pondělí 12. srpna 2013

Žebrácká pětadvacítka

Tenhle závod už jsem chtěl běžet několik let, ale pokaždé se kryl s Doksymanem. Letošní odpískání triatlonů mi tedy umožnilo si tady zazávodit. Všichni na něj pěli chválu (podobně jako na Soudek). Prý běh lesem a bezva atmosféra. Všechno sedělo, jen jsem nečekal tolik asfaltu. Do kopce mi nevadil, ale ten závěrečný několikakilometrový seběh byl masakr. Moje chyba, měl jsem se víc pídit po informacích. Ale zase by byla škoda to jen kvůli tomu neběžet. Na závod mě vezl Pavel Z. a tak jsem měl popis trasy z první ruky a hlavně jsme věděl, že nesmím přepálit začátek, což jsou dvě kolečka kolem zázemí závodu a až potom se nabíhá na silnici do kopce.

před startem

Předstartovní rituály, rozklusání a nezbytné rovinky proběhly bez problémů. Před startem jsem si ještě namočil šátek do studené vody a šel na start. Chtěl jsem se držet buba, který mi dělal pacemakera i na Soudku, ale nikde jsem ho neviděl. Tak jsem se zařadil podle pocitu. Stejně měl být začátek zadrženě a silnice byla široká dost. Vyběhl jsem tedy sám a to už mi zůstalo. Tepák jsem si s sebou vzal, ale na poslední chvíli jsem se rozhodl běžet bez něj, protože by mi akorát zase usychal, padal a tak vůbec. Takže kromě kompresek a čidla kadence jsem byl přírodňák. :-D Jo ještě jsem si dal do trenek malý gel na cca 18. km, ale nakonec jsem ho nepotřeboval a běžel jen na ionťák a vodu.

start

První kilometr byl tempem 4:09. Pak se to zvedlo a tempo kleslo. Běžel jsem v čele skupinky a chtěl dorazit tu před sebou, ale nešlo to a tak jsem dal přednost mírnému protivětru před zbytečným vysilováním. Navíc se ta skupinka začala po chvíli rozpadat a tehdy začalo moje předbíhání. Předbíhal jsem celý závod. Trochu to svádělo stíhat běžce přede mnou, ale vždycky jsem si řekl, že není kam spěchat, že je to delší než půlmaraton a úvodní kopec je dlouhý. Občas jsem s někým prohodil pár slov, ale žádné vykecávání to nebylo, aby nám nechyběl kyslík.

hrad Točník

Na desátém kilometru se to zlomilo a už to nebylo jen do kopce. Profil byl další 4 kilometry spíše vlnitý. Pak to začalo klesat a kromě jednoho nepříjemného táhlého kopce to bylo už jen dolů. Na vrcholku jednoho brdku jsem doběhl borce v černém, ale ten se nedal a v seběhu mi utekl asi o 50 m. Pak se ozvala čtyřpapričková večeře v indické restauraci z předešlého dne a musel jsem provést rychlovýsadek jejího pozůstatku. Neměřil jsem to, ale déle než 10 vteřin mi to netrvalo. Potom se mi běželo lehčeji, ale zase mi hořel zadek. A jestli někdo běhá rychle, když mu hoří koudel za zadkem, tak já byl ještě rychlejší. :-D Dohnal jsem černého borce, utekl mu a začal stíhat dalšího. Pořád z kopce nebo po rovině. To už bylo někde kolem 20. kilometru a tak jsem se přestal šetřit. Rameno, které bolelo někde od 15. km bolelo ještě víc, ale nebyl čas nad tím přemýšlet. Začalo mě trochu píchat v břiše, ale běžce přede mnou jsem dorazil a utrhl. :)

poslední kilometr :)

Kousek před cílem byl ještě jeden nečekaný kopec, po něm nápis na silnice oznamující poslední kilometr a pak už jen rovinka a krátký (ale výživný) kopec do cíle. Byl jsem moc rád, že mi v tom kopečku nikdo nešlape na paty, protože by se tam po tom dlouhém seběhu špatně zrychlovalo. na čas jsem se v cíli ani nepodíval a když jsem chytil dech, šel jsem se projít a vyklusat. Potom napít vody, gel, zase voda, proteinová tyčinka a pivo. Ve startovném byl oběd, ale nic pro mě, tak jsem ho daroval. Kdybych věděl, že je v tom i nealko pivo, tak si ho vezmu.

s Radkou Ch.

pozávodní mikrospánek

a idylka

bubo a Pavel doběhli chvíli po mně. prý mě měli na dohled do 18. kilometru a pak jsem jim zmizel. To asi po tom odskočení ke krajnici. :) Když jsem se osprchoval (teplá voda byla!) a převlékl, popovídal jsem si s velmi sympatickou Radkou Churaňovou, která vyhrála v ženách. Po vyhlášení výsledků byla tombola, kde byly takové ceny jako 3000 Kč, dárkové koše, kárka, deštníky, běžecké kšilty a já vyhrál moc pěkný skleněný džbán na vodu.

šťastný výherce :)

Závod v číslech:
Výsledný čas: 1:45:54, startovní číslo: 54, ročník: 32. :)
Mezičasy po 5 km: 22:15, 23:12, 20:40, 20:02, 19:45

Podle kalkulátoru na (McMillan) bych z tohoto času měl běžet maraton za 3:05:36. To bych bral. :-) A to ještě McMillan neví, že tam byly včera kopce. :) 


Výsledky:
http://www.zebrackapetadvacitka.cz/vysledky/
15. místo ze 62 v kategorii beru všemi deseti. :)

9 komentářů:

  1. Jojo, moc pěkný. Dobře zvládnutej běh a skvělé umístění!
    Žebrácká je moc pěkná.

    Jen těch deset vteřin mi hlava nebere.. To je snad ještě lepší výkon než ten výsledný čas :o

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Trenky jsem si ke stažení připravil předem a pak to šlo rychle. Utření proběhlo náhodně nahmataným trsem trávy a šup zpátky na trať. :)

      Vymazat
    2. ježíš to jsou nechutný detaily :oDDDD

      Vymazat
  2. Přírodňák s takovejma obříma černýma "digitálkama" s GPS-kou na zápěstí? :-o No proti gustu... :-) Radka je fakt velka sympatanda, doufam, ze az se prestehujem, ze jeste budou praktikovat jejich spolecny nedelni treninky s klukama z Bohnic :-)
    Z.

    OdpovědětVymazat
  3. Prej: "Neměřil jsem to..." ve zlomku vteřiny mě napadlo, ježišikriste, ještě aby si i dýlku TOHOHLE měřil!! :-DD (a seš dobrej, ale to víš i beze mě ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to bylo 15 vteřin. :D O tolik se liší Elapsed a Moving time podle Garmin connectu. Tedy liší se o 17, ale ty dvě vteřiny byly jedna na každé občerstvovačce. :D

      Vymazat
    2. No, já myslela spíš dýlku výtvoru než výkonu samého ;-)

      Vymazat
  4. No kdyz sem koukal do vysledovky tak sem skoro litoval ze sem nejel letos bych asi ani sanitku neodvedl :)) Ale krkonoše mě dost zlomily ale už chytám vlnu :)

    OdpovědětVymazat