úterý 17. července 2012

Dovolená v Českosaském Švýcarsku

Dovolená byla parádní. Nejen, že jsme měli krásnou chaloupku, ale vyšlo nám i počasí, podívali jsme se, kam jsme chtěli a byl i čas na odpočinek a válení na gauči a popíjení Radlera, kterého jsem tam vypil asi 6 plechovek. :-)

naše chalupa

Do Starých Křečan jsme přijeli v neděli po obědě a po krátkém hledání jsme našli i naši pronajatou chaloupku. Ubytovali jsme se a dohodli se, že hned vyrazíme na první výlet. Volba padla na Bastei v Německu - most mezi skalami, u kterého stávala pevnost. V prospektech to vypadlo nádherně a ve skutečnosti ještě líp. Byl to sice kus do kopce, ale ty výhledy stály za to. Na konci cesty jsme zjistili, že je tam ještě jedno parkoviště asi 100 metrů za mostem, ale tam parkovat by bylo moc mastňácké. :-)

Bastei

Druhý den jsem zvolili pro změnu českou stranu. Zaparkovali jsme v Jetřichovicích a prošli všechny tři hlavní vyhlídky (Mariinu skálu, Vilemíninu stěnu a Ostroh). Na Pohovce jsme to vzali po zelené zpět do Jetřichovic a domů. Večer zase relax, Radler - prostě pohodička. Večer jsme se jeli ještě projít do Hřenska podél řeky. Taková večerní romantika. :)



 
po červené z Jetřichovic

večerní pohoda

Ve středu nám odjel řidič za prací a tak jsem s holkama naplánovali výlet na Vlčí horu a pak že se uvidí podle počasí. Cestou jsem trochu zmokli, ale pak zase uschli, takže nic hrozného. Vyhlídka na Vlčí hoře je pěkná, ale zasklená a to sklo už je takové zašedlé, takže to nebylo úplně ono. Pak jsem ještě chtěli v lese objevit Vlčí Hrádek a podle mapy jsem byli kousek od něj, ale stejně jsem ho neviděli. Ony ty hrádky v okolí stejně většinou vypadají tak, že je ve skále stopa po uložení trámů, sem tam nějaký vytesaný schod a to je celé.
 
rozhledna Vlčí Hora

  

Ve čtvrtek jsem byli zase v kompletním složení, tj. Zuzka, já a Míša s Tomášem a jeli jsem se podívat na zříceninu skalního loupežnického hradu Šaunštejn a na Dolský mlýn. Na zříceninu vedly žebříky, takže Bára musela zůstat dole. Zuzka ale nahoru nechtěla, tak počkala dole s Bárou. Nahoře opět krásné výhledy. Pak jsme se vrátili do Vysoké Lípy a z ní nabrali směr Dolský mlýn. K němu jsme museli sestoupat pěkný prďák, ale nahoru jsme ho pak jít nemuseli, protože Tom se obětoval a vyšel to sám a my šli po rovince do Jetřichovic, kde nás nabral. :-) Večer jsem si pak opékali buřty, topinky a sýr. A nechci se chlubit :), ale i s mokrým dřevem jsem rozdělal oheň sám napoprvé. Ještě, že tam bylo tolik suchého jehličí a smolných šišek. :-)

 Šaunštejn


 Dolský mlýn

V pátek jsem se byli podívat pro změnu v Německu. Zaparkovali jsem v Hřensku a přívozem se nechali převést na druhou stranu Labe. Těšil jsem se, jak se projedu lodí a bylo to celé na ani ne minutu. Z přístaviště jsme šli po červené serpentinami nahoru, vylezli jsme u kukuřičného pole a hned jsme viděli Zirkelstein. Zatáhlo se a začalo slabě pršet. Pak regulérně lilo, ale to jsme už měli skrýš u jedné garáže a z té jsem po chvíli přeběhli do lesa, kde jsme objevili altánek pro turisty. Po asi deseti minutách pršet přestalo a tak jsme vyrazili vzhůru na Kaiserkrone. A nahoře zase krásné výhledy na všechny strany. Tentokrát nahoře byla s námi i Bára, takže jsme si mohli výhledy v klidu vychutnat bez zoufalého štěkání a kňučení. :)

 
Zirkelstein 

 
 výhledy z Kaiserkrone

Poslední den jsme se motali zase v okolí Ovčí Hory. Chtěli jsme totiž objevit tektonická zrcadla, o kterých jsme si přečetli na jedné informační tabuli. To se nám povedlo, i když to jako zrcadlo moc nevypadalo. :-) A při návratu domů jsme viděli duhu.
 


duha

Jestli vám tu chybí Pravčická brána, lodičky a Malý pravčický kužel, tak tam jsme opravdu nebyli. Pravčická je tak profláklá, že jsem na ni ani nechtěl a ostatní ji už viděli, do lodiček by nám asi nevzali Báru (aspoň Zuzka to tvrdila) a stejně nás moc nelákali a takhle jsem se krásně vyhnuli davům, kterých jsme se před dovolenou obávali. Můžeme doporučit i chatičku, jen by se stávajícím vybavením mělo uváděných 6 lidí asi problém se soukromím, pokud by to byly páry. My čtyři jsme se ale krásně vešli. Sem tam nějaký ten škvor a mravenci v koši byly malou daní za polosamotu v přírodě. Je tam dokonce i pračka s práškem, dva sušáky na prádlo, televize, satelit, DVD přehrávač, mikrovlnka a další vymoženosti civilizace, takže by nebyl problém tam strávit třeba 14 dní.

Všechny fotky jsou na rajčeti.

6 komentářů:

  1. Skvela dovolena, diky za fotky a napady na vylety!

    OdpovědětVymazat
  2. jak třeba 14 dní? Kratší dovolená není dovolená. Již od soboty!!!! :-))

    OdpovědětVymazat
  3. Dovolená podle mě není specifikována délkou, ale možností a schopností si odpočinout od práce. :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Tam jsem taky....nebyl. :) Ale už se tam taky konečně musím podívat. Nedaleko jsem se narodil a vlastně jsem tam opravdu nikdy nebyl. I když babička tvrdí, že byl, ale vůbec si na to nepamatuju. Takže díky za připomenutí dalšího místa, kde jsem ještě nebyl a kam zaručeně musím. :)
    P.S. Fotky jsou fakt hezký.

    OdpovědětVymazat
  5. Davide nesouhlas. Abys pořádně orazil, je potřeba změnit stereotyp na nějakou dobu, týden je fakt málo, mám to na sobě vyzkoušeno. Nejde ani tak o to, jak se cítíš třeba 1. týden po dovolené, spíš jak se cítíš třeba měsíc po ní. Lepší by ovšem byly 3 týdny a už pracuju na tom, aby to příští rok klaplo, optimálně na měsíc.

    OdpovědětVymazat
  6. No asi záleží na tom, jakou máš práci. Takže na tvém místě bych to asi viděl podobně.

    OdpovědětVymazat