neděle 10. dubna 2011

Běh Lipovou Alejí aneb Konečně běžcem

Před tímhle závodem jsem byl nervózní jako už dlouho ne. Důvodem byla nejspíš magická hranice 40 minut, kterou jsem chtěl překročit a kdybych to nedokázal, tak bych byl zklamaný jak já, tak i můj trenér.

Ale vědel jsem, že těch 16 vteřin od Českobrodské desítky stáhnout prostě musím. Snažil jsem se kopírovat předzávodní přípravu z Brodu a to jak klasickým rozběhnutím den předem, tak i konzumací takového jídla, které se snadno tráví a nezpůsobuje trauma hledání záchodu před startem. Tohle všechno už bych sice měl mít zmáklé, ale znám spoustu případů, kdy zkušení sportovci udělají začátečnickou chybu a tomu jsem se chtěl vyhnout. V Brodu jsem taky použil gel asi dvacet minut před startem a tak jsem to aplikoval zase. Jediným selháním v Nymburku nakonec bylo zapomenutí ručníku. :-)

Tímto bych chtěl moc poděkovat Mílovi Kozákovi za roli vodiče. Od startu jsem sice vypálil jako kanec z bukvic, ale pak jsem to srovnal na cca 3:55 a někde na druhém kilometru mě Míla doběhl a já se za něj zařadil. Postupně se vytvořila taková menší skupinka a když mě od 4. kilometru začala bolet bránice, tak jsem na ni pomalu ztrácel. Ale pořád mi poskytovala proti větru jistou výhodu.

K tomu jen krátké vysvětlení. Ve středu na dráze jsem si uvědomil, že jsem do té doby v tréninku i na závodech nedýchal do břicha, ale do vrchní části plic. V tu středu jsem poslední cca 400m úseků dobíhal s dýcháním do břicha a přišlo mi to efektivnější. Tak jsem na závodě dýchal taky tak. Jenže tělo na to nebylo připraveno a tak mě od toho 4. kilometru bolela bránice čím dál víc a měl jsem i chuť to zabalit, ale pořád jsem věřil tomu, že to pod 40 dám.

Od 5. kilometru jsem běžel cca 10 metrů za Mílovou skupinkou a vzdálenost se zvyšovala až po cca 30 metrů v cílovém okruhu. Takže třetí kolo bylo hodně na morál, ale stálo to za to. :-)
Naštěstí jsem si na prvních třech kilometrech vytvořil asi půlminutovou rezervu, takže ke konci bylo z čeho kompenzovat zpomalení nad 4 minuty na kilometr. V posledních desítkách metrů mě předběhl běžec v zeleném, chviličku jsem s ním držel krok, ale pak jsem ho nechal běžet. Ale protože nezrychloval, tak jsem to ještě zkusil a přesprintoval ho do cíle. Ale musel jsem dělat šílené ksichty, protože jsem za sebou pak slyšel smích. :-)

finiš

Časy po kilometru: 3:41, 3:48, 3:53, 3:54, 3:54, 3:55 (6.+7. km), 4:05, 4:07, 3:56

O této desítce kolují zvěsti, že je kratší, ale Polar mi naměřil 9,98km, takže i kdyby to bylo o pár metrů kratší, o nic nejde a osobák platí. :) Je zde sice rovina, ale o trati chráněné před větrem, kterou hlásil komentátor, jsme si mohli nechat jen zdát.

Poznámka pro běžce, kterých se nějak dotýká titulek článku: Ne, že bych nepovažoval za běžce někoho, kdo nedá desítku pod 40 minut. To je jen takové sportovní motivační popichování.

17 komentářů:

  1. Si to prece skoro dal pod 29! Gratulace a trochu zavist, ale v dobrem samozrejme...:-))

    OdpovědětVymazat
  2. Počkej počkej, pod 29 - to zase ne. :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Gratulace, tohle mě ještě čeká :-).
    Jen, když se dívám na fotku nevím co by jsi chtěl ještě shodit :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Alda: Věř tomu, že rezervy ještě jsou. A když budu chtít potěšit Majka a dát to příště pod 29, tak musím shodit. :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Moje tušení ze zimy se vyplnilo, k tvému výkonu není co dodat, tedy kromě opětovné pochvaly ještě nenápadná poznámka, že hranice 39' je nečekaně blízko ;) IM

    OdpovědětVymazat
  6. Davide, velká gratulace a z mojí strany bledá závist :-) A na trenéra ti už chyběl fakt jenom kousek, se mohl trochu zmáčknout ne? :-P

    OdpovědětVymazat
  7. Jirka: Už jsem fakt víc nemohl. Příště. :D

    OdpovědětVymazat
  8. Sem si teprv ted prohlid tu fotku a jak tam cenis ty zuby de z Tebe vazne trochu strach...:-) Kolik mas na vaze ted, 75?

    OdpovědětVymazat
  9. Kolem 77kg při cca 14% tuku. Neřeším ani tak váhu jako ty tuky. Ale tendence je zatím dobrá. Akorát nesmí Zuzka zase zkoušet upéct nanečisto svatební dort. Ještě, že máme kamarády, co si váhu nehlídají a s dortem rádi pomůžou. :-))

    OdpovědětVymazat
  10. V tak rychlém sledu dvě desítky a takové zlepšení. Skoro to vypadá, že stahnout minutu není zas taková práce. :)) Gratulace bombarďáku.

    OdpovědětVymazat
  11. No nebylo to tak hrozný. Určitě ale těžší, než stáhnout dvě minuty na 1500m kraulem bez tréninku. :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Bez tréninku? Ukaž prstem kdo? :)

    OdpovědětVymazat
  13. Myslel jsem tebe. Ale pokud jsi začal konečně:) trénovat, beru zpět. :-)

    OdpovědětVymazat
  14. Tobě 15 návštěv v bazénu mezi testama nepřijde jako trénink?

    OdpovědětVymazat
  15. No já měl zato, že ty moc netrénuješ, nebo jen někdy před závody, aby se neřeklo a tréninkový deníček taky veřejný nemáš, tak jsem nemohl vědět, že jsi dal 15 tréninků.

    A 15 tréninků za tak dlouhou dobu je stejně koupačka. :-D :-D

    OdpovědětVymazat
  16. Jedu excel tabulku a rvát to ještě někam na web, na to jsem línej. Ale třeba mě ukecáte. :)

    OdpovědětVymazat