neděle 10. července 2011

MammothMan

Kdybych to měl říci jednou stručně, by to opak Czechmana. Profilem, povrchem, počtem závodníků, ale hlavně mým výsledkem. :) Vlastně už od Czechmana beru příležitostně AntiCramp a před závodem jsem zvýšil dávku na maximální doporučenou a bral po dvou kapslích i na kole. Plánoval jsem si vzít krabičku s kapslemi i na běh, ale rozsypaly se mi v brašničce.

V Radvaneckém rybníku, kde se odehrávalo plavání jsem už jednou závodil. Bylo to loni na Samuel XC Triatlonu, ale to jsem si nevzal neopren a voda byla ledová (byl to asi poslední loňský triatlon vůbec a konal se až někdy v září). Okolí Sloupu je opravdu krásné. Lesy, kopce - ideální na vandr. A taky na triatlon.

Na start jsem se jako obvykle dopravil vlakem a hned po příjezdu potkal Majka. Tak jsme pokecali a já se začal pomalu připravovat. Obloha byla bez mráčku - přesně podle předpovědi. Postupně dorazila Daniela s Jindrou, Michal Jalovecký, Martin Rexa s Milošem jako doprovodem a taky hvězdy jako Karol Džalaj a Petr Vabroušek.

Start

Na start se muselo buď doplavat nebo dojít po břehu. Jako většina ostatních závodníků jsem zvolil plavání, abych se trochu rozplaval a usadil se neopren. Následoval start a protože jsem se strategicky postavil doprava dozadu, plaval jsem celou dobu sám a s nikým se nemlátil. Plavalo se mi příjemně - modré nebe, zelené stromy, nikdo, kdo by mi šmatlal po nohách - prostě idylka. Strnu dýchání jsem volil podle toho, kde bylo slunce a byl tu první výlez z vody. Schody jsem vzal po dvou a po chvíli už jsem byl zase ve vodě. V mém případě se nedá očekávat ladná šipka, ale spíš něco takového:

:-)

Druhé kolo bylo podobné, jen mě už trochu bolely ruce a po druhém skoku do vody už jsem strany střídal celkem často a břeh se ne a ne blížit. Po výběhu z vody jsem si hrál s Garminem místo toho, abych si začal rozepínat neopren, takže jsem přiběhl ke kolu a měl ho stále na sobě a zapnutý. :-) Ale dolů šel rychle a holky v depu byly bezva pomoc při skládání věcí do pytle, tak bylo depo i tak časově v normálu. Pár vteřin jsem ztratil tím, že jsem vyrazil ze svého místa v depu na špatnou stranu, ale bylo to opravdu jen pár kroků.

"Pane, jedete na špatnou stranu."

"Jo to už je ta správná."

Trasu kola jsem měl velké většiny projetou ze středy a byla to opravdu výhoda. Člověk věděl, co ho čeká za horizontem a jestli tedy může zabejčit a pak se pošetřit z kopce nebo radši jet v klidu dlouhý kopec. Na kole jsem nejel takovou kudlu jako na Czechmanovi a kromě začátku, kdy to bylo po plavání kolem 160 tepů jsem to držel až na výjimky pod 150. První kolo jsem jel rychleji, ale sjíždět další závodníky jsem začal spíše až v dalších dvou kolech, kdy jsem malinko zvolnil, abych se neutavil ještě před během. Pár lidí jsem předjel (odhadem tak 8), ale tradičně největší radost jsem měl z předjetí Daniely. Sice je to holka, ale Czechmana měla za 5:15 a Moraviamana za 11:17, tak je plus mínus na mojí úrovni a je to takový můj virtuální soupeř. :-)

První okruh cyklistické části

Trasa kola byla spravedlivá, hákovat se snad ani pořádně nedalo, jen by mohl být lepší povrch. Ale kdo vzal hliníkáče jako já nebo Majk, mohl to kulit hlava nehlava (a modlit se, aby neprorazil plášť). Příjemně mě překvapila část trasy ze Svojkova do Sloupu, kde je perfektní asfalt a je to pořád z kopce. Jediné negativum byla malá bolest pravého kolene od začátku třetího kola. Je to to koleno naražené při skákání na biku. Tentokrát jsem na nerovnostech neztratil kontaktní čočku jako na Czechmanovi. Ztratil jsem ji až asi 500m před druhým depem při motání Českou Lípou.

Před přechodem na kolo jsem si přehodil z brašničky MagnesLife do kapsy kombinézy, v tašce s běžeckými botami jsem měl další a ještě jeden gel a tak jsem vyběhl z druhého depa jako taková malá mobilní protikřečová občerstvovačka. :)

Kolo je za mnou

Hned od začátku se mi běželo dobře, tempo 4:39 na Garminovi vypadalo sice pěkně, ale bohužel nebylo moc reálné a po chvíli se průměrné tempo ustálilo někde kolem 5 minut na kilometr. Čekal jsem kopce, zvěsti před startem hovořily o kopci se sklonem 12%, ale jeden byl dokonce 14%, ale kupodivu mi ty kopce nijak nevadily. Sice jsem zpomalil, ale křeče ani přecházení do chůze se nekonalo. V nejprudším kopci jsem dokonce asi 30 metrů uvisel Petra Vabrouška. :) Průměrné tempo prvního kola bylo 5:02.

Ve druhém kole běhu

Do druhého kola jsem vybíhal v závěsu za jedním ramenatým borcem. Držel jsem se ho do první občerstvovačky, ale pak zastavil a měl nějaké problémy, tak jsem držel tempo dál a zpomalil až v druhém kopci. Občerstvovačka těsně před obrátkou byla skvělá. Hlavně další voda na polití, ale vhod přišel i meloun, který jsem si pak bral pokaždé. Druhé kolo bylo tempem 5:12, takže trochu zpomalení, ale Majka jsem stahoval víc a víc. Věděl jsem o něm už od začátku běhu, ale bylo mi jasné, že ho neseběhnu. I když mít běh o kolo nebo dvě víc, nemá šanci. :) Ale mít mě za zadkem, asi by taky zrychlil. Na začátku třetího kola běhu jsem dal MagnesLife, protože mě v druhém kole do kopce trochu tahala lýtka a proč si nedat, když už to tahám sebou, že jo?

Kochačka na běhu

Třetí kolo jsem začal rychle (pocitově), ale pak jsem trochu zpomalil. Kopce jsem zase vyběhl a ke konci si trochu zazávodil s Petrem Klikou, který měl i přes své jméno na kole dva defekty. Ale utrhl mě. Pak jsem ho chtěl seběhnout, ale nepovedlo se a navíc se ještě jednou obíhalo náměstí a s tím jsem nepočítal. Ale když se ohlížel, bylo vidět, že jsem mu nahnal strach. :-D Třetí kolo běhu bylo tempem 5:15. Chtěl bych moc všem poděkovat za povzbuzování, hlavně Zuzce, Ivče a zombici, jejíž hlášku v nejprudším kopci "Jdi to frekvenčně!" slyším ještě teď. :-) Ale rada to byla dobrá, to se musí nechat. Od cca 5. kilometru jsem na sebe při každém průběhu občerstvovačkou (s výjimkou té na náměstí) vylil skoro celou lahev vody a to mě dostatečně ochránilo před vedrem.

Pohoda po závodě

V cíli nádherná medaile, super triko, polibek od snoubenky :) a úleva. Musím se přiznat, že jsem se na běhu moc netrápil, ale to neznamená, že jsem nemakal. Jen mě nepíchalo v břiše a tak se mi běželo příjemně. Píchání se dostavilo jen při souboji s Petrem klikou a ve finiši. Celý závod byl tedy na hranici komfortní zóny, což sice zní možná blbě, ale přijde mi to lepší, než zápasit s bolestí, která přes psychiku ovlivňuje zpětně výkon. Ještě bych chtěl pochválit sportovní výživu dodanou pořadateli, fakt mi to sedlo. Po tomto závodě začínám mít pocit, že mi teplo opravdu vyhovuje, protože když se dobře připravím, nevadí mi a jen decimuje soupeře. :-)

Časy:
Celkem: 5:45:07
plavání: 0:40:58 (61)
1. depo: 0:02:44 (63)
kolo: 3:15:58 (48)
2. depo: 0:00:57 (13)
běh: 1:44:28 (26)

14. v kategorii (z 24)
37. celkově (z 82 dokončivších)

Výsledky muži zde.
Fotky tady a tady.

14 komentářů:

  1. Pěkný Dave, gratulace, v tom horku to asi musel být opět boj, ale tentokrát jsi to zvládnul skvlěle.
    Jakej mod jsi nakonec v garminovi zvolil ?

    OdpovědětVymazat
  2. Na té fotce jak skáčeš dovody, to jako nacvičuješ měsíční chůzy Jacksona nebo se chceš jen projít po hladině? ;)
    Jinak v tom hicu pěknej výkon, sem si vzpomněl na loňskýho Grafimana a radši jsem ani nevylezl z bytu.

    OdpovědětVymazat
  3. Aldaman: Dal jsem Multisport mode, ale musel jsem zamykat tlačítka, aby mi to při bojích na plavání a svlékání gumy nezmáčklo. Takže Start - zamknout - pak během plavání odemknout - vylézt z vody - zmáčknout Lap - zamknout - svléknout neopren - odemknout - vzít kolo a zmáčknout po vyjetí z depa. Pak už jen mačkání mezi disciplínami a depy. Mohl jsem to i odemknout po vyjetí z depa a pak rovnou dát Lap, ale trochu jsme to překombinoval. :)

    Šewy: Málo jsi koukal na kung-fu filmy, jak tam chodí po vodě. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Fotka z chůze po vodě je prostě boží :-D Abys na tom běhu nezpomaloval když ještě u toho stíháš fotit :-) Jirka

    OdpovědětVymazat
  5. No hele já si tak jistej že mě neseběhneš nebyl, jen sem čekal kdy to na mě zase přijde.
    Zajímavý ale je že mě Suunto naměřilo 20,98km. Je to sice jen foot pod, ale obvykle se moc s realitou nerozchází. Taky by mi přišlo divný, kdyby obrátková trať byla o tolik kratší. Že tys tam mezi paneláky našel nějakou zkratku? :-)

    OdpovědětVymazat
  6. A jak se zamyká klávesnice to ani nevím :-). Já si teda zatím ani jednou, omylem stopky, během závody nevypnul, ale v tvém případě, který ztrácí i tachometr v depu to je jiná a už je mi jasné jak to že jsi se zapomněl během cesty z vody do depa vysléknout, jsi si hrál s garminem :-))))).
    Navíc jsi psal, že jsi plaval sám nikdo nikde :-))). A při vyslékání z gumy to jde raz dva :-). A při tom multisportu ti to na kole měřilo km/h a na běhu min/km ?

    Jsi začal trénovat i kung-fu zajímavé :-).


    Asi bych více věřil při měření vzdálenosti více GPS a garminovi :-).

    OdpovědětVymazat
  7. No kdyz myslis...:-) Ale na Davidove zaznamu jsou na mape nekolikrat zkraceny zatacky...:-))

    OdpovědětVymazat
  8. Jeste jednou gratulace, skoda ze sem ten zavod nestih od zacatku :( Jinak co se tyce delky, Garminovi bych moc neveril, evidentne se seknul a ta trasa mela to co mit mela, jak jinak mi vysvetlis kola 7 + 7 + 6,2 (pokud sis to teda nekde nezkratil :-) A taky je videt ze zaznamu, ze na namesti to hazelo i 15m chybu v urceni polohy.
    Z.

    OdpovědětVymazat
  9. Aldaman: Zamykání je zároveň Mode a šipka nahoru. Jinak fakt to tam bylo. :) Plaval jsem sice sám, ale předem jsem nevěděl, jestli nebude mela a tak jsem tlačítka radši zamkl. Ono se při Multisport Mode přepne po plavání na kolo a jsou tam stejná pole, jako jsou nastavena pro kolo a to samé u běhu. Takže kolo v km/h a běh v min/km. Nastavil jsem si u behu kola po 7km a jakmile se to přeplo na běh, tak se po sedmi km udělal "Lap". Takže to funguje. :)

    Majk: Zkratka je tajná, za rok se bude zase hodit. :-D

    OdpovědětVymazat
  10. Majk: Jo a vypadal jsi docela vysmátej a ne, že se bojíš, kdy to na tebe přijde. :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Vykreslení do mapy bych zase nebral tak vážně, hlavní je výsledek. Když budeš běhat po oválu, také tam budou odchylky v mapě, ale celková vzdálenost v mírné toleranci sedí.
    A je vidět, že kola přesně 7 km neměla.
    To já v Otrokovicích mačkal kola běhu na koberci ručně a jsou všechna stejně dlouhá :-).

    OdpovědětVymazat
  12. Gratuluju k pěknýmu výsledku, při běhu jsi mi ukázal záda (10 min. je fakt dost). Měl bych prosbu, jakou brašničku máš na horní rámové trubce kola? Po něčem takovém koukám zatím bezúspěšně. Díky Jirka.

    OdpovědětVymazat
  13. Jirka: Je to brašnička od Fueltbeltu. Kdysi jsem ji kupoval myslím u Triexpertu.

    OdpovědětVymazat