pondělí 14. listopadu 2016

Liberecké podzemí a Český Ráj

Na koloběžku se minulý týden skoro nedostalo. Jediná jízda byla v pátek a to ještě jen taková zařizovací (obdoba "běhu pro něco"). Ale povedla se nám konference a její doprovodný program. Prohlídka věže libereckého muzea a návštěva libereckého podzemí. Výhled z věže byl pěkný, ale podzemí mnohem zajímavější.

pohled z věže na Méstské lázně 

převod hodin 

mini varhany se třemi rejstříky

Liberecké podzemí je hodně staré. Nejdříve to byly štoly, které byly později přebudovány na kryty pro cca 1500 lidí s dobou pobytu maximálně 72 hodin. Takže nic moc. :-) Je přístupné s průvodcem, kdyby se tam někdo chtěl vypravit. Je to ale trochu depresivní.

 poučné nástěnky

 depresivní chodby

vstupy se vzduchovými filtry

záložní motor 


kyslíkové bomby 

ruční čerpadlo pro filtrování vzduchu
(šlo pěkně ztuha)

vzduchová místnost

kámoš :-D

štábní místnost 

druhý motor - trojválec Škoda
(viděli jsme ho v akci) 

páteřní chodba 

plán krytu 

A všude plno výstražných cedulí.

V pátek byl už tradiční sraz kačerů a bylo na něm plno známých, takže super pokec. A je fajn potkat někoho s razítkem z mé strašidelné keše. :-) A taky tam mají dobré topinky a pivo ze Cvikova, ke kterému mám vřelý vztah od Lužických sedmistovek. :-)



V sobotu jsme jeli s Pájou do Českého Ráje, do skalního bludiště Kalich. Byl lehký poprašek a skoro ani noha. Na vyhlídkách to docela klouzalo, ale přežili jsme. :-) Objevili jsme zastrčenou tramskou "osadu" s křížem a našli obřího choroše.





maskovaný kříž 



Mám nový krásný nožík Mora Classic No. 2 Trochu jsem začal ulítávat na přežití a tak se šikovný nůž hodí. Dodělal jsem si k němu poutko a pojistku proti vypadnutí z pochvy a hlavně řeže jako ďas. :) A taky jsem si upletl náramek, abychom s Pájou ladili. :)



2 komentáře:

  1. Jjo, Koberovy.. tam ty skalni bludiste jsou prekrasny.. Myslim, ze se tam nekde i v casti natacely sekvenci z pohadky Treti princ.. Taky se mi to tam moc libilo (i Deri byla nadsena)..:)..
    Naramky pletes moc pekny, douham, ze zase doma dostanu novou sadu od synka k jezisku:).
    MSF! Tesim se na setkani na POP! 12:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš, to by jsi mohl ten svůj kouzelný magnetek nosit na tom náramku, co mám já. Kdybys chtěl, upletu. :-)

      Vymazat