sobota 14. dubna 2012

Pardubický vinařský půlmaratón

Mám osobák! To je zpráva dne. :) A teď to ostatní.

Ve čtvrtek se zase začaly ozývat okostice (jako pokaždé, když zvýším běžeckou kilometráž) a v pátek bolely už i v klidu a při chůzi. Takže jsem to posichroval ProntoFlexem, který mi kdysi doporučila mapo a doufal, že to stejně jako tenkrát ve Stromovce bude v pohodě.

Do Pardubic jsem jel se Zdeňkem Vokušem a dalšími dvěma běžkyněmi Blankou a Markétou. Blanka ale doléčovala natažený sval, tak nám dělala technické zázemí. Cesta utekla rychle, byli jsme dobrá parta. :) V Pardubicích už jsem byl dvakrát, takže nic nového. Oblečený na běh jsem byl z domova, ale nakonec jsem si sundal triko s dlouhým rukávem, přes které jsem měl s krátkým a nechal si jen to. Předpověď byla na 11°C, ale bylo tepleji. Tedy aspoň mi to tak připadalo.

Před startem jsem potkal hromadu známých. Jmenovitě Vláďu (Seržu), Jindru a Danielu, Jirku Večerku, kluky z Maxtri, Jarku a Mirka Holasovi, Honzise, které jsem nejdřív nepoznal a Jarku (Vampa). Měl jsem slíbenou i podporu od mamky, která je zrovna v lázních Bohdaneč.

před startem s Jirkou a Vláďou

Dal jsem klasicky rozklus s rovinkami, párkrát odběhl do křoví a klusal na start. Okostice pořád bolely. Na startu jsem předal Markétě triko, které jsem si pak měl vyzvednout v cíli a vyhlížel mamku. Ta nakonec našla mě a pak fandila i při každém proběhnutím místem startu, tj. hodněkrát a byla i v cíli (máme společné cílové foto :-)). Fandila s Markétou a ještě s přítelkyní (nebo možná manželkou) Tomáše Míky. Toho jsem ale viděl až v cíli. Zato jsem nikde neviděl Barborku, Ondru Sečku a Jitku s pěknou červenou sádrou. :-) Na ty jsem se ptal v cíli jednoho OMŤáka, ale nic nevěděl.

Nuže zpět k závodu. Stoupl jsem si asi moc dozadu, protože jsem k cílové bráně šel asi 12 vteřin, ale pak to šlo rychle. První kilometry jsem to šel kolem 4min/km, tj. rychleji, než bych měl, ale běželo se mi dobře. Na asi 4. kilometru jsem předběhl Jirku Večerku, ale tak nějak nenápadně, aby si toho nevšiml. :) Pak jsem trochu zpomalil, ale zhruba 4:04min/km jsem držel asi do 12km. Pak mě začalo píchat pod žebry, ale moc jsem nezpomalil. Na občerstvovačce na 14. kilometru jsem vytáhl gel, ale na poslední chvíli jsem si to rozmyslel a vypil Explomax, který jsem měl v přehazce od posledního závodu. Asi jsem ho tam dal před maratonem v Drážďanech jako ampuli poslední záchrany. :-)

Dát či nedát (si gel)?

No každopádně po prvním dojmu hořké chuti v puse se mi běželo dobře. Ale těžko říct, jestli to byl efekt, nebo placebo efekt a běželo se mi dobře díky tomu, že byl cíl vzdálen už "jen" 7km. Na asi 17. kilometru jsem nepatrně zrychlil. Od přibližně 13. kilometru jsem běžel pořád s Radkem Skálou (podle výsledovky, jinak jsem ho neznal) a to protože na mou částečně v žertu míněnou výzvu: "Já vám to nebudu pořád tahat proti větru." odvětil: "Když tebe je těžké předběhnout." Ale předběhl mě cobydup a pak jsem se střídali skoro až do cíle. Jednou jsem vlál já, pak zase chvíli on. Pomalejší běžce jsme obíhali každý z jedné strany. :)


druhá část třetího kola
(v bílém Radek - můj parťák až do cíle)

V posledním kole jsem i trochu vtipkoval. Měl jsem radost, že to bude osobák a pěkný čas, tak jsem občas prohodil něco ve smyslu "Bacha, pověsil se na nás červenej." a tak podobně. :-) Žádnou energii to nestálo a bylo to prima zpestření. Potkali jsme Vampa, jak jde, ale na pobídku: "Pojď!" reagovala neslušnými výrazy. :)

Chvíli jsme s Radkem zkoušeli pověsit se za drezínu, ale byla moc rychlá. Ale unavili jsme jejícho pilota a pak ho předběhli. Asi 500m před cílem jsem měl pocit, že Radka nechám jít, protože mi chtěly odejít plíce na piknik. Ale pak jsem se kousl, na posledních asi 200 metrech ho předběhl, pak další další asi 2 lidi a byl v cíli . Ale ty svoje ksichty ve finiši nechci vidět. :) Dva běžci, kteří byli taky těsně za námi mi poděkovali za držení tempa, ale Radek někam zmizel, tak jsem mu poděkovat nestačil.

finiš
(kromě toho prvního jsem všechny na fotce předběhl :))


Real time je 1:26:37. Takže od podzimního Benešovského půlmaratonu (1:27:49) o minutu a deset vteřin zlepšení. Je to i díky rovinaté pardubické trati, menšímu větru, než v minulých letech a taky díky tomu, že jsem do konce běžel v menší skupince a neměl tak tendence zpomalovat. Okostice o sobě při závodě vědět nedaly, takže taky dobrý.

s mamkou

s Markétou a Zdeňkem v cíli

Ještě pro milovníky čísel (a pro mě do budoucna):

pětky: 19:57, 20:27, 20:51 a 20:23
7km, 14km a cíl (OT): 00:28:40, 00:57:44 a 01:26:52

Po závodě jsem se asi kilometr vyklusal a pak jsme se šli společně najíst do stanu. Pak převléci a hurá domů. Tedy ještě se mi povedlo zavést naši skupinku do areálu zámku, který se nedal projít a museli jsme se kus vrátit. Ale zase jsme viděli pávy. :-) Osobáky si udělal i zbytek naší posádky (Zdeněk a Markéta) a tak vládla v autě cestou zpět veselá nálada a za odměnu jsme se stavili na zmrzlinu v Konecchlumí.

25 komentářů:

  1. Velka gratulace!!! Ses dabel, nemuzu si nevsimnout stejne postupky, jako jsem mel ja:)... 1:26:37, [prvni i druhe cifry v postupce, u tebe naprosto skvely]
    Pocity podle vseho skvely, co si prat vic, ze? MSF! 12:)

    OdpovědětVymazat
  2. Říkal jsem si, že se ti můj čas bude líbit. :-) A to jsem ti ještě cestou zpátky vyfotil pěknou SPZku. (http://dl.dropbox.com/u/46503894/Honza12.jpg) :)

    OdpovědětVymazat
  3. No, já tě taky neviděla a ani nepoznala. Ondra tě zahlídl... ;)
    A na fotkách tě mám asi třikrát, ale nejsi zaostřenej, vždy jsi v pozadí. A zase bych tě nepoznala, kdyby mi to Ondra neřekl. Příště se musíme domluvit na srazu. I když, vždyť se v pátek potkáme... ;)
    A velká gratulace k osobáku, já to říkám pořád, že jsou Pardubice super... :))

    OdpovědětVymazat
  4. Gratulace velká! Já Tě nemohla vidět, byla jsem daleko za Tebou ... Měla jsem to tréninkově ;) ale jak jsi mohl přehlédnout Ty mě, to nevím :D :D měla jsem nový model - počkej až uvidíš Jitčiny fotky ;) Těším se v pátek!

    OdpovědětVymazat
  5. Jo, příjemnej posun osobáku. Dneska to docela lítalo.

    OdpovědětVymazat
  6. Jitka: Já si říkal, jestli ti mám napsat předem, co budu mít na sobě. :-)

    Barborka: Díky! Na model jsem zvědavý. Vezmi si ho na sraz. :D

    OdpovědětVymazat
  7. ty vyrazy neslusny nebyly samozrejme na Tebe ale vseobecne. je to zlo ten beh. Vamp

    OdpovědětVymazat
  8. koukam, o to vic se budu na sraz tesit.. barborkas prijde v sukni.. ze bychom sli taky v sukni?
    jeste jednou skvely cas i krasny cas..12:)

    OdpovědětVymazat
  9. Díky všem za gratulace.

    Vamp: Je mi to jasný, když to nejde, taky jsem sprostý.

    Honza12: V sukni nejdu. :)

    Ječmínek: Nemůžu si stěžovat. :-D

    OdpovědětVymazat
  10. Gratulace, ale mohl jsi to dát za těch 1:25 :-P, příště no :-))). (Co bych za ten čas dal já :-) )

    OdpovědětVymazat
  11. No jo, 1:25 vypadá líp. Blbý je, že to už je vražedné tempo. Ale za rok bych se už 1:25 mohl blížit.

    OdpovědětVymazat
  12. Příští rok 1:25 a další rok za 1:20. ;) No já jdu zatím ještě opačným směrem. :D Jo a gratulace k osobáku.

    OdpovědětVymazat
  13. Sukni si možná vezmu, ale ne běžeckou :)

    OdpovědětVymazat
  14. Jeje, ty furt bojujes s okosticema? U me zrovna dobry, ale to asi bude spis tim ze moc nebeham...:-) Peknej cas, tak to znamena ze na pulce musim nekde nahrabat uz 10 minut naskoku? To mi moc radosti nepridavas brachu...

    OdpovědětVymazat
  15. Bojuju. Mně vyšel zavod pěkně, ale tys tam musel kličkovat a ztratil jsi tak trochu času. Takže necelých 10 minut.:-D
    Jo a včera jsem dal úseky s piškotem stejně dobře jako minulý týden a tak čekám na tvůj testík, abych věděl,kolik můžu ztratit na kole.:)

    OdpovědětVymazat
  16. Mas ho tam (testik). Hele, tak to pod trochu okorenit sazkou, ten kdo bude na Czechmanu zariznutej, musi pak odbehnout nakej maraton (ja budu zkouset na podzim znova stromovku) v sukni. Musime ale ukecat nejakou holku aby nam ji pucila, idealne ruzovou, protoze kupovat si ji na to nehodlam. ..:-D

    OdpovědětVymazat
  17. Jestli vám bude, tak růžovou sukénku ráda zapůjčím :P

    OdpovědětVymazat
  18. Majk: Když já myslím, že jsi na tom teď hodně dobře na kole (Mallorka a vymakanej trenažér) a že i kdybych tě doháněl, tak tě vidina sama sebe v sukni nakopne. Ale nebudu měkkej a jdu do toho. :-)

    Akorát teda sukně zdržuje. Jsem pro něco jiného, co nebude mít vliv na čas. Na podzim taky nějaký maraton poběžím, akorát je blbý, že kdybych běžel třeba zase Drážďany, tak bys tam musel jet, abys mě viděl. Ale stejně tu sázku vyhraju. :)

    No ale nic lepšího mě nenapadá, tak asi necháme sukni. Zuzka má i běžeckou, ale ne růžovou.

    Barborka: Vzala bys prosím, v pátek sukni na vyzkoušení? :-D Jen pro případ... :)

    OdpovědětVymazat
  19. Já samozřejmě nabízím sukni pravou běžeckou, dokonce jsem v ní běžela NYC: http://ontherun.barborkas.cz/2011/11/nyc-marathon-2011-race-recap.html. A nezdržuje! Je na běh dělaná ... Zkusím na to nezapomenout, asi se v ní budeš muset vyfotit při vyhlašování vítězů ankety :D

    OdpovědětVymazat
  20. Já pochopil, že běžeckou, ale pořád je těžší a plandavější než elasťáky. :)

    Má vnitřní kalhotky? Ty bych nechtěl, aby se mi nemačkal. :D

    Ale nefotím se v ní. Na to zapomneň. :)

    OdpovědětVymazat
  21. Sukne pekna :) Do Drazdan nejedu asi, teda aspon sem ted opatrnej v delani takovejch planu tak bude muset stacit zavodni fotka...:) A neboj, ja zas na behu chcipnu a bude vymalovano. Chtel bych se letos fakt pokusit dostat pod 5, tak potrebuju nakou poradnou motivaci. Beru cokoliv...Takze PLATI! Barborce dekujem, snad se do ni vejdu :)

    OdpovědětVymazat
  22. Já taky nevím, co na podzim vyberu. To byl jen příklad. Každopádně ultra stromovka to nebude. :)

    OdpovědětVymazat
  23. Sukně má v sobě elasťáčky, takže po pánsku takové boxerky, to by snad vadit nemělo :) Jinak předběžně jsme se s Leonou bavily o podzimním Amsterdamu.

    OdpovědětVymazat