středa 20. července 2011

Garmin - střípky

ANT+ snímače

Předem mi bylo jasné, že koupě obou snímačů (na kolo a běh) je jen otázka času. Snímač na kolo se bude hodit v zimě nebo třeba při nemoci a snímač na nohu zase na trénink úseků, kdy potřebuji okamžitou zpětnou vazbu o aktuálním tempu. Oba snímače měří i kadenci. Tu na kole nevyužiji. Kdysi jsem to sledoval, ale to bylo v době po úraze a točení nohama na trenažéru bylo skoro to jediné, co jsem mohl tehdy dělat a tak jsem se na to zaměřil. Ale žádný přínos to podle mě nemělo. Sice umím točit nějakou dobu i 100 otáček za minutu, ale je to k ničemu, protože je člověk hned udýchaný a vysoko tepe. Kadence u běhu je pro mě neznámá oblast a i přes pár článků v Triathlete magazine se ji snažit měnit nebudu. Pokud by to někoho zajímalo, mám ji kolem 82 spm (stride per minute).

U snímače na kolo jsem předem věděl, že když ho spáruji s Garminem, stejně se bude rychlost brát z GPSky. Takže jsou dvě možnosti - buď nechat zapnuté GPS a pak je tam ten snímač víceméně jen na ozdobu (využije se v tunelech a na kadenci) a nebo vypnout GPS a pak se berou obě veličiny ze snímače. Ale zase přijdete o profil a trasu.

Očekával jsem tedy stejný systém i u snímače na běh. Ale byl jsem mile překvapen. Po spárování se totiž objeví menu, kde si můžete vybrat, jestli bude aktuální rychlost brána z GPSky nebo ze snímače. Takže můžete mít všechno - trasu, převýšení a vzdálenost z GPS a zároveň přesnou aktuální rychlost ze snímače. Snímač je navíc opravdu miniaturní.

Nový snímač od Garmina a starý od Polaru


Defaultní nastavení Location v Garmin Connectu

Kdo občas kouká kdo a kam běhá nebo jezdí v jeho okolí, taky se určitě setkal s tím, že musí po kliknutí na Explore Activities pokaždé přepsat "Location" na svoje okolí - v mém případě Liberec. Defaultně je tam totiž např. Mexiko. Dá se tomu vyhnout, i když by bylo mnohem elegantnější to implementovat přímo do aplikace. Navíc tato metoda funguje jen pro Firefox. Ale cca 57% návštěvníhů blogu Firefox používá, tak snad má smysl sem ten postup napsat. Je následující:

1) nainstalovat doplněk Redirector (ke stažení zde)
2) kliknout na Explore Activities
3) přepsat Location na nějakou svou
4) potvrdit tlačítkem "Search"
5) po načtení stránky zkopírovat celou adresu v adresním řádku do schránky
6) Kliknout zase na Explore Activities, ale tentokrát pravým tlačítkem a vybrat "Add link URL to Redirector"
7) do pole označeného "Redirect to" vložit adresu ze schránky
8) Povrdit tlačítkem OK

Hotovo. Při příštím kliknutí na Explore Activities vás to hodí rovnou do vaší lokality.


Slučování tréninkových logů

Jinak také slučování souborů tcx. Soubory gpx vám sloučí kdeco (za všechny třeba gpsies). Ale tcx skoro nic. Narazil jsem na tohle vlákno, kde je odkaz na skvělý javový prográmek (CombineActivities.jar), kam dáte dva soubory a vyleze vám z toho jeden sloučený. Jediná podmínka je nainstalovaná JAVA. A k čemu je to dobré? No třeba když si na závod zvolíte Multisport Mode a Garmin Connect vám to rozseká na 5 částí (tři disciplíny a dvě depa), tak si to zase můžete pěkně spojit.

na ukázku MammothMan


Záhada na konec


O tom, že SWIM MODE zaznamenává při plavání cik cak čáry už jsem psal. Ale po tom, co jsem použil výše zmíněné sloučení souborů, se trasa plavání zobrazila krásně rovně. Nechápu to. Ale jen v Playeru a jen u tohoto výsledného záznamu. Ve zdrojovém souboru pro plavání ne, ani v detailech výsledného záznamu. Tady je odkaz. Je tam vidět i jak je posunutý start oproti molu i jak jsem přejel první bojku v prvním kole a jak jsem přejel trochu druhou a jak mi to ve druhém kole ujíždělo před bojkou doleva.

2 komentáře:

  1. Kadenci na kole bych určitě nepodceňoval, po tepovce rozhodně nejdůležitější parametr při tréninku, viz. tréninky v knize od Ondry Vojtěchovského, kde řeší především tyhle dvě veličiny.

    OdpovědětVymazat
  2. Ta knížka je ale zaměřená na cyklistiku a ne na triatlon. Ideálem je samozřejmě točit vysokou kadenci na těžký převod, ale na to má nohy málokdo, tak jedno z toho musí trochu do pozadí. Knížku mám před sebou a moc toho o kadenci v obsahu není. V části přímo kadenci věnované se píše, že čím nižší kadence, tím nižší tepovka (při stejném výkonu). To je podle mě přesně důvod, proč budu radši točit 80 na 145 tepech než 90 na 150 a pak umírat na běhu. Ale ty jsi pokud si dobře pamatuju začínal jako cyklista, takže máš vysokou kadenci zažitou a nedělá ti problém. To je pak jiná. Navíc jsi soudě podle našeho společného tréninku nízkotepec. :-)

    OdpovědětVymazat