pondělí 26. března 2012

Kraul - žádná změna :-(

Je to asi poprvé, co začínám psát příspěvek a jsem naštvanej. Jak možná víte, někdy od poloviny prosince jsem začlenil do plaveckého tréninku Totální plavání, které mi pomohlo se cítit ve vodě o něco lépe a sliboval jsem si od něj zlepšení techniky a tedy i zrychlení. První videa nad vodou a ze strany vypadala slibně. Už jsem se tak nevlnil a nohy byly blíže hladině než dříve. Ale teď jsem si pořídil foťák, který je voděodolný do 5m a koukám, že jsem tam, kde jsem byl. Posuďte sami:







Je tu spousta kdyby. Kdybych se vykašlal na totální plavání, mohlo to být podle trenéra lepší. Ale to je podle mě blbost, když se to nezlepšilo roky předtím. Jeho rady typu: "Někdy je prostě lepší vypnout mozek a bušit. Potřebuješ se prostě vykousat do mrtva v bazénu." mi s mojí současnou "technikou" přijdou kontraproduktivní. To bych se ukroutil do mrtva a bylo by to k ničemu.

Na druhé straně je názor Tomáše Vojtěchovského, že by bylo lepší se na chvíli úplně vykašlat na klasický trénink a věnovat s jen TP nemůžu posoudit, musel bych to vyzkoušet. Takhle jsem TP věnoval 2 tréninky týdně a měl jsem z toho dobrý pocit (i při plavání). Ale jak je vidět na videu, pocit nestačí.

Zásadní problém vidím v tom, že je zde požadavek na silný záběr a zároveň na uvolněnou ruku, která se přenáší dopředu a zabírá. A to prostě nedávám. Buď se uvolním a pak je přenos paže ok a snad se tolik nekroutím (viz minulá videa) nebo do toho dám sílu a pak to podle toho vypadá. Tlačím tu ruku dopředu, hlava jde na stranu a kroutím se. Mám pořád tendenci tu ruku po natažení ještě protáhnout dopředu. To má zase asi kořen v tom, že mi kdysi trenér řekl, že ruka se vepředu má natáhnout co nejdál a já to bez zpětné vazby v podobě videa nebo osobního zkouknutí dohnal do extrému.

Jinak moje celé snažení a jeho popis od konce listopadu je zde. Jediná pozitivní věc na těch dnešních videích je to, že jsem se viděl pod vodou. Je to vždycky lepší, než když vám někdo jiný řekne: "Tohle děláš blbě."

Zítra zkusím mít ruku uvolněnou, jak v tom původním příspěvku radí Ječmínek (uvolnit přenášenou paži a jen s ní plácnout) a po nějaké době se zase natočím. A jestli nebude změna k lepšímu, fakt už se na to vykašlu. Triatlon dělám pro radost a ne pro to, abych se pořád trápil s kraulem.

18 komentářů:

  1. Ta posledni veta je nejhezci :) Drzim palce!

    OdpovědětVymazat
  2. Ani nevím, jak moc vážně jsem to myslel, ale fakt uz k tomu nemám daleko.

    Je to jako běhat desítku pořád za 45 minut, pak zamakat, běhat 400km měsíčně, 2x týdně úseky a pak na jaře zaběhnout za 45:30.

    OdpovědětVymazat
  3. Ty vado, co si té vodě udělal, že tě nemá tak ráda...? :)

    OdpovědětVymazat
  4. Zajímavý je že po nádechu otočíš jakoby hlavu o 180 stupňů úplně do protistrany, na tom prvním videu je to dobře vidět. To tě podle mě taky zbytečně rozrotuje. Zkus prostě čumět na čáru když se nenadechuješ. Já teda nemám moc co radit, taky plavu hrozně, ale nedělám z toho takovou vědu. Sem s tim že nebudu superplavec smířenej. Michal má, myslím, pravdu s tím vypnutím a bušením. Podle mě to moc řešíš, v hlavě Ti určitě lítá 23864 věcí na který musíš dávat bacha. Pak je z toho akorát stres a toho je dost v práci. Děláš to na běhu? Asi ne. Prdni na to a zkus si chvíli jen tak chodit zaplavat.

    OdpovědětVymazat
  5. Majk: Jo ta hlava na druhou stranu to vím. Dělám to jen někdy a souvisí to asi právě s tím, že jdu dopředu rukou silou.

    Ty z toho takovou vědu dělat nemusíš, protože plaveš docela pěkně. Sice drobné chybky jsou, ale jen malé. A časy lepší o dost, než mám já. A to plaveš jen dvakrát týdně.

    Vypnutí a bušení akorát by akorát upevnilo chyby a to nechci. A i kdybych to tak udělal, nezlepším se (samo se ani...) a bude to ztráta času. Respektive bych se možná trochu zlepšil, ale bylo by to urvané silou a jakmile bych přestal tolik plavat, bylo by to při starém. Jo a soustředím se na jednu, max dvě věci a zbylých 23862-3 neřeším. :-)

    Opravdu vidím cestu jen ve zlepšení techniky, proto jsem si koupil ten foťák. Vem si, co se radí každému, kdo s kraulem začíná. "Nejdřív si nech zkouknout techniku, ať si nezažiješ chyby." Jsem v podstatě ve stejné situaci a vy mi radíte "Bušit bušit." To nemá logiku. A pokud něco nemá logiku, nedělám to. Byl bych sám před sebou za debila. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Mám kamaráda trenéra tenisu a ten tvrdí, že do věku 15-ti let se dá naučit technika (i u jiných sportů) poměrně lehce. Poté jsi buď talent nebo to jde ztěžka.
    Podle mě je pro tvé zlepšení jediná cesta. Buď bude nad tebou stát dlouhodobě trenér plavání a za jeho pomoci, cepování a drilu (podobně jak Aldaman)se snad zlepšíš. Bez toho se budeš trápit dál. Sám to nejde zvládnou, protože potřebuješ okamžitou zpětnou vazbu a nápravu. Odstraněním jedné chyby vzniká více jiných.
    A navíc, jak píšeš výše, děláš triatlon. V plavání jsi se dostal tam kde jsi, tak to udržuj a raději se víc věnuj kolu a běhu. Na kole stáhneš i hodinu. Plaváním 5 minut ?
    Ale určitě jsou povolanější co ti poradí jistě lépe.
    Tak se drž a ať se daří ;-)
    Téčko

    OdpovědětVymazat
  7. Davide sorry, ale docela jsi mě tímhle příspěvkem naštval. Dost si vybíráš řešení po svém, která ti vyhovují, i když jsem tě po mailech upozorňoval, že je nepovažuju za dobrá, načež po čtvrt roce brečíš tady na blogu, že plaveš jak sekyra. A na chyby o kterých ti říkám už měsíce, abys je odstranil kašleš.
    Třeba jedna z nich pro zajímavost. Moje poznatky ze zimy, které jsi dostal mailem, aby si čtenář udělal obrázek. Mail 2.1.2012
    .....znovu jsem si poustel tva videa z plavaní mam ted trochu cas.
    hlava - zvedas nejen do vysky, ale take do boku!!!! cim dal vice vidim tvuj cely problem v tom co s tou hlavou delas ( nedelas). hlava musi vykonavat jednoduchy minimalni pohyb pri nadechu, zjednodusene, jsi technik, takze jako bys mel v cele cep v lozisku ktery je upevneny nekde ve brehu a umoznuje ti pouze otocny pohyb a absolutne zadny pohyb do stran a nebo nahoru a dolu
    nohy - tady jsem si ted jeste vsiml, ze je mas dost od sebe - plaves zesiroka, ono to je mozna tim, ze vyrovnavas prave ty pohyby hlavy. kdysi jsem to jednoho kluka odnaucoval tak, ze si koupil metr siroke gumy a nastavil si presne kolik muze mit nohy od sebe a tou gumou je tak mel svazane. Ta mu pak nepovolila vice nohy od sebe dat zafungovalo to. mozna ale ze u tebe bude jen stacit, kdyz srovnas hlavu.

    IM

    OdpovědětVymazat
  8. To co píše Michal je pravda. To mi psal i říkal osobně při společném plavání ve Vanďáku.

    Michale, ale není pravda, že na to kašlu. Na tu hlavu jsem se zaměřoval každý TP trénink a někdy to bylo lepší, někdy horší (čím víc lidí a vln, tím horší). Na tohle video (http://www.youtube.com/watch?v=4lz_SErNsyU) jsi myslím reagoval ve smyslu, že to nad vodou už vypadá docela dobře, ale chtělo by to natočit pod vodou. Ale pokrok s hlavou tam rozhodně byl. Ale jak jsem začal na soustředku zase víc zabírat, zase se mi to rozhodilo. Kdybych na to kašlal, nejdu na dva plavecké kempy a nekupuju si za trojku foťák, kterým se můžu natáčet pod vodou. Jen prostě jsem taková povaha, že pokud mám něco dělat, potřebuju vědět, proč to dělám.

    A k těm snadným řešením. Jestli myslíš TP, tak sám jsi psal, že je to dobrý doplněk. Nic víc a nic míň. V posledním mailu už jsi sice psal, že to bylo k ničemu, ale přes zimu jsem to od tebe schválené měl.

    OdpovědětVymazat
  9. Tak to je fakt něco hodně špatně. Taky neplavu nic moc, ale soustředím se v plavání max. na začátek druhý plavecký skupiny. Tohle je trápení, Davide, a jak správně říkáš: "potřebuju vědět, proč to dělám". Já bych toho nechal a snažil asi nejvíc vylepšit běh. Kolo je zapikaný, ale v běhu máš dost co ladit.
    Rotuješ na všecky strany, boční průhyby jsou daleko za osou ideální lajny + se mi zdá, že na to prostě nemáš talent.
    Čus Míla

    OdpovědětVymazat
  10. Sice se to blbě kouše, ale pravdu má Téčko. Jsou věci, které se v dospělosti učí těžko, přičemž plavání mezi ně patří. Za roky, co jsem plavání trénoval, jsem se párkrát setkal i s klukama, kteří se prostě pořádně plavat nenaučili, ať se dělalo, co chtělo. Je možné, že jsi podobný typ a může se tedy ukázat, že energie vrhaná do plavání je mrháním časem i úsilím. Tak daleko ale zatím nejsi.
    Souhlasím s Michalem i dalšími, že hrozně cvičíš s hlavou, plavej s piškotem pod koleny, jak už jsem Ti radil, zvedání hlavy Tě potom bude lámat a uvědomíš si to. Skus zařadit plavání se šnorchlem, hlavou vůbec nehýbat a soustředit se jenom na správný pohyb rukou.
    VYKAŠLI se na vysoký loket, dokud nesrovnáš hlavu. Už jsem Ti to psal víckrát, honíš moc zajíců najednou a utíkají Ti všichni. Zaměř se na jednu, max 2 věci, lépe ale jednu a pořádně ji vyplav, aspoň měsíc, až Ti to tady ze záznamu schválíme, vrhni se na něco dalšího, přičemž nezapomeň na už nacvičené.
    Samozřejmě ideální by bylo chodit k někomu trénovat, ale u Aldy vzor nehledej, on je jedním z druhého konce, tedy těch, co se plavat naučili bez větších problémů díky talentu. S nasazeným úsilím by plaval hodně podobně i kdyby nad ním Jarda nestál.
    Tak ať se Ti vede!

    OdpovědětVymazat
  11. jo a ještě jedna technická poznámka Davide. Víš, kdy se mají plavat cvika na techniku? Až když jsi pořádně zničený tréninkem, protože Ti je síla neumožní šidit. To jenom taková zábavná vsuvka :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Piškota mezi koleny mám v plánu hned na zítra. Šnorchl zatím neplánuju. Na kempu jsem z něj měl skoro fóbii a když jsem si na něj jakž takž zvykl, už jsme ho odevzdávali. S tou hlavou to je nad slunce jasný, s tím ani nemůže nikdo nesouhlasit. :-)

    Pokud jde o TCV, tak já zase někde četl nebo slyšel, že se mají dělat za čerstva, abys je nemršil.

    OdpovědětVymazat
  13. Souhlas, cviky na techniku jedině za čerstva po rozplavání. Na konci v únavě je to k ničemu. Je unavený tělo i psychika, která dřív řekne, že je to "rádoby o.k.", když není. Takže začerstva.
    A Ječmínek má pravdu: jednu věc pilovat aspoň těch 20 hodin, pak postoupit dál a kombinovat.
    Míla

    OdpovědětVymazat
  14. Nevim co ti poradit z par chvilkovych videi, ale co si teda vsimam je az hruzny vlneni celyho tela. Je jasny, ze to primarne pochazi i z toho co rikaji ostatni - hlava vytazena z vody, ale ty se proste musis nejak naucit zpevnit zada, jinak ti i nohy cestujou do boku jak gumovymu panakovi. Vim, ze tohle mozna nebudes chtit slyset, ale ted bych se asi vykaslal na TP nohy a zmirnil rozsah a klidne predelal frekvenci, me se zda, ze ta vysoka amplituda s tebou dela sileny veci, ty totiz neumis to co umi ti vyplavani TP mistri z videi na prazdnym bazenu - vytahnout ten pohyb nohou uz ze zad, ne jen z kycli, nedejboze z kolen. Pokud budes plavat nohy, tak zasadne bez desky!!! a davej si pozor na to aby uz od kycli ty nohy byly zafixovany jak kdybys je mel v sadre, tyhle hadrovy opaleniny te jen a jen brzdi i kdyz s deskou muzes byt rychlej jak chces :-) To je asi tak prozatim vse, mam hlad. Tak cus a hlavu dolu :-))
    Z.
    P.S. fakt zvaz porizeni nebo pujceni snorchla, s nama obcas plave jedna plavkyne, ktera ma takovyho toho zahnutyho pres oblicej dozadu, s tim to musi bejt sranda...

    OdpovědětVymazat
  15. plavte cvika, jak chcete. Já je budu plavat kousek na rozplavání a základ unavenej :-)

    OdpovědětVymazat
  16. http://www.youtube.com/watch?v=5Q3Tsp_u02c&feature=player_embedded


    fuck off your legs booster :)

    OdpovědětVymazat
  17. volove, ja plavu vlastne cvika porád :) .. a porád me ta dydrodynamika teda "dynamika" vlastne ani tak moc , BAVÍ

    OdpovědětVymazat
  18. snorkel could help ... finis a 900,-
    http://www.zbozi.cz/?q=finis%20%C5%A1norchl&typ=nabidky&seradit=nejlevnejsi

    OdpovědětVymazat