pondělí 30. ledna 2012

Týden 23. - 29. 1. - Noční přechod Jizerek

Po minulém nabitém týdnu jsem si chtěl udělat volnější týden a i se mi to částečně povedlo. V pondělí jsem vynechal plavání a místo spinningu jen na hodinku sedl na trenažér, abych vytočil nohy po nedělních 50km na běžkách.

V úterý jsem byl u státnic a nemohl jsem jít tedy plavat ráno, tak jsem šel po práci, tj. v tu nejblbější dobu. Nejdřív to byla jedna osmistovka, kde jsem každý lichý bazén brnkal o pupík (to mezi lidmi nic moc a ještě k tomu mi to brnkání rozhazuje styl :)). Pak už byla volná jedna kondiční dráha. Sice nás tam bylo pět a z jedné strany byl trénink ploutvového plavání, takže nám vlnami posunuli lajnu až skoro do půlky naší dráhy, ale aspoň jsem nemusel koukat před sebe. Zbývalo 2x 400K s piškotem a 4x 200 prostým kraulem. Čtyřstovky jsem dal celkem v pohodě, i když jsem měl pocit, že plavu strašně pomalu. Ale při první stovce z dvoustovek jsem vyměkl. Hlava prostě nechtěla plavat dál. Chvíli jsem odpočíval a přemýšlel a pak ty dvoustovky zaplaval. Tohle se mi občas stane a většinou to zvládnu, ale tentokrát ne.

Ve středu byl v plánu jen běh, ale musel jsem tam vmáčknout i plavání z pondělka. Plavat jsem byl tedy ráno a běh nechal na odpoledne, až nebude venku -10°C. Po minulém týdnu, kdy z tempa 2x 6km byl jen fartlek jsem věděl, že i kdyby nebyla dráha prohrnutá, tak musím najít jiné místo. Nakonec se tam běhat dalo a i celkem rychle, ale trochu to podkluzovalo a nevím, jak si s tím poradilo čidlo na botu.

Ve čtvrtek ráno jsme byli s kolegou z práce na běžkách. Teplota od -15°C do -11°C. Zima nám byla jen chvíli na začátku, ale byl přemrzlý sníh a vůbec nám to nejelo. No výhoda byla, že se jeden prudký kopec nahoru dal vyjít klasikou i skoro bez pomoci hůlek. :-)
No a ráno na běžkách znamená opět plavání odpoledne v přelidněném bazénu. Čtyři třístovky s piškotem byly dokonce jakž takž stupňované (5:41, 5:43, 5:36, 5:32), ale následné hypoxické stovky stály za starou belu. Zase hlava. :-) Prostě když mám dýchat přes 4 nebo 5, tak potřebuji mít jistotu, že se opravdu budu moci nadechnout a ne, že mi tam někdo hodí vlnu. Tím spíš, že jsem ve fázi, kdy se učím nezvedat hlavu při nádechu a pokud tam ta jistota není, radši hlavu pořádně zvednu. Ať si jdou nohy třeba ke dnu, hlavně, že se nadechnu.

V pátek ráno jsem šel na spinning, který zase měl být ve čtvrtek večer. Trochu jsem to tento týden před sebou hrnul. :-) Bylo to výživné, už v půlce jsem koukal po hodinách, kdy bude konec. Odpoledne posilka a totální plavání.

V sobotu 300-metrové úseky do kopce s rozklusem a výklusem, tentorkát byl ten můj kopeček bez sněhu, takže to bylo rychlejší a na vyšších tepech než minule. Pak už jen četba. :) Večer se šel noční přechod Jizerek a tak jsem si chtěl po tréninku trochu zdřímnout. Jenže od knížky jsem se nějak nemohl odtrhnout a tak ze spánku nic nebylo. Přechod byl bezva, dorazila drtivá většina přihlášených lidí a všichni jsme to v pohodně zvládli. Letos si nás pár vzalo sněžnice, takže nejhorší část stoupání z Ferdinandova jsme měli hodně ulehčenou. Po vystoupání na Bílou Kuchyni už je to jen do mírného kopce na Olivetskou horu, pak po rovince na Maliník a z kopce do Liberce. Počasí se nám vydařilo. Sněhu bylo tak akorát a bylo docela jasno, tak byly i vidět hvězdy. Skončili jsme v Lidových Sadech a chtěli jít ještě na jedno pivko nebo čaj, ale místní hospoda už zavírala a ani v další hospodě cestou domů už nám nenalili. V sobotu před půlnocí to je docela špatný. :-)

doplnění energie před akcí

humor nás nepřešel celou cestu :)

výstup na Bílou kuchyni

Černá nisa
(fotoaparát kompakt, režim noční obloha na 15 sec, stativ ze sněhu :-))

V neděli jsem vstával až za kolem deváté a bus do Jizerek mi jel v 10:30. Všude lidí jako smetí, jely i dva posilové spoje. Bylo opravdu krásně. Teplotu nahoře tipuji kolem -5°C a jelo to jako blázen. Hlavně ze začátku, kdy jsem z Maliníku na Závory odpočíval snad jen jednou krátce po startu, protože jsem to přepálil. Od cca 15.km začal cítit nohy z nočního výletu. Ale nic hrozného. Na Hřebínku koukám na Garmina a do odjezdu autobusu z Bedřichova zbývala půl hodina. Pak by jel zase za hodinu. Nasadil jsem tedy ďábelské tempo :) a spěchal na autobus. Na ten ale spěchalo víc lidí, naštěstí ale klasiků, takže jsem předjížděl štrůdly, ale nikdo mě (většinou) nebrzdil. Stihl jsem to i s oklepáním a svázáním lyží. Byla to moje nejrychlejší jízda tuto sezónu a byla by asi i bez stíhání autobusu. To, že bylo místo startu o něco výš než místo dojezdu je nepodstatný detail. :-)

14 komentářů:

  1. Jen by mě zajímalio jestli ti trenér tyhle výmluvy bere :-). Hlava nechtěla plavat, to je ale novinka :-). Kdyby křeč do lýtka to bych pochopil, že ji musíš rozehnat, ale tohle. A na vlny v bazéně by jsi si už také mohl zvyknout :-)). Ale i tak pěkně bojuješ s tím plaváním, ještě chvilku a bude to tvá nejoblíbenější disciplína :-).

    OdpovědětVymazat
  2. Alda: Je to pořád lepší, než dřív, kdy jsem to doplaval znakem nebo šel do vířivky. :-) A hlavní je, že jsem splnil plán. Na vlny si nezvyknu nikdy, dnes byly zase. :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Advide, pěkný reportík, četl sem ho už včera, ale koment sem nechával rozležet... prostě sem to nepobral :) čtu tam, že si jezdil čtyřstovky s piškotem stupňovaně kolem 5,40 - 5,30min... Říkám si, ten Advid se ale zlepšil... v bazénu... Ten Advid se ale HODNĚ zlepšil... :) Dnes se chystám vyseknout poklonu z největších, čtu to ještě jednou a tam stojí, že jezdil třístovky... :))))
    Ale i tak, Advide, dřeš slušně, tak někdy někde ahoj

    OdpovědětVymazat
  4. Aha, tak to je vlastěn velký posun, to říkám, ještě rok a bude z tebe plavec jedna báseň :-)). A proč to vlastně plaveš s piškotem ?

    OdpovědětVymazat
  5. Aldo, souhlas s jednou básní a plavcem Advidem, ještě nám bude ve vodě tahat, však počkej :)
    Jen k tomu piškotu... Ty s ním neplaveš? Já si ho beru vždycky, když chci mít aspoň trochu pocit, že to jede, když to není nějaká velká obluda a brzdič, učí mě dotahovat záběr, aby nepadaly nohy a tak :) Ty nic? :)

    OdpovědětVymazat
  6. Alda: Hele to taky nevím. Zeptej se Michala, bude rád. :-D

    Secan: To nechápu. S piškotem ti přece nohy nepadají ani když záběr nedotahuješ, tak jak to pomáhá dotahovat záběr?

    OdpovědětVymazat
  7. No, tak vám ty piškoti asi nějak nesou, protože já když ten záběr řádně nedotáhnu, tak mám nohy jako nějakej kýl plachetnice... :)

    OdpovědětVymazat
  8. My na tréninku piškot používáme jen když trenér zavelí 400KN a 400KR :-). A používáme tento http://www.sportex.cz/plavecky-piskot-emme/ Naštěstí to není každý trénink, na blbosti není čas :-).

    OdpovědětVymazat
  9. Ondro to mas z toho ze mas nohy tak natlakovany, ze je ani voda ani piskot neunese. Ja teda bez piskotu ani ranu, nohy desne flakam, tak tam strkam aspon ten piskot, jinak bych s nima musel chodit po dne.

    Advide, mas hezky ksandy!

    OdpovědětVymazat
  10. Majk: Taky se mi líbí. :-)

    Mně už nohy nepadají. :)

    OdpovědětVymazat
  11. To Alda: hele a co vy teda na tech treninkach plavete? Nerikej mi, ze techniku do toho nemotate, plavat vecne jenom objem nebo busit intervaly bez prokladani technikou mi prijde na palici a znacne kontraproduktivni.. Podivej se na me, kdyz se srovnam s technikou a trochu poresim silu (nemyslim svaly :-)) tak jsem schopnej behem par tydnu se dvema treninkama vysvihnout se na to abych plaval delsi trate tak abych tocil kila rovnomerne a na me aspon trochu svizne.
    To Advid: to bych chtel videt :) asi reknu Michalovi at ti to nekdy zkoukne, ale jestli ti fakt uz nepadaj tak gratuluju, tohle je hrozne dulezitej pokrok i kdyz pro plavani v neoprenu nepodstatnej. BTW. chtel bych dukaz, dej dve svizny treba 400-ky prvni bez druhou s piskotem a uvidime jak si stojis ;)
    Z.

    OdpovědětVymazat
  12. To si asi hodne zhubl kdyz potrebujes takovy ksandy i na elastaky...:-)))

    OdpovědětVymazat
  13. Zombice: Ok, někdy si střihnu naplánovaný úsek s piškotem a bez něj. Taky by mě to zajímalo. Rozdíl tam asi bude, ale mnohem menší než dřív.

    Majk: To si piš. Já teď bez elasťáků nevylezu z domu. :)

    OdpovědětVymazat
  14. Chodím s plavcema ráno, ale oni chodí i odpoledne tak přesně nevím jaká je struktura jejich tréninků. Ale většinou 1x za 14 dní máme jeden ranní trénink věnovaný jen technickým cvičením.
    Ale mně zatím tréninky nudné nepřipadají, jelikož každý den se plave něco jinýho.
    Tohle uběhlo jako nic :-) - rozplav 3x(300K+100PZ naopak), 8x150( 25M+100K+25M výdech 20´), 200 volně, 6x50K (25K naplno+25 volně v 1´) 200 výplav.

    OdpovědětVymazat