sobota 28. srpna 2010

Samsung S5620 Monte

Toto je šťastný konec příběhu o vypraném telefonu. Z toho jsem sice vymontoval vibrační motorek, ale pak jsem zjistil, že mi to je stejně k ničemu, jelikož se mobil po vyprání nedobíjel. Tak jsem se rozhodl pro koupi nového. Už nějakou dobu jsem měl vyhlídnutý Sony Ericsson C510. Ale kolega v práci má dotykový Samsung S5230 Star a je velmi spokojený. Trochu jsem pohledal na netu a moje nedůvěra k dotykovému mobilu postupně klesala, až zmizela úplně a volba padla na Samsung S5620 Monte, tedy nástupce Staru. Cena cca 3500,- mi přijde za takto vybavený mobil velmi nízká. Umí toho hodně, ale pro mě nejdůležitější asi GPS a podpora javových aplikací. Wifi jsem zkoušel, ale 3G je pekelně rychlé připojení a tak wifi skoro nepoužívám. O 3G jsem před týdnem ani nevěděl, co to je a teď si bez něj neumím život ani představit. Ba ne, tak hrozný to zase není. :-) Foťák má 3Mpixelový bez autofokusu, ale to mi na občasné vyfocení něčeho bohatě stačí. Podporuje micro SD karty do 8GB a má výstup na klasický 3,5mm jack.


K jeho standardní výbavě patří Google Maps a komunikátor s podporou ICQ a dalších kecacích programů. Hned jsem stáhl ještě Trekbuddy, SportyPal, Locify a Operu mini. Vestavěný prohlížeč Dolphin není úplně špatný a i se sám překlápí na šířku, pokud telefon otočím, ale po chvíli hlásí nedostatek paměti. Opera je navíc rychlejší a hezčí. Trekbuddy umožňuje offline navigaci bez stahování map, ale ještě se mi nepodařilo ty mapy tam nahrát. SportyPal je zase sportovní aplikace, která na základě GPS vytvoří trénink s rychlostí, převýšením, kaloriemi apod. Prostě něco jako Garmin, ale bez tepů. Používat to asi nebudu, ale vyzkoušet to musím. :-) Locify je další navigace, která stahuje mapy (ale umí pracovat i offline) a umožňuje propojení s dalšími aplikacemi, wikipedií, ukázání nejbližší "kešky", a další funkce. Taky jsem zkoušel aplikaci Endomondo, ale je to skoro to samé co Sportypal, jen s více sporty (kitesurfung, windsurfing, swimming, ...)

Dnes už asi samozřejmostí jsou blbůstky jako převaděč jednotek, stopky, odpočet, mp3 přehrávač a záznamník. Potěšil mě anglický slovník. Velmi jednoduchý, ale plně postačující. Videa lze přehrávat, ale ne přímo DivXy, ale musí se převést do mp4. K tomu je určen i přiložený program. nakonec ještě zmíním klávesnici, která je pouze klasická (na výšku) a nejde použít QWERTY. Dost lidem to vadí, ale mně ta virtuální na výšku plně vyhovuje.




Odkaz na mobilmanii a její test je zde.

3 komentáře:

  1. Je hezkej! Ja jsem taky po vyprani predchoziho telefonu (HTC HD2) taky zakotvil u Samsungu. Mam ted Galaxy S, se systemem Google Android a do kratsi recenze se mozna taky pustim, az ho trochu vic "osaham". Jinak existuje spousta aplikaci, ktere zaznamenavaji pomoci GPS sportovni aktivity vseho druhu, nektere dokonce podporuji merice tepove frekvence pres bluetooth, ale zatim sem nic podobneho nikde nevidel...:-)
    Tak at slouzi a bacha na pracku!

    OdpovědětVymazat
  2. Tak s tím GPS nevím nevím. Potřetí jsem zkusil zaznamenat trasu a potřetí naprd. Cestu do práce mi to zaznamenalo jako přímku, dnešní 10km kolo jako dvě přímky (vlastně úsečky) - jednu tam a jednu zpět a dnešní procházku zase jako jednou lomenou čáru. Z procházky zpět jsem použil jiný program (Locify) a zaznamenalo to členitěji, ale zase "useklé" na začátku a na konci. Tak já nevím. :-) Ještě, že mám EasyLoggera, ale ten mi poslední dobou zase na trase zaznamenává body, kterými jsem neprojížděl a jsou třeba 1km od mé trasy. A další, kterými jsem projížděl zase vynechá, takže si to můžu rovnou pak klikat trasu ručně.

    OdpovědětVymazat
  3. Mělo to být 10km od mé trasy.

    OdpovědětVymazat