úterý 6. prosince 2011

Totální plavání

Popis mého plaveckého snažení četl i Tomáš Vojtěchovský z totálního plavání a napsal mi, že by mi tento způsob plavání mohl pomoci. Jeho stránky na mě působí na jednu stranu negativně "americky", tj. že je to brnkačka a všechno bude super, ale na druhou stranu popis nácviku cvičení plavání na straně vypadá logicky a je to podobné, jako jsme dělali na kempu, jen více do hloubky a s větším důrazem na rotaci. Ta je u nácviku přehnaná, ale právě pro ten nácvik se myslím hodí. A když se podívám na svoje video a na videa dobrých plavců, tak oproti nim nerotuji. Jen malinko při nádechu.

Ale aby to nebylo tak jednoduché, tak tohle je Ječmínkův příspěvek z fóra Běhej.com z 1. 3. 2007:
Tělo rotovat jednoznačně nemá. Na totálním plavání to tak možná vypadá, ale ono se trošku natočí vždycky, protože voda je holt kapalina a neklade odpor. Snaha by měla být vytáčet trup co nejméně. MUP mi příjde jako taková trochu prodejní bublina. Stačí se podívat na videa s Ianem Thorpem, který je na totalniplavani.cz zmiňován a ten rozhodně principy MUP nesplňuje, naopak je to nádherná ukázka „klasického“ dokonalého kraula.

A o den později Vl001:
Přestože jsem tu možná nejslabší plavec a jsem tudíž spíše teoretik, dovolím si připojit svůj názor. Podle mne nějaká rotace je u plavání vždy a já ji vidím na všech plavcích, jejichž videa mám uložená v počítači. Závisí na typu plavce a taky plavané vzdálenosti. Pochopitelně to není tak veliká rotace jako u totálního plavání. Nemyslím, že by totální plavání vynalezlo nějaký jiný kraul, na kurzu ani na videu nic takového netvrdí. Jde především o metodiku, jak učit plavce. A ta metodika je zejména pro začátečníky podle mého názoru dost dobrá. Přehnaná rotace pomůže nejen při nádechu, asi opravdu pomůže se stylem (např. i polohou těla). Nicméně metodika sama není samospasitelná, já osobně vidím větší přínost v kempech etriatlonu, ostatně proto pokračuji v jejich navštěvování. Na těchto kempech jsem nikdy neslyšel výtku, že někdo moc rotuje. Avšak že rotuje málo, to ano, tato výtka byla adresována přímo mně. Ono když byste se pokusili lehnout na vodu jako prkno, nezaberete pořádně rukou. Domnívám se však, že to není chyba podstatná. Dospělý začátečník by měl určitě začít u nohou a polohy těla. Ostatní přijde později… Jo říkal jsem, že moc plavat neumím, že? :)

Tolik rozporuplná teorie. Nyní k praxi. :)

Dnes jsem si s rotací zkusil tak trochu hrát a plavat tak, abych se víc přetáčel na bok s nataženou rukou a rotace vycházela z kyčlí. Hlavu jsem úplně pod vodou neměl, protože jsem to zkoušel poprvé. Tedy měl, ale jen při úvodním nácviku kopání na boku.

No a můj pocit z toho je ten, že by to mohlo fungovat. Zkoušel jsem plavat postaru, pak s rotací a zase zpět a zdálo se mi, že plavu s rotací rychleji. Takže zatím z toho vyvozuji, že i kdyby bylo Totální plavání nafouknutá bublina, tak je dobré v tom, že si člověk uvědomí tu rotaci, která se si učí i jinde, ale tolik se nezdůrazňuje a to je pro některé natvrdlé jedince potřeba. :-) Tím neříkám, že nafouklá bublina je, jen to zatím nedokážu posoudit a řídím se heslem "Better safe than sorry."

*** EDIT 7.12. ***

V rámci teoretického průzkumu přínosů totálního plavání jsem přečetl pár vláken na britském triatlonovém diskuzním fóru a tam je zmíněna ještě jedna metoda, a to Swimming Smooth. Tj. náš známý Mr. Smooth a jeho parta. Obě metody tam mají své zastánce a odpůrce a občas se najde někdo, kdo odmítá obě metody s tím, že jde jen o rozvinutí známých věcí. Další třeba uvádí, že mu metoda total immersion (u nás totální plavání) hodně pomohla v začátcích a pak přešel na swimming smooth. Každopádně je TI většinově doporučována pro začátečníky, což já v podstatě jsem. Hlavně právě kvůli poloze těla ve vodě.

Tady si můžete zjistit, jaký jste typ plavce (i s videi)

*** EDIT ***

A dnes přišly packy.

Nová packa kontroluje plavecké grafy. (© ironman)

A na závěr tématická píseň. :)

A jaký je váš názor na Totální plavání?

13 komentářů:

  1. Hele nechci prudit, ale rekl bych, ze ti napsal Tomas Vojtechovsky a jmeno by si mu takhle komolit nemel ;-) Z.

    OdpovědětVymazat
  2. Zombice: Jo máš pravdu, opraveno. Díky.

    To víš, když člověk roky kouká na adresu: http://www.ondrej-vojtechovsky.cz/mytreneek, tak se mu to vryje do paměti. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Jo a jinak na Totalni plavani nazor vlastne nemam, clanky o Tomasovi nebo ty na jeho webu jsem kdysi cetl, ale tim, ze nejsem uplny zacatecnik a prahnu jen po rychlosti, ktera u me prijde s urcitym naplavanym poctem kilometru a jakous takous silou v tech paratkach co mi visi z ramenou, tak sem nejak usoudil, ze to pro me moc neni. Ale neodsuzuju, co si pamatuju tak nektery myslenky dobry, vicemene taky vyuzivam, aniz bych predtim o nich cetl :-)
    Z.

    OdpovědětVymazat
  4. Advid: Kdyz Tomase znas dobre, tak te to hned prasti do oci ;-) Jestli opet pojede do Lloretu, tak s nim dej na bazenu pokec, i kdyz on neni moc ranni ptace co si pamatuju :-) Z.

    OdpovědětVymazat
  5. No já teď procházím net a čtu co se dá, abych o něm a TP věděl co nejvíc a všiml jsem si i jeho loga: "Naučíme vás plavání milovat. Totálně." a to je přesně to, co já potřebuju. :-D

    OdpovědětVymazat
  6. Ty ses do toho totálně opřel. :))

    OdpovědětVymazat
  7. Bych ted skoro tendle blog prejmenoval na "Advid's Total Blog"...

    OdpovědětVymazat
  8. Já názor na TP nemám také, ale na Tomáše jo, je to bezva kluk :) IM

    OdpovědětVymazat
  9. Majk: No už jsem uvažoval o tom, založit si druhý blog věnovaný jen kraulu. Ale zatím toho ještě není tolik, protože jen roztahuji příspěvek "Kraul - akční plán". A časem by toho zase bylo méně a takhle to mám pěkně po kupě pro budoucí čerpání informací.

    OdpovědětVymazat
  10. Nazdar Davide, čtu až ted, Na kurzu u Tomáše jsem byl. Hledal jsem kurz pro dceru, bylo to za barakem tak jsme to zkusili. To co tu bylo psano sedí. To DVD je tak "americky" až mě to skoro odradilo :-) ale kurz super. Max duraz na uvolněnost ve vodě. Ja po kurzu dokážu plavat víc bazenů s nadechem na 4, normalně plavu jen na 2. Určitě jsem diky kurzu nezrychlil možná mě ten kurz spíš naučil plavat kraul uvolněji a pomaleji :-))). Pro kraul-neplavce je Tomášuv kurz ale bez debat super. Patrika po pár hodinách uplave kraulem 500m vkuse, sice pomaleji než prsama ale po každe hodině neuvěřitelný pokrok. Šemík

    OdpovědětVymazat
  11. Šemík: Díky za referenci. :)

    OdpovědětVymazat
  12. ahoj,
    musím se přidat, díky kurzu TI plavu kraulem bez námahy, 3 km za hodinu a poté žiju. Ani předtím absolvované kurzy kondičního plavání s trenérem mi nepomohly k tomu, uplavat víc jak 100 m najednou. Terminologie mě odrazovala cca půl roku, než jsem se odhodlala na kurz jít - a moje obavy byly pryč - Tomáš je trpělivý učitel, necpe nikomu žádné rozumy do hlavy, ohledně životního stylu, víry a nedej bůh něčeho jiného - kurz je o plavání, o technice, zrychlování, apod. Takže nemějte strach, opravdu nejde o sektu úchyláků - na kurzu je navíc převaha triatlonistů, co nespí kvůli plavání, takže atmosféra kurzu jako taková je prima.
    Bublina

    OdpovědětVymazat