úterý 8. ledna 2019

Spaní na sněhu

Na Silvestra, během vyprávění strašidelných historek, přišel někdo s popisem Djatlovovy výpravy (pozor, nic hezkého), což bylo pěkně děsivé. Pár dní na to jsme se s kamarádem Patrikem vydali vyzkoušet naše spacáky a jejich odolnost v zimě. Máme totiž oba jen třísezónní. Já to vyřešil termoforem a Patrik druhým spacákem. Cestou z nádraží jsem Patrikovi o expedici vyprávěl, abych se nebál sám. :-)

Silnice byla podle předpokladu částečně rozsolená a částečně pokryta uježděným sněhem, tak jsme občas tlačili. V lese ale byla tak malá vrstva sněhu že se dalo celkem v pohodě jet. Na místě tábořiště jsme byli sami a chvíli po příjezdu začal hustě sněžit. Postavili jsme spaní (já stan a Patrik hamaku) a řekli jsme si, že nemá cenu dělat v tak hustém sněžení oheň. Ale po chvíli přestalo sněžit a tak jsme se vydali pro dřevo.

Oheň nebyl jistý, tak jsem pivo vdechl raději ještě ve vlaku.

po pár minutách stání

Bohužel jde o poměrně oblíbené místo a se dřevem je to tu celkem špatné. Nakonec jsme pár klacků našli a mně se podařilo useknout nožem kus padlého smrčku. Dřevo ale bylo mokré a oheň se nám podařilo rozdělat pořádně až po dlouhé době. Ale aspoň něco. Trochu jsme se zahřáli a šli spát.


Patrik rozdoukává

I když se mi nepovedlo vodu do termoforu přivést k varu, i tak trochu hřál na nohy a to bylo příjemné. Před spaním jsem si cvakl trochu Kapitána Bukaňéra, oblékl si péřovou vestu a celkem rychle jsem usnul. Probudil jsem se asi po hodině, a pak pravidelně asi po půlhodině, protože mě z juda bolela naražená žebra. Zima mi sice nebyla, ale ke 100% tepelnému komfortu kousek chybělo. V jednu ráno byla teplota ve stanu 6 °C a ráno pak 5 °C uvnitř a kolem nuly venku.

Vtipně jsem si zapomněl před spaním zabalit věci do brašen, takže jsem měl ráno vše trochu vlhké. Naštěstí nešlo o žádnou náročnou výpravu a během pár hodin jsem byl doma. Patrik se vrátil na nádraží do Křižan a já jel do Mimoně, abych si trochu užil sníh. Nejlíp se jelo paradoxně lesem, po vyjetí z něj do ještě šlo na cyklostezce, ale na silnici zase nic moc.

V rámci akce jsem otestoval vidličku na klacek. Normálně by mi to přišlo jako mastňárna, ale ty moje veganské věci se rády trhají a z klacků padají a s touhle vidličkou ne. Dalším testovaným vánočním dárkem byly slušivé pruhované podvlíkačky merino. :-)

dárek číslo jedna

Teplo!


dárek číslo dvě

ráno


Chrástenský vodopád - místo spaní


Děvínský rybník

Průrva Ploučnice

Ralsko

Po nás potopa.

V sobotu se konala třetí koloběžkářská veselice. Pozvaní prezentující byli Marčáno, který povídal o své závodní sezóně, Marťas, která vyprávěla o cestě do Santiaga de Compostela (samozřejmě z ČR a na koloběžce :-)) a nakonec Marek Jelínek, který projel Indii, Laos, Kambodžu, Bangladéš, Vietnam a Thajsko. Všechny tři přednášky byly parádní a ještě bylo překvapení - scénky z dětského koloběžkového tábora a z Přejezdu. Dále následovala taneční zábava, ale já se chystal druhý den na běžky a tak jsem vyrazil k domovu.

Marťas jde na to. :-)

škrábání brambor

V neděli ráno mě vyzvedl kámoš autem před domem a vyrazili jsme do Bedřichova. Nebyli jsme ale zdaleka jediní. :-D Docela dlouho jsme čekali na parkoviště a nakonec nás odklonili na parkoviště na Královce, kde bylo spoustu místa. Trasu jsme tedy lehce upravili a vyjeli. Avízované slunečno nebylo, ale i tak to byla prima lyžovačka.






5 komentářů:

  1. Davide, ta kolobezka na snehu nema chybu.. Jen me tak napada, jestli jsi nemel pohovorit s VS a z nejakych polamanych lyzi si neudelat nastavec, kterym by se kolobezka zmenila na skibob:).. takovy duatlonovy dopravni prostredek.
    Spani venku obdivuji, ja bych asi vic pil vecer a pak nasledne o to vic promrzl, protoze bych se nebudil. Tak hlavne nikde nezmrzni! 12:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě taky napadlo, ale přejezdy po silnici by obnášely pracné sundávání a nasazování lyžin. Pít se musí akorát, jinak je to špatný. :-)

      Vymazat
    2. No to by se muselo resit "rychloupinanim"..:). Proto jsem navrhoval ke konzultace VS, jakozto kolare, lyzare a bezkaze..Kdo jiny by mohl poradit? :)
      Drzim palce, 12:)

      Vymazat
    3. Což o to, rychloupínání by se vyřešilo plastovými stahovacími páskami, ale musely by se taky zablokovat brzdy a to bych si pak vytahal lanko. :-)

      Vymazat
  2. Tak já si myslím, že třeba takové spaní na sněhu pro ty, kteří se spánkem nemají žádný problém rozhodně žádný problém není, nebo ano? Já se spánkem docela dost v posledních měsících bojuji a už jsem vyzkoušela spoustu léků a různých alternativ jako je třeba cbg olej a stále nic :-( Tak snad už se to brzy spraví...

    OdpovědětVymazat