středa 19. února 2014

Armstrong Pull-up Program - my experience

Omlouvám se všem anglicky nevládnoucím čtenářům, ale chci, aby byla moje zkušenosti dostupná širšímu publiku a dvakrát se mi to psát nechce.

I started the Armstrong Pull-ups Program in 1st January this year. Before I started I had read about Harry's experiment and hoped for similar results (I know he is not doing regular pull-ups). The morning routine and afternoon pull-ups routine is described for example here. The basic idea is to stress muscles on a daily basis five days in a row and then give them rest for two days. This is repeated for 6 - 8 weeks (or even more).

The good thing is that every day is different. The bad thing is that you shouldn't do more exercises for your back. But I supposed that exercising almost every day will do the job.


I started with maximum 10-12 push-ups and after six weeks my maximum was 11 pull-ups. See the progress? Neither do I. I didn't expect improving from 11 to 30 in 6 weeks. But for example 13 would be nice. But 11 again? Something is wrong. Yes, I can do more pull-ups in total, therefore more sets and repetitions. But the maximum is the same. And because the program was designed for maximum reps in one (first) set and didn't work, I quitted it.


Even the longest day routine lasts only about 15 minutes and I have never felt sore after it or the next day. I believe that in some more weeks I could improve but I prefer going back to a more various training and improve faster. Or at least I will know I have given it maximum effort every other day. I may add some weight into this program or do more reps etc. But it wouldn't be Armstrong pull-up program anymore.

I started doing weighted pull-ups and I feel good after it. I'll go this way for a month or so and see the results. I like the fact that I can do 10 pull-ups without added weight and 5 pull-ups with 9 kg on my belt. Then after removing the belt I can almost fly. :-)

EDIT 21. 2. - This morning I did 12 pull-ups. :)

6 komentářů:

  1. Dělala jsem něco podobného s hlubokýma dřepama. První den začínal padesátkou a neuměla jsem si představit, že někdy udělám víc než 100. Stačilo pár týdnů a dělala jsem 150. Každý den. Ukončil to pak až závod, po kterým jsem nemohla chodit a pak už se mi znovu s programem začínat nechtělo :) Uvažuju, že to zase zkusím. Přece jen se ty kopečky pak vybíhají lehčeji :)

    OdpovědětVymazat
  2. :-) Když už do toho člověk najede, tak mu to nepřijde a má radost, že dělá něco pravidelně. Jen když třeba pak jede na nějakou chatu s kamarády, tak řeší, kde je hrazda. Ale ono se vždycky najde něco, kam se můžeš pověsit. :) U dřepů to je ještě lehčí. Já hluboké neumím, přepadnu dozadu. Snažím se to protahovat, ale jen někdy a to je málo.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, zaujalo mě to a jdu do toho. Máš elektronicky ty tabulky, do kterých se zapisují výsledky? To, co je na oficiálním webu, je takový očesaný. Díky, Tomáš

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není to tam osekaný. To moje je vypiplaný. :-D Stahuj tady: https://dl.dropboxusercontent.com/u/46503894/Armstrong_2.jpg

      Vymazat
    2. Aha, tak samovýroba :-). Super, díky moc, Tomáš

      Vymazat
  4. Snažil jsem se přeložit veškerou angličtinu do češtiny pro ty, kteří nerozumějí angličtině.
    Zde je celá angličtina přeložená do češtiny:
    Armstrong Pull-up Program – moje zkušenost

    Program Armstrong Pull-ups jsem zahájil letos 1. ledna. Než jsem začal, četl jsem o Harryho experimentu a doufal jsem v podobné výsledky (vím, že nedělá pravidelné přítahy). Ranní rutina a odpolední stahovací rutina je popsána například zde. Základní myšlenkou je zatěžovat svaly denně pět dní po sobě a pak jim dát dva dny odpočinek. Toto se opakuje po dobu 6 - 8 týdnů (nebo i déle).

    Dobré je, že každý den je jiný. Špatné je, že byste neměli dělat více cviků na záda. Ale předpokládal jsem, že cvičením téměř každý den to zvládne.

    Začal jsem s maximálně 10-12 kliky a po šesti týdnech bylo mé maximum 11 shybů. Vidíte pokrok? Já taky ne. Nečekal jsem zlepšení z 11 na 30 za 6 týdnů. Ale třeba 13 by bylo fajn. Ale zase 11? Něco je špatně. Ano, celkem zvládnu více přítahů, tudíž více sérií a opakování. Ale maximum je stejné. A protože byl program navržen pro maximální počet opakování v jedné (první) sadě a nefungoval, ukončil jsem ho.

    I ta nejdelší denní rutina trvá jen asi 15 minut a nikdy mě po ní ani druhý den nebolelo. Věřím, že za několik týdnů bych se mohl zlepšit, ale raději se vrátím k rozmanitějšímu tréninku a zdokonaluji se rychleji. Nebo alespoň budu vědět, že jsem tomu každý druhý den věnoval maximální úsilí. Mohu do tohoto programu přidat nějakou váhu nebo udělat více opakování atd. Ale už by to nebyl Armstrong pull-up program.

    Začal jsem dělat přítahy se zátěží a cítím se po nich dobře. Půjdu touto cestou asi měsíc a uvidím výsledky. Líbí se mi, že zvládnu 10 přítahů bez přidané zátěže a 5 přítahů s 9 kg na opasku. Pak po sundání řemene můžu skoro létat. :-)

    EDIT 21. 2. - Dnes ráno jsem udělal 12 přítahů. :)

    OdpovědětVymazat