pondělí 20. června 2011

Olympijský triatlon v Račicích

Pro pořádek uvedu, že olympijské distance jsou 1,5km plavání, 40km kole a 10km běhu. Prostě takový kratší triatlon, aby se diváci nenudili. :-) Pokud jde o mě, je to plavání moc dlouhé a v nepoměru ke zbývajícím dvou disciplínám, ale co se dá dělat.

Závod se odehrával v krásném prostředí veslařského kanálu v Račicích. Před závodem trochu sprchlo, ale díky silnému větru se to hned přehnalo a na závod bylo pěkně slunečno (a vítr jako kráva).

místo závodu

Před hlavním závodem se konal závod dorostenců a juniorů a v juniorech vyhrál systémem start-cíl Lukáš Kočař. A to táhl na kole dalším závodníkům proti větru. Opravdu skvělý výkon.

Kvůli větru jsem minimalizoval depo. Vyřadil jsem čelenku pod přilbu (bude vítr, tak nebude pot téct), ponožky (na krátký závod jen zdržení) a čepici na běh (jako s čelenkou). Pořadateli bylo doporučeno pověsit kolo za řidítka, ale málokomu se to povedlo.

Na start, který se oproti plánu o 30 minut opozdil, se šlo proti směru plavání, tj. asi 1500m, pak byla chvilka na rozplavání a start. Startovalo se z vody, což bylo další moje poprvé. No nic extra to nebylo, jen mi někdo hned po startu kopl do brejliček. Ale vydržely a čočky nevypadly až do konce závodu. Voda měla 22,5°C, takže bez gumy a byl jsem i docela rád. ono to složité navlékání a nekonečné povytahování mě zrovna dvakrát nebaví. Nejlepší to má Ječmínek, ale to má zas jiné nevýhody. :-D

výlez po plavání - takhle nějak jsem lezl taky

Protože se plavalo v kanále pro veslice a kanoe, tak byly malými bojkami vyznačeny jednotlivé dráhy a já se pořád bál, že se do těch bojek nějak zamotám. Kdyby nebyly vlny, tak plavu rovně a bojek se nebojím, ale vlny sem tam byly a sice jsem se snažil jít s nimi a ne v protifázi, ale ne vždy se mi to podařilo. No prostě mám v plavání ještě rezervy.

Výlez z vody byl brutus, protože jsme se museli vzepřít a vytáhnout se rukama, takže jsem na první pokus spadl zpátky až napodruhé, kdy jsem do toho šel celým tělem, se mi to povedlo. Pevně doufám, že to nikdo nefotil. :) Po plavání se musela po mostku z lešení nadběhnout trať cyklistiky a pak hned bylo depo. Plavání ofiko čas mám 32:11, ale to je už i s tím mostkem. Můj čas po výlezu z vody je 32:01. V plavání jsem byl osmnáctý.

Kolo s věcmi větru odolalo a tak jsem po minutě a pár vteřinách (1:07) vyrazil bojovat s větrem. Jelo se na 8 kol po 5-ti kilometrech a trať byla obdélníková, kde delší strany byly po větru nebo proti větru. Prvních pár stovek metrů klasická motanice a ani jsem se nezkoušel za nikoho pověsit. V druhém kole jsem to zkusil, ale uvisel jsem jen pár metrů a pak mi zase vláček ujel. Ve třetím kole jsem se chytil spolupracující dvojice a držel jsem se jich jako klíště s tím, že si trochu odpočinu a budu střídat, ale v zatáčce mi ujeli. Ve čtvrtém kole jsem se domluvil na spolupráci s Romanem Šmídou a šlo nám to jako na drátkách. Po chvíli se k nám přidal nějaký ďáběl s hrazdou, tak to šlo ještě lépe. Až po nějaké době mi došlo, že střídám špatně, protože místo abych odjel stranou a zařadil se nakonec, tak jsem se zařadil hned za druhého. Pak už jsem střídal správně, ale borec odjel s rychlejší skupinkou, tak jsme zůstali zase sami dva. V pátém kole mě začal bolet zadek, asi protože na ten posed nebyl zvyklý. Ale byl jsem na tom ještě dobře, Romana bolely i intimější partie. :-D Tak jsme místy jeli ze sedla, což by při sólo jízdě nebylo moc taktické, ale na druhém místě v háku to bylo v pohodě. Někde jsem cestou ztratil číslo a pak jsem na fotkách koukal, že jsem si ho asi na kolo brát neměl. Myslel jsem, že je olympijský triatlon jen kratší a hákuje se, ale jsou tam koukám další záludnosti. A je tu druhé depo. Kolo bylo za 1:10:57, tj průměr skoro 34km/h a pořadí 20. Časy jednotlivých kol byly takto: 9:10/153, 8:38/153, 9:21/150, 7:59/154, 8:31/147, 8:37/144, 8:54/141 a 9:37/140. Je vidět, jak s přibývajícím hákováním klesala tepovka a pak s přibývající bolestí zadku klesala rychlost. Druhé depo bylo těsně pod minutu a zase 18. pořadí.

Z depa jsem vypálil rychle a zběsile, protože jsem chtěl za prvé utéct Romanovi a za druhé byl v dálce modrý bežec, který vypadal předběhnutelně. Sice jsem na prvním rozcestí zabočil doprava místo doleva, ale byl jsem hned usměrněn a modrého běžce po chvíli dohnal. První kilometr byl za 4:11, druhý za 4:20 a pořád se mi běželo dobře. Mezi 2. a 3. kilometremjsem předběhl dalšího borce. Pak jsem viděl občerstvovačku, tak rychle odšpuntovat a narvat do sebe Endurosnack a zapít vodou a běžet dál. Ale ouha -rozhodčí se žlutou kartou a kdeže jako mám číslo. Vysvětli jsem mu, že někde uletělo na kole, ale stejně mě to stálo pár vteřin a předběhnutý závodník se zase nebezpečně blížil. Tak jsem zase vypálil a utekl mu. Předběhl jsem dalšího, ale ten byl o dost starší, tak jsem ho jen pozdravil a nepočítal ho do předběhnutých. :-) pak se zase dostavilo píchání v břiše, ale nemyslel jsem na to a po asi dvou kilometrech to přešlo. Pak mám odmáčknuto až na 6. kilometru 15:05, průměrné tepy 129 a maximálku 167. To je ale nějaká haluz, protože předtím i potom byly tepy mnohem vyšší. To už jsem byl ve druhém kole běhu a blížil se ke značce 2.km. tam jsem to zase odmáčkl a sedmý kilák byl za 4:28 na 159 tepech. Takže lehké zpomalení, ale pořád pěkný. Předběhl jsem další asi dva běžce a blížil se k cíli. Zkoušel jsem ještě zrychlit, ale nevím, jestli to opravdu zrychlení bylo. pocitově určitě. Až tu byla cílová brána (tedy jen místo cíle, protože cílovou bránu bylo kvůli větru nutno složit už před startem) a tou jsem proběhl v čase 2:25:05. Samotný běh byl za 39:55, ale bohužel to nebylo 10km, ale jen cca 9,5km. Neměřil jsem, ale po závě jsem si mailoval s pořadateli a kolo sice mělo přesně 5km, takže to junioři a dosrost měli přesné, ale 10-ti kilometrová trasa byla kratší o vzdálenost 2x(cíl až vběh do druhého kola). Ale i tak průměrné tempo 4:12/km. :) Tomu odpovídalo i 14. pořadí. Celkově jsem byl 17. z 22. dokončivších v kategorii. Takhle to nevypadá nic moc, ale byli tam samí nabušenci se jmény na kombinézách, tj. kvalitní konkurence.

5 komentářů:

  1. Ahoj draku. Jel si na vysokejch rafcich? Sem si rikal, ze to tam mohla bejt pri tom vichru idealni prilezitost jit si zaplavat i s kolem...:-)) Ten beh je super i kdyz to bylo trochu kratsi, o takovym tempu se mi muze po hodine a pul makani zatim jenom zdat...

    OdpovědětVymazat
  2. Ne, jel jsem to na Šírerovi, protože jsem nechtěl sundávat hrazdu z Kuotky. :) Foukalo jen proti a do zad, takže by vysoké ráfky šly použít. Dokonce jsem si říkal, že jsem si měl vzít aspoň přední.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Dave, moc pěkně jsi to zajel, na těch kratších distancích se tolik netrápíš co :-). A ten běh neměl chybu :-).

    OdpovědětVymazat
  4. Hezky jsi to zajel:-)

    Já dorazil do Račic už ráno, ale když jsem se s Kristýnou rozjížděl na kole, přihnal se hnusný déšť, aniž by nad námi byl mrak:-) V kombinaci s plaváním bez neoprenů mne to definitivně přesvědčilo se závodu nezúčastnit, protože bych z něj neměl žádný příjemný zážitek. Ono bojovat v hnusném počasí o umístění dvě tři pozice před posledním není nic moc. Bohužel na podobných závodech naprosto chybí hobby základna přes deklarace, že je o jejich start zájem...

    OdpovědětVymazat
  5. Taky si musíš dát jméno na kombinézu, abys byl kvalitní konkurence. :))
    To vylejzání z vody mi připomíná předloňskou Evropu, nás tam teda vytahovali za ruce na dřevěný molo. Někteří se mrskali jak štika, ještě, že nedostali jednu za krk. :))

    OdpovědětVymazat