úterý 14. srpna 2012

Doksyman 2012 - Konečně pod pět hodin

Po čtvrté na stejném závodě a po čtvrté jsem si to užil. Byl jsem tam mezi prvními, takže jsem během předzávodního jedení a pití mohl kontrolovat, kdo jde na prezentaci a postupně tak potkat všechny známé - Majka, Dana Kvasničku, Miloše, Martina Rexu, Tomáš Vojtěchovského, Marka Demla - no prostě takový triatlonový happening. Na rozpravě jsem pak potkal i Michala s Yvčou a Zombici, který někde kufroval a přijel na poslední chvíli (jako Petr Vabroušek :-)) Ivču s Emičkou jsem bohužel neviděl. Ty se někde schovávaly. :-) Podle výsledovky tam byl zase i Dan Zoubek, ale toho jsem neviděl. Přijel i Lukáš Erben a na behu jsem potkal Jitku Šimákovou, takže i naše squadra azura z Lloretu byla téměř kompletní.

Předstartovní procedůry vynechávám a přejdu rovnou k plavání. Plavalo se mi dobře. Někde v půlce jsem začal trochu cítit ruce, ale pak jsem to nějak rozplaval a bylo to dobrý. Asi jsem na bolest zapomněl ve chvíli, kdy jsem doplaval dvojici přede mnou a chtěl proklounout mezi nimi. Nějak to nešlo, tak jsem je obeplaval zleva. Občas jsem mrkl na bojku, ale spíš jsem plaval za ostatními a v druhé půlce radši trochu bokem. Když se mi chtělo zvolňovat, tak jsem si říkal, že to nepřipadá v úvahu, 
protože by mi ty vteřinky pak mohly chybět na čas pod pět hodin a to by byla škoda. Ke konci jsem trochu cítil náběh na křeč do zadní strany stehna, ale nic z toho nebylo. Rychle do depa, utřít, ...  a vtom přibíhá do depa Majk. Asi lovil v Mácháči škeble. :-))) Ne, nebudu si dělat legraci ze zasloužilého otce. Tedy budu, ale už jen jednou na běhu. :-))


Na kole jsem praktikoval svůj druhou sezónu vyzkoušený způsob jízdy, kdy jedu silově kadencí tak 75 a tedy mi nelezou tepy nahoru a běh je v pohodě. Ale pak jsem dostal sprďana od trenéra, že se musím naučit víc točit. Což o to, to já umím, jenže mi pak lezou tepy nahoru a pak mě píchá na běhu a jsem na umření. :-D Takže se musím naučit točit a přitom držet tepy dole, aspoň tak jsem to pochopil. Snad dobře. Jestli ne, on se trenér v komentářích ozve. :-)) Důsledkem mé silovější jízdy je zhoršení na kole oproti loňsku o cca 3 minuty, což není nic, s čím bych se mohl chlubit. Na kole jsem poctivě baštil Anticrampy a křeče nepřišly. Jel jsem průměr 33, ze začátku možná 33,3 km/h, ale jinak stejnoměrně. Vítr foukal, ale co nám vzal cestou na nejvzdálenější obrátku, to nám vrátil cestou zpět. Hodně mě štvala místy rozbitá silnice. Navíc bylo slunečno, takže přes stíny nebylo vidět, kde ty díry jsou a tak jsem je všechny pěkně vymetl. V prvním kole předem mnou lehl závodník, tak jsem zastavil a zjišťoval, jestli je v pohodě. Chvíli nic neříkal, ale začal se sbírat a to už zastavili další závodníci a jeden ho i znal jménem, tak jsem zase jel. Na kole jsem jel skoro pořád sám, takže žádné stop & go jako loni. :-) Akorát na mě něco pořád hulákal trenér z motorky a než mi pokaždé došlo, že to je on a ne rozhodčí, tak jsem se lekl, co to po mně rozhodčí chce. :) 

Když jsem vybíhal na běh, čas od startu byl 3:22. Říkal jsem si, že by to mohlo být těsně pod pět. Jak začal písek za kempem, doběhl mě neznámý Tomáš (Drábek) a na to, že to byl jeho první půlželezňák mu to běželo fantasticky. Drželi jsme tempo 4:40 až do konce prvního kola a tam jsme si řekli, že to skusíme i dál. Že sice možná vytuhneme, ale kdybychom v tu chvíli záměrně zpomalili, stejně pak nezrychlíme tolik, aby to ve výsledku bylo rychlejší. Takže jsme spolu dali i skoro celé druhé kolo. Tomáš mi kousek utekl ve stoupání na písku, ale pak jsem ho zase doběhl a nakonec jsem mu utekl v klesání na asfaltce kousek před odbočkou do kempu. Čekal jsem, že mě doběhne, ale už nedoběhl. Ve druhém kole bylo průměrné tempo na chlup stejné, tedy opět 4:40. Třetí jsem běžel chvíli sám a zase na konci kempu jsem docvakl závodníka v černé kombinéze, se kterým jsem chvíli běžel a obveseloval ho svými propočty, že to pod pět musíme dát, i kdybychom trochu zvolnili. To se s každým dalším stejně rychle uběhnutým kilometrem jevilo čím dál pravděpodobnější a nakonec to i klaplo. V posledním kole před odbočkou z hlavní silnice do kempu jsem před sebou viděl v dáli Majka a tak jsem se těšil, jak ho zase vystraším :), ale on se otočil dříve, než jsem kolem něj stačil proběhnout. Asi už zná moje funění nazpaměť. :-)) Vydal nějaký rezignovaný zvuk a že ho prý trápí křeče. Ale zase se mu výjimečně podařilo nepíchnout, takže Majkova závodní kariéra je na dobré cestě. :-D Po pozlobení Majka jsem běžel dál s Tomášem Slavatou, který mi cukl až pár set metrů před cílem. Říkal jsem si, že to jméno znám z prvních stránek výsledovek, ale závodil i v sobotu, tak proto jsem ho doběhl. Poslední kolo běhu bylo stejně jako první dvě v tempu 4:40 a v cíli v čase 4:58:13. Takže cíl pod pět splněn, cíl zaříznout Majka taky (ale loni jsem ho seběhl už ve druhém kole a letos až ve třetím, tak příští rok radši na Doksymana nepojedu. :)) Těšil jsem se na nějaký pokec u pizzy nebo tak něco, ale všichni něco měli, tak půjdu někdy sám. Jako památku ze závodu jsem si přivezl asi 6 puchýřů. malé i velké. To je tak, když někdo chce šetřit čas v depu na závodě, kde je to samý písek a malé kamínky. Ale puchýře se zahojí, výsledný čas zůstane. :-)

Doksyman ja také jediný letošní závod, kde se dá porovnávat výkonnost, protože loni jsem měl stejné kolo a vybavení i neopren a bylo dokonce i podobné počasí. Na kole tedy ty tři minutky zhoršení. Zaplaval jsem o tři minuty rychleji a běžel jsem rychleji o téměř 13 minut. Hodně mi pomohlo běžet s někým, i když poslední kolo mi zahlásil Michal, o kolík je Majk přede mnou a to mě spolu s vidinou času pod pět taky hnalo dopředu i samotného. A lepší mám i obě depa. Vyřadil jsem ponožky a čepici. :)

Celkově velká spokojenost.

Záznam plavání, kola a běhu. Výsledky.

30 komentářů:

  1. Ja teda se spolubojovniky konverzovala pri tempu skoro 7:00 na km, pri 4:40 se to nejak neumim predstavit :)
    Gratuluju k casu pod 5h, pro me neuveritelny vykon!

    OdpovědětVymazat
  2. Summer: To nebyly souvislé věty, spíš něco jako: "Pod pět uf uf uf to snad uf uf hek dáme smrk ne?"

    Díky za gratulaci!

    OdpovědětVymazat
  3. Davídku krásná práce, mám za rok co dohánět :-) A popis rozhovoru při běhu mě dost pobavil, úplně si to dokážu představit :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Že ti to, ale trvalo. :D Pěkný Advide, gratulace. Tak teď ty děti a chci vidět jak to tam budeš sázet dál. ;)

    OdpovědětVymazat
  5. No ja neco mel no :-( Ivca rikala, ze te v cili nejak nenasla a pak me jela vyzvednout do Lipy, tak holt Emicku uvidis jindy.. A gratulace, vykon je to peknej, hlavne plavco a beh. Na kole podle meho ciste soukromeho nazoru mas asi spatnou techniku slapani, pokud pri vyssi kadenci mas o dost vyssi tepy, protoze na stejnou rychlost asi teda spotrebujes vic wattu. Zkus si nekde najit nejaky cviceni, ja znam akorat kratke vysokofrekvencni useky a pres zimu valce, NE trenazer nebo spinner.
    Z.

    OdpovědětVymazat
  6. Pekna fotka a supr vykon Davide, je asi potesujici ze se Ti ta drina v bazenu zurocila, co? S tim co pise Honza bych souhlasil, vsichni dneska tocej. Zkusil bych jeste jednu techniku na kruhovy slapani a to stridave vycvaknout jednu nohu a jet tou druhou v ruznejch kadencich, zacit pomalu a postupne to zrychlovat k ty 90tce. Snazit se zabirat furt stejne. A pak zas obema. Akorat to asi moc nejde provozovat na valcich. Kolo si na jare neflakal, tak mi nejde do hlavy proc je horsi nez loni. Asis mi chtel dat naskok a pak me odpocatej sejmout na behu...:)

    OdpovědětVymazat
  7. taky gratulace k osobaku, sorry ze jsem po zavode nepokecal ale manzelka a dve deti na mne cekali na chalupe a nervozne prozvaneli 5 min po tom co jsem dobehl do cile:) Ja se jinak taky nakonec dostal pod 5:30 a to o 0,2s coz je fakt brutal tesny. Cely zavod jsem byl nejakej marnej ze mi nejde plavani, na kole ze malo tocim a bolej mne zada a v behu ze mne boli bricho, ale na vsech casech jsem si udelal osobak, logicky vcetne celkoveho. Osobak asi vzdycky boli. Nejvic spokojenej jsem byl s tim ze jsem se dokazal kousnout ve tretim okruhu behu, a mel ho rychlejsi nez druhej okruh kdyz jsem tusil ten cas, ale v cili jsem taky pak vypadal jak mrtvola. VTT

    OdpovědětVymazat
  8. Velka gratulace, jak jsem u Stina, tak nesleduju tak okamzite, co se deje... Je videt, ze jsi temer profik, tak pristi rok zase ukrojis 15 minut? V tomhle tempu par let a olympiada v Riu je tvoje! MSF! 12:)

    OdpovědětVymazat
  9. Počkám si na olympiádu v Los Alamos. Plavat se bude v Rio Grande a poběží se po těch vašich stezkách nestezkách. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No triatlon v tomhle gardu by byl zabijak.. Myslim, ze pokud pokud by se Stin nechal presvedcit, tak budes mit silnou lokalni konkurenci:). MSF!

      Vymazat
    2. Stín je ukecanej, dělal by moderátora. :-D

      Vymazat
  10. Zombice a Majk: Asi to bude technikou. O válcích uvažuji a možná by to byla i větší zábava než trenažér. :) Jinak já umím točit, ale na závodech poslední dvě sezóny netočím kvůli těm tepům. Takže vlastně neumím. :)

    Jen pro srovnání:
    2011: kolo: 81/147, běh 153/5:12
    2012: kolo: 75/142, běh 154/4:40

    ad plavání: Po Moraviamanovi jsem oživil deníček "Kraul - akční plán" a tak si můžete počíst, jak to celé vidím. :-) Odkaz tradičně vpravo nahoře, ale teď bez obrázku.

    vtt: V poho, aspoň jsme se pozdravili. :) Taky gratuluju k osobáku!

    OdpovědětVymazat
  11. pěkně pod 5, šikula. To už asi nejspíš nestihnu:-)
    2 Zombice: na stejnou rychlost potřebuješ stejný výkon, jenom na stejný výkon při nižší kadenci musíš vynaložit víc síly :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jasny, ale je potom presnejsi vztah tepovka vs. vykon nebo tepovka vs. sila (resp. kadence)? Priznam se, ze v tomhle mam trochu gulas. Nevim totiz jak je to pak se vztahem k hromadeni laktatu, kdyz tocis "pravidelneji" proti tomu kdy jedes vic silove a treba s horsi technikou, tj. zapojujes svaly jakoby narazove. Zil jsem v domneni, ze TF a tim padem jakztak i laktat jsou odvisly hlavne od toho podavaneho vykonu.

      Vymazat
  12. Čoveče, zrovna jsem přemejšlel, jestli to úsilí, který věnuješ plavání stojí zato? Já toho letos moc nenaplaval a oproti lonsku jsem byl jen kousek za tebou. Osobne si myslim, ze by stalo zato nejak zlepsit orientaci na volne vode, diky tomu, ze jsem poradne nevedel kam plavat a spis resil tohle nez jak plavu jsem urcite ztratil nejakou tu minutku.
    Co se tyce behu, me osobne letos strasne pomohly treninky na draze, zlepseni o 9 minut oproti lonsku je myslim parada. Chce to ale partaka, sam se clovek tak nezmackne. Tak kdyz budes chtit, pocitam ze budeme zas od jara s Pavlem Strynclem chodit, muzu ti dat vzdycky vedet.
    Jinak si myslim, ze nejvetsi rezervy porad mame na kole, ja taky jezdim spis nizsi kadenci tezsi prevody, pocitove me min bolej nohy a dyl vydrzim. Ale pocitam ze abych se zase nekam posunul, chtelo by to podstatne vic kvalitnich treninku, zarazovat intervaly atd. Co si budem povidat, vetsina "treninku" je odjezdena na nizkejch tepech a v zavodech nas to nijak zvlast neposune.
    Je super, ze jsme se vsichni zlepsili, vubec nechapu jak Mila Suchanek zajel takovej paradni cas par tydnu po nemoci.

    OdpovědětVymazat
  13. Dan: Ve vodě mám orientaci myslím dobrou. Jestli má tolik plavča smysl si říkám už dlouho. Mrkni na můj plavecký deníček. :)

    Na dráhu s vámi půjdu rád. :-)

    A pokud jde o kolo, jezdím i intervaly, ale ne nějak moc.

    Míla je démon. :)

    OdpovědětVymazat
  14. Dan: Ale zase když má člověk naplaváno tak se před kolem tak neunaví. Je ale otázka, jestli by nestačilo začít plavat v květnu. :-D

    Kacířská myšlenka. :)

    OdpovědětVymazat
  15. Osobne si myslim, ze nestacilo. Uvidime co na to trener, ale ja mam v planu pres zimu minimalne jednou tydne do bazenu zajit, proste tu "vytrvalost" a jakouz takouz techniku udrzovat. Ja vim, ze po delsim vypadku se ze zacatku zas nejakou dobu "peru s vodou" a trva mi celkem dlouho nez se do toho dostanu.
    Co se tyce ty orientace na volne vode, par rad by se mi hodilo, tak sem s nima :)

    OdpovědětVymazat
  16. Je pravda, ze mas to plavani podstatne primejsi nez ja, podle zaznamu jsem tim klickovanim naplaval dvakrat tolik :)))
    http://connect.garmin.com/activity/210086995

    OdpovědětVymazat
  17. Dan: Myslel jsem plavat jako PLAVAT. Tj přes zimu údržbu a v květnu zabrat. Ale to mi stejně asi neprojde. :D

    S tím záznamem záleží na tom, jak přesně Timex umí měřit při plavání. Nebo jsi ho měl pod čepičkou?

    Rada je jen jedna. Plavat tak, abys mohl občas mrknout dopředu. Jinak mi to taky ujíždí.

    OdpovědětVymazat
  18. Ale jo, ja takhle plavu, dejme tomu po osmi zaberech mrknu dopredu, jenze v ty rychlosti stejne absolutne nic nestihnu zachytit, maximalne jestli nekdo plave prede mnou, ale abych videl nejakou bojku 500m daleko, to ani nahodou.

    OdpovědětVymazat
  19. Předposlední bojku od té první snad v neděli nemohl vidět nikdo. :) Jde o to mít nějaké orientační body a včas je taky opustit. :-)

    OdpovědětVymazat
  20. Gratulace, upřímně jsem nevěřil ani jednomu, že to pod 5 dají :)
    Vidím to samo jinak, od toho jsem trenér ne? ;) Nesmysly jako plavání od května ani nekomentuju :D Jo a Dane, David na dráhu bude chodit a rád :) IM

    OdpovědětVymazat
  21. Pěkný panáčku, pod 5 to už je paráda :-). Souhlas s trenérem, plavat od května je blbost :-).
    Na Pilmana jedeš ? Já se tam opět půjdu potrápit, mám placeno, tak musím, jinak bych nejel od Slovakmana jsem nic nedělal :-(.

    OdpovědětVymazat
  22. Alda: Taky se tam pojedu potrápit, protože mám taky zaplaceno. :-) Ale termínově a dostupností nic moc, tak asi pojedu poprvé a naposledy. Leda že by tam dávali fakt pěkný tričko. :-)) Z toho otrokovického už se mi loupe I LOVE....

    OdpovědětVymazat
  23. V tom tričku nesmíš trénovat, to je jen do společnosti a na plesy, to je přece jasný :-)))

    OdpovědětVymazat
  24. Já v něm netrénuji, ale nosí ho jako normální triko a tak ho i peru. Teda zatím pere Zuzka. :-D

    OdpovědětVymazat
  25. Pro mě to bude takový nejspíš "bolestivý" závěr triatlonové sezóny :-)). Snad půlka k dokončení nebude tak strašná jako celej :-)).

    OdpovědětVymazat
  26. No já dnes zkusil běh a nohy pořád bolí. Hlavně paty, ale i stehna. A jet na čárku se mi moc nechce. V pátek ráno budu moudřejší.

    OdpovědětVymazat
  27. Počkej, to už nejede Majk, tak ty to snad nezabalíš ? Máš opět jedinečnou možnost mě porazit :-)). Já tímto závodem ukončil triatlonovou sezónu loni, tak jedu i letos :-).

    OdpovědětVymazat