sobota 11. ledna 2014

Jak jsem vařil jikry. :-D

Kuskus, pohanku a jáhly znám už dlouho. I bulgur jsem snad už někde ochutnával. Ale quinou ještě ne. A tak když mi kamarádka Leona poslal recept, hned jsem to chtěl vyzkoušet. Recept jsem sice nakonec nějak ztratil, ale našel jsem si jiný, taky slibně vypadající. Nastudoval jsem si, že quinoa obsahuje 15 % bílkovin a to mi bylo sympatické. Vydal jsem se tedy do obchodu, kde jsme všichni člověkem a když jsem viděl cenovku, spadla mi čelist. 179,- za půl kila mi přišlo hodně. No ale když už jsem tam byl a věděl jsem, že to hodně nabyde (asi jako kuskus), tak jsem ji vzal a nelituj.


Výše uvedeného receptu jsem se držel velmi volně. Hlavně se mi líbilo, že se část vaří a část peče a nevadí tedy, že mám jen jednu plotýnku. Nejdřív jsem uvařil podle návodu quinou a už při vaření hezky voněla. Tak trochu oříškově. Po uvaření jsem ji před přiklopením ochutnal a chutnala mi. Konzistencí trochu připomínala kaviár a vzhledem taky.

uvařená quinoa

Smíchání quinoi (y?) s pečenou zeleninou a houbami bylo dílem mžiku, přidal jsem trochu koření garam másala, které používám na kuskus a byl zvědavý, jaké to bude. Bylo to moc dobré a taky mnohem sytější, než bych čekal, takže to vlastně ani tak drahé nebylo. Z toho nahoře vyfoceného sáčku už je odsypáno na celý oběd a stačilo by bylo bývalo i o něco méně.


 Dobré by to bylo určitě i na sladko, třeba jen s medem a oříšky. Brzy vyzkouším. :)

8 komentářů:

  1. Ty jo, že bych těch 179 Kč také věnovala na studijní účely? Děláš mi chutě... Někdo mi psal, že se to dá sehnat i levněji, třeba za 100 Kč. Ale na druhou stranu, kuřecí prsa teď stojí stejně, ryby ani nemluvím a také si je člověk koupí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tahle byla bio, tak určitě nebio jde sehnat levněji.

      Vymazat
  2. taky jsem jí vyzkoušela - čtyřbarevnou - se zeleninou, bylo to moc dobrý :) má zajímavou chuť - přesně jak jsi napsal - takovou oříškovou

    OdpovědětVymazat
  3. Jak je něco oříškového, jdu do toho! Zítra se stavím u nás ve zdravé výživě, večer uklohním a poreferuji

    OdpovědětVymazat
  4. Koukám že Jurekova kniha Eat and Run brzy začne mít českou mutaci! Vypadá to velmi jedle i pro nás masožravé. Dr Google mi prozradil že se to česky jmenuje Merlík čilský. Díky vstupuji do nového týdne obohacen. MVP.

    OdpovědětVymazat
  5. já koupila ve slevě za 90 korun a dělala quinou s červenou řepou rukolou a ořechy, no skvělý ;)

    OdpovědětVymazat