neděle 18. září 2011

Klasik Duatlon Příbram

Tak u tohoto závodu to bylo hodně nahnuté. Když mi Martin Rexa začátkem týdne psal, že je mezi Libercem a Prahou na dvou místech výluka, tak jsem si našel spojení před Děčín, ale už jsem neřešil cestu zpátky. Takže tam bych se dostal (byť za 7 hodin), ale zpátky ne a musel bych v Příbrami spát. Pak mě ale napadlo zavolat do Student Agency, jestli berou kola. Berou, ale jen v méně obsazených spojích a kolo musí být něčím přikryté nebo ještě lépe rozložené a třeba v krabici. Tak jsem si zamluvil jízdenku na 5:45 a doufal, že tou dobou moc lidí nepojede. Nejelo a pak už to šlo dobře. V Berouně mě sice průvodčí nechtěl vzít do vlaku, protože už tam bylo asi 7 kol, hromada lidí a to vše v jednom starém motoráčku. Ale vlakvedoucí ho ukecal, že mě tam přece nenechají. :) Zpátky to bylo už v pohodě. Tomáš Ekl mě hodil do nějaké vesničky a pak už to do Prahy bylo vlakem kousek. A bus do Liberce poloprázdný. No a po takovémhle cestování je nějaký závod brnkačka.

Po příjezdu do Příbrami trochu poprchávalo a silnice byly mokré, ale pak začalo svítit slunce a na závod bylo pěkně a silnice už suché. Pár známých jsem potkal, ale nikdo, s kým bych mohl závodit. Jen samí borci - něco jako na Krušnomanovi. Čekal jsem, že tam bude víc lidí mojí výkonnosti, ale bohužel ne. Abych zapadl, tak jsem se aspoň vytunil návleky, co jsem nosil na běhání, když mě bolely okostice. Mám pěkné černé Adidas :), jen asi nejsou moc kompresní. Taky jsem si je asi měl vzít delší dobu před startem a ne až při olékání v depu. Další změny ve výbavě byla zapomenutá čelenka pod přilbu a náš dres Loko Nymburk. Letos bylo pokaždé teplo, tak jsem jezdil jen v kombinéze, ale říkal jsem si, že když už ho mám a je to poslední víceboj v roce, tak kdy jindy. Taky jsem vzhledem k dopravním lapáliím nebral Kuotu, takže to bylo bez hrazdy a v mtb tretrách. Ale vzhledem k profilu to nebyl velký handicap.

Na startu jsem si stoupl pěkně dozadu a říkal si, že to hlavně nesmím přepálit. Start a všichni to valili jako na desítce. Tak já taky. :-D Už po pár set metrech jsem ale začal sledovat tepovku a běžel jsem to tak, abych nebyl přes 167 tepů. Spíš kolem těch 165. Je to pořád hodně, ale běželo se mi docela dobře, pár holek jsem seběhl a do cíle prvního běhu dorazil docela v pohodě. Měla se běžet dvě malá kola a pak tři velká, ale nakonec se běželo jedno malé, pak tři velká a nakonec jedno malé. Byl jsem trochu zmaten, ale běžel jsem za ostatními. Po závodě jsem se dověděl, že prý první závodník zatočil špatně a všichni za ním. Ale byl tam cyklista-vodič, tak to moc nechápu. Asi nestačil prvnímu běžci. :) První běh jsem měl za cca 43 minut a kolo mi nikdo nedal. :)


Na kole byl po vyjetí z depa krátký mírný kopeček dolů tak akorát na natlačení gelu, pak kruháč a hned za ním zatáčka doprava do prudkého kopce. Tu jsem napoprvé málem přejel. Na vršku kopce byla občerstvovačka a za ní sjezd, takže se dalo v pohodě konzumovat. Tohle bylo vymyšlené dobře. Po tomhle sjezdu následoval největší kopec na trase. A v něm jsem začal cítit náběh na křeče do lýtek. Fakt mě to překvapilo, protože takhle brzo na kole jsem s tím nikdy problém neměl. Tak jsem dal 3 Anticrampy a jel tak, abych nejel moc silově a nedostal křeče ale zase moc netočil a nestoupala tepovka. Blbý bylo, že mě pak chytla křeč ve sjezdu, když jsem to chtěl rozjet a tak jsem místo šlapání protahoval nohu. Pak už byl až na malé výjimky jen sjezd nebo rovinky a nohy dobrý. Ve druhém kole jsem zase dostal křeč do druhého lýtka, tak zase 3 Anticrampy a to samé v bleděmodrém. Ve třetím kole se to nelepšilo, tak jsem vypil Magneslife a pořád stejné. Ve 4. zase 3 Anticrampy a tím jsem vyčerpal kapacitu svých zásob. Pak už mi zbývala jen Coca-Cola na občerstvovačkách. Takže jsem jel vlastně celé kolo jak připosr..., abych nechytl křeče a stejně jsem je občas měl a většinou v blbých místech, kde bych to jinak rozjel a odpočíval z kopce. Ale nebýt těch křečí, tak to je fakt paráda. Trať pěkná, výhledy, stoupání v lese, takže i kdyby bylo vedro, tak to není nic hrozného. Taky pěkné dlouhé sjezdy, jeden magneťák, na všech křižovatkách pořadatelé, u vjezdu na hlavní silnici i policie a na silnici u depa dokonce fandící diváci. Jen jsem to jel celé sám. Čekal jsem, že třeba někoho dojedu (i přes křeče a kopce jsem měl celkový průměr skoro 30km/h) nebo že nějaký horší běžec a lepší cyklista dojede mě, ale nikde nikdo. Když mě někdo předjížděl, tak jedině o kolo. Jednou jsem někoho snad předjel, ale to byla výjimka potvrzující pravidlo.

Na konci kola jsem vzorně slezl z kola, proběhl kobercem a začal si sundávat přilbu a v tom na mě řve rozhodčí, že jestli nechci červenou kartu, tak ať si tu přilbu zase nandám. Je moje chyba, že jsem nevěděl, že se má přilba sundávat až na svém místě v depu. Ale červenou? Ta snad má být pro případy, kdy závodník někoho ohrožuje nebo podvádí, ale sundání přilby v liduprázdném depu 5 metrů po průběhu kolem rozhodčích mi přijde trochu málo. Asi to byl ten dementní rozhodčí z Pilmana, co tam sadisticky dusil závodníky kvůli neotočenému číslu.. :-D Tady při výběhu z depa na otočení čísla upozorňovala sličná dobrovolnice. :)

Běžecké boty se mi po chvíli bojování s křečemi podařilo nazout a vyběhl jsem. Ale rychle to nešlo. Křeče se přesídlily z lýtek do stehen. Takže tempo pod 5 min/km nebylo reálné a doufal jsem, že to nějak rozběhnu. Pak se ale přidalo píchání v boku. Na kole jsem se snažil držet tepy nízko, ale zase jsem nemohl jet jako slimák, tak se to pak podepsalo na běhu. Jednoho závodníka jsem předběhl, pak jiný předběhl mě a doběhl jsem předposlední v kategorii. Celkové výsledky jsou tady, fotky zatím nejsou (jen ty oficiální, na kterých je skoro pořád jen Karel Zadák a Candrovka s dětmi. :-))

Takže sumasumárum moc pěkný závod a i kdyby nebyly křeče, asi bych o moc rychlejší nebyl. Možná o dvě tři místa. Ale jako závěr sezóny dobrý. Jen zase bolelo koleno na běhu, tak mu budu muset dát chvíli volno.


celý závod

10 komentářů:

  1. Když tak čtu to tvoje dopravování na závody, tak jsem rád, že mám k dispozici auto:-)
    Vašek

    OdpovědětVymazat
  2. Bez auta, s kolem, s několika přestupování - to bych asi nedala :-)) Jinak s tou přilbou je to naprosto normální. Na olympijských triatlonech si přeci nesmíš sundat přilbu než dáš kolo na stojan - takhle podobně byl jeden známý diskvalifikovanej. Rozepnul si přilbu dřív než měl. ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Koukám, že ty rozhodčí snad vybíraj z řad postižených nebo zakomplexovaných.
    Když si vzpomenu na Ironmaniaca 08 jak mě tam ten vocas poslat zpět, že jsem přejel o půl metru čáru do depa a to ta čára ani nebyla popsaná jako depo a pak jsem viděl záznam, kde si to špička fikla na kole skoro až do depa, tak jsem si přál toho rozhodčího potkat znova. Zarámeček by si to nedal :))) Jo a pak ho ještě nějaká pipka v diskuzi obhajovala jak je to poctivý a spravedlivý člověk. :))
    Takže Advide, teď až svatba?

    OdpovědětVymazat
  4. Jo jo, svatba. Objem už mám natrénovaný, teď ladím a probíhá nervová superkompenzace. :D

    OdpovědětVymazat
  5. Tak to hlavně ze začátku moc nepřepal... :))

    OdpovědětVymazat
  6. Čau Davide,
    gratuluju k úspěšné sezoně. Mám dotaz trochu mimo téma: doporučil bys mi koupi kola Šírer? Konkrétně hliníkového modelu: http://www.sirer.cz/104-ultimate-2011-veloce-10x2-2011 . Vím že na cyklodiskusi i jinde jsou na to různé názory, ale zajímal by mě názor někoho koho znám a o kom vím že na Šírerovi jezdil. Do karbonu nepůjdu, jednak z důvodu ceny a jednak bych ho při svém ježdění ani dostatečně nevyužil. Momentálně jezdím na rámu bez slopingu, myslíš že šírerácký sloping by byla velká změna a byla by to v něčem změna k lepšímu? Jezdím 2 - 3 halfironmany ročně, kolo při nich mívám kolem 29-30km/h. Díky a ať se daří.
    Martin Mastný.

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj Martine,

    díky za důveru. Já jsem byl se Šírerem spokojený a jako se silničkou pořád jsem. Není to triatlonové kolo, takže posed s hrazdou bude vždy kompromis, ale jestli těch závodů nepůjdeš extra moc, tak by to mohla být dobrá volba. Sloping myslím nemá vliv na vlastnosti, je to spíš věc vzhledu a je pak myslím jiné číslování velikostí.
    Kdybych si kupoval znovu kolo v této cenové kategorii, asi bych do něj šel znovu i přesto, že mi blbne pravá řadicí páka a podle ohlasů na cyklodiskuzi to dělá hodně lidem. Je to ale investice tisíc korun (plus práce), takže nic hrozného. Začalo to dělat po cca 10.000km.

    OdpovědětVymazat
  8. Martin: Dodatek: Vlastně kdybych kupoval znovu kolo, tak bych se podíval spíše sem: http://www.canyon.com Je tam krásná silnička na SRAM Apex s Aksii a karbonovou vidlí za cca 23.000Kč.

    OdpovědětVymazat
  9. Davide, díky za odpověď. Canyon moc neznám, na ten se podívám. Šírer mám v povědomí jako slušnou značku, tak jsem rád žes mi to potvrdil. Jediný co se mi na něm příliš nelíbilo byl vzhled, když jsem se na jejich kola díval na webu, ale v pondělí jsem je byl omrknout v Berouně v prodejně a ve skutečnosti vypadají ty kola mnohem líp. Navíc mi vyhovuje, že si před koupí můžu snadno zvolit různé části (zapletená kola, sedlovka aj.) podle vlastní potřeby. Oprava v ceně 1000Kč po 10000km? To by bylo v pohodě, při mým ježdění by to bylo aktuální nejdřív za 3-4 roky :-)
    Díky, Martin.

    OdpovědětVymazat
  10. Jo ta volba komonent je fajn. Já si zvolil tenkrát červené pláště a omotávku. :)

    OdpovědětVymazat