sobota 3. září 2011

NIKE RUN PRAGUE

Kdo o tomto závodě ještě neslyšel, právě se asi vrátil ze záhrobí. :-) Bylo to dostatečně předem avízované spíše jako happening pro začínající běžce, ale startovné bylo oproti Mattoni Grand Prix poloviční a i s tričkem. Tak jsem do toho šel a nelituji. Spoustu lidí bylo zklamaných z toho, že závod měřil 10,26 a ne přesně deset kilometrů, ale v tom jsem problém neviděl. Další hromada lisí zase obviňuje organizátory z malého počtu občerstvovaček, ale tohle všechno se řeší na behej.com a já to tedy vynechám.

Na závod jsme se přihlásili oba, tedy já i Zuzka. Dlouho nic neběžela a letos nepoběžíme ani jeden pětku ani desítku a tak padla volba na tento běh. Zuzka klasicky plánovala doběhnout v pohodě a už jí to ani nerozmlouvám. :-) Na místě bylo všechno pěkně připraveno, toitoiky, šatny i úschova zavazadel. Jediná nevýhoda byla, že pokud chtěl někdo z místa startu na toitoiku, musel projít cca 200m davy do areálu Žlutých lázní a pak ještě dalších 200m areálem. Zpátky stejnou cestou. A to i přesto, že od startu to na záchody bylo asi 30m, ale tudy organizátoři nepouštěli.

masáž před závodem :)

Jel jsem do Prahy s tím, že když bude řazení na startu na prd a bude přede mnou hodně lidí, tak se nějak vymotám a pak to napálím. Ale byl jsem mile překvapen. Nejen, že byl asi 45 minut před startem koridor v blízkosti startovné čáry poloprázdný, ale ještě jsem tam potkal Mílu Kozáka, který běhá podobně jako já a v Nymburce mě dlouho táhl a já tam zaběhl osobák. Tak jsem se šel na druhou stranu ulice rozklusat a dát pár rovinek a pak se k němu připojil. Byli jsme tak 3 metry od startovní čáry a nechali jsme před sebou místo pro případ, že dorazí ještě nějací chrti. Ale dorazilo jen pár běžců s přerostlým seběvědomím a my tedy měli výrazně ztíženou startovní pozici. :) Čas se měřil od průběhu bránou a všichni mají tedy "real time". Vybíhali jsme už zpocení, protože bylo kolem 30°C a stínu poskrovnu.

První stovky metrů přepáleno, ale nijak výrazně a bylo to nutné, aby se před nás nenacpali přepalovači a pak nás nebrzdili, až budou odpadat. Od začátku běžím s Mílou. Po cca dvou kilometrech začali zpomalovat někteří závodníci před námi, ale většina jich běžela vyrovnaně a tak to bylo vlastně až do cíle. Stále bylo dost místa na běh i bez strkanic. Proběhli jsme tunelem, kde jsme se aspoň na chvíli ochladili a pak pokračovali dál po nábřeží. Tam by byl asi nejhorší povrch, kdyby nebyly uprostřed hladké pruhy pro cyklisty, po kterých jsme všichni běželi. Pak následoval mírný výběh na úroveň kolejí a hurá do centra. Tam bylo více stínu, ale na pár místech i protivítr. Stále jsem byli s Mílou v kontaktu. Na pátém kilometru byla občerstvovačka s teplou vodou, tak jsem se polil i napil. Zuzka pak říkala, že měli už studenou. Ale i ta teplá bodla. Pak přišel nejhorší úsek Václavákem a přiléhající ulicí, kde byl hrozný povrch a běžet se pořádně dalo jen po obrubníku. Navíc to bylo mírně do kopce. Pak už zbývaly jen nějaké 3 kilometry a někde v těch místech jsem Mílu ztratil. Ale jeho funění jsem pořád slyšel a ani jsem mu nechtěl utéct, protože by to znamenalo nakopnout to a pak se plazit. Zase seběh na nábřeží a následný výběh, kde jsem získal asi metr na soupeře před sebou :) a pak už jen rovinka do cíle, kde sice hlava chtěla finišovat, ale zbytek těla ne a navíc za mnou nikdo nebyl. Míla doběhl 5 vteřin za mnou a z toho mám trochu radost a trochu mi to je blbý, když mi tak dobře dělal v Nymburce větrolam. :-)

Tím, že neměl závod přesně deset kilometrů, byly posunuté i kilometrovníky. Tj. první byl na 1.1km, další na 2,15 a tak dále. Tímto zbůsobem se to posunovalo a když mi Garmin hlásil 10.km, zbývalo ještě asi 300m do cíle a byl jsem jen cca 700 metrů za 9. kilometrovníkem. Lepší by mi přišlo udělat kilometry přesně a cíl tak jak byl, ale ve finále to bylo jedno. Cílový čas je stejný a mezičasy mám přesně.

Doběhl jsem v čase 41:17 (4min/km) a jsem 86. z asi cca 5200 běžců, kteří dokončili. Oficiální mezičas na 5. km mám 21:12.


Po doběhu jsem si klusnul do areálu pro vodu a pak šel naproti Zuzce, ale museli jsme se minout, tak jsem se šel vyklusat a pak do fronty na pivo. Tam jsme se sešli a občerstvili se. Mrzí mě, že jsme nepotkali nikoho známého kromě Míly. Jen Zuzka asi zahlédla Pulce a na mě někdo dvakrát volal (někde v centru a před cílem), ale nekoukal jsem kdo.

P.S. A pak, že ultra zpomaluje. :-D

17 komentářů:

  1. Ta diskuse na behej.com a hlavne na tom nikerunprague facebooku je celkem mastna, myslim ze ve firme Nike bude padat par hlav, takhle to z reakci vypada, ze aspon pulku startujicich pomerne dost nas.ali. Ze svy zkusenosti ale tusim ze Ti kteri sebou opravdu sekli asi nebudou obvinovat organizatory, ale nekam zalezou a trochu si nad sebou zapremysli...:-)
    Davide, jen tak vyzvidam, jaky mas jeste plany na podzim?

    OdpovědětVymazat
  2. Mám v plánu Klasik Duatlon, půlmaraton v Benešově a maraton v Drážďanech.

    Ta diskuze je fakt hustá, ale teď se jim kvůli technickým problémům většina příspěvků na behej ztratila a hned jsou reakce, že to podplatilo Nike. No je veselo. :-).

    OdpovědětVymazat
  3. Tak treba podplatej i Fejsbuk...:))
    V Pribrami mozna zafandim, hlidam ten vikend prcka.

    OdpovědětVymazat
  4. pekny, hezkej cas a pohodovej pristup. Prijde mi laciny se navazet do Nike. No nezvladli, nezvladli..My bezeli na pohodu, ja i s batuzkem, s vodou, s vecma a tak, takze "nejmenovany clen rosiny":) mel plny servis a tak 64 min byl cas tak akorat, mezi jeho pohodou a mirnym bojem. Ale bezet se ma hlavou.. Zkusim se porvat o lepsi cas na nocni 10. MSF! at to to beha.. 12:)

    OdpovědětVymazat
  5. Ano, ta voda byla průšvih, ale jinak to bylo super - organizace na jedničku. Tohle podcenili, fakt škoda.
    Normálně jsem tě nestihla vyfotit. Stáli jsme tam se Šewym a čekali na tebe a skoro tě nepoznali. Mysleli jsme, že budeš mít čepici nebo brýle a ty jsi nás úplně zmátl... :-D Až na poslední chvíli jsme tě zahlídli. Hezkej výkon, fakt... :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Jak píše Jíťa. Ještě jsem se tě snažil najít po doběhu, ale marně. Ses někam vostře zašil. Na ten hic, luxusní výkon, gratulace. Jak to vlastně běžela Zuzka?

    OdpovědětVymazat
  7. Gratuluji k úžasnému výkonu a díky i za vylíčení trasy a závodu z pohledu rychloběžce.

    :o) Těší mě, že mě někdo poznal (jestli se na konci tedy mluví o mně), protože když jsem dorazila domů, úplně jsem se lekla: vypadala jsem jak Strhaná sedmdesátka a ne Utahaná čtyřicítka. No, a jestli se nemluvilo o mně, tak to mi tedy řekněte, kdo je tu ještě Pulec :oD

    OdpovědětVymazat
  8. Jitka: Snažil jsem se maximálně odlehčit. :)

    Šewy: Já hned z cíle klusal pro vodu, abych mohl přinést Zuzce a zároveň, abych se vyklusal.

    Pulcem myslela Zuzka tebe, ale splést se mohla. :)

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj, mám to za 1:00:00:oDD Spokojenost veliká, protože už moc neběhám a vedra mi dělají potíže, ale dala jsem to bez chůze, takže pro mě super. V cíli jsem se šla rochnit do korýtek, proto jsme se s Davidem minuli:o)Gratuluji všem borcům a borkám tady:o) Zuzka

    OdpovědětVymazat
  10. Jo to jsem vlastně zapomněl napsat. Ale ne schválně. :)

    OdpovědětVymazat
  11. Advid moc pěkný výkon, v tom horku a když to bylo ještě o něco delší, super čas.
    A nedělají náhodou z komára velblouda, kritizovat málo občerstvovaček na desítce, to by snad měla stačit jen jedna ne ?

    OdpovědětVymazat
  12. To je jeden pohled a druhý je, že to byla akce pro prvozávodníky a tedy jich vzhledem k počasí měl být víc. A ty dva názory už se dva dny na fóru mydlí hlava nehlava. :-))

    OdpovědětVymazat
  13. O to, kolik jich melo nebo nemelo byt asi ani tolik nejde, ja mela problem s tim, ze mi bylo receno, ze budouv pulce a v cili a v cili nebylo prakticky nic a v pulce jsem si vystala ctyrminutovou frontu na nejakych 150-200 ml vody a to jsem byla v ziskavani vody jeste pomerne uspesna oproti ostatnim... tim se nechci priklanet ani k jednomu taboru, jestli ma na desitce neco byt a nebo ne :D .)

    OdpovědětVymazat
  14. A gratulace k vykonu, v tom vedru super! :) I Zuzka!

    OdpovědětVymazat
  15. Super, super, super výkon ... musím uznat, že jsme měli štěstí (jestli se můžu hlásit k těm relativně rychlejším), že jsme na trati byli docela v pohodě, nikdo moc nepadal a občerstvovačka proběhla klasicky, sice s teplejší vodou, ale bez fronty.

    Ještě jednou gratulace k výkonu!

    OdpovědětVymazat
  16. velká gratulace tobě i Zuzce! My to s Tondou z povzdálí pozorovali, schovávali jsme se v křoví, ve stínu :)myslím, že on byl jediný, kdo nemusel mít strach že dojdou tekutiny...:))

    OdpovědětVymazat