neděle 29. května 2011

Týden 23. - 29.5. - Běh okolo Máchova jezera

Po odpočinkovém týdnu následoval normální tréninkový týden zakončený závodem "Běh okolo Máchova jezera" na 15 kilometrů.

V pondělí jen lehce powerjóga, v úterý pěkná vyjížďka za Tanvald až do Železného Brodu a Malé Skály a pak nahoru na Frýdštejn a domů. Z Železného Brodu až do Malé Skály je krásná rovinka a na hrazdě se tam jede bezvadně. Jelikož jsem ještě nemohl do bazénu kvůli odřeninám, aspoň jsem večer tahal gumy.

Frýdštejn

Ve středu jsem byl běhat na dráhu a dvě plánované trojky jsem zaběhl takto: 4:10/158 a 4:07/162. S rozklusem a výklusem to dalo necelých 15 kilometrů. Ve čtvrtek ráno jsem navštívil opět posilovnu a odpoledne vyrazil zase na kolo. Tentokrát na trasu vedoucí přes Oldřichov, Bílý Potok, Smědavu, přehradu Souš a Tanvald. Večer jsem ještě byl zkusit chvilku plavat v neoprenu, protože je to přeci jen něco trochu jiného než v plavkách a ani v nich jsem poslední dobou nic nenaplaval. Tak jen 13 minut na přehradě a už mě bolely ruce.

Smědava

V pátek ráno běh v lesíku -podle plánu rozklus, stovky a výklus a odpoledne horské kolo. Bylo po dešti, takže opatrně. Na sobotu bylo naplánováno jen 60km kolo, tak jsem dal 68km s jedním kopečkem a jinak skoro rovina. Hned po kole jsem dal přechodový běh, který byl zároveň rozklusem před nedělním závodem. Plánoval jsem běžet tempem kolem 5:30, ale běžel jsem pořád kolem těch 5 a ne a ne zpomalit. Asi to bylo tím, že jsem běžel v závodní kombinéze a tak si nohy myslely, že jsou na závodě. :-D Pak jsem dal rychlejší pětistovku a výklus. Následovala trocha práce na zahradě a pak sauna.

V neděli ráno to vypadalo, že budoucí nevěsta nevstane a jestli prý se na ten závod nevykašleme. :-) Ale to už jsem byl z postele venku a tahal i Zuzku a nakonec se podařilo. Na místě bylo spousta známých (trenér, Míla, Hanka Breburdová, holky Loubkovy, kluci z Kerda týmu atd.), takže to do startu rychle uteklo. Chutě nám tam dělalo i auto Krušovického pivovaru. Ale pivo jsme si museli nechat až po závodě. Trasa je už tradiční a tentokrát jsem ani nebloudil, protože byla výborně značená a na křižovatkách stáli pořadatelé.

Po startu jsem to docela napálil a běžel s první skupinou, ale po pár set metrech jsem se raději stáhl a nechal přes sebe přehnat druhý balík běžců. Když mě předběhla Ivča Loubková, zase jsem přidal, protože jsem věděl, že někde za ní je moje místo. Smyčka městem byla pěkná a ještě se to netrhalo. Na cca 4. kilometru při výběhu z města jsem zaslechl něco ve smyslu: "Hlavně to doběhnout" a říkal jsem, že to zní divně od někoho, kdo běžel první 4 kilometry těsně nad 16 minut. Ale co, je teprve začátek a jestli přepálili, tak si je pak vychutnám. Kolem toho 4. kilometru jsem si ještě zkusil trhák v kopci a povedlo se. Běžec, kterého jsem chtěl utrhnout zůstal v zadu a v následném seběhu jsem mu utekl ještě víc. Pak jsem zase srovnal tempo. Od té doby do desátého kilometru jsem předběhl 75-letého pána (docela jsem koukal, že až na 5. kilometru), jednoho modrého běžce, pak Ivetu Fořtovou a pak ještě asi dva závodníky. Ale bylo to předbíhání typu "dlouho se pomalu přibližuji a pak se dlouho pomalu vzdaluji".

Po devátém kilometru jsem trochu vadnul, ale naštěstí byla na desátém na občerstvovačce voda, tak jsem si dvakrát lokl, polil se a zase se mi běželo dobře. Dál jsem běžel zase sám, až na nějakém 12. kilometru se ke mně začal přibližovat zelený běžec. Chtěl jsem mu utéct, ale nepovedlo se a když mě v parku doběhl, tak mi děkoval za povzbuzení na 4. kilometru, kdy přešel do chůze kvůli bolesti kolene. Pak jsme běželi chvíli spolu, protože ho, jak říkal, moje stíhání vyčerpalo a nakonec mi o kus utekl. Poslední tři kopečky jsem vyběhl jako srnec :) a pak v sebězích odpočíval. Asi kilometr před cílem jsem předběhl červeného běžce a až do cíle držel pozici. V zatáčce před cílem na mě volal ještě trenér, ať zrychlím, ale už to nešlo.

V cíli mi děkoval jiný červený běžec za držení tempa kolem 4. kilometru, ale já o ničem nevěděl. :) Hned jsem šel vyklusat Zuzce na proti. Potkal jsem ji asi 1300m před cílem a říkala, že má hlad. tak jsem ji trochu povzbudil a radši nechal běžet samotnou. Povzbuzování k větší rychlosti nemá moc ráda. Já vlastně taky moc ne. Naštěstí neměla stopky ani jinou informaci o svém průběžním čase, tak běžela tempem zhruba 5:17. Kdyby ale porovnání měla, zpomalila by na 6 minut/kilometr, protože tempem 5:17 by se jí to zdálo moc rychlé. :-D To moc nechápu, ale hlavní je, že příště budu vědět, že musím před závodem doma všechny stopky, hodinky a pulsmetry poschovávat. A mobily radši taky. :)

po závodě

Můj cílový čas byl 1:02:44, takže spokojenost. Jsem přesně v půlce výsledovky mojí kategorie. Před závodem jsem ani moc neřešil, jakým tempem nebo na jaký čas to poběžím. Říkal jsem si, že prostě něco mezi půlmaratónem a desítkou. A taky je v sobotu Czechman, takže na krev jsem to taky běžet nechtěl. Nakonec to bylo s úsilím a myslím, že docela pěkně zaběhnuté, ale bez jakéhokoliv píchání a podobně. To si nechám na příští sobotu. :-) Zuzka doběhla v čase 1:19:23 a na to, že se rozklusává a vyklusává během závodu :) to je moc pěkný čas. Výsledky zde.

Po závodě jsme si dali vodu, esíčka, pivo a zmrzlinu. Pivo tedy jen já. Taky nás vyfotili, tak máme pěknou fotku ze závodu, jen si pak Zuzka stěžovala, že to vypadá, že byla jen jako doprovod a že jsem čuně, že jsem se taky hned neosprchoval. :-) Chvíli jsme tam tak popocházeli/posedávali a pak šli na vlak. Navečer jsem ještě stihl masáž a saunu, takže teď bych to měl jen tak šolichat a psychicky se připravovat Czechmana.

7 komentářů:

  1. Sakra, sakra tobě to ale líta. To si budu muset v Pardubicích ve vodě a na kole hodně pohnout, abych byl v cíli před tebou :-)).
    P.S. Stehy drží bradu, a kvůli odřeninám nejít plavat ? Nejsi ty měkota :-)))

    OdpovědětVymazat
  2. Nejsem, musím být na svatbu fešák, tak nechci, aby mi to mokvalo. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Aha, tak to je jiná, svatba ta má samozřejmě přednost :-)))

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to budes plavat na Czechmanu s hlavou nad vodou? To je pro me dobra zprava...:)

    OdpovědětVymazat
  5. Vzhledem k tvému času na patnáctistovku můžu plavat s torpédem v zadku a stejně ti to může být jedno. :-D

    OdpovědětVymazat
  6. Ja bych to tak ruzove nevidel, jednak kdyz nemam na dne caru tak plavu slalom a druhak vis jak snadno se da na otevreny vode zabloudit? :-)) Navic sem neposiloval ruce opacnym smerem a v neoprenu jsem nebyl, takze budu mit problem davat ruce dopredu...:)

    OdpovědětVymazat
  7. Hele nech si toho jo? :-) Náhodou jsem pak ty ruce docela cítil. Málem jsem si včera po běhu nesundal tričko, jak mě bolely. :-D

    OdpovědětVymazat