středa 11. ledna 2012

Kurz Totálního plavání aneb sedím na dvou židlích

Od minulého článku o Totálním plavání jsem porovnával, přemýšlel, analyzoval a došel jsem k tomu, že půjdu na kurz. Bylo to hlavně na základě jiné polohy ve vodě, která mi je příjemnější a pocitově rychlejší. Skutečná rychlost je zhruba stejná, jako u plavání dřív, ale počítám s tím, že bude časem vyšší.

Kurz se konal v Praze v hotelu Olšanka a byla to dopolední hodina teorie a hodina na bazénu, pak společný oběd a odpoledne to samé co dopoledne. Instruktory byli Tomáš a Maruška, účastníků bylo 8 a byli jsme rozděleni do dvou skupin - kraul vůbec nebo skoro vůbec a kraul jakžtakž. Já byl v té druhé. Účelem nebylo prsit se, kolik uplavu, ale učit se plavat jinak.


V rámci teorie nám Tomáš pustil záznamy několika závodů a ukázal nám některé prvky TP, používané závodníky. Nebo by se taky dalo říci, ukázal nám některé prvky plavecké techniky, které bere TP za vlastní. To je věc názoru a pro koho je TP nesmysl, stejně si vždycky něco najde. Před kurzem jsem myslel, že TP jen jiný systém výuky, který je více "user friendly" pro lidi, kteří neplavou od malička. Ale to trochu odlišný styl, i když pořád kraul. Prý bychom s TP asi nevyhráli sprint na 50 metrů, ale to mě netrápí. :) Dále jsem si v teoretické části ukazovali cvičení, která jsme pak prováděli v bazénu.

Jelikož mi Tomáš poslal DVD Kraul Snadno předem, nebylo toho pro mě moc nového. Spíše jsem si utřídil nabyté vědomosti a zkusil si cvičení pod odborným dohledem. Na kurzu jsme došli do lekce 4 na DVD a tamtéž jsem došel před kurzem sám. Byl jsem tam nejlepší, což nevím, jestli byla výhoda, protože zatímco ostatní se učili od začátku správně metodou TP, ve mě se pral (a pere) tradiční přístup a metoda TP. Jediné negativum bylo to, že jak jsme se věnovali jen cvičením, byla mi zima a pořád jsem chodil na malou. Naopak za obrovský přínos považuji to, že několikrát padla otázka: "Jak se přitom cítíte?". Plavat totiž ještě pár let plánuji a co si budeme povídat, když mám pořád vstávat ráno a chodit plavat, je pro mě podstatné, aby mě to aspoň trochu bavilo a ne jen, abych měl pocit dobře odvedené práce až po tréninku .

No a ty dvě židle z titulku znamenají to, že oba přístupy (klasický a TP) mají svoje pro a proti a oba budu praktikovat. U toho klasického nejde ani tak o přístup, jako to, že kdybych tak neplaval ani trochu, tak přijdu o kondici, kterou technickými cvičeními a technickým plavání metodou TP neudržím. A kondice ve vodě se mi ztrácí hrozně rychle. Metoda TP sice říká, že počáteční nízká rychlost je bohatě vyvážena získanou efektivitou a tedy postupně i vyšší rychlostí, ale já se obávám toho, že bych to nestihl do závodů natrénovat tak dobře, aby se to stihlo projevit.

No a výhody TP už zmíněny byly - větší uvolněnost, příjemnější pocit a přeci jen o něco větší těšení se ráno do bazénu. Navíc to považuji za styl, kterým se dá plavat do vyššího věku.

Takže jsem se s trenérem domluvil, že ze 4 tréninkových jednotek týdně uděláme 2 klasické, jak byly dosud a 2 budu trénovat totální plavání. Je to sice takový prasopes, ale myslím, že by to mohlo fungovat. Michal není vyloženě proti a Tomáš to nedoporučuje, ale zkusím to a uvidíme.

A pokud jste dočetli až sem, jako bonus přikládám poslení natočená videa ze včerejška. Ta hlava to tam furt kazí, ale už ne tolik. No a ta pravá ruka jde taky blbě. :)




6 komentářů:

  1. Ten znak na druhém videu, vypadal mnohem líp než tvůj kraul. :))
    Čoveče, mě to přijde pořád stejný, pravá, levá, takový lážo plážo, co trochu síly přidat? ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Pri tom znaku davas hlavu uz fakt moc ven z vody...:-)
    Az budes nekdy v Praze, natocim Te poradne pod vodou, tady toho moc videt neni...

    OdpovědětVymazat
  3. Doufám, že se neurazíš, ale první co mě napadlo po shlédnutí "znakového" videa je: "Bójka" :-))

    OdpovědětVymazat
  4. Jitka: ? Nemůžu za to, že tam bylo spoustu lidí a plaval mi tam pán znakem. :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Mno, drzim palce :) Budu si muset neco zjistit o tom... :)

    OdpovědětVymazat
  6. Hezky sme Jitku zblbli...:-)))

    OdpovědětVymazat