úterý 25. srpna 2015

Krása za Ještědem

Ano ano, opět budu pět chválu na krásnou krajinu za Ještědem, která snese srovnání s Českým rájem, ale je tam tak 10x méně lidí. :-) Strávili jsme tam naši poslední minidovolenou a tady je pár fotek. Oblast kolem Hamru už jsem trochu znal z keškování, ale na Ralsku jsem byl poprvé a překvapilo mě, jak je to nahoře rozlehlé. Zdálky je totiž vidět jen ta hlavní věž. Je tam i krásné závětrné místo na spaní.


Děvín

Sledovali jsme ji, jak loví mouchy, ale nic neulovila. :)

 Široký kámen
 
moje první letošní

čistá jeskyně na spaní kousek od cesty
 
 cestou na Stohánek
 
 Ralsko

 Jelení vrchy - můj příští cíl
 
Chrastenský rybník

kemp Žabák s černým Krakonošem :-)

 Chrastenský vodopád

Lužky z Juliiny vyhlídky

Juliina vyhlídka

Ralsko I

Ralsko II

Ralsko III

 Ralsko IV


trifid

 

středa 19. srpna 2015

10 lužických sedmistovek potřetí

Týden před Sedmistovkami týden byl téměř celý odpočinkový. Kromě cvičení jsem byl jen jednou s bráchou na kole na keškách a jinak jen jednou krátce běhat. Ty kešky byly moc hezké. První série byla houbová a druhá zvířátková. Výlet jsme zakončili na Heřmanické rozhledně, lidově zvané "peniska". :-) Trochu jsem bráchu brzdil a do kopce byl za šneka, ale priorita byly Sedmistovky.

 veselá houbička



Kousla mě zmije :-)

 Heřmanická rozhledna

10 Lužických sedmistovek

Tento závod je klasika a ani jsem si letos na trať nebral foťák. Co šlo vyfotit, vyfotil jsem v minulých letech a navíc jsem nechtěl nový foťák vystavovat rozmarům počasí a potu. Minulé zápisky tady, tady a samozřejmě ještě tady. Mimochodem, na některých místech jsem na Jitku letos myslel. Třeba na Velkém Buku, kde se nenamazala nebo u Mufloní studánky, kde tak trochu umírala. Všechny sedmistovky byly krásné, ale ty s Jitkou jsou kromě toho i nezapomenutelné. Tam se mi nemohou zážitky slít a poplést mezi jednotlivými roky. Říkám si, že bych zase někdy někomu něco odvodil? :)

Letos to byla klasika. Krásné počasí, tradičně milí závodníci i pořadatelé, krásná trať a tím hlavním faktorem majícím vliv na unikátnost závodu bylo teplé počasí a moje specifická (ne)příprava. Řečí čísel: za květen naběháno díky Hrbu a Mácháči 213 km. Za červen 130 a za červenec dokonce 118 km. Jít s tímhle na Sedmistovky je trochu chucpe, ale žijeme jen jednou. :-D Útěchou mi bylo to, že několikahodinové keškovací výlety ve vedru taky tělo na takovéhle podmínky připraví.

páteční pohoda
 
Do Radvance jsem jel tentokrát autobusem, což je rychlejší a cestou z Nového Boru jsem se seznámil s nováčkem závodu Zdeňkem. Prezentace proběhla rutinně (dostali jsem každý litrovku 12° piva Klíč a malého cidera) a v chatce jsem byl právě se Zdeňkem a Ivanem, zvaným "dědek". Ten tu byl také poprvé. První noc bylo strašné dusno a když jsem pak usnul, začal Zdeněk chrápat. Když přestal chrápat, začal kokrhat kohout a pak mě ještě obtěžoval komár. :-D


Start!
Ranní šrumec klasika. Vyběhli jsme přesně v osm a už bylo teplo. Start se povedl až na druhý pokus, protože napoprvé selhala startovací pistole. Chvíli jsem běžel sám, ale za Novým Borem se vytvořila slibně vypadající skupinka. Skupinka pokračovala dál i poté, co jsem z ní odpadl. Naštěstí ne sám, ale s Pavlem, se kterým jsme běželi až pod Pěnkavčí vrch. Líbila se mi změna trasy, která byla už loni a to v Jedličné, kde se místo rovně po silnici běželo do lesa a dále po zelené turistické značce až do obce Mlýny. Tento úsek byl vždycky nekonečně asfaltový a teď sice více do kopce, ale zase o něco kratší a hlavně lesem ve stínu. Podobná změna byla cestou z Luže, kdy se tentokrát do Krompachu běželo kolem přehrady Naděje, což cestu taky hodně zpříjemnilo a nekonečná silnice do Krompachu se dala přežít.


první občerstvovačka - Jedličná

Se Studencem a Jedlovou problém nebyl, ale právě pod Pěnkavčím jsem si musel odskočit a už jsem Pavla nedohnal a to i kvůli křečím, které se i přes hojnou konzumaci hořčíku začaly čím dál častěji dostavovat. Po chvíli mě předběhl i Bubo a pár dalších borců a slibně rozběhnutý závod se změnil na snahu doběhnout, popř. dojít do cíle. Ještě cestou z Pěnkavčího vrchu na Weberberg střídalo pár kroků běhu pár kroků rozcházení křečí, ale lepšilo se to a křeče na chvíli odezněly. Cesta z občerstvovačky u Weberbergu na Luž byla pohodová a místy jsem si i prozpěvoval. Ale z Luže se do mě zase křeče trochu pustily. Cestou dolů jsem taky potkal Buba, který se předtím chvíli zotavoval na křesílku na občerstvovačce, protože mu slunce nedělalo vůbec dobře.
seběh ze Studence
Následoval seběh k přehradě Naděje, kde jsem moc pěkně zakopl a sice to vybral, ale za cenu megakřeče, že jsem z toho šoku pár desítek metrů musel jít. Cesta po silnici do Krompachu byla tradičně nekonečná a překonaná indiánským během. Jelikož jsem něbežel předchozí dva ročníky, neznal jsem novou cestu na Hvozd a tak jsem si nečekaně užil velký kus po asfaltu, nekonečné stoupání lesem, vysoké kamenné stupně a s nimi spojené poslední silné křeče a k tomu trochu bloudění navrch. Jó, kdybych poslouchal rozpravu, tak bych věděl, že na každý vrchol se jde tam a stejnou cestou zpět. :-) V cíli jsem ani neměl chuť na pivo (sic). To jsem si dal až zpátky v Radvanci po vysprchování. Pokud můj popis vypadá idylicky, tak vězte, že kromě křečí mě i píchalo pod žebry.

Výsledky první etapy

 sušárna :)

S obavami jsem očekával druhý den. Poctivě jsem zasolil, dal si BCAAčka, namazal nohy chladivou koňsku mastí, večer šel na procházku a měl jen jedno pivo. Ráno mi bylo dobře, nohy byly trochu bolavé a místa křečí zatuhlá. Kluci plašili brzy, tak jsem po oblečení a přípravě ještě vlezl do teplé postele.

Ke startu připraven. :)

start druhý den

Nohy mě sice trochu bolely, ale při běhu bylo větším problémem již tradiční píchání namožené bránice. Tohle rozběhat byl úkol číslo jedna. Docela to šlo, ale musel jsem se soustředit na hluboké dýchání do břicha. Ale nakonec jsem to rozběhal, závod si užíval a utekl i maratonci, co běžel jen neděli. Ti, co byli za mnou, byli dost daleko a ti přede mnou taky, takže to vypadalo na pohodové doběhnutí. I minule nekonečná asfaltka z pod Velkého Buku pod Klíč mi přišla letos krátká a cesta od občerstvovačky na Malý Buk jakbysmet. A mírné kopce jsem dokonce vyklusával :-). Navíc jsem objevil (škoda, že až druhý den), jak je dobrá Hanácká kyselka z Kauflandu podávaná na občerstvovačkách a pil ji hodně. Byla trochu slaná a to byla skvělá protiváha sladkého.
 těsně pod vrcholem Klíče - těžká pohoda :-)
 
Jakmile jsem seběhl ten nejprudší úsek z Klíče, doběhl jsem Pavla Fenyka a ptám se ho, za kolik to běžel v sobotu. A že prý za 8:12. Já za 8:07, tj. nesměl jsem si ho nechat utéct o více, než 4 minuty, takže konec pohody.:-) On navíc stíhal Buba, který doběhl v sobotu za ním a tak to byla taková náročná virtuální honička. Pavel mi sice utekl, ale neutíkal dost rychle, abych se ho i přes chodecké pauzy nedržel a hranice čtyř minut nepadla.

Tím jsem si zajistil místo v top ten a byl spokojený. V sobotu večer bych sice byl vděčný za nedělní doběhnutí ale víte, jak je to s tím plným a prázdným půllitrem. :) Čas byl horší, než v druhém, natožpak v prvním roce mé účasti, ale nejde asi netrénovat a zlepšovat se. :-D


pohoda v cíli

takhle čekají na pivo ve frontě ultramaratonci

I think Beer, what do you think? :)

Vzhledem ke svému skorovegaskému stravování mi bylo jasné, že mi poukázky na jídlo budou k prdu a zásoby jsem si přivezl z domova. Quinoa s tofu a zeleninou lehce chytla šmak :D, ale pořád byla výborná a poukázku na 70 Kč jsem oba dny proměnil ve tři poháry zlatavého moku, což bylo v blízkém okolí velmi ceněno. :-))

vyhlášení

radost...

 ...až na kost. :)

Závěrem pár postřehů. Chyběl Dan Orálek, protože svědčil na svatbě, ale i Ivan Šarlinger běžel neskutečně. Na Klíči nebyly ty hnusný mušky co minule. Chyběl přípitek v cíli, což mě trochu mrzelo, protože to bylo unikum tohoto závodu. Překvapilo mě, že z mladých lidí, kteří běželi jen nedělní etapu, měli skoro všichni čas horší než my, dvoudeňáci. Ve startovním balíčku jsme dostali výborné cvikovské pivo Klíč (12°). Dědek mi svoje dal a doma jsem do úterý všechno vypil. :-) Máme vy výsledcích blbě tým. Jdu napsat Hunčovi.

Výsledky: http://www.10luzickychsedmistovek.cz/vysledky-5-rocnik

pondělí 10. srpna 2015

32. týden - poslední běhy před Sedmistovkami

Tohle byl poslední aktivnější týden před Sedmistovkami. Zároveň to byly pěkné tropy a zatím to nevypadá, že to na závodě bude lepší. Ideální příprava a la Honza 12 proběhla hned v pondělí, kdy jsem vyběhl v 17 hodin z domu a hned dostal facku od horkého vzduchu. V plánu byl běh do Frýdlantu a v běžeckém batůžku jsem měl dvě lahve s vodou. Ale protože do deseti kilometrů měly být dvě studánky, naplnil jsem je jen do půlky, abych netahal zbytečnou zátěž do kopce. V první studánce byl jen malý čůrek, takže bych se načekal a druhá byla pro jistotu prázdná. Nevadí, před během jsem hodně pil a za cca 8 km je hospoda. Asi 3 km před ní mi voda došla a hospoda byla zavřená. Tak tedy plán B - doběhnout k nejbližší civilizaci a poprosit o vodu. Domek nikde žádný a zachránil mě až dětský tábor. Ale stejně mi to nedalo a zaběhl si pár set metrů ke skále zvané Kukaň. Pak už jsem to v pohodě doběhl, ale po běhu jsem byl na hadry a měl i trochu zimnici.

 potůček

Kukaň

V úterý jsem se byli s Pájou po práci plácnout k vodě. Bylo to bezva, ale kvůli sinicím jsem pak měl celou noc plný nos. Ve středu jsem byl zase na keškách, tentokrát v okolí jablonecké přehrady. Zase se to protáhlo, ale byla to moc pěkná procházka se závěrečným krátkým smočením. Hlavním cílem bylo najít kešku, která má souřadnice ukryté pod molem. A pak nějaké tradičky okolo.

před lovem

jde se na to

pod molem

skalní hřib

Sem musíme!

Ve čtvrtek jsem byl zase běhat a tentokrát směr Chrastava. Podél řeky se běželo příjemně a ve stínu, když foukal větřík, mi bylo skoro chladno. Když jsem doběhl do Chrastavy, bylo to málo kilometrů, tak jsem to vzal ještě do Bílého Kostela a zpět. Akorát to vyšlo, že jsem si koupil něco dobrého za odměnu a jel mi vlak zpět do Liberce. Odpoledne jsem se šli zase koupat a tentokrát na jabloneckou přehradu, kde sinice nejsou a je tam stánek s pivem. :-)

fotka z běhu - i bagr se koupe :-)

V pátek opět kešky. Říkám si, že vzhledem k tepotám a času stráveného venku je to svým způsobem taky trénink, i když spíš trénink tolerance na teplo. Autobusem jsem jel do za Osečnou a pak už po svých. Nejdřív na krásnou skálu Hodinář a jak jsem tam tak hledal, slyším divné zvuky. Praskající větvičky jsou v přírodě většinou známkou pohybu vysoké zvěře, ale tady proti mě vyběhli orientační běžci. Pěkné počasí si vybrali. :-) Ale pozitivní bylo, že v jejich zázemí točili pivo. To se často nepovede, mít po hodině výletu možnost dát si jedno. Tak jsem toho hned využil. :-)

Mým dalším cílem byly kešky vztažené k uranovému vrtu, zřícenině hradu Děvín a Širokému kameni. Až na ten vrt samá krásná místa. Ten vrt byl zase zajímavý. Hledali rudu a narazili na nejvetší ložisko uranu u nás. Tak jsem si zase vylezl na dva stromy a cestou zpět se brodil potokem, abych se ochladil. Nebýt takové vedro, byl jsem tam do večera, ale takhle mi brzo voda došla (vyrážel jsem se třemi litry). Možná příště k tomu vezmu ještě vodu do camelu.

pohled od Hodináře na Velký a Malý Jelení vrch

radost z piva

vrt, který pomohl objevit největší ložisko uranu u nás
(a to díky náhodě)

Děvín

 další ještěrka :-)

 opět Jelení vrchy, pro změnu s Ještědem

a se mnou :)

 Hřib

Umí to někdo přeložit?

kousek od cíle

V pátek večer jsem byl s kamarády v hospodě a o to horší byl sobotní ranní běh. Předsevzetí vyrazit brzy ráno, kdy je ještě chládek, vzalo za své a vyrážel jsem zase kolem deváté. Motivací ve vedru mi byla jablonecká přehrada, kam jsem doběhl a do ní vběhl. Po krátkém, ale intenzivním osvěžení jsem zrychlil, postupně zase zpomalil, zase do ní vběhl a tak se to opakovalo asi třikrát. Pak už moc zrychlit nešlo, tak jsem doběhl na tramvaj.

Na neděli jsme si naplánovali celodenní válení u vody, ale jako na potvoru nebylo dopoledne moc teplo a oteplilo se až po poledni. Ale nevzdali jsme to a vyplatilo se to. Není nad opalování v mikině. :-D Program byl jasný - cachtání, četba, jídlo a blbnutí s nafukovacím míčem. :-)

 opalovačka :D

plavkyně

 ideální předzávodní neděle :)