sobota 28. července 2012

DEJA VU

Před mnoha a mnoha lety byl jeden běžec, který chodil trochu plavat, aby nevypadal jako tyčka z jitrnice. Plaval  sice jen kompenzačně, ale když už chodil plavat, chtěl se naučit pořádně kraula.

V té době si taky říkal, že na kole jezdit nebude, nebaví ho to a kdyby na něm jezdil, tak ho pak nebude bavit běhat, protože se všude dostane třikrát rychleji. Pak si přečetl Vláďův blog o tom, jak dokončil ironmana a na základě toho se dostal k triatlonu. Nejdřív to jen zkusil v Kytlici a zbytek roku zase jen běhal. Ale nakonec vábení vytrvalostního trojboje podlehl a kola má dnes dokonce čtyři. :) Plavat neumí pořád, ale na podzim se dověděl o totálním plavání a taky do něj chtěl proniknout a byť se mu to moc nepodařilo, pomohlo mu to a v plavání se zlepšil.

No a nakonec začal maličko běhat naboso. Jen pár set metrů, ale nohy po tom cítil a bral to jako výborný doplněk ke klasickému běhu, takovou powerjógu pro nohy. Tady už to nakousl. Pak nějakou dobu bosky neběhal a začal zase až po úrazu, protože běh přes špičky lépe tlumí otřesy. Nejdřív opatrně 500 m, pak 700 a pak něco přes kilometr. Víc už neběhal, ale zato těch pár set metrů uběhne každý týden a cítí, že se mu kopce běhají lépe. Ale hlavně ho to baví. A protože ho to baví, přestává mu stačit ten jeden bezkamínkový úsek na cestě kolem přehrady a hledá způsob, jak běžet dál. Ono by šlo někam doběhnout, pak se zout a nést boty v ruce. Ale je to velmi nepohodlné. Takže zkusí vzít nějaké starší vyběhané šlupky a schová je v křoví. A stejně jako považoval za obsurdní to, že bude jezdit na kole a že zkusí totální plavání, tak stejně tak považoval běhání na boso za nesmysl a reklamní tah výrobců minimalistických bot. No a už je to tady, zkouší to taky.


Ale čím více o tom čte, tím mu to přijde logičtější. Tisíci let vytuněná noha přizpůsobená pro běh přes přední část chodidla sevřená do bot nutících došlapovat na patu není zrovna výkvětem logiky. A ne jen čte - na závodech vidí, že z lepších borců jich většina neběhá přes paty. A přestože jsou běžci s většími zdravotními problémy, jeho každoroční problémy s okosticemi (loni pro změnu ITBS) ho už docela štvou. Takže neexistuje rozumný důvod, proč to nezkusit. Navíc se mu bez bot běhá příjemně. Takže to vidí tak, že bude podíl bosoběhu zvyšovat a pak se uvidí. On stejně žádný bleskový přechod udělat nejde a zranit se nechce. Takže pěkně pomalu, ale jistě a uvidí se, jestli je to slepá ulička nebo ne. Běh naboso bez bot bude tvořit menšinu objemu (třeba výklus po tréninku na dráze a tak). Zatím zůstane cca 90% klasicky a z těch zbylých 10% bude většina ve vietnamkách a zbytek naboso.

Ale živě si taky vybavuje výrok trenéra "Ještě k tomu totálnímu plavání začni běhat ve FiveFingers jako Tomáš Vojtěchovský a mě klepne." :-D a proto tento příspěvek píše v utajení ve třetí osobě. :D

Účelem není běhat na boso, ale naučit se běhat přes předek/střed chodidla jako běhají rychlíci na závodech. Ona se z toho dělá hrozná věda, ale ta technika je skoro stejná. Bota s tlumením na patě ale špičku na zem nepustí protože nejdříve je v kontaktu se zemí pata. Ale kdybyste tu patu uřízli, hned půjde "plesknout" špičkou o povrch jako první a je to tam. :) Teda aspoň taková je jeho zkušenost.

Pata vs. špička: Píšu "přes špičky" a "přes paty" jen pro jednoduchost. Jeho běh přes paty se liší podle rychlosti a běh přes špičky je zase během přes přední část nohy, ale ne přes prsty - to jen pro pořádek.

P.S.: Tenhle článek už mám chvíli rozepsaný, takže se něco málo změnilo. Místo vietnamek jsem pořídil Pětiprsťáky. :D

13 komentářů:

  1. Bez udani identity bezce potvrzuji, ze jeho petiprstaky jsou naprosto super a uvazuju o tom, ze si koupim novejsi model.. nejlip jako ty jeho. 12:)

    OdpovědětVymazat
  2. O trenérovi se ví, že rád rejpe a proto mu to nedá ani teď. Je to další hledání zkratky, která není. Je to o dřině. Jinak mohu poradit i několik dalších možných zkratek třeba na kolo (watmetr, powercranks atp.) :)
    Ale bosky klidně poklusávej, rozhodně ti to neuškodí, hlavně neměj přehnaná očekávání. Zlepšení je v km a kvalitě ... IM

    OdpovědětVymazat
  3. trenér: Kdyby mě nes*aly ty okostice, asi to tolik neřeším. Ale mám napsanou rehabku po tom úrazu, tak tam poprosím o komplet vyšetření a třeba z toho něco vzejde. Jen aby mi nevzali občanku. :D

    OdpovědětVymazat
  4. no jedna vec i pro me lamu... beru je na rhabilitacni behy, super, ale jestli v neco jako trening verim, tak jsou to nabehany km:). MSF!!! 12:)

    OdpovědětVymazat
  5. Davide, z tebe se snad stává mistr slepých uliček ... jak píše trenér, jediná cesta jak se zlepšit vede přes pot a dřinu, bohužel...

    OdpovědětVymazat
  6. Vy jste jak navedený. :-) To si vážně myslíte, že si myslím, že začnu běhat v pětiprsťákách a zlepším se? Je to o dřině a objemu. A Michal moc dobře ví, že vyšší objem rovná se problémy s okosticemi. A tohle by měla být cesta, jak se jim vyhnout. Už jsem to psal asi dvakrát, ale když to někdo nechce pochopit, nepochopí to.

    A mimochodem, neznám nikoho, kdo by běhal přes paty a nestěžoval si na nějaké bolesti/zranění (no třeba zrovna vy dva rejpalové a já), ale že by si někdo s pětiprsťákama stěžoval, to jsem ještě nečetl. Už mě vážně nebaví to, že jakmile zvednu objem před maratonem, tak přijde bolest okostic a místo běhu můžu tak akorát plavat a jezdit na kole a příprava není taková, jaká by měla být. Jestli máte lepší nápad, sem s ním.

    Takže mě laskavě nechte dejchat a počkejte, jak to dopadne. Díky. :)

    A co se týká totálního plavání, tak to asi byla slepá ulička z hlediska rychlosti. Ale zase nemůžu tvrdit, že kdybych u něj zůstal, tak nezrychlím. Zase tak dlouho jsem tak neplaval a hlavně jsem to kombinoval, což se nemá. Zato z hlediska pocitu při plavání to byl krok dopředu.

    Jako zásadní přínos pro rychlost (tedy techniku) vidím to natáčení. Proto jsem si taky pečlivě vedl plavecký deník, abych vypozoroval, co mě zrychlilo a bušení přes zimu to nebylo. Ať si kdo chce co chce říká, časy mluví jasně.

    Zlepšovat jsem se začal až po soustředku po tom, co mě někdo viděl a řekl co a jak. Plus tedy ještě mě předtím viděl Michal, ale to jsem byl ve fázi, kdy jsem nezvládal předělat všechno najednou, takže to šlo k ledu. Ale pak se šnorchlem jako kdybych to našel. :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Teda abych nemlžil - bušení přes ziu zase nebylo až tak bušení, protože ze 4 jednotek týdně byly 2 TP. Ale ve vodě jsem byl.

    Jinak ještě k běhu. Mladší už nebudu a běhat chci dlouho, tak se prostě snažím najít způsob, jak se nezničit. Dnes ráno jsem si sice málem ukopl prostředníček, ale příště už si dám pozor. :)

    OdpovědětVymazat
  8. No jo, ale to že si nikdo nestěžuje, nutně ještě nemusí znamenat, že problémy nemaj ... třeba se styděj za ty vyhozený peníze :-D

    A co se okostic týká, nemyslím si že se nutně musí jednat o problém spojený s vyšší kilometráží ... já to měl 2008 na levé, 2009 na pravé, pak dva roky nic a letos pravděpodobně zase na pravé ... v ty dva roky kdy sem to neměl jsem se rozhodně nešetřil, tzn. kilometráž byla velká a problémy jsem neměl ... podle mě spíš půjde o kombinaci víc kilometrů, povrch na kterém běháš, boty v kterých běháš, intenzita kterou běháš a možná další...

    Každopádně chápu že se takzvaně stébla chytáš ... já tenkrát zkoušel různé věci, od kouzelných mastiček počínaje po bandáž chytající vesmírnou energii konče :-)) pomohlo ale vždycky téměř přestat běhat, letos jsem to ale s brufenama nějak přeběhal a taky to šlo :-)

    Možná ten bosoběh problémy vyřeší, možná ne, uvidíš ... ale rejpat budu stejně :-))

    OdpovědětVymazat
  9. Naboso běhám v podstatě odjakživa, ale jen malé kousky. Nicméně jak to tak čtu, snad si ty pětiprsťáky taky koupím :-D

    OdpovědětVymazat
  10. Vl001: Ty si nekupuj. Kup si nějaké bezprstové, ať zjistím, jestli je takové haló kvůli prsťákům nebo kvůli běháni s absencí tlumení na patě.
    Ale z dosavadních reakci okolí je člověk buď miluje nebo nenávidí.:)

    OdpovědětVymazat
  11. Neda mi to, abych taky neprispel. To, ze se pridas k bosobezcum me vubec neprekvapuje, cekal jsem to. Z ceho by ale bosonoha sekta nemela radost, je ten tvuj kompromis 90:10, ja vzdycky zil v domneni, ze se na to musi radikalne, tj. prestat behat a jen poklusavat stovky metru bos na betonu, jinak to nema smysl, protoze se porad vracis k zazitym stereotypum v botech. A to, ze nevidis to, ze bosobezci maji taky zdravotni problem, jsou jen tvoje klapky na ocich, ja jich jen foru behej.com videl nekolik ;-) Podobne usmevny mi prislo spojeni tisici let vytunena noha k behani :-) Kde tohle proboha porad berete? Ja si dosud myslel, ze vetsina lidstva, po vetsinu svyho casu vyuziva a vyuzivala nohy spis chozeni...
    Z.

    OdpovědětVymazat
  12. 100% přechod doporučuji nekompromisní vyznavači tvrdící, že boty jsou zlo. Já jsem umírněný vyznavač praktikujíci, jak je mým zvykem, prasopsa.:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale jo, ja prasopsa uznavam, sam ho v jinych oborech lidske cinnosti take "uspesne" praktikuju :-) Jsem rad, ze zatim nepatris ke zminovane bosonohe sekte ;-)
      Z.

      Vymazat