středa 15. dubna 2015

Belgie

O Velikonočním pondělí jsem už psal. V úterý jsem si šel zaplavat a ve čtvrtek jsem běžel na jednu kešku, kterou už jsem jednou hledal, ale nenašel. Její zakladatel psal, že ji bude rušit, tak jsem si ji rychle běžel odlovit. A s ní další tři po cestě. :-) O posilovacích tréninzích nepíšu, protože probíhají v podstatě pokaždé stejně. Ale tentokrát aspoň přiložím fotku trenérů, protože se sešli hezky u jedné hromady žíněnek. :-))

Bohouš, Honza a Zuzka

V pátek bylo krásně a tak mi to nedalo a před odjezdem do Belgie jsem si ještě šel rychle zaběhat. Za poslední dobu to byl nejrychlejší běh (10 km tempem 4:40). Taky to byl první letošní běh v kraťasech a tričku.


Do Belgie jsme vyjeli v 16 hodin odpoledne a po zdržení při hledání benzínky a krátkém zdřímnutí jsme dojeli kolem šesté hodiny ranní. Chvíli (asi 200 km) jsem řídil, ale na dálnici bez nutnosti řazení a s tempomatem to připomínalo spíš počítačovou hru. Byť s jedním životem. Po krátkém spánku se naši věnovali dětem a já se šel projít po okolí (na kešky :-D). V Belgii to není úplně snadné, protože spousta z nich nemá anglický listing a nápovědu a francouzky ani holandsky neumím).

u první kešky

vodní mlýn

oběd dřevorubce

Po obědě jsem se vydal na výlet do centra Bruselu. Viděl jsem spoustu krásných budov, malebné uličky, čůrajícího chlapečka  převlečeného za upíra, čůrající holčičku, medvěda i čůrajícího psa. Čůrající bylo i počasí, alespoň ze začátku. U chlapečka jsem narazil na zombie walk, takže bylo veselo. Organizátoři zombíky pouštěli po částech, jinak by turisty natěsnané kolem chlapečka asi sežrali. :-D

rezavý náklaďák

čůrající pes

 
radnice

graffiti

 
č. chlapeček

zombíci

pivní chrám

č. holčička

Sancti Michaelis et Gudulae Bruxellis
Brusel "z výšky"

Večer jsme šli do hospody ochutnat místní piva. Každý jsme měli po dvou a tak se ochutnávka vydařila. Všecha piva měla 7 - 10 %, takže dvě rundy bohatě stačily. Líbí se mi, jak mají jednotlivé značky různé sklenice. U nás se taky trochu liší, ale ty sklenky na stopce jsou takové elegantnější.


první várka

druhá várka

Na neděli jsme s bráchou měli naplánovánu návštěvu mega-eventu (setkání geocacherů) a pak prohlídku Brug.

Vsuvka pro neznalé: Kromě toho, že se v geocachingu hledají kešky, tak se také přesouvají mezi keškami tzv. trackovatelné předměty. "Trackovatelné" zde znamená, že když je vidíte a zapíšete si jejich kód, můžete si pak do svého profilu zaznamenat, že jste je viděli. Jsou to buď geocoiny (GC) nebo travelbugy (TB). TB ovšem nemusí být jen malé, aby se vešli do kešek. Trackovatelný kód může být na autě, batohu, psu, jízdním kole nebo i vytetovaný (jsou takoví blázni :-)). Někteří majitelé své GC i fotí a pak nechávají za sklem pro horlivé lovce kódů. Je to vidět na druhé fotce, kde předstírám radost z tolika kódů. Ve skutečnosti jsme ale tyto ofocené předměty s bráchou nelogovali, protože zase až takoví maniaci nejsme. Pár aut jsme vyfotil, ale neobcházeli jsme je všechny.

úvodní banner


trackovatelné auto

 trackovatelný pes

trackovatelný kus betonu :-D

eventový logbook v podobě stužek na stromku
 
V rámci eventu bylo možno zkusit i tzv. Lab cache. Jedna z nich spočívala ve vylezení na žebřík a zalogování do připravených desek. Nebo vylézt na vlastnoručně vytvořenou věž z přepravek od piva a zase zalogovat. Chtěli jsme to zkusit, ale fronta se nehýbala a tak jsme se na to vykašlali. Já bych asi stejně spadl. :)

jedna z Lab keší

Ale další labku (The Tomb) jsem zkusit musel. Pak jsem toho několikrát litovat, hlavně když jsem se uvnitř nemohl otočit a nebo jsem zjistil, že musím spadnout metr dolů na ruce a nevím, jak se bude chodba stáčet dál. Šlo o asi 15 minutové prolézání dřevěnou "hrobkou", kde jsem místy skoro ani neprolezl boky a bylo to spíš pro děti. Ale přede mnou tam lezl nějaký dospělý, tak jsem lezl taky. Znovu už bych tam ale nevlezl. Myslím, že to je poznat i z mého výrazu. :-)

tady ještě v pohodě

to byl k***a nápad

konečně venku

Atrakcí tam bylo více a i spousta stánků s různými pomůckami pro geocaching, krásnými geocoiny a podobně. Koupil jsem si TB štítky, abych taky mohl poslat něco do světa. Od bráchy jsem dostal eventový geocoin v podobě medvídka u jeskyně a z koupených TB štítků jsem vytvořil svůj první TB, který jsem nazval Curious Meerkat (Zvědavá surikata). GC si nechám u sebe, protože by ho s největší pravděpodobností někdo ukradl, ale surikata půjde do světa.

Belgium Beer Bear

Curious Meerkat

Z eventu jsme jeli do historické části Brug. Brácha tam byl už asi šestkrát, tak mi dělal zkušeného průvodce. Architektura je tam moc pěkná a ty všudypřítomné krámky s čokoládou a pivem jsou úžasné. :-)

malebné uličky


 magnólie byly v Belgii k vidění často

 



hlavní náměstí



jeden z obchodů s pivem


 zde je údajně uchována kapka Kristovy krve



Svatý Jan Nepomucký






dvůr Bekyní


Nakonec nám vyšlo i počasí, takže vyšlo vlastně všechno. Jen Lukášek měl v sobotu večer trochu teplotu, ale ráno to bylo lepší, a tak jsme propustku do Brug dostali. :-) Zmokl jsem jen na první výpravě za keškami a na začátku výletu do centra Bruselu, ale nic hrozného. A i jsem si přivezl domů úlovek v podobě pěti piv. :) Neteř se synovcem byli taky úžasní, ale jejich rodiče nechtějí, aby se jejich fotky zveřejňovaly, tak tu nejsou. Cesta domů byla o něco málo rychlejší a jeli jsme jen přes den, takže i pohodovější. Zase jsem kus řídil a tentokrát i na menších silnicích. Z toho mám taky radost.

úlovek :)

4 komentáře:

  1. Belgická piva jsou opravdu silná a za ty tři roky co jsem tam žil, jsem vypil spoustu druhů piv a ty co měla nejméně, měla obsah alkoholu jako naše 12° (někde kolem 4,8-5,2%). Tak že pokud jsi dal 2x4 piva s 7-10% alkoholu, potěš koště :-) Musel ji být jako "klokan" jen bez kapsy :-)))) btw. Leffe (jak světlé tak tmavé) je výborné :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Bubo: Každý jsme měli 2x 1 pivo, ale dali jsme si navzájem ochutnat a byli jsme čtyři. Jinak by to byla rychlá smrt. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. No ja jsem se hodne nasmala :-) hlavne te drevene prolezacce pro deti :-)) to musi byt prima se tam zaseknout :-) ale co by clovek pro log neudelal :-) Pro me super pripomenuti Belgie, kde jsme stravili minuly podzim nekolik dni, kazdy v jinem meste. Ale kesek odtam tolik nemame :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prolejzačka byla místy fakt peklo. :) Kešky se lovily blbě, ale pár jich bylo. :-)

      Vymazat