čtvrtek 3. května 2012

Garmin FR???XT - Multisport Mode

Slíbil jsem kamarádovi, že mu vysvětlím multisport Mode na Garminu. Dal jsem dohromady návod a když už ho mám, hodím ho sem, kdyby se to někomu hodilo. V manuálu je to tragicky zkrácené a sice se na vše dá přijít metodou pokus omyl, ale sezóna začala a na omyly není čas. :-) Postup je pro Krušnomana, tj. pro triatlon by místo prvního běhu bylo plavání, jak je to i nastaveno z výroby. Postup je shodný pro Garminy 310XT a 910XT. Liší se to jen v tom, že u 310XT bude cyklistika jako "kolo" a u 910Xt jde nastavit, které kolo to bude, tj. u mě třeba "Kuota".


Nastavení

MODE -> Trénink -> Automatický komb. trénink
Z výroby jsou nastaveny tři disciplíny - plavání, kolo a běh. Vyber plavání, stikni Enter a nabídne ti to volby změnit, vložit a odstranit. Dej změnit a změň to na běh. Teď bys měl mít popořadě: běh, kolo a zase běh. Pokud ne, stejným postupem změň.

obrazovka pro nastavení Auto Multisport mode

Dole je pak volba "Včetně změny" - to je debilní překlad a má to být "Včetně depa/přechodu" Pokud tuto možnost zaškrtneš, budeš mít pak v záznamu 5 úseků: běh, 1. depo, kolo, 2. depo a zase běh. Když to nezaškrtneš, budeš mít jen běh, kolo a běh. Každému vyhovuje něco jiného, já si dávám včetně dep, abych věděl čistý čas běhu a kola a kolik času jsem prokecal v depu. :-)) Když budeš mít tohle nastavené (tři disciplíny a volbu "depo), můžeš startovat.


Použití

MODE -> Trénink -> Automatický komb. trénink
Vyber "Start Multisport" (česky možná jinak) a Enterem potvrď. Napíše to něco jako "Začni běh". Teď je Garmin připravený vystartovat a ty bys měl taky. :) Ještě se nic neměří, ale jakmile stiskneš Start, měření začne. Už je ale vidět multisportovní obrazovka, která se automaticky přidala a bude tam po celou dobu závodu. Je na ní druh sportu (dobrá rychlá kontrola, jestli jsi třeba nezmáčkl omylem Lap a místo plavání už nejsi podle garmina v depu), dále celková vzdálenost a celkový čas od startu. To se hodí pak na běhu, protože víš, na jaký cílový čas běžíš. Všechny původní obrazovky pro všechny sporty zůstávají zachovány.

Jsme tedy na startu a máme multisportovní obrazovku pro první sport. Další sekvence stisku tlačítek je následující:

Start Multisport - jsi připraven na startu (už jsme potvrzovali, ale pro přehled to tu ještě jednou uvádím)

Start - startuješ a hodinky začínají měřit

Dobíháš do 1. depa a mačkáš Lap. Tím se končí měření běhu a začíná měření depa (Start se v den závodu už vůbec nemačká, leda bys třeba píchnul a chtěl to mít stoplé)

Vybíháš z depa a zase Lap a tak dále...

...dobíháš do cíle a v cíli mačkáš zase Lap.

Když zmáčkneš omylem Stop, nic se nestane, ale pak dej hned Lap. Po stisku Lap v cíli napíše "Konec multisportu" (nebo něco podobného) a můžeš si jít dát pivo. :-)


Doplňující informace

V tomto multisportovním režimu nejde tlačítkem Lap ukládat mezičasy (například na Krušnomanovi po každém kole druhého běhu). Tlačítko Lap zde slouží pouze k přepínání mezi disciplínami.

Do Garmin Connectu se závod uloží po částech. Dá se to spojit, ale to by bylo na další návod.

takto vypadá závod v GC

Doporučuji i přečíst si komentáře pod článkem.


Ruční režim
Pro úplnost uvedu ještě ruční multisportovní režim. Jeho výhodou je možnost ukládat jednotlivá kola, nevýhodou "náročnost" obsluhy.

Začneme klasicky během (kde můžeme tlačítkem Lap ukládat mezičasy). Na konci běhu stopneme trénink tlačítkem Stop, dlouze podržíme Mode a vybereme kolo. Jakmile nasedneme, spustíme opět stopky tlačítkem Start. Po kole stejným způsobem přejdeme zpět na běh. Tato metoda umožní mít přesně změřený běh i kolo (popř. plavání), ale musíte si v depu najít čas na dlouhé držení tlačítka Mode.

Tento způsob jde použít i bez tlačítka Start/Stop, tj. že z běhu jen podržením tlačítka Mode a výběrem kola plynule přejdete na kolo. Ale první způsob mi přijde lepší a rychlé dva stisky tlačítek skoro žádný čas nezaberou a pozornosti moc nevyžadují.

10 komentářů:

  1. Dobrý návod, jenom je potřeba upozornit na jednu věc: v režimu automatického přepínání disciplín reálně hrozí, že při nadbytečném zmáčknutí tlačítka lap se udělá binec v disciplínách, což by nebyl takový malér jako to, že se třeba při lapu na startu běhu se už můžou zastavit stopky!!!, což se na konci multisportu po posledním lapu stane. Stalo se mi to v Otrokovicích 2008, kdy jsem si myslel, jaký nebude osobák a ony mi stály stopky skoro 20 minut :-(. Od té doby přepínám ručně.

    OdpovědětVymazat
  2. Jee, super, diky Davide, ja v tomdle plavu, aspon to vyzkousim ted na Krusnomanovi. Jak se ale znam tak budu zapominat na odmackavani mezicasu...

    OdpovědětVymazat
  3. JM: Jo to jsem zapomněl. Dá se to řešit zamykáním tlačítek (Mode + nahoru), ale chce to grif.

    Majk: V multisportu právě nejsou mezičasy, ale jen jednotlivé disciplíny. Ale to jsi asi myslel.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. zamykání kláves mi přijde jako větší opičárna než ruční přepínání disciplín:-)

      Vymazat
  4. Jestli jsem to dobře pochopil, takže když už budu v režimu poslední disciplíny "běh" ( dlaší zmáčnutí lap už nikam nepovede) a já zmáčknu "lap" tak se automaticky čas zastaví, aniž bych zmáčknul start/stop ? To je lehce na pytel. Lepší by bylo, kdyby už tlačítko lap nereagovalo a ukončení multisport modu by následovalo zmáčknutím start/stop.
    Já na závodech Multisport mod nepoužíval, nechával jsem to v modu běh a jen lap odděloval disciplíny. V oknech jsem si pak navolil vzdálenost, rychlost a čas okruhu a viděl jsem i časy jednotlivých disciplín :-).
    I když po pravdě já při závodě extra na hodinky nehledím. V Otrokovicíh jsem na plavání jen mrkl na hodinky při výběhu z vody, kdy jsem zkontroloval čas ( měl jsem nastaveno jedno okno s celkovým časem), na kole jsem je nesledoval skoro vůbec, mám tachometr a snad nejvíc hodinky sledoval při běhu, tempo a ubíhající čas :-)).

    OdpovědětVymazat
  5. Alda: Příslušné stížnosti směřuj programátorům Garminu. :-) Pochipil jsem to dobře. To se právě stalo Ječmínkovi.

    Tvá metoda teky může fungovat, koneckonců i bez toho Garmina jde závod dokončit :-), ale určitě jsi neviděl kadenci na kole nebo teď s 910Xt bys neviděl jak ti s únavou stoupal počet záběrů na 100m a podobně. To cíš, my co tachometry ztrácíme. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Mam nastaveny autolapy na kolo i na beh, jak se to pak chova v multisportu, nefungujou?

    OdpovědětVymazat
  7. Tak funguje to (mezicasy). Co mam ale mackat pri defektu, abych tam mel cas vymeny duse, kterej nebude zapoctenej v case kola? :-))

    OdpovědětVymazat
  8. Máš mít nastaveno "AutoStop" a pak ti to čas, kdy stojíš nezapočítá. Respektive budeš mít rozdíl mezi Moving time a Elapsed time.

    OdpovědětVymazat