neděle 12. února 2012

Týden 6. - 12. 2. - Nemoc mě skolila :)

Říkal jsem si, že se mi snad tuhle zimu nemoci vyhnou, ale nevyhly. V pondělí a úterý jsem ještě odplaval, v pondělí dal výživný spinning a v úterý chvilku v posilovně, ale ve středu se to nějak zlomilo.

V plánu byly už od minulého týdne dva sedmikilometrové úseky po 4:20. První byl nakonec po 4:22, což by ještě nebylo tak hrozný. Ale po čtyřech kilometrech jsem musel dát pauzu, protože mě hrozně píchalo pod žebry. Nevím, co to bylo, ale po chvíli to přešlo a ten první úsek jsem dokončil. Druhý už byl bez píchání, ale rychle jsem zpomaloval a tak průměrné tempo kleslo až na 4:36/min/km. A přitom mi nepřišlo, že by nějak extrémně mrzlo. Navečer masáž Shiatsu, která byla zase bezva.

Ve čtvrtek jsem se vydal do bazénu s tím, že konečně zjistím, jak je to s tím plaváním s piškotem. V plánu bylo pět pětistovek střídavě s piškotem a bez. Bohužel po 200 metrech prvního úseku jsem se nemohl pořádně nadechnout. Připadal jsem si jako v dětství, kdy jsem měl pylové astma. Chvíli jsem ještě volně plaval kraul, prsa a znak a pak jsem se na to vyprdl. Odpoledne jsem doma ještě na hodinku sedl na trenažér. Podle kašle mi bylo jasné, že zbytek týdne bude bez běžek a nejlépe jen s indoor aktivitami.

V pátek bylo ale krásně slunečno, tak jsem stejně vyběhl ven. Dýchal jsem jen nosem, abych ochránil trubky před studeným vzduchem. V sobotu jsem chvilku cvičil doma a pak šel na spinning, který byl sice jen na hodinu, ale i tak jsem si dal do těla. První hodina byla silově v sedle a druhá silově ze sedla. Taky jsem stihl uvařil bezva polévku a hlavně jí bylo hodně. :-)

V neděli bylo zase nádherné počasí, tak jsem vyrazil na jednu z klasických běžeckých tras, ale když jsem přebíhal hráz přehrady, viděl jsem tam spoustu lidí bruslit, hrát hokej, procházet se a tak podobně, tak jsem změnil plán a běhal podél přehrady a po ní. Led byl tlustý dost a tak jsem mohl běhat jak se mi zachtělo. Nakonec bylo z plánovaných 12 km kilometrů 17. A dýchal jsem už pusou, protože se mi běželo dobře. Odpoledne jsem vyjel poprvé letos na kole ven, i když jen na krátkou projížďku. Byl to takový test zimáka. Dojel jsem na jabloneckou přehradu, kde mají pěkný svařákový bar, ale svařáka jsem si nedal, protože tam byla hromada lidí.

Takže i přes nemoc celkem pěkný týden, jen škoda těch běžek. Nahoře je krásně slunečno a já tu dole jsem pod smogovou dekou.

svařákový bar

21 komentářů:

  1. Nejak marne hledam to "skoleni", ale asi teda jeste prijde...:) Ja si zas behal po Machaci, lidi jak na vaclavaku, ale byla tam kosa jak foukalo...

    OdpovědětVymazat
  2. Takže si vlastně zdravej jak řípa :) To koukám, jak vypadá zdraví.
    Platí přeci pro normální lidi a tuplem pro sportovce, že nemoc = STOP tréninku + následná regenerace v délce nemoci, tj. třeba 2x10 dní.
    Zánět srdečního svalu není legrace, psal jsem to i Majkovi.
    Chlapi, neblbněte - když jste nemocný, nelezte do bazénu atp. Když ne pro sebe už, tak pro ostatní. Říká se tomu slušnost, solidarita.
    Trénink počas nemoci je nesmysl. To je základní pravidlo, co trenér hustí dětem do hlav.
    To je katastrofa - jak si pak z vás mají brát mládežníci příklad?
    Myslete na to.
    Ludva

    OdpovědětVymazat
  3. To Ludva: David dostal dnes večer obdobný mail i od trenéra :) IM

    OdpovědětVymazat
  4. Majk: Až od teď. :)

    Ludva: Všude si přečteš, že pokud jde o nějaké chrchlání v krku a ne níž, může se pokračovat (opatrně) v tréninku. Takže žádné "nemoc = STOP tréninku". Kdybych měl teploty, lehnu hned. Ale já nemám ani zvýšenou, jen ten krk (těžko říct, jestli i níž - blbě se to poznává).

    Ale jak píše IM, teď mám oficiální stopku.

    OdpovědětVymazat
  5. Zřejmě lékař nebudeš. A pokud víš, vidíš a cítíš, že na tebe něc leze, nemáš ani trénovat, ani lézt mezi lidi na spinning natož do bazénu. Na tom nezáleží, jestli je nemoc viditelná tak, že kašleš na celý kolo, nebo jestli je ti mdlo a vnitřně špatně. To ostatní nevidí, ale dáváš jim pěkně pokouřit, když se jdeš do bazénu nebo na spinning vypotit.
    Škoda, že tohle lidi nechápou a sportovci tuplem.
    Bylo by to jen opakování: nemoc nebo její náznaky = STOP tréninku. Ano, z určitý slabosti před nemocí se lze občas vyběhat nebo vyjezdit, ale to by měl člověk dělat privátně mimo lidi a opravdu jen zřídka. Je zima, není kam chvátat. Jestli neaspiruješ v sezoně na 5-10 titulů v ofiko TT, tak tě nemoc, dobře odléčená, jedině posílí.
    Ludva

    OdpovědětVymazat
  6. Lékař opravdu nejsem, ale pár sezón za sebou už mám a nějaké ty zkušenosti tedy taky. Takže vím, že s rýmou můžu normálně trénovat a že do bazénu nemá cenu chodit ani s lehkých nachlazením (pokud jsi četl pozorně, až v bazénu jsem zjistil, že neco není v pořádku a od té doby jsem tam nebyl). Spinning možá byla chyba, ale zásadní rozdíl mezi ním a přeplněnou tramvají nevidím. Pokud je někdo oslabený, chytne to tam i tam a pokud ne, nechytne nikde nic.

    OdpovědětVymazat
  7. Tak to, že tě nemoc skolila, jde zjistit jen z nadpisu, jinak podle toho co jsi odtrénoval to poznat nejde :-). Jestli to není jen výmluva za spackaný plavecký trénink :-)).

    OdpovědětVymazat
  8. Alda: Jde to poznat z absence běžek. :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Aleš to napsal skvěle: podle odtrénovanýho by člověk řekl, že jsi na 70% zimního treninku.
    Píšeš, že pár sezon máš, ale níž, že jsi v r. 2005 ještě žongloval. Těch pár let je tak na rozkoukání, ale i tak by si mohl od druhých okoukat, že v nemoci se prostě netrénuje, neleze mezi lidi a do vody.
    Chápu tvou lékařskou radu promořit nemocemi celou populaci, ať si prostě ty chřipky a virozy odbude republika najednou.
    Já tě nevim, mně to přijde blbý nakouřit nevinný lidi v bazénu nebo na spinningu bacily, když vim, že nejsem dobrej.
    Ludva

    OdpovědětVymazat
  10. A mně zase začínají zavánět tvoje příspěvky demagogií. Ne protože mě nepoplácáváš po zádech, jak jsem to zvládnul, ale protože pořád zmiňuješ bazén i přes opakované vysvětlení jak to s ním bylo.

    Pro tebe je možná 6 let tréninku na rozkoukání, pro mě je to "pár sezón". Běh počítám taky, protože ve vztahu ke zdraví se řeší podobná problematika.

    Pokud budeš přispívat dál, prosím o nějakou tvou sportovní historii, ať si můžu udělat obrázek o vztahu tvoje rady x dosažené výsledky. Nejlépe celé jméno. Nerad bych se tu totiž dál bavil s nějakým anonymem jako se to často děje na etriatlonu.

    OdpovědětVymazat
  11. Neber to jako nějakou nesoudružskou kritiku. Je to prostě fakt. V pod-nadpisu blogu máš slova "...s čím se chci podělit". No tak teď se dělíš o nemoc s lidmi, co chtějí zůstat zdraví.
    Ber to tak, že aspoň v tomhle ohledu můžeš být vítěz, na bedně a první, když se chytneš zvyku v nemoci netrénovat a netrénovat nemocný mezi zdravými lidmi.
    Ahoj a nečerti se.
    Mně se ty tvoje žongl-akční-kreace moc líbí. Na vojně jsme žonglovali se samopaly, tak vím, co to je :)
    Ludva

    OdpovědětVymazat
  12. Sice s Ludvou uplne 100% nesouhlasim, na mym blogu psal rady jako ze se chripka leci mesic a podobne, a to treba ja bych si pres zimu opravdu moc nezatrenoval. Ale jinak to co pise dava smysl, jen se bojim ze dneska je daleko vyssi riziko ze clovek neco chyti kdyz sedi cely den v praci a nekdo tam neco prinese nez na 1h spinningu. Kdyby vsichni po prvnim zakaslani zustali doma a vylezli mezi lidi az po mesici, asi by to s tema chripkovejma epidemiema vypadalo jinak, ale zijeme v realnem svete. Ja to delam jako david a prvni rymicku v treninku resim jen tim ze vynecham intenzitu a obecne bazen a jedu dal. Na skupinovy lekce tolik nechodim, na trenazeru se trapim sam doma. Behani venku sem donedavna taky neresil ze muzu nekoho pripadne nakazit, ale i za to jsem uz na blogu dostal kartac, ze vubec nemam lezt mezi lidi ani ven. Takze jako vzdycky a jako se vsim, pravda asi bude nekde mezi...:-))

    OdpovědětVymazat
  13. Majku, i když se podíváš na jednoduchý schémata průběhu chřipky, tak při středně těžké chřipce tam těch 12-14 dní léčení bude. A dalších 12 dní základní rekonvalescence taky. Zůstává otázkou, jak člověk vlastně onemocní, protože lidi říkají chřipka a angína ledasčemu. Dneska je každej druhej docent LF.
    Asi každýmu se chce hned běhat, plavat a jezdit, ale v nemoci to nepřinese vůbec nic dobrýho, ani pro zdraví ani pro výsledky.
    A ta odpovědnost před lidmi: no každý ji chápeme jinak, ale obecně to vypadá jako u malých kluků. "Pepíku, ty si rozbil okno, přiznej se!" "Rozbil, mami, ale Jarda odvedle rozbil dvě okna." :)
    Takže pokud se trápit v nemoci, jak říkáš, tak venku na samotě u lesa. Mezi lidi jen zdravý.
    Ludva (ten, kterej podle Davida asi moc reje)

    OdpovědětVymazat
  14. Na samotě u lesa bydlí lidi. :)

    OdpovědětVymazat
  15. Bejvávalo, ale blechy psí na člověka pořád nejdou :)
    Aby si si nemyslel Davide, že nějak reju, tak to všecko vyplývá z toho, co člověk zažil.
    Sám víš, že skoro přestalo existovat soukromí. Chlap v krámu řve na celý kolo do telefonu, jestli má koupit 5 rohlíků a 2 toaletní papíry, zatímco holka v tramvaji nahlas vysvětluje do telefonu svoje milenecký trápení. A stejný je to i ve sportu. Lidi říkaj už úplně všecko bez špetky studu a uzardění.
    Zrovna nedávno: měli jsme trénink na bazénu. Cestou ze sprchy jdeme za dvojicí kluků, co jdou taky trénovat. A ty vedou nepokrytě rozhovor: "Hele, já mám třetí ten průjem jako řemen, tak kdyby něco, tak změníme lajnu, protože dýl než deset minut čistej nezůstanu." Ten druhej nato: "Na mě taky, vole, něco leze, jsem samej hlen, tak jsem zvědavej, kolik toho dneska zase vysmrkám."
    No, slovo dalo slovo: stavíme kluky, co to jako je a že tam taky jdeme plavat a nějaký lidi už tam jsou. No a klasika: jeden začal hned jako někde na Mr. Universe prohazovat levý s pravým prsem a druhej hned nabízel férovku před bazénem.
    Kromě toho, že tam trénujeme, tam normálně chodíme s dětmi. A zlob se nebo ne: já prostě nechci plavat s člověkem, který chodí záměrně s virozou trénovat, nebo s průjmem jak řemen si vyrazí na 2km volnýho stylu s tím, že holt tu vodu prostě maličko zakalí.
    Co tím chci říct? Když se ničit, tak v soukromí.
    Někdo začít musí. Třeba se brzy staneš propagátorem zdravého sportu.
    Těší mě, že oba asi (?) holdujeme vegetariánství. Tož zdar alespoň tomu!
    Ludva

    OdpovědětVymazat
  16. A jak to dopadlo s Mr. Universe?

    OdpovědětVymazat
  17. Znáš to, jak to bývá. Prsa se prohazujou, ale skutek utek :)

    OdpovědětVymazat
  18. Jak to ctu, tak se hned vzdelavam, co se v bazenech deje:) a jsem potesenej, ze tohle se pri behani venku stat proste nemuze:), tedy doufam..:)
    Pokud kaslu, nebeham, pri ryme a skrabani v krku se to snad vetsinou vysmrka a bud upravi nebo zaveli lezet pri pomalem behu.. a jsem tam sam..:)
    Ja jsem to pochopil ale tak, ze David vlastne nesiril cilene choroby... Pri jeho aktivitach je asi tezko na pocatku choroby poznat, jestli je to unava z treningu nebo nastup nejake chripky, tak to vnimam ja. Pak uz cilene vysadil...Nelze nez souhlasit, ze pokud je clovek nemocnej, nemel by sirit viry a bakterie a i sportovne bejt rozumnej. I ja prosty pobihac to ctim, natoz velky TT.
    At se dari 12:)

    OdpovědětVymazat
  19. Honza 1234: No myšlen byl asi hlavně ten spin, ale to jsem myslel, že jsou pocuchané průdušky mrazem z běhu předchozí den a že to je spíš "mechanické" poškození.

    Neříkej, žes nikdy nepotkal ničí průjem . :-D

    OdpovědětVymazat
  20. Ludvo, Ludvo.
    Keby som pri každom škrabnutí v krku, pichnutí v kolene, smrknutí... vypustil 12 + 12 dní podľa Tvojich rád, viac by som stál ako trénoval. A Advid by nemal za sebou 5-6 sezón, ale stále by len chystal na tú prvú...
    Jimmi

    OdpovědětVymazat
  21. Jimmi, tak to není. Vždyť jsem to psal: ať lidi trénujou třeba s chřipkou, těžkou hlenovou angínou nebo s akutním otitis media, ale ať trénujou sami doma nebo venku.
    Zkrátka jít nemocný trénovat mezi lidi není fér, o tom přeci nebudeme vést debaty, ne?
    A to že každý z nás to zkouší na počátku nemoci rozběhat nebo rozjezdit, je taky jasné. Ale je třeba znát limity a dělat to mimo dosah lidí. Nás to učili v kadetech a juniorech, dospělý člověk, co se dostane po třicítce po tanci sv. Víta ke sportu, si to holt musí nastudovat sám nebo se prostě zeptat sportovního lékaře a zkušených borců.
    Někdo by to mohl nazvat likvidací soupeřů :) David třeba nejede na top výsledky, ale v bazénu a na spinnu potká lidi, co makají celý rok a na bednu si myslí. Chápeš?
    Hlavně klid, já myslim, že David už ví, jak příště na to.
    Chlapi zdar! Obleva na obzoru, tak začneme drtit.
    Ludva

    Jenom citaci od doktora Karla Martinka:

    "Jestliže se jedná o klasickou chorobu dýchacích cest ( angína, katar horních cest dýchacích, bronchitida)léčenou antibiotiky, tak obecně platí, že doba návratu do normálního tréninkového režimu je dlouhá jako délka nečinnosti v nemoci. Ale jistě že záleží i na dalších okolnostech , jako je např sedimentace. Vždy je třeba se řídit opatrností a sledovat organismus, jak reaguje na počáteční tréninky po nemoci. Rozhodně nespěchat do vysokých intenzit krátce po návratu do tréninku!"

    http://www.cyklotrenink.com/poradna/kategorie/sportovni-medicina#navrat-do-treninkoveho-procesu-po-nemoci

    OdpovědětVymazat