úterý 18. prosince 2018

Pauza a keříky

7. prosince se konala bezva otužovačka na chrastavském koupališti. Sešlo se nás šest a sedmá statečná byla Maruška, která zajišťovala občerstvení a dokumentaci. Byli jsme mix více i méně zkušených otužilců, ale všichni jsme to s přehledem zvládli. Perfektní zázemí s kamny bylo v restauraci u koupaliště.



před

po


 Po akci jsme s Vaškem běželi zpět do Liberce do Chrastavy jsme jeli autem) a tak to byl kompletní sportovní den. :-) A ještě dodatečný leták a otužilecký vtípek. :-)



Kesince jsme do Křečan pořídili moc pěkný pelech, ale chvíli hrozilo, že jí ho Pája zabere. Naštěstí se mi ji podařilo vylákat kusem salámu. :-D Další výlet z Křečan byl krátký, ale i tak moc hezký. Udělali jsme si malý okruh z Doubice. Pokaždé, když jsme v Křečanech, zkoumáme, jestli nám teče stružka. Tentokrát zase trochu tekla, tak jsme měli radost.

Pája v pelechu :)






Zlatým hřebem mého pobíhání se stala trasa z Hrádku nad Nisou do Frýdlantu z větší části po česko-polské hranici. Cílem byla hraniční série keší. Mělo pršet, ale nakonec jen trochu mrholilo a i na Výhledech bylo krásně vidět okolí. Jediným negativem tedy byly šílené kopce (převýšení 850 m na 29 km), čili pochoďák. Ale zase nikde nikdo a klídek. A ke konci už jsem chodil i po rovině. :-)

větrníky 

pustina 

Výhledy



rakytník 

pavouk a kudlanka v Heřmanicích 

A proč fotka rakytníku? Nechceme být otroky zahrady a pořád tam jezdit něco zalévat, a proto nebudeme nic pěstovat a co nepřežije samo, nemá tam místo. A plot chceme ideálně živý, který se bude muset minimálně stříhat. Tak jsme vybírali keře na živý plot a zalíbila se nám myšlenka keři zarostlé zahrady s mnoha zákoutími a už tam máme habr, svídu krvavou, dřín, dřišťál, klokoč, šípek, lísku, motýlí keř, vrbu jívu, řešetlák počistivý a černý bez. Většinu z nich máme jako "neprůhledný živý plot"(název balíčku) mezi námi a sousedy a zbytek různě po zahradě. Ještě by se nám líbil právě rakytník a další původní odolné keře. Navíc jsme zjistili, že některé keře nejsou samosprašné a že budeme muset doplnit portfolio o opylovače. :-) No a velká rána nakonec, pokud bude sucho a keře budou ještě mladé, stejně bude potřeba je zalít. Takže výpravy na koloběžce to jistí. :-)

No a ta pauza? Nechal jsem si vsadit implantát místo vytrženého zubu a měl jsem pár dní preventivně antibiotiotika, přes týden klidový režim a až v pátek jdu na stehy a uvidím, co dál. Tak jsme aspoň byli s Pájou na krátkém výletě na Sloní (Bílé) kameny, kam jsem ji chtěl už dlouho vzít.

 Sloní kameny



A ještě pár fotek mého zahrádkaření. :-) Keříky jsem proti srnkám sice oplotil hezky, ale nepočítal jsem s tíhou sněhu a proto na jednom místě pletivo nevydrželo. Už je to ale opravené. Jinak se to pletivo pěkně ohnulo dolů, takže se ke keříkům srnky nedostanou ani zeshora. A že tam těch srnek máme!




2 komentáře:

  1. No to jsou mi noviny.. ja puviodne myslel, ze jsi nekde mel dobrodruzstvi, kdyz si sel za keriky:).. a ty jsi se misto toho dal na zahradniceni!!!:)
    No tak to proberem pri POPu.. Rozhodne nezapomen na lisku:).. je to v podstate ovoce:).. da se sehnat i cervenolista.. a mas z toho orisky.. Samzorejme ruzne verze drobneho uzitecneho ovoce typu rybizu.. nemusis take zalevat..Muzes nalezt zalibeni ve starych odrudach kdouloni, atd. I stare tresne ptacnice (urcite druhy) jsou velmi dobre, plodne a nepotrebuji zadnou udrzbu a take se daji pestovat jako "kere"..
    Tesim se na "zahradnikuv" rok! MSF! a brzy na spolecne setkani.. 12:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě hledám hlavně ty staré, odolné a ideálně zakrslé odrůdy. Našel jsem web, kde to všechno mají a už jsem si tam vyhlédl hrušeň, třešeň a jabloň. Lísku už máme, ale potřebujeme další jako opylovače. Díky za tipy!

      Vymazat