pátek 2. července 2021

zahrada Frýdlant

Abych se nenudil, připadla nám do péče druhá zahrádka - ve Frýdlantu. Jsem hrdým majitelem její osminy. :-) Skvělé je, že dříve fungovala jako velkopěstírna pro půlku Frýdlantu (nepřeháním moc) a jsou tam velké záhony a tři skleníky. Méně skvělé je, že ty záhony jsou betonové a skleníky bych musel jezdit obden jezdit zalévat. Zatím tedy využíváme část záhonů a časem se uvidí, IBC nádrž se pořídí, automatická závlaha se udělá a tak dále a tak dále. :-D Je to na hezkém místě úplně na konci zahrádkářské kolonie a kousek za plotem teče Řasnice. Ale je o hodně níž, takže záplavy nehrozí. Taky je tam stará králíkárna, včelín a kurník, ale z toho taky nic nevyužijeme. Možná by mě včely časem lákaly, ale ty už má stejně soused.

Zahrádka je radost, ale to pěstování by nemělo být o tom, že "přece nenecháme ty záhony ladem" a pak tam ve vedrech budeme jezdit 25 km zalévat. On tam má tchán ve skleníku rajčata, takže nám občas zalije a my jemu zase na oplátku ty skleníky, ale vidím to spíš taky na nízkoúdržbovou zahradu (jedlé keře, trvalky,...) a k tomu dýně, které mi první rok v Křečanech šly dobře, ale moc neplodily, druhý rok byla dýně jedna a letos jsem měl krásně vyhnojený záhon a všechno mi sežrali slimáci. Tady je to paráda, s trochou Ferramolu jde slimákům odolat. Máme doma jen tři parapety a chtěl jsem zkusit sléz kučeravý, ačokču, hledíky a to všechno jsem předpěstovával, k tomu samozřejmě rajčata a dýně a cukety už by nebylo kam dát. Tak jsem je zkusil přímo ze semene. Údajně mají pak lepší kořenovou soustavu (kůlovitý kořen se v kelímku zkroutí) a lépe odolávají suchu.

Pár fotek ze začátku:




všechny jalovce z fotek už jsou pryč, smrk zůstal



včelín s kurníkem a králíkárna



Co je tedy parádní, kolik je tam trvalek a jak se jim daří. Kosatce, denivky, čechravy, orlíčky, měsíčky, kohoutky, astry, floxy, konvalinky, tulipány, zvonky, růže, spousta modřenců, skalniček, netřesků a rozchodníků a k tomu sem tam nějaká exotika jako líčidlo americké nebo nějaký divoký chřest. A všude vysemeněná tařice skalní. Takže něco nechávám, něco měním, něco přesouvám v rámci zahrady nebo do Křečan. Taky je tam hromada rybízů, ale ty budou spíš pro ptáky. Dáme si, když tam budeme, ale nezblázníme se z toho. Možná na černý uděláme extra výpravu. :-)

Jean-Claude van Dýně

brambory :)

živý plot - muchovníky u plotu, zimolezy a rakytníky uvnitř

cukety


experiment - divoká rajčata v ohrádce


Kdeže loňské vlasy jsou. :-D

naše první jiřinka

zátiší s hnijícím pařezem a svinkami

denivka 'Stella de Oro' - prý na ni nejdou slimáci

pod tújemi přežijí jen nejodolnější rostliny - 
denivky, kohoutky, rozchodník a pár dalších

Příště zase o koloběžkách :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat