pondělí 29. října 2012

Kraul - akční plán II

Zatím nic nového. Ale první Akční plán se dlouho načítal a tak jsem založil pokračování.

Kopíruji sem z něj svoje poslední poznatky a rekapitulaci, co a jak dělat nebo nedělat, abych se nemusel vracet do starého příspěvku.

15. 7. 2012
Tak po delší pauze takové malé resumé. Plavecký čas na Moraviamanovi byl 1:11. Bylo to v neoprenu a byla dost teplá voda. Moje plavecké snažení se tedy dá označit jako úspěšné. Ale teď babo raď, čemu a komu připsat zásluhy. Bušení přes zimu (cca 100km), které mě v čase na 1500 m posunulo o minutu a pět vteřin? Nebo totálnímu plavání, které jsem zkoušel 14 dní a už jsem plaval stejné časy jako před ním s mnohem větší pohodou (ale nezrychlilo mě)? Nebo posunu v Lloretu, kde jsem díky Jitce Šimákové přešel z uvolněného kraula na uvolněný kraul se slilnějším záběrem? Nebo koupi foťáku na podvodní natáčení, díky kterému jsem měl téměř okamžitou zpětnou vazbu? A nebo dokonce úrazu, po kterém jsem v rámci urychlení návratu k plavání před hlavním závodem sezóny zakoupil plavecký šnorchl, se kterým nedá plavat jinak než tak, že koukáte dopředu? Stejnou polohu hlavy jsem pak zachoval při venkovním plavání v přehradě a její výhoda je i v pohodlném monitorování situace před vámi. Nejspíš od všeho něco. Za hlavní ale považuji natočení se a rady dávat paži dopředu uvolněně a hned po tom vliv šnorchlu, který mě donutil dávat hlavu tak, jak se mi to trenér snažil vysvětlit, ale bylo to jako mluvit do dubu. :-) Taky určitě nebylo na škodu tahání gum po úrazu.
Pořád bojuji s tím, abych nerval ruku dopředu a přitom měl silný a dotažený záběr. Taky se snažím zabírat i loktem a ne moc pod tělem. Ale hlavně mi přijde už plavání v bazénu hrozný opruz. Je to možná i tím, že v neoprenu to prostě jede, ale když jsem plaval na přehradě v plavkách, taky to bylo fajn. Sice ne tak rychlé, ale mohl jsem pozorovat okolí, kličkovat mezi bojkami a ne jen plavat ode zdi ke zdi. V tuhle chvíli si nějak neumím představit, že v zimě zase budu plavat 4x týdně a ani si to představovat nechci. :) No uvidíme po Doksymanovi. Trenér loni řekl, že bych měl stáhnout 5 minut. Když je tedy stáhnu, budu se přes zimu chodit jen koupat. :-D To je dobrá motivace. Musím si na závodě hlavně najít dobré nohy. :)


14. 8. 2012
Tak na Doksymanovi čisté plavání od břehu ke břehu za 33:30:13, takže zimnímu plavání asi neuniknu. :)


REKAPITULACE průběžná:
  1. Paže mít uvolněné.
  2. Nezvedat hlavu při nádechu.
  3. Nezvedat prsty po zanoření do vody hlavně levá ruka při dýchání vpravo.
  4. Nepokrčovat nohy při kopu.
  5. Zabírat u pupíku.
  6. Pořádně vydechovat.
  7. Mít prsty u sebe.
  8. Hlídat stažená bedra - nepadající nohy.


Jdeme na to, zimní příprava začíná... 

bez dýchání


dýchání vlevo (horší strana)


dýchání obě strany


zpomaleně dýchání vlevo


Moje postřehy: Paže vpředu už je uvolněně téměř vždy. Jen když chci zabejčit (třeba před pěknou plavkyní), tak ji tam rvu silou. Záběr pod tělem u pupíku mi jde, ale musím na něj pořád myslet. Jakmile se soustředím místo na záběr třeba na dýchání s jedním okem pod vodou, začnu zase zabírat moc hluboko. Vytáčení hlavy bez zvedání jde jen někdy (nejlépe s packami :-)). Přijde mi, že jsem v té vodě moc hluboko (třeba v porovnání s Danem) a proto se pro nádech musím kroutit.

Prsty už nahoru nesměřují, ale možná by celá paže měla jít dolů hned po zanoření. Teď mi jede ještě chvíli rovně. Prsty u sebe jakž takž mám.

V úterý jsem zjistil, že při technickém cvičení, kdy zabírám jen jednou rukou mi hodně přikopne noha v momentě, kdy se paže zvedá z vody. Je ot asi snaha o udržení hlavy nahoře a to je zbytečné. tak jsem zkoušel hlavu nechat dole a nepřikopávat, ale ta noha kope sama od sebe. :) Je to vidět i na tom prvním videu na čtyřech vteřinách. Levá kopne v momentě, kdy jde pravá paže z vody.

Podotýkám, že s piškotem i šnorchlem plavu a bez dýchání mi to nepřijde už tak hrozné. A packy mám ty velké chycené jen za prostředníček a už  je neztrácím.


19. 11. 2012

Už minule jsem se zkusil zaměřit na nepokrčování nohou při přikopnutí a je to myslím lepší, i když ještě ne úplně. Každopádně představa ryby zakouslé do prstů na noze a snahy ji setřást se mi osvědčila. :-)




2. 12. 2012

Předsezónní test dopadl dobře (29:19) a nastoupená cesta je tedy správná. Nyní řeším padající nohy. Proti nim se dá bojovat prohnutím v bedrech, což mi ale přijde nepřirozené. Ale to mi přišla ruka u pupíku taky, takže tomu dám šanci. Příště se natočím normálně a pak při snaze o zpecnění beder = nohy výš a uvidím, jak to bude vypadat.


4. 12. 2012

Tak jsem se natočil se zpevněnými bedry pro vyšší polohu nohou a vypadá to docela dobře. Jen na to musím myslet a ostatní věci tak jsou do háje (např dotažení záběru). :-(


10. 12. 2012

Dnes pěkná čtyřstovka s piškotem za 7:13. Ale proto sem nepíšu. Všiml jsem si, že při dýchání nalevo jdou obě paže do voda tak, že ruka nejede k hladině. Ale při dýchání napravo to tak (správně) dělá jen pravá a levá jede nahoru. Poslední doboiu plavu úseky na čas s převažujícím dýcháním vpravo. Musím zapracovat na dýchání vlevo.


13. 5. 2013

V pátek jsem byl plavat a konečně jsem vyřešil záhadu, proč se mi plave při dýchání nalevo hůř. Abych si to uvědomil, zkoušem jsem už před pár týdny plavat co nejpomaleji a stejně jsem na to nepřišel. Ale teď v pátek ano. Bylo to proto, že když dýchám napravo, levá ruka nejde rovnou pod vodu, ale jakoby se sune po vodě a tím pádem mám hodně času na nádech. No a při dýchání nalevo je to naopak. Ruka jde správně pod vodu a je málo času na nádech. Jenže to "správně" je diskutabilní. Když se při to nemám dost času nadechnout, tak zbytečně zvedám hlavu a to pak je lepší tu ruku tolik nenořit a jet s ní u hladiny a mít na nádech času víc. A taky hodně záleží na tom, kdo a jak plave v sousední a stejné dráze. Když je relativně klidná hladina, tak se dá nadechnotu v pohodě. Ale když mi tam dělá vlny plavecký oddíl, tak tu hlavu prostě zvednout musím.

14 komentářů:

  1. A jéje, pán se nám vrhl do plaveckého tréninku :-)). Nemáš těch bodů nějak moc, to nemáš šanci všechno uhlídat :-))).
    Ale i tak hodně štěstí :-).
    P.S. Já tomu nerozumím, ale prsty u sebe ?

    OdpovědětVymazat
  2. Alda: Prsty u sebe znamená nemít je moc od sebe. Mám to kódované. :)

    OdpovědětVymazat
  3. No mel bys to zredukovat. I krestani maji 10-tero prikazani a ty jich mas 11.. I kdyz mozna zamerne chces jedno nesplnit:).
    Drzim palce, ten vedecky zpusob me fascinuje. Tohle bych fakt nezvladl, obdiv! 12:)

    OdpovědětVymazat
  4. Mě zase fascinuje, že moje trápení s kraulem má větší návštěvnost než článek o maratonu ve Stromovce. :-))

    OdpovědětVymazat
  5. Trapeni s kraulem ma asi vic lidi nez si myslis, kdezto odflaknuty maraton za 3:24 umi kdekdo :-P Z.

    OdpovědětVymazat
  6. Advid : Aha tak to jo, zajímavé kódování :-)))))

    OdpovědětVymazat
  7. body 7-9 Ti musel poradit nějakej fakt dobrej odborník ;-)

    OdpovědětVymazat
  8. Poradil a má shodou okolností stejné iniciály jako ty. Ale myslím, že se neznáte. :)

    OdpovědětVymazat
  9. Jestli ty na to plavání nejdeš moc věděcky. Já také nejsem žádný technik a rychlík ve vodě, ale myslet ve vodě na to všecho co popisuješ, utopím se po deseti metrech :-)).

    OdpovědětVymazat
  10. Alda: Koukni na můj poslední komentář na Běhej.

    OdpovědětVymazat
  11. Pěkná videa, taky mi přijde, že nohy jsou nějak moc hluboko. Nicméně, docela by mě zajímalo, kdybys místo času, který věnuješ technice, jenom plaval, jestli bys nakonec nebyl rychlejší. Já mám málo času, chodím tak 4 x za měsíc, a plavu jen úseky úplně nadoraz a na průměrné výsledky to stačí.

    OdpovědětVymazat
  12. No jo, to jsou ti šťastlivci. :)

    OdpovědětVymazat
  13. Ohledně těch padajících noh s tebou soucítím. Jsem úplně bezradnej. S piškotem mezi nohama zrychlím na 1km o 6 minut. Pomozte!!!!!!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel, já už moc neplavu a nikdo jiný se sem po těch letech nepodívá. Zkus totální plavání, mně pomohlo hodně.

      Vymazat