středa 10. května 2017

Jeseníky

S Pájou mě moc baví plánovat dovolené. Je jí skoro jedno, kam pojedeme, jen když nemáme hlídání, měla by tam být možnost volného pobíhání psů. Tento prodloužený víkend jsem si naplánovali Jeseníky. Plánovali jsme trochu pozdě, ale i tak jsme sehnali bezva ubytování ve Velkých Losinách. Měli jsme pokoj za 500,- na noc, bez sociálky. Ale zato veliký s dvoulůžkem a 3 palandami, které jsme postupně obložili svými věcmi. A taky jsme měli kuchyňku dva kroky z pokoje a záchod tři kroky. Hned přes chodbu. A bydleli jsme tam jen my, tak jsem to měli všechno jen pro sebe. A co je nejlepší, v budově je pivovar Zlosin. :-) Na mapě jsem na něj před víkendem narazil, ale nevěděl jsem, že je přímo tam, kde budeme ubytovaní.

Hned v pátek, po krátkém zabydlení jsme vyrazili na krátký výlet. Krátký ale vypadal jen na mapě. :) nakonec z toho byly asi tři hodiny a vraceli jsme se za tmy. Prošli jsme zámeckým areálem, vystoupali k nové rozhledně Bukovka a pak se velkým obloukem vraceli do penzionu. A tam jsme si dali pivo, protože bydlet v pivovaru a nedat si pivo nejde. :)
svačina je základ

zámek Velké Losiny

Bukovka

 a výhled z ní

zasloužené pivko

Druhý dne jsme chtěli jít na Praděd, ale nebylo nám přáno. V plánu byla vrcholová trasa z parkoviště v Červenohorském sedle, ale už dole byl zákaz vjezdu. Pružně jsme tedy přeplánovali trasu na výstup po zelené a napojení se na červenou a pak se uvidí. Výstup něbyl tak hrozný, jak vypadal, počasí nám přálo a byli jsme plni optimismu. :-) Sice byl na cestách místy sníh, ale dalo se to přejít bez mokrých bot. Ale pak jsme dorazili na hřebenovku a byli jsme trochu zklamaní, protože ta byla spíš potokem. No, dalo se to asi čekat, ale my to nečekali. :) Zkusili jsme jít kus směrem na Praděd a po asi kilometru začínal haťový chodníček, po kterém se šlo krásně. Jenže jsme nevěděli, jak daleko vede a Pája měla mokré boty a tak jsme raději sestoupili zpět na nižší cestu a vrátili se trochu oklikou k autu. Bylo to sice jen 11 km, ale převýšení 600 metrů.

 ranní "káva" :)



 Pája ve sněhovém poli :)

hřebenovka

jako v Jizerkách

chodníček 



Praděd



 Když je hlad... :-)

Večer jsme se šli projít do lázeňského parku a ochutnali jsme pramen jménem Karel. Karel smrděl po vajíčkách a pak jsme krkali vajíčka ještě asi hodinu. Takže jednou stačilo. :-) Pája mě lákala do místních bazénů, ale nepřesvědčila mě, že by to bylao prima i přes ten puch. :)

 s Karlem

Shodli jsme se, že v Jeseníkách nejsme naposledy a že si Praděd necháme na příští návštěvu. Asfaltové cesty nás nelákají a mlhy na vrcholcích taky moc ne. Tak jsme šli druhý den okruh z Koutů přes vrstevnicovou cyklostezku s Kazatelnou, Tři kameny a po modré zpět. Bohužel jsem někde po cestě ztratil nůž a tak jsme museli krájet chleba pilkou. První den jsme zapomněli vzít paštiky, druhý den jsem ztratil nůž, to to vedeme. :-) Cestou asi třikrát začalo pršet a pak zase vysvitlo slunce, tak jsme střídavě nandávali a sundávali ponča.





stoupání na Kazatelnu


Když se ztratí nůž, pořád máme pilku. :-)




Tři kameny


Večer jsme se šli ještě jednou projít k zámku a Pája si trénovala hraní na šalmaj a já našel kešku. Po procházce jsme si dali zase pivko. Zkusili jsme i 15° IPA, ale 12° nám chutnala víc.

:-D 

zámek 

V pondělí jsme se cestou domů zastavili na krátký výlet do okolí Městských skal u Šumperka. Výlet to byl pěkný. Škoda, jen, že jsem si nevzali svačinu. A to byl na vrcholu skal krásný altánek.

Kokeš
Pája na Kokešovi 

já na Kokešovi :) 



Voštinová skála



A pro úplnost tras, ale ty jsou spíš pro nás nebo mapové nadšence, protože jsou v měřítku, kde není nic moc vidět. Pondělí chybí, to byla jen taková rychlovka.

pátek

sobota


neděle

2 komentáře:

  1. No prima, ve Velkých Losinách jsem v loni strávil měsíc na účet zdravotní pojišťovny :-) Pramen Karel je opravdu jen pro "odvážné", nicméně v bazénech to není tak špatné - voda už je zředěná - ve vnitřním v původní budově lázní je koncentrovanější, ale ideální pro relax po nějaké tůře. V tom novém aquaparku se hlavně prohne tvoje peněženka :-)
    R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dám to přečíst Páje. Pořád mě do bazénu tahala a já kvůli smradu nechtěl. :-D

      Vymazat