čtvrtek 27. října 2011

DropBox - zahoďte flashku :-)

Na tuhle online službu jsem narazil už asi před rokem, ale tehdy jsem jí nevěnoval pozornost. Když mi článek o ní přišel pod ruku podruhé, řekl jsem si, že to vyzkouším. O co jde:

Máte data, která chcete mít přístupná doma i v práci a nebaví vás pořád nosit flash disk a pokaždé změně souboru např. v práci přepisovat soubor na flashce a pak to doma zase kopírovat z ní na disk. Pracovat přímo se souborem na flashce taky není ideální.

Ale máme pro vás řešení. :-)) Kdo se nechce nikam registrovat a mít další (už kdovíkolikáté) jméno a heslo, nemusí číst dál. Ostatní to mohou zkusit na www.dropbox.com. Vše je tam podrobně popsané včetně videí, tak nebudu nosit dříví do lesa a jen popíšu stávající situaci.

Před prací si jdu zaplavat, v práci otevřu tréninkový deník (Excel, resp. Calc) a uložím. Nic víc. Pak jdu třeba po práci běhat, doběhnu, otevřu, dopíšu a je hotovo. Žádná flashka, žádné přemýšlení, kde je novější verze. Všechno se samo aktualizuje přes DropBox. Verze zdarma je omezena 2GB, ale to mě netrápí, protože můj tréninkový deník má 20MB. Tohle samo o sobě mi úplně stačí, ale možností je víc.

Dají se tam uložit věci tak, aby si je mohl prohlédnout kdokoliv, kdo má odkaz (veřejné složky, příklad tady) nebo přidat více uživatelů a pak můžou všichni spravovat jeden soubor. Taky je možné mít DropBox v chytrém mobilu. Třeba máte aktuální fotky z dovolené a když jsou uložené tam, můžete k nim odkudkoliv přistupovat. I třeba z internetové kavárny, kde se na stránkách DroBoxu přihlásíte a můžete si své soubory stáhnout.

P.S.: Vím, že to místy vypadá jako reklama. Reklama to v podstatě je, ale nemám z toho nic a ale šlo mi jen o to, usnadnit život lidem, kteří o DropBoxu nevěděli.

7 komentářů:

  1. No vidis, ja vedu treninkovej denik dal na mytreneeku a flashku taky nepotrebuju...:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Já vedl Excelovský deník od začátku běhání v roce 2006. MyTreneek je fajn, ale nejde snadno a hezky vyexportovat.

    OdpovědětVymazat
  3. Pouzivam, myslim, ze mam tu "super":) placenou sluzbu s asi 100G v "mraku". Je to perfektni vec, dobre se na to zvyka, obzvlast, kdyz spolupracujes s lidma na projektech. Snadno udelas sdileny adresare. V tom vidim tu krasu..
    At se dari! 12:)

    OdpovědětVymazat
  4. Jaká je tam ochrana dat, práv a soukromí? Přeci jen svěřovat někomu věci v dnešní době...
    Vim, jde o tréninkový data, ale i tak. Kde vzít jistotu ne-vytunelování?
    Dík, Rudla

    P.S. to 12HonzaDe: Směju se ještě teď tvý větě: "myslím, že mám tu placenou službu". Myslíš, že platíš nebo víš, že platíš? Peníze si doma tiskneš, nebo jsou ti šumák?

    OdpovědětVymazat
  5. Rudla: U služby zdarma zadné extra zabezpečení dat neočekávám a proto tam nebudu dávat nic citlivého.

    OdpovědětVymazat
  6. 2 ruda: zase jsem to napsal jako trouba:).. Chcel jsem rici asi tu nejdrazsi placenou:)... mam tam prostor asi pro vic jak 100G, ono se to hodi, kdyz se pracuje na nejakym projektu, jsou tam nejake dilci zpravy,... vlastne muzes i soubezne pracovat. Ja to delam tak, ze vytvorim adresar, k nemu dam sdilena prava tech co s nima pracuju.. po skonceni zase smazu..:)

    Jinak si zase nemyslim, ze by nekdo tak touzil po mych "pitomostech":), samozrejme, nejsou tam zadne fotky, osobni veci, atd. ale pracovni (ne tajna) data a vypocty. necekal bych "zajem".. Me to vyhovuje jako super vec.:)

    OdpovědětVymazat
  7. To 12HonzaDe: Aha, tak to jo, ale stejně mi to není moc důvěryhodné, raději zůstanu u domácího archivování dat.
    S tím placením jsi mi připomněl našeho spolužáka ze ZŠ, přezdívaného Kondom. Vyšel už ze 4. třídy a my blbci pak honili doktoráty a docentury, abychom se dodnes otáčeli hůř než podavači na stavbě, aby bylo doma co jíst. A když jsme se po letech potkali na školním srazu a zjistili, že Kondom se dal na triatlon a bude závodit kdesi v Austrálii, na náš dotaz, na co to celé přijde, opáčil, že netuší a že ho to vlastně ani nezajímá :)
    Tož tak, jenom taková paralela.
    Ahoj, chlapi. Rudla

    OdpovědětVymazat