pátek 18. listopadu 2011

Jizerky podruhé

Mohl bych to sice pak vmáčknout do týdenního souhrnu, ale byla by to škoda. Včerejší projíždka po Jizerkách totiž neměla chybu a tak se musím podělit o zážitky hned. :-)

Na čtvrtek bylo v plánu volné kolo 2-3 hodiny. Tak jsem se s ohledem na inverzní podmínky ve středu přihlásil na spinning maraton. Ale ten samý večer jsem si vyjel autobusem na běh do Jizerek a zjistil jsem, že nad tou inverzní peřinou je krásně. Bylo tedy rozhodnuto. Žádný maraton, ale pěkná projížďka po horách jako v neděli. Abych měl pocit nějaké dosažené mety, dal jsem si za cíl dojet až na Smrk.

náročné stoupání :)

Nahoru jsem se nechal vyvézt autobusem, protože přece nebudu dýchat smrady, když je jiný způsob. Z Rudolfova nahoru to ale jinak než po vlastní ose nešlo. Ale to byl jen kousek. Pak krátký sjezd do Bedřichova a z něj v podstatě nepřerušované stoupání až na Knajpu.

Knajpa

Tam jsem si vyfotil tajemný pentagram nakreslený letadly a frčel dál směrem na Smědavu. Pentagram by měl určitě úspěch u příznivců konspirační teorie chemtrails (zde více). :)

tajemný pentagram :)

Cestou ze Smědavy na Jizerku jsem viděl zajímavou ceduli označující oblast bez rušivých světel a tedy vhodnou pro pozorování hvězd.


Jizerku jsem jen profrčel a vydal se po červené směrem na Pytlácké kameny. Ale nemohl jsem si nevyfotit jeden moc pěkný domeček. Na rekreaci to musí být úžasné. Ale na trvalé bydlení s dětmi asi velmi nepraktické. I když, jak se říká, kdo chce hledá způsoby atd.

pěkný domeček na Jizerce

Po červené se al nedalo jet až k Pytláckým kamenům, protože tam byl za prvé zákaz vjezdu cyklistů a za druhé tam bylo tolik kamenů, že se tam ani jet nedalo. Takže jsem si pěkně zaposiloval na ruce a kolo přetlačil/přenesl. Možná jsem měl pokračovat po silnici, po které jsem jel nejdřív, když jsem odbočku na červenou přejel, ale to byla zase klasická aslfatka, takže nuda. Ale přenášení se vyplatilo. Pak byla zase zákazová cedule, takže od ní dál už jsem byl legálně a mohl jsem i jet a tam byly moc pěkné dřevěné lávky a nikde ani noha (natož kolo).


Pytlácké kameny

Z fotek je vidět, že úplně čistý vzduch nebyl, ale to mi nevadilo. Rozcestí Předěl jsem jen profrčel, aby svačící skupinka turistů viděla, jak umím jet rychle. :) Bohužel jsem ho ale profrčel špatným směrem a místo na Smrk jsem jel na Paličník. Takže docela zajížďka, ale musím nějak nahnat kilometry do konce roku. :-) Pak jsem se vrátil na původní trasu a dojel k Nebeskému žebříku.

Nebeský žebřík

Po něm je to nahoru očistec i bez kola, ale to jsem od minule zapomněl. Zato jsem si pamatoval, že na bike-foru někdo psal, že je lepší to vynést, než to objíždět. Tak jsem to vynesl/vytlačil a nahoře jsem měl dost. Doma jsem později zjistil, že byla řeč o cestě dolů a týkalo se to Enduro/Downhill kol. No tak aspoň byla malá posilka před plaveckým kempem. :-) Pak už jen kousek a byl jsem na Smrku. Takže vrcholové foto a najít cestu zpět pod Smrk. Ta vedla přes Tišinu, ale než jsem k ní dojel, tak jsem musel sjet po napůl hotové cestě s velkými dírami, které jsem částečně projel a částečně přeskákal, ale měl jsem pak pěkně vyklepané ruce.

Smrk

pohled ze Smrku

Pak už jsem jel nejkratší cestou na Smědavu, z ní na knajpu a pak přes Krásnou Máří na Novou louku a do Bedřichova. Cestou se ke mně přidal další biker, tak jsme si trochu popovídali, ale moc to nešlo, protože jsem měl zmrzlou pusu. Z Rudolfova dolů mi ujel, protože pod napadaným listím nebyly vidět kameny a ještě k tomu mi zamrzlo ovládání sedlovky a nechtěl jsem se přizabít. I tak jsem dvakrát málem sletěl z kola, ale jel jsem opravdu pomalu, tak se nic nestalo. Doma pak pizza a vana. :)

2 komentáře:

  1. Hodne dobry!!!! Obzvlast ten nebesky zebrik, to te v pristim roce vynese do nebes! Na to bych myslel pri nejake mensi krizi..:)
    MSF! 12:)

    OdpovědětVymazat
  2. Na horach muselo byt fakt krasne, videlo sme to z letadla...:-) Jen sme se zvedli nad tu hnusnou bilou placatou perinu, vsude modro. Meli sme ale okynko na Sumavu, takze jsme Ti nemohli zamavat...:)

    OdpovědětVymazat