pondělí 29. června 2015

Gladiator race

Nikomu asi neunikne občasná zmínka o překážkových závodech jako je Spartan, Predator, Bahňák, Army run a nebo třeba Gladiator. Poprvé jsem na ně narazil u Koayamy tady. Tenkrát jsem byl ještě v závodním triatlonovém režimu a nějaké plazení se bahnem jsem považoval za úchylku pár vyšinutých jedinců. :) Ale časy se mění a když začal Pavel se Seberevolty vyprávět o překážkáčích, rozdílech mezi nimi a radil nám, na který jít a kterému se vyhnout, chtěl jsem si to najednou zkusit. Jako první mě (a nejen mě) napadl Spartan, který byl v Liberci. Ale Pavel nám to vymluvil s tím, že je to největší komerční sra*ka - nejjednodušší překážky, nejvyšší startovné a hromadný start (aby se hodně vydělalo), kde po sobě lidi šlapou. Doporučil Army run, Predatora nebo Gladiatora. Ten poslední se jediný nekryl s jinými závody a tak jsem se hned přihlásil. Říkal jsem si, že občas do běhu zařadím nějaké cvičení, třeba shyby nebo kliky, ale nějak na to nedošlo :) a týden před závodem už bych to stejně nedohnal.

Na závod do Holic u Pardubic jsme jeli ve třech přímo z Liberce a cestou jsem dostával cenné rady jako třeba: "Před překážkou nepřemýšlej a napal to hlava nehlava!" a podobně. Kluci měli jako zkušení borci boty se špunty, kdežto já zvolil pětiprsťáky. Silniční boty by klouzaly taky a VFF jsou aspoň lehké. Jen jsem si je pořádně utáhl, abych je nemusel někde lovit z bahna.

cesta z prezentace

Prezentace proběhla hladce, jen jsem se měl dostavit k informacích kvůli triku, které ještě nebylo hotové a mají mi ho poslat dodatečně. Měl jsem objednáno Mko, ale po vyzkoušení Lka jsem to změnil. A ještě jsem jako "bolestné" za čekání dostal bezva kšiltovku klimatex. Bezva proto, že když je pot sající pásek na čele, pořád vidím před sebe a má široký kšilt, takže v dešti nemám zakapané brýle. Zní to jako prkotina, ale tyhle dvě věci umí málokterá čepice. V tašce, kterou dostal každý byly nějaké ty letáky, čelenka, energetický nápoj a velká Corny.

To je číslo!

Start byl intervalový po 20 vteřinách. Takže žádná mačkanice. Nasadil jsem svižné tempo, ale ne zase moc, abych měl dech na překážky, z nichž se většina ukázala jako docela lehká. Nebudu je tu popisovat všechny, kdyžtak mrkněte na video. Tak jen ty nejzajímavější - v bodech a zároveň i pro mě do budoucna:

Trochu mi dělala problém čtvercová síť zavěšená v rozích. Překonal jsem ji válením sudů, ale pak jsem se nemohl dostat hlavou nahoru a slézt. :) Nošení pneumatik bylo celkem snadné, ale kdybych si je dal na ramena, mohl bych i běžet. V řídkém bahně po kolena se osvědčila chůze po rukou + kraulové nohy. Před taháním pneumatik na kladce jsem si zbytečně čistil ruce od bahna. Myslel jsem totiž, že se bude šplhat. Lano nad rybníkem se při každém kroku houpalo, tak jsem zvolil rytmické krky a šlo to dobře. Ručkování a šplhu na laně jsem se před závodem nebál, ale s rukama i příčkami (lanem) od bahna to dostalo jiný rozměr. Ručkování jsem tak tak zvládl, ale lano ne a dělal jsem místo něj 20 angličáků. Měl jsem štěstí, že jsem na žádné překážce nemusel čekat.

ropák :D

 Běžecká příprava je na tento typ závodů ideální. Běžel jsem většinu závodu. Chodit jsem musel jen do a z prudkých kopců, kde se to klouzalo a občas chvilku po nějaké těžké překážce. Celý závod jsem předbíhal a občas to byly i skupinky "zombíků". :-) Mít lepší boty, stáhnu tak minutu dvě. Oblečení jsem zvolil doporučené pořadateli, tedy elasťáky a triko. Příště ale vezmu tílko. Čím méně materiálu na těle, tím méně nasáknu. Když jsem nějaký ten závod plánoval, říkal jsem si, že by to chtělo aspoň 10 km, ať využiju běh. Ale v cíli jsem měl i po těch šesti kilometrech dost. :) Ani jsem nijak nřešil čas, ale pro pořádek: čas 56:58, 112. z 891 celkově a 88. ze 476 v kategorii. Takže dobrý. :)

 v propozicích slibované "sprchy"

vydržely

A nakonec video ze závodu:




4 komentáře:

  1. Muj oblibeny bloger me opet pobavil :-D
    A jak to hodnotis? Pujdes do toho znovu? Ja to porad nejak ignoruji tady ty zavody...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Půjdu.Moc se mi to líbilo a užil jsem si to. :) Budeme se zase skupinově hlásit na podzimního Predatora.

      Vymazat