středa 22. září 2010

Spiroergometrie

Někdy na začátku prázdnin jsem na cyklodiskuzi narazil na odkaz na jinou diskuzi, ve které se řešilo, zda by si každý sportující člověk měl preventivně nechat vyšetřit srdce. Jak už to u těchto diskuzí bývá, někdo tvrdil, že je to blbost a že je lepší nevědět a někdo zase opak. V této diskuzi byl i odkaz na článek jednoho bývalého sportovce. Ten se ještě před zjištěnými zdravotními problémy připravoval na bikemaraton Salzkammergut Trophy a přestože mu bylo přes třicet let, nechtěl se nechat vyšetřit s tím, že mu nic není. Nakonec ho ale jeho kamarádka lékařka přesvědčila a na vyšetření mu zjistili nedovírající srdeční chlopeň a šel okamžitě na operaci. Kdyby sportoval dál, tak by ho to prý dostalo někde na švihu a byl by s ním amen. Od té operace nesmí skoro nic, jen chodit na procházky.

Tak jsem se rozhodl to taky podstoupit. Jde o echokardii, která se ale samostatně prý nedělá. Tak jsem se přihlásil na kompletní spiroergometrii s tím, že pokud by bylo něco špatně, tak mě pošlou ambulantně na tu echokardii. No všechno dopadlo dobře. :)

Nejdřív se mě ptal pracovník vyšetřovacího centra na anamnézu, jak moc sportuji a jaké sporty, pak mě zvážil a změřil. Asi jsem se zmenšil, protože mi naměřil jen 185cm. Pak mi přilepil na pravou nohu a ruku po dvou elektrodách a změřil tuky.

Pak to teprve začalo být zajímavé. :) Klidové EKG - moje první, pak vyšetření plicních funkcí a nakonec behací pás. Na něm 8 minut na rozběhání a pak po minutě přidávání tempa. Přede mnou tam byli nějací fotbalisti, kteří podle zvuku dupání na pásu běhali kolem 3:30 min/km. Rozklus byl 5min/km a pak přidávání každou minutu. Vydržel jsem pět minut. Pak jsem radši vyskočil, abych se nerozplácl na zeď.

Nakonec ještě rozbor stavu s lékařem, ale to bylo jen ohledně stavu srdce. Všechno v pořádku a je možné vyloučit 95% předvídatelných problémů.

Večer mi přišly výsledky a jak tak na to koukám, tak mám pocit, že na to mají nějakou šablonu a ty hodnoty, které se opravdu neměřily, tak tam frkli z ní.

Vezmu to popořadě:

EKG - ty zkratky jsou pro mě španělská vesnice. Ale asi o nic nepřicházm.

Hmotnost - no s tou by se mělo něco dělat. Krátké rychlé závody nedávaly moc prostoru na delší tréninky a je to znát.


Výkon: 150% věkové normy vypadá pěkně, ale taky mi to nic moc neřekne.

Tepové parametry - 183 určitě moje maximálka není. Ale dělat test maximálky v trvání 15 minut je málo. Co si pamatuju, tak jsem jednou měl max. 185. Ale ty dva tepy... Ty zóny uvedené níže jsou mimo úplně. Kolo v Otrokovicích bylo na 145 tepech a trvání rozhodně nebylo v minutách. :-)

Respirační parametry - to samé co u výkonu.

Aerobní práh - jestli se nepletu, tak je ANP hranice, nad kterou je metabolismus tuků nedokonalý, spalují se převážně cukry a hromadí se laktát. Takže zase úlet. ANP mám tak odhadem kolem 160 tepů.

Ostatní parametry - výkonnostní index nevím, co je.

Zhodnocení - souhlas.

Doporučení - kromě první věty je to z nějaké šablony.

Celkově jsem s výsledkem vyšetření spokojený. Účel splnilo a pokud bych chtěl výstup jako podklad k tréninku, tak bych šel na zjištění laktátové křivky. Hodnoty mohla taky zkreslit únava, ale o moc asi ne.

7 komentářů:

  1. Víš, že se to nemá zveřejňovat takové soukromé věci o sobě. Už jen to rodné číslo může někdo pěkně zneužít. Hele, ale otec 2x IM, jaký měl časy? :) A matka varixy? Nemělo být: Na Rysy? :))

    OdpovědětVymazat
  2. Šewy: A jo, já si toho vůbec nevšiml. Už je to opraveno. Díky. Jo kdyby to bylo IM a na Rysy, to by byly geny. :-) Takhle musím tvrdě trénovat. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ty tepovy pasma sou fakt ulet, 138-152, ty jo sem sice spis nizkotepec (max 185 - opravdu), ale v tomdle masmu sem bezne pri kazdem treninku. Zajima me hlavne to EKG, z nej zadnej vystup krome zkratek a konstatovani ze to je OK nemas? Cekal bych nejaky krivky prubehu tepu v klidu a pod zatizenim, takovy ty klikuhaky, ale to asi moc koukam na televizi, co? :-)

    OdpovědětVymazat
  4. majk: Jo, křivky byly. Jak křivka závislosti tepu na něčem co už přesně nevím (asi objem vzduchu) a tam bylo vidět, že mám ANP na 85% TFmax, ale tu mi neposlali. A klidové EKG taky bylo, ale na to koukl doktor a nedali mi to. Dej si na wikipedii "ekg" a najdeš, co znamená většina těch zkratek, ale jsou to stejně jen symboly pro různé fáze té EKG křivky a nic ti to neřekne.

    OdpovědětVymazat
  5. havlikp: Tady: http://sportovnilaborator.tul.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Kolik to stálo? A jak to, že ti to navysvětlili?

    OdpovědětVymazat