neděle 2. ledna 2011

Týden 27.12. - 2.1. - Roční objemy

Tento týden nebyl z tréninkového hlediska ničím zajímavý. V pondělí volno, v úterý plavání, při kterém jsem jakž takž uplácal 800 metrů kraulem s piškotem a pak 400 metrů stupňovaně, ale na časech (16:01, 8:03) byla znát únava paží z nedělních běžek. Takže na packy ani nepřišla řada.

Ve středu jsem se na základě článku v Triathlete magazine rozhodl, že se budu každý den chvíli věnovat svalům kolem páteře a protahování. Tak jsem si udělal seznam pár cviků z powerjogy a snažím se to dodržovat. Není to žádné novoroční předsevzetí, i když to tak časově vychází. Večer jsem byl běhat na páse tempo - 2x 6km po 4:30 a až na nudu se mi běželo dobře.

Ve čtvrtek už tradičně spinning, tentokrát opět jedna hodina a nejel jsem to naplno, protože mě bolela stehna po běhu a chtěl jsem se pošetřit na víkendové běžky. Po spinu ještě 500 metrů vyplavání.

V pátek ráno jsem vyrazil na běžky vyzbrojen tepákem, abych udělal Šewymu radost. :-)) Celkem jsem ujel 15 kilometrů za hodinu a půl a první téměř rovinatý čtyřkilometrový úsek jsem měl průměrné tepy 153. Při bruslení po rovině jsem měl po chvilce 160 a do mírného kopce i víc. S trénovaností a lepší technikou půjdou tepy dolů, ale i tak jsem tolik nečekal. Průměrné tempo bylo 5:44, takže už se blížím rychlostí na běžkách rychlosti běhu. :-) Doma jsem pak vlezl do infrasauny a relaxoval.

Odpoledne jsem jeli slavit Silvestra za kamarády do Nové Vsi u Dvora Králové. V létě jsem si tam vzal kolo i věci na běhání, ale tentokrát jsem tam jen lenošil a cpal se cukrovím. Navíc mě nějak bolí postranní vazy v koleni, tak jsem měl i výmluvu. Zato jsem ale potrénoval na rodičovství. :-) Ty vazy jsou záhada. Poprvé bolely v sobotu, ale vůbec nevím, z čeho to mám. Na běžky už nějaký ten pátek chodím a tak by to z nich být nemělo. To, že jezdím rychleji by mělo znamenat lepší techniku a tedy menší zátěž na kosti/klouby/vazy a ne naopak. Leda že by jeden z pátečních pádů byl nějaký nešikovný a natáhl jsem si něco, ale to by zase nebolely obě nohy. Když jdu normálně, tak to nebolí, ale do kopce ano. Zatím budu masírovat arnikou a kostivalem a budu doufat, že to přejde.

Taky mě to nemine. :-)

V neděli ráno jsem zase vyjel na lyže. Potkal jsem kamaráda, který lyžuje od dětství a že pojedeme na Hřebínek spolu. Po třetím čekání už mu byla zima, tak jsem ho poslal pryč, protože by jinak zmrzl. Plánoval jsem kvůli kolenům jen hoďku a půl, jenže jsem byl zase o něco rychlejší a nakonec to bylo lehce přes dvě hodiny a 21 kilometrů.

Koho by zajímalo, v jaké fázi je stavba triatlonového speciálu, tak tady je pracovní foto. Opravdu pracovní, protože sedlovka je moc vytažená, vidlice seříznutá zatím jen trochu, představec co jsem doma našel, aby držela vidlice a kola tréninková. Už by byla i řidítka a na nich hrazda, ale při objednávce v Kolokrámu jsem zapomněl změnit adresu a leželo to týden na poště a já o tom nevěděl. U kol se mi zase podařilo zapomenout na pásku do ráfku a tak jsem jednu duši zničil.

Garáž

Ještě malá rekapitulace objemů za rok 2010. Naběhal jsem 1661 km (v roce 2009 1969 km), na kole najel 6167 km (v roce 2009 7397 km) a naplaval 157 km (v roce 2009 to bylo 203 km). Takže ve všech třech disciplínách méně kilometrů, ale myslím, že více kvality a víc závodních kilometrů to s přehledem vykompenzuje. U plavání se projevil občasný dohled plavčice a následná korekce techniky a méně kilometrů na kole bylo zbůsobeno i závody i tím, že jsem ke konci sezóny radši vyrazil na bika a tam ty kilometry tak nenaskakují.

Letos poprvé běžky a zatím jen 73 kilometrů přičemž první 4 hodiny jsem si to ani neměřil.

Všem čtenářům blogu přeji skvělý rok 2011 a samé bedny. :-)

17 komentářů:

  1. Prosím tě, co je to za časopis Triathlete magazine, respektivě kde jde sehnat?
    Stavba speciálu vypadá moc pěkně, těším se na konečný výsledek.
    Vašek

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, mám ho předplacený z USA. Tady: http://triathlon.competitor.com

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, na kolik časopis celkově vyjde i s poštovným z USA? Díky a měj se, Tomáš

    OdpovědětVymazat
  4. Na 1773Kč/rok. Podle kurzu dolaru. Je tam sice i dost reklamy, ale i tak se člověk dozví nové věci.

    OdpovědětVymazat
  5. Ten kocar Ti bude moc sluset, ale z vlastni uz vice nez rocni zkusenosti mi nezbyva nez Ti poradit, ze se vozi na druhou stranu...:-D
    Ten cernobilej mazel co se klube na svet je ale velice zajimavej! Hodne stesti, zdravi, sil a zrychlovani v novem roce vinsuju!

    OdpovědětVymazat
  6. Bolí vazy v koleni to je jednoduché, Na sněhu stači blbý došlap, podklouznutí a ani to nemusí bolet, ale po zklidnění to začne bolet :-). Občas se mi to také stalo.
    To bude, ale pěkný krasavec, to budeš mít dilema, jestli jet na bajka a nebo silnici co :-).

    P.S. co to máš za speciální sedlo :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Majk: No co, na pilování techniky mám ještě dost času. :-)

    Aldaman: Dilema to bude, to jo. :-)

    Sedlo je ISM (http://www.ismseat.com). Viděl jsem ho u Jirky Večerky a je spokojený. Ono to má i logiku. Na sedle se ve vzpřímené poloze sedí na sedacích kostech a na hrazdě zase na tom místě, jak ho pak při močení necítíš. :-) Sice někdo říká (Jožka Vrábel), že máš makat tak, že se sedla ani skoro nedotýkáš, ale já to mám tak, že někdy na půlkách ke konci trpím a jedu víc vzpřímeně a někdy na celém bez problémů. Takže je to hop nebo trop a to do budoucna nemůžu potřebovat.

    OdpovědětVymazat
  8. Davide a ten strašlivý vztyčený představec tam necháš, nebo ho tam teď máš jako pohanský falický symbol za účelem ovlivňování počasí? :-)
    Jinak to bude ale hezkej stroj, ještě nějaká pěkná kola s vysokými ráfky.
    Tož ať to v roce 2011 pořádně lítá!

    OdpovědětVymazat
  9. JM: Ten půjde pryč, je tam jen aby mi nevypadla vidlice. Kola budou ty Tokeny. už jsem si i udělal fotomontáž, jak to bude vypadat. :)

    OdpovědětVymazat
  10. Díky za tepák. :)) Sem ti nechtěl vymlouvat názor, že budeš mít stejný tep jako na kole, přece jen tady toho zapojuješ mnohem víc než jen nohy jako při šlapání na kole. A s tím, že to půjde dolů bych taky nepočítal, spíš začneš jezdit rychleji. ;)
    Ač jsem byl trošku skeptický k té Kuotě, tak musím uznat, že vypadá moc dobře.
    Chtěl jsem napsat, že ty objemy jsou masakr, ale když se mrknu k Aldamanovi a k Michalovi, tak on je to skoro standart. Asi jsem lemra lína. :))

    OdpovědětVymazat
  11. Neboj Sewy neni to standard ;)
    Z.

    OdpovědětVymazat
  12. Šewy: Jo jo, zatím jsem se vzhledem Kuoty moc spokojený. :)

    Na běžkách už jsem vychytal fintu a z kopce jdu jen nohama a odpočívám. Víceméně ignoruji stopu, protože to je jednak rychlejší a druhak si víc odpočinu.

    OdpovědětVymazat
  13. Rychlejsi a vic odpocinu?? Tomu teda nerozumim :) Ja kdyz nekde sem na bezkach a bud to tam znam nebo tam je dobre videt dostatecne dopredu tak stopu rozhodne vyuzivam, nemusim se soustredit na lyze, stopa je veze a ze by to bylo pomalejsi mi v castecne zmrzle stope rozhodne neprijde :)
    Z.

    OdpovědětVymazat
  14. Mně jo. Když z kopce bruslím bez práce paží, tak jsem stejně rychlý jako když jedu ve stopě a přidávám soupaže. Nezdálo se mi to, tak jsem zkoušel držet tempo se soupažícím klasikem ve stopě a i bez rukou to šlo. Možná měl divně namazáno nebo jsem byl já ještě namazaný ze Silvestra. :-)

    OdpovědětVymazat
  15. Jo a vazy už mě moc nebolí. Asi fakt jen nějaké ofouknutí. Ještě, že se k tomu nepřidala rýmička. :-D

    Zase mě ale bolí svaly po dněšním tempáči na páse.

    OdpovědětVymazat
  16. Davide a mažeš ty skejty? Protože namazaný musí z kopce doslova letět a ty by jsi měl jen udržovat rovnováhu, případně odšlapovat.

    OdpovědětVymazat
  17. No když mi lyže prodávaly, tak říkali, že se má parafínovat po 4-5 vyjížďkách. Ale teď jsem byl podruhé, potkal jsem kámoše a prý už to mám chlupaté. Takže asi častěji. I se divil, že mi jde klasika, když to jemu podkluzuje.

    OdpovědětVymazat