neděle 19. prosince 2010

Běžky

Dnešní trénink na běžkách se mi tak líbil, že se o zážitky chci podělit se čtenáři. :-)

Namotivován tímto výukovým videem jsem naplánoval jsem to tak, že pojedu z Maliníku na Černou Nisu, pak na rozcestí U závor a z něj na Hřebínek a tam se uvidí. Ze začátku to bylo pěkně namrzlé a docela úzká cesta, takže když jsem se snažil jet po lyži, tak její špička skončila v závěji a nešla pak přenést zpět. To mě dost rozčilovalo, protože jak se to mám naučit, když je úzká cesta? Ale dálnice v lese nejsou, tak jsem to nějak došmrdlal k přehradě. Po hrázi a dalších asi 500m jsem jel klasiku hlubokým sněhem a užíval si romantiky. :) Pak zase široká upravená stopa a tak jsem sundal hole a jel bez nich. "Jel" znamená chvíli jel, pak odpočíval, pak zase jel a tak pořád dokola a občas jsem to proložil klasikou. Když to bylo mírně z kopce, tak to jelo pěkně s holemi i bez nich. To jsem zkoušel mít nezatíženou nohu co nejblíže té druhé, ale co jsem koukal na ostatní lyžaře, tak spousta jich tu nohu moc blízko nedává. U Gregorova kříže jsem si řekl, že ještě pojedu na Hřebínek a zpět. Byla tam krásně široká cesta, i když hodně lidí. Ale mohlo to být horší. To už jsem držel chvílemi tempo s dalšími bruslaři, ale jen kousek a pak jsem se musel vydýchat. Ale aspoň je dobře, že jsou světlé okamžiky, kdy nejsem limitován technikou, ale kondicí. Samozřejmě, že s lepší technikou bych se tak nevyčerpával, ale to přijde. Na Hřebínku jsem si dal čaj a tatranku a vyrazil zpět.

Stopl jsem si to na Novou Louku, abych měl porovnání pro příště. To byl nejpříjemnější úsek výletu. Hodně z kopce a jelo to. Pak Do Bedřichova už bylo dost lidí a z Bedřichova na Maliník jsem jel takovou zkratkou, kde mi klouzaly lyže a bořily se hůlky. Tak jsem to nějak došolichal a pak následoval brutus sjezd do Rudolfova, kdy jsem brzdil vším čím šlo. Hlavně rukama a zadkem. :-) Z Rudolfova do Lidových sadů to bylo ještě horší a to už jsem radši několikrát vyzul lyže a běžel. Poznámka kolemjdoucích výletníků: "Tady by to jelo, ne?" byla sice trefná, ale jelo by to až moc. Pak jsem se ještě jednou natáhl v mírném sjezdu, když mi jedna lyže zajela sama od sebe do strany.

Dnešek 21,84km za 3:30:42, takže průměrná rychlost je pěkných 6,22km/h. :) Ale už jsem se přihlásil na lednovou jednodenní školu běžek, tak to třeba pak bude lepší. Musí. :)

2 komentáře:

  1. S tou školou běžek děláš dobře, to je jako s plaváním... není nad dobrou techniku. Co máš vůbec za výbavu?

    OdpovědětVymazat
  2. No vidíš, to jsem nenapsal. Mám:
    boty Salomon Active Skate (made in Romania)
    lyže Atomic Pro Skate (made in Bulgaria :))
    vázání SNS Pilot
    hole Axon - už se mi sype poutko a jdu je zítra reklamovat, ale zase nechci žádné super, protože na ně možu spadnout a zlomit. Přišel jsem do vyhlášené prodejny a řekl, že mám kondičku, ale vůbec to neumím a ať mi něco poradí. celkm to stálo i s rukavicemi něco přes desítku.

    OdpovědětVymazat