km (pro běh na pásu), rady od Maťa z fóra běhej.com a taky grafy. Postupně se přidal list s plaváním a kolem, další list pro trenéra, kde byl vždy týdenní přehled aktivit a další s ostatními aktivitami, jako je posilování nebo běžky.

Excel - první kilometry

Pak jsem objevil MyTreneek a i když se mi ze začátku moc nezdál, tak jsem ho po čase začal využívat. Také přibyla php aplikace se záznamy pro trenéra a tak v současnosti vyplňuji vše třikrát (Excel, MyTreneek a pro trenéra). MyTreneek bych ani vyplňovat nemusel, ale když on tak pěkně zobrazuje celkový počet hodin za týden. :-)

MyTreneek

Jenže zrada - mám objednaného nového Garmina a ten se bude chtít spojovat s Garmin Connect a ne s MyTreneekem. Což o to, vyměním MyTreneeka za GC, a sledovat Majkovy, quassarovy, Zuzčiny a Zombicovy záznamy můžu dál. Koneckonců to tak dělá víc lidí.

"Problém" je jinde. Deníků je totiž hromada a nejsem si jistý, jestli mi bude Garmin Connect stačit. Měl by, protože vyplňovat vše 4x by bylo po nějakém delším víkendu mimo domov na den dovolené. Pokud ne, bude těžké vybrat ten správný deník. Zatím mi vychází nejlépe Sports Tracks, který má spoustu plug-inů (konkrétně třeba Training Load Plug-in pro výpočet načasování formy a Garmin Fitness Plug-in, který zase nahrazuje Garmin Training Center pro vytváření tréninků pro Garmina). Neříkám, že bych obojí plně využil a sám nevím, co vybrat a proto vlastně píši tento článek. Například plug-in pro sledování vybavení (počet kilometrů v těch kterých botách apod.) nepotřebuji, protože to mám všechno v Excelu. Navíc existuje neplacená a placená verze Sports Tracks a nevím, jestli by mi ta neplacená stačila a placenou nechci.

Dalším deníkem je Runsaturday, který umí importovat data ze Sport Tracks. Ale když se mrknu třeba na Aldamanův profil, tak nevidím zásadní rozdíl mezi tímto zobrazením a kalendářem v Garmin Connect. Jako u všeho, jedna věc je počet funkcí a druhá kolik z nich bude člověk využívat déle než v počátečním nadšení.

Deníku je spousta, za všechny ještě třeba Training Peaks, který je už poměrně promakaný, ale na mě možná až zbytečně moc.

Možná si řeknete, že píšu z cesty, ale určitě znáte (ti techničteji založení z vás) ten stav, kdy máte něco objednaného, čekáte na to a řešíte blbosti. :-) Např. už mám koupenou USB nabíječku, protože Garmin bude jen s UK vidlicí. Taky už jsem se zaregistroval na Garmin Connect (tri_dave), kam jsem ručně vložil jeden trénink na zkoušku. :)

Tak prosím všechny uživatele tréninkových deníků, aby poskytli své zkušenosti s nimi a jejich funkcionalitami, které považují za přínosné a které naopak za zbytečné.

pondělí 20. června 2011

Olympijský triatlon v Račicích

Pro pořádek uvedu, že olympijské distance jsou 1,5km plavání, 40km kole a 10km běhu. Prostě takový kratší triatlon, aby se diváci nenudili. :-) Pokud jde o mě, je to plavání moc dlouhé a v nepoměru ke zbývajícím dvou disciplínám, ale co se dá dělat.

Závod se odehrával v krásném prostředí veslařského kanálu v Račicích. Před závodem trochu sprchlo, ale díky silnému větru se to hned přehnalo a na závod bylo pěkně slunečno (a vítr jako kráva).

místo závodu

Před hlavním závodem se konal závod dorostenců a juniorů a v juniorech vyhrál systémem start-cíl Lukáš Kočař. A to táhl na kole dalším závodníkům proti větru. Opravdu skvělý výkon.

Kvůli větru jsem minimalizoval depo. Vyřadil jsem čelenku pod přilbu (bude vítr, tak nebude pot téct), ponožky (na krátký závod jen zdržení) a čepici na běh (jako s čelenkou). Pořadateli bylo doporučeno pověsit kolo za řidítka, ale málokomu se to povedlo.

Na start, který se oproti plánu o 30 minut opozdil, se šlo proti směru plavání, tj. asi 1500m, pak byla chvilka na rozplavání a start. Startovalo se z vody, což bylo další moje poprvé. No nic extra to nebylo, jen mi někdo hned po startu kopl do brejliček. Ale vydržely a čočky nevypadly až do konce závodu. Voda měla 22,5°C, takže bez gumy a byl jsem i docela rád. ono to složité navlékání a nekonečné povytahování mě zrovna dvakrát nebaví. Nejlepší to má Ječmínek, ale to má zas jiné nevýhody. :-D

výlez po plavání - takhle nějak jsem lezl taky

Protože se plavalo v kanále pro veslice a kanoe, tak byly malými bojkami vyznačeny jednotlivé dráhy a já se pořád bál, že se do těch bojek nějak zamotám. Kdyby nebyly vlny, tak plavu rovně a bojek se nebojím, ale vlny sem tam byly a sice jsem se snažil jít s nimi a ne v protifázi, ale ne vždy se mi to podařilo. No prostě mám v plavání ještě rezervy.

Výlez z vody byl brutus, protože jsme se museli vzepřít a vytáhnout se rukama, takže jsem na první pokus spadl zpátky až napodruhé, kdy jsem do toho šel celým tělem, se mi to povedlo. Pevně doufám, že to nikdo nefotil. :) Po plavání se musela po mostku z lešení nadběhnout trať cyklistiky a pak hned bylo depo. Plavání ofiko čas mám 32:11, ale to je už i s tím mostkem. Můj čas po výlezu z vody je 32:01. V plavání jsem byl osmnáctý.

Kolo s věcmi větru odolalo a tak jsem po minutě a pár vteřinách (1:07) vyrazil bojovat s větrem. Jelo se na 8 kol po 5-ti kilometrech a trať byla obdélníková, kde delší strany byly po větru nebo proti větru. Prvních pár stovek metrů klasická motanice a ani jsem se nezkoušel za nikoho pověsit. V druhém kole jsem to zkusil, ale uvisel jsem jen pár metrů a pak mi zase vláček ujel. Ve třetím kole jsem se chytil spolupracující dvojice a držel jsem se jich jako klíště s tím, že si trochu odpočinu a budu střídat, ale v zatáčce mi ujeli. Ve čtvrtém kole jsem se domluvil na spolupráci s Romanem Šmídou a šlo nám to jako na drátkách. Po chvíli se k nám přidal nějaký ďáběl s hrazdou, tak to šlo ještě lépe. Až po nějaké době mi došlo, že střídám špatně, protože místo abych odjel stranou a zařadil se nakonec, tak jsem se zařadil hned za druhého. Pak už jsem střídal správně, ale borec odjel s rychlejší skupinkou, tak jsme zůstali zase sami dva. V pátém kole mě začal bolet zadek, asi protože na ten posed nebyl zvyklý. Ale byl jsem na tom ještě dobře, Romana bolely i intimější partie. :-D Tak jsme místy jeli ze sedla, což by při sólo jízdě nebylo moc taktické, ale na druhém místě v háku to bylo v pohodě. Někde jsem cestou ztratil číslo a pak jsem na fotkách koukal, že jsem si ho asi na kolo brát neměl. Myslel jsem, že je olympijský triatlon jen kratší a hákuje se, ale jsou tam koukám další záludnosti. A je tu druhé depo. Kolo bylo za 1:10:57, tj průměr skoro 34km/h a pořadí 20. Časy jednotlivých kol byly takto: 9:10/153, 8:38/153, 9:21/150, 7:59/154, 8:31/147, 8:37/144, 8:54/141 a 9:37/140. Je vidět, jak s přibývajícím hákováním klesala tepovka a pak s přibývající bolestí zadku klesala rychlost. Druhé depo bylo těsně pod minutu a zase 18. pořadí.

Z depa jsem vypálil rychle a zběsile, protože jsem chtěl za prvé utéct Romanovi a za druhé byl v dálce modrý bežec, který vypadal předběhnutelně. Sice jsem na prvním rozcestí zabočil doprava místo doleva, ale byl jsem hned usměrněn a modrého běžce po chvíli dohnal. První kilometr byl za 4:11, druhý za 4:20 a pořád se mi běželo dobře. Mezi 2. a 3. kilometremjsem předběhl dalšího borce. Pak jsem viděl občerstvovačku, tak rychle odšpuntovat a narvat do sebe Endurosnack a zapít vodou a běžet dál. Ale ouha -rozhodčí se žlutou kartou a kdeže jako mám číslo. Vysvětli jsem mu, že někde uletělo na kole, ale stejně mě to stálo pár vteřin a předběhnutý závodník se zase nebezpečně blížil. Tak jsem zase vypálil a utekl mu. Předběhl jsem dalšího, ale ten byl o dost starší, tak jsem ho jen pozdravil a nepočítal ho do předběhnutých. :-) pak se zase dostavilo píchání v břiše, ale nemyslel jsem na to a po asi dvou kilometrech to přešlo. Pak mám odmáčknuto až na 6. kilometru 15:05, průměrné tepy 129 a maximálku 167. To je ale nějaká haluz, protože předtím i potom byly tepy mnohem vyšší. To už jsem byl ve druhém kole běhu a blížil se ke značce 2.km. tam jsem to zase odmáčkl a sedmý kilák byl za 4:28 na 159 tepech. Takže lehké zpomalení, ale pořád pěkný. Předběhl jsem další asi dva běžce a blížil se k cíli. Zkoušel jsem ještě zrychlit, ale nevím, jestli to opravdu zrychlení bylo. pocitově určitě. Až tu byla cílová brána (tedy jen místo cíle, protože cílovou bránu bylo kvůli větru nutno složit už před startem) a tou jsem proběhl v čase 2:25:05. Samotný běh byl za 39:55, ale bohužel to nebylo 10km, ale jen cca 9,5km. Neměřil jsem, ale po závě jsem si mailoval s pořadateli a kolo sice mělo přesně 5km, takže to junioři a dosrost měli přesné, ale 10-ti kilometrová trasa byla kratší o vzdálenost 2x(cíl až vběh do druhého kola). Ale i tak průměrné tempo 4:12/km. :) Tomu odpovídalo i 14. pořadí. Celkově jsem byl 17. z 22. dokončivších v kategorii. Takhle to nevypadá nic moc, ale byli tam samí nabušenci se jmény na kombinézách, tj. kvalitní konkurence.

Týden 13. - 19.6.

Tento týden před svým prvním olympijským triatlonem popíši jen v rychlosti, protože chci pak hned napsat report z tohoto závodu a kdo by četl nějaké týdenní reporty, když byl závod. :)

Pondělí trocha powerjógy před volejbalem a pak skoro dvě hodiny volejbal. Opět jsem si narazil naražený malíček a tak jsem uvítal zprávu, že se přes prázdniny nehraje.

V úterý ráno plavčo na přehradě v neoprenu. Dělal jsem rybářům divadlo, když jsem vybíhal z vody a rval ze sebe neopren. :) Odpoledne běh na dráze - 3x2km takto: 4:03/156, 4:03/157 a 4:03/160. Bylo tam dost lidí, tak to pěkně uteklo.

Ve středu jsem měl jet dva patnáctikilometrové úseky na kole, ale jak nemám tachometr, tak jsem to zvojtil a jel jen dva desetikilometrové. Ten druhé byl dokonce jen devítikilometrový. No tak příště. :-) Ale pak jsem dojel svůj stovkový okruh a 113km je na středu docela dobré. Průměr 28 taky potěšil, ale to bylo spíš tím, že na konci pršelo a tak jsem chtěl být brzy doma.

Na čtvrtek bylo naplánování volno, tak jsem šel jen do posilky a do sauny. Břicho mě z posilování bolí ještě dnes, ale při závodě se závada neprojevila.

V pátek ráno piškot v bazénu a stovky. S piškotem 800m za 15:12, což ujde a stovky za 1:50, 1:55, 1:57, 1:55, 1:57, 1:58, 2:00, 2:00, 1:59 a 1:57, což tedy nic moc. Navečer ještě stovky kolem přehrady.

V sobotu jen dvacetikilometrové rozjetí před závodem a lenošení a v neděli závod. :-)

pátek 17. června 2011

Svatba

Koho se to netýká a je třeba pravidelným čtenářem mého blogu, tohoto si prosím nevšímejte. :-)


Svatba Zuzky a Davida bude 23.9.2011

Na této stránce by svatebčané i kamarádi měli najít všechny potřebné informace k tomu, aby se na svatbu v pořádku a včas dopravili a také z ní trefili domů. :-) Týká se pozvaných lidí, tj. těch, kterým jsme nejen poslali oznámení, ale i jim přímo napsali, že je zveme na párty nebo hostinu nebo dostali papírovou pozvánku. Omlouváme se za případné komplikace.

Navigace:

K nám domů:

adresa: Kosmonautů 365/15
GPS souřadnice: 50°45'51.469"N, 15°4'28.451"E
souřadnice S-JTSK: Y: 686860.48, X: 974520.57

autem:
Doptáte se na křižovatku u Textilany (Textilana už dávno nestojí, ale každý z Liberce ví, o co jde) a pak nahoru ulicí s kočičími hlavami, na první křižovatce doprava, pak vyjedete na takovém náměstíčku s večerkou a kontejnery, dáte se zase do kopce a hned za garážemi (cca 20m od náměstíčka) zahnete doprava a pojedete ulicí skoro až nakonec).

MHD:
Tramvají číslo 5 nebo 11 (směr Jablonec nad Nisou) na stanici U Lomu, tam vystoupíte a vrátíte se cca 100 pěšky zpět a pak doprava do kopce až uvidíte řady činžáků - druhá řada jsme my (ulice Kosmonautů)

mapka - jak k nám


Na obřad, hostinu a večerní párty:

adresa: hotel Orion, Jizerská 250, Starý Harcov
GPS souřadnice: 50°46'57.080"N, 15°6'43.983"E
souřadnice S-JTSK: Y: 683957.63, X: 972836.16

autem:
Z Liberce se vydáte směrem do Jizerských hor a nemůžete to minout. Pokud pojedete přes Kateřinky nebo ulici Horskou, vyjedete v Rudolfově (Česká chalupa), tam neodbočíte doleva, ale pojedete rovně dolů zpět na Liberec a po cca jednom kilometru uvidíte odbočku do hotelu.

Pokud pojedete přes starý Harcov (pořád budete mít za sebou Ještěd a většinu trasy ho i uvidíte), pak hledejte v serpentinách poutač hotelu Orion a ten vás navede.

MHD:
Pokud pojedete autobusem (linka 19), můžete vyjet až do Rudolfova (ale ne všechny spoje tam jedou) a sejít dolů cca jeden kilometr a nebo vystoupit na zastávce Harcov - Střelnice a jít nahoru po silnici, dokud neuvidíte vlevo prudkou starou asfaltku nahoru. Po té vyjdete až nahoru a jste tam.

mapka - jak na obřad a večerní párty v hotelu Orion


Další informace:

Svatba je nekuřácká, avšak pro kuřáky bude k dispozici balkónek se stříškou. Na svatební párty zveme všechny na pivo a víno (a nealko). Na obřad si při nepříznivé předpovědi počasí raději vezměte deštník.

Tipy na výlet:

Ještěd: Na Ještěd se dá jít pěknou procházku (i když poněkud strmou) nebo vyjet nahoru lanovkou. Z konečné lanovky odhaduji pohodový výšlap na ne déle než 2 hodiny pro děti od deseti let a dospělé. S cestou na konečnou tramvaje, pohárem v hotelu Ještěd a cestou zpět je to akorát na dobu mezi obřadem a večerní párty. :-)

ZOO: V naší zoologické zahradě jsem dlouho nebyl, ale myslím, že bílé tygry pořád nikdo jiný u nás nemá. Dá se spojit s návštěvou botanické zahrady, která je pár set metrů od ZOO.

Jizerské hory: Nepřeberné množství možností tras od krátké procházky na Novou Louku až po delší výlet.

Časový harmonogram:

10:30 - příjezd do hotelu Orion a seznámení a zdobení svatebčanů

12:00 - svatební obřad

12:30 - gratulace novomanželům

13:00 - společné focení svatebčanů po obřadě

13:15 - společné focení novomanželů

14:00 - slavnostní oběd pro rodinu a příbuzné - přípitek, proslovy

15:50 - první tanec novomanželů

16:10 - kvíz

16:40 - krájení svatebního dortu,

17:00 - vyhodnocení kvízu

18:00 - večerní program + prodej lístků do tomboly

19:00 - otevření rautu

21:00 - losování tomboly

časy jsou orientační, jen obřad je pevně daný


Svatební dary:
Odkaz na seznam

Případné dotazy můžete pokládat v diskuzním fóru pod tímto příspěvkem a nebo mailem mně nebo Zuzce.

pondělí 13. června 2011

Týden 6. - 12.6.

V pondělí a úterý jsem byl v Praze na informatické konferenci, takže na sport nebyl skoro čas. Navíc jsem byl pořád takový nevyspalý po Czechmanovi, protože bylo pořád vedro a v noci jsem se spíš převaloval než spal. Nicméně bydleli jsme v hotelu blízko Šárky, tak by byla škoda ji neproběhnout. Je to tam fakt moc pěkné a i pěkný vlhký vzduch. Večer jsem ještě provětral gumy a byl s trochu proběhnout se Zuzkou její obvyklou trasu.

běh v Šárce byl super :)

Ve středu jsem byl plavat na přehradě. Bylo teplo, tak bez neoprenu a cca 1,4km. Měřit to není jak, tak jen odhad. Pak ještě na pohodu na mtb. Mělo pršet, tak jsem nechtěl vytahovat Kuotku. A taky že pršelo, i když to byl příjemný deštík.

Ve čtvrtek závod RUN-UP (viz níže) a pak ještě vyběhání po cyklostezce. Z vyběhání byl nakonec spíš fartlek, protože mě bavilo závodit s in-line-stama (jak je to správně?) a kočárky. :D V pátek nic, protože jsme zpracovávali přijímačky a bylo práce nad hlavu.

V sobotu jsem po dlouhé době zase dal delší výlet na mtb. Plánoval jsem jednou nebo dvakrát singltrek pod Smrkem a pak přes Jizerky domů. Jednou jsem ho projel bez újmy, dokonce už jsem pochopil, že když skáču, tak musím přenést váhu dozadu, jinak to vypadá takto: Druhý průjezd taky začal slibně, ale pak najednou rána a prd - zadní kolo se nějak rychle vyprázdnilo.:) No díra asi 8mm široká a to tmel nezalepil. Takže rozdělat a dát duši. Je to s tmelem docela prasečina, ale povedlo se. Jen jsem to nechtěl hustit na velký tlak, aby duše dírou neprolezla a nebouchla. Říkal jsem si, že dojedu do Hejnic na nádraží a pojedu vlakem, ale docela to jelo i na podhuštěném zadním kole a duše nejevila tendenci k opuštění pláště, tak jsem to dojel domů.

defekt

Navečer jsem si šel ještě zaplavat. Plánoval jsem 500TCV, 500K a 500K s packami. Ta technická cvičení budu muset dávat častěji, abych se konečně naučil tu levou ruku hezky zasouvat do vody. Ono to jde, ale jen když dýchám nalevo. Jakmile dýchám vpravo, tak se hezky zasouvá pravá ruka a levá plácá. Bohužel, s packami jsem dal jen 100m a už mě braly křeče do nohou. Náznaky byly už u předchozí pětistovky, ale tu jsem doplaval v pohodě. Před křečemi jsem utekl do vířivky. :-D Nakonec ještě sauna, kde bylo tentokrát jako po vymření.

Na neděli jsme s Michalem naplánovali společný švih. Sraz v 9:30 v Žitavě u Kauflandu. Pro jistotu jsem si to předem označil jako waypoint v GPSce, ale stejně jsem pak trochu bloudil. Ale za to můžou jednosměrky, ne já.:) Ale aspoň jsem se projel parčíkem. Musím teda říct, že na to, že byl Michal po závodě, tak mě docela prohnal. Hlavně tedy do kopců jsem cítil nohy. Místy trochu sprchlo, ale nic hrozného a zima nebyla. Ale byl neobvykle silný provoz a to i v malých vesničkách. Asi nějaký svátek či co. Po rozdělení v Žitavě jsem se tak ploužil, dokud mě nedojel kluk na biku, který jel z práce. Jeli jsme pak spolu až před Chrastavu. Ze začátku jsem se za něj schovával, ale zase pršelo a tak jsem to měl i se sprchou. Tak jsem radši jel vedle něj. z Chrastavy domů už jsem to dojel v pohodě.

čtvrtek 9. června 2011

RUN - UP

Tenhle bláznivý závod jsem chtěl běžet už loni, ale práce mi to nedovolila. Ne, že bych si od toho sliboval nějaké skvělé umístění, ale je to zase něco jiného a zkusit se má všechno. I když tedy jisté výjimky existují. :-)

Rovinka na začátku

Začíná se na asi 300 metrů dlouhé rovince, kde foukal protivítr a pak se naběhne na schody a nahoru a pořád výš a výš. Bral jsem to po dvou a někde kolem 7. patra jsem to občas proložil chůzí. Vydatně jsem si pomáhal pravou rukou, ale moc to nepomáhalo. Pak jsem chodil víc a víc, ale pořád jsem tak nějak popobíhal. Nohy pálily jako čert a plíce nějak nestíhaly, ale dalo se to. Ve 13. patře jsem předběhl běžkyni startující přede mnou a v 15. patře předběhl zase mě běžec startující po mně. Pak už bylo 17. patro a cíl. Hned jsem si sedl na židličku, ale pak mi došlo, že tam budu překážet, tak jsem sundal čip, odevzdal ho a přemístil se dál, kde se dalo kochat výhledy. No ale spíš jsem si "užíval" pálení v krku, tuhých nohou a hnusného pocitu v puse.

Až tam jsme běželi.

Kdysi, když jsem začínal běhat, tak mi krev pulsovala tak, že mě svědily dásně a říkal jsem si, že toho snad budu muset nechat a řešil jsem to i na běhej fóru.. To se mi stalo i tentokrát a tak si myslím, že tyhle krátké dechberoucí závody nejsou pro mě. :-). Pak to ale přešlo a bylo líp. Snědl jsem sušenku, vzal si pití a šel do výtahu. Po prvním zhoupnutí jsme si všichni tři mysleli, že hodíme společně šavli, ale ustáli jsme to a výtah zůstal čistý. :)

Jinak čas mám 3:30,56 a spousta lidí doběhla přede mnou. Ale i za mnou a hlavně jsem předem nevěřil, že bych to za 3 a půl minuty celé uběhl.

Fotogalerie: http://www.mediafoto.cz/run-up-2011-beh-do-schodu-liberec

neděle 5. června 2011

Czechman 2011 - fiasko

Tak je po první letošním triatlonu a stálo to za houby a byla to moje chyba. Po Krušnomanovi a běhu kolem Mácháče jsem tak nějak získal představu, že se bez měření tepu obejdu a úsilí vedoucí k dobrému závodu, ale zase ne přepálení, odhadnu. Neodhadl. Navíc jsem podcenil zasolování před závodem a nebral pár dní před ním solné tablety jako loni skoro u všech závodů a jak jsem zasel, tak jsem sklidil. :-(

Už při plavání mě trochu píchalo v břiše a měl jsem náběhy na křeče, což nemívám. Mám sice málo naplaváno, ale minulé roky jsem neměl o moc víc. Plaval jsem to skoro 40 minut, což je zoufalé. Na tom budu muset zamakat. Po plavání jsem nemohl nahmatat šňůru od neoprenu, takže v době, kdy jsem měl přibíhat ke svému kolu s napůl svlečeným neoprenem jsem se teprve rozepínal. Nohy taky nějak nešly sundat a tak jsem v prvním depu byl přes tři minuty. Alda a Majkem ho taky neměli nijak zázračně rychlé, ale pořád o dost rychlejší než já. A hlavně plavali v čase kolem půl hodiny. No nic, jde se na kolo. Při průběh depem jsem ztratil tachometr, takže jsem vůlbec neměl představu, jak rychle jedu ani kolikátý je kilometr. To jen zhruba podle značení desetikilometrových úseků. Tachometr jsem v depu vytrousil i na loňském Czechmanovi, ale tehdy se našel.


Zatím dobrý

Na začátku kola mě předjelo dost ještě horších plavců, ale pak jsem jel plus minus se stejnými lidmi. Jednou předjeli oni mě, pak zase já je. Na dlažebních kostkách v prvním kole kola mi vypadla kontaktní čočka. Kolo bylo skoro celé krásně rovinaté a občas jsem si říkal, že by nějaký ten hupík na protažení nohou a krku nebyl na škodu. Ale to bylo jen při přejezdu dálnice a pak byl ještě jeden sjezd a výjezd, obrátka a zpět to samé a zase rovina. Na cca 70. kilometru mě chytla křeč do vnitřní strany levého stehna. Protáhl jsem to, dal magneslife, rozhýbal, a bylo to dobrý. Po pár kilometrech zase pravá noha a zase nakonec dobrý. Ale asi 5 kilometrů před cílem mi zakřečovaly obě nohy. Nemohl jsem šlapat ani sedět. Když jsem chtěl protáhnou zadní část nohy, chytla mě křeč do přední a tak jsem chvíli jel s oběm nohama nataženýma a pak zkusil opatrně zase šlapat. Na těch pár kilometrech mě předjelo snad 20 závodníků. Do depa jsem pajdal opřený o řidítka a nemohl jsem se pořádně ani obout. Kolo bylo za 2:50. Nemám žádný mezičas, takže nevím, kolik by to bylo bez křečí.

Vzal jsem připravenou naředěnou Coca Colu, pomalu se rozběhl a křeče docela povolily. Jakmile jsem ale zrychlil, tak se křeče zase ozvaly a navíc jsem se nemohl skoro ani nadechnout a musel přejít na chvilku do chůze. Ale chodit jsem nechtěl, tak jsem to vždycky pomalu rozběhl a snažil se to držet a případně zrychlit. Pil jsem Pepsi s vodou a když se moje kola dostatečně ochladila, tak i tu. Taky jsem bral houbičky, ale žádné ionťáky ani gely ne. Ale vzhledem k tomu, že je High5 partnerem celé série, asi bude rozumné si jejich produkty vyzkoušet. Je to ale taková reklama naruby. Nebudu si kupovat jejich produkty, protože se mi osvědčily v závodě, ale koupím si je, abych se v závodě z nevyzkoušeného neposr..l. S sebou jsem měl jeden svůj gel a ten mi spolu s pitím stačil. Zrychlování se mi ze začátku dařilo, i když ne o moc, ale pak se to zase otočilo a zpomaloval jsem. Bylo to nějak takhle: 6:55, 15:02 (2km), 6:26, 6:30, 5:56, 6:00, 14:23 (2km), 10:55(2km), 6:32, 6:48, 6:41, 6:22, 7:04, 6:24, 6:34, 7:07, 6:54. Trasa lesíkem pěkná, jen moře hovad. Ale kdybych běžel rychleji, nestihli by přistát. Asi 200metrů před cílem zase křeče, takže zastavit, protáhnout a zase kousek popoběhnout. Ale těsně za mnou byl další závodník, tak jsem to pak přestal praktikovat a doběhl to s křečí stylem postřeleného srnce. Taky to Vlado patřičně okomentoval.

Běh byl za 2:22:58 a v cíli jsem byl za 5:58:05, takže můj životní nejhorší čas na půlce. A to na trasách, kde byla skoro úplná rovina, běh taky rovina a ještě k tomu ve stínu a sprchlo. :-(

V cíli jsem snědl pár kousků melouna a šel se zchladit do vody. Pak do depa pro stravenku, vyzvednout triko a pokecat s klukama. Byl jsem tak prošitej, že jsem ani nevydržel stát frontu na pivo a musel si sednout. Protože jsem si nechal peníze v penzionu, kde jsem byl ubytovaný, půjčil jsem si od Aldamana pajdu na pivko a tombolu. A prý že když něco vyhraju, musím mu to dát. :-) Takže aspoň něco pozitivního (kromě draze získaných zkušeností) - vyhrál jsem týdenní triatlonový/cyklo kemp pro dva v Zeel Am See. :-D Jen ten termín je šibeniční a nevím, jestli dostanu dovolenou. Ale možná to půjde přesunout na další. Ale to budu vědět až zítra. Aldo, jestli to budeš číst, koukni sem: http://leto.ceskealpy.cz/stranky/103:triatlon.html. Ten první termín jsme vyhráli, ten druhý bych mohl jet, ale nevím, jestli mají volná místa a ten třetí nemůžu.

Celkové obecné hodnocení závodu - paráda. Jak trasy, tak zázemí, velká účast a pěkná tombola. :D