neděle 17. února 2013

Týden 11. - 17. 2. - Bod zlomu


Když jsem začal běhat maratony, bylo mi jedno, kterou roční dobu je běhám, protože jsem neměl běžky a v zimě jsem tam kromě běhu mohl maximálně šaškovat na spinningu nebo jezdit venku na zimákovi. Popřípadě běhat na páse. Jedna aktivita "zábavnější" než druhá.

Po zakoupení běžek jsem běžel dva maratony na podzim a to spíš proto, že to tak nějak vyšlo, než proto, že bych nad tím nějak hlouběji uvažoval. A dnes jsem na běhu přemítal o tom, proč jsem se já blbec upsal k jarnímu maratonu, když to znamená za prvé minimum běžek v době, kdy se na nich jezdit dá a za druhé opruz v podobě běhů ve smogu. Konkrétně dnes v Liberci situace podle Smogalarmu jen "vyhovující", přes týden i horší. Možná, že kdybych toho tento týden tolik nenaběhal, možná kdyby bylo slunečno nebo lepší vzduch, neměl bych dnes na běhu tyhle černé myšlenky. Ale na možná s nehraje a já při dnešním běhu vymyslel, že maraton poběžím, ale nebudu na něj trénovat ve smogu, na páse a za podobných "bohulibých" okolností.

Jak jsem už psal v příspěvcích týkajících se plavání - dělám to pro radost. Jsou dny, kdy se mi nechce jít běhat. Ale vím, že pak budu rád, že jsem byl. Ale představa, že tuhle samou trasu budu běhat do maratónu ještě několikrát (jediná cesta relativně po rovině s málo auty) se mi nejenže nelíbila, ale přímo se mi hnusila. Pořád jsem si dnes říkal: „Ty vole, proč nejsi na běžkách, kde je určitě sluníčko?“ Možná řeknete (Zombici úplně slyším :)), že když nechci pořádně trénovat, neměl jsem se na maratón hlásit. Jenže nikdo není dokonalý a mně dopředu ty souvislosti úplně nedošly. Motivace na jarní maratön taky není taková, jaká bude na podzim, protože za šest týdnů díru do světa neudělám. Ano, jsem neskromný. Chci zaběhnout na podzim pěkný čas a chci taky běhat běhy typu "Výlet na Karlštejn". Protože co máte z maratonu? Čas, to znamená jedno číslo a jeden skvělý zážitek. A hromadu anonymních tréninků. Místo nich ale můžete mít spoustu poznávacích běhů, na které, když si vzpomenete, tak se vám rozlije po tváři úsměv, jako mě u již zmiňovaného Karlštejna. Někdo na to nehraje, já jo.

Takže ne, nepřestávám běhat tempa, ale nebudu je běhat za každou cenu a když už ze smogu uteču a zaběhnu si nějaký pěkný poznávací běh, nelíbí se mi pak poslouchat, že jsem ho odpajdal jen kvůli tomu, že trenér nesleduje tepovku, ale jen tempo. Taková není má představa radostného sportování. Pěstujem zážitky. :-)) A aby toho nebylo málo, zase mě po 17 kilometrech začaly bolet paty a to i přesto, že boty mají naběháno cca 120 kilometrů a nic delšího, než 30 kilometrů.

Tak a teď obvyklá rekapitulace. V pondělí nic moc, jen posilovna a sauna. V úterý plavčo a odpoledne tempo 2x 5 km po 4:30 na pásu. Ble. :) Za tu hodinu a čtvrt jsem tam vypil asi dva litry tekutin.

Ve středu ráno jsem měl jít běhat s kamarádem, ale nakonec ho koleno nepustilo, tak jsem obkroužil šest km, pak dal 11 stovek a tři kiláčky domů. Odpoledne jedny rychloběžky, kvůli kterým jsem začátek týdne trochu tlačil na pilu. Jinak by se mi tam nevešly a kvůli tréninku na maraton bych je nestihl ani o víkendu. Čekal jsem, že to po úterním páse moc nepojede, ale jelo to docela pěkně. Po běžkách ještě sauna. Čtvrtek byl úplně volný. Jel jsem do Prahy na běžecké setkání. Pavlovy fotky tady. Pěkně jsme pokecali, jen je škoda, že to nebylo delší. Opět se někdo chytil a snažil se být vtipný tím, že mi nabízel sádlo. No hospoda se jmenovala "U Sádlů", ale to nic nemění na tom, že si sádlo nedám. :D

V Praze jsem přespal a druhý den se byl proběhnout v Krčském lese. Na cedulích bylo všude napsáno "Kunratický les", tak jsem si říkal, jestli ten Krčský není kus vedle a on je to ten samý. :) Moc se mi tamní trailíky líbily a určitě jsem tam nebyl naposledy.


 
V Krčáku s nezbytnou čepičkou :)

Ve volném čase jsem byl vyzvednout kamarádovi pětiprsté ponožky, navštívit kamarádku v obchodě Vivobarefoot a zajezdit si na motorce. :-D Taky prozkoumat sortiment dobrot v Marks & Spencer a zaplavat si v Axe. Jenže plavání se moc nepovedlo, protože Axa není bazén, ale obří nefunkční vířívka. Je tam totiž moc teplá fotka, hloubka na bouchnutí do kolene a u každé zdi kecající lidi. :-)) Zase je ale fajn cena koruna za minutu.


V sobotu jsem byl pro změnu zase běhat, ale jen volně, abych měl síly na neděli (což jsem stejně neměl. :-). V neděli plánovaný stupňovaný běh, jen jsem ho stupňoval opačně (8km/4:49/152 + 10km/5:02/159 + 6km/5:12/152). :D No a co se mi honilo hlavou už víte. Tento týden naběháno 80 kilometrů, což je pěkné, jen by to chtělo lepší podmínky pro lepší časy. :)


12 komentářů:

  1. Co na to rici? Ja s vidinou nadseni, radosti, vyletu, zazitku..:) beham skoro od uplneho zacatku a z hlediska strasiho chlapka musim rici, ze jinak by to ani (u me) neslo... Cisla se mi libi:), ale zazitky, zazitky a skvele pocity nic nepobije...
    Nezavodim rad:), ale na par zavodu se taky do roka vypravim.. Vidim jako spravnou strategii si uzit ten trening, mit zazitky, nabehat hafo km:)... Pak vetsinou prijdou na zavodech i vysledky. A kdyz ne? tak jsem mel aspon skvelou pripravu, vylety/vybehy..
    Moc jsi me potesil, kdyz zminil nas vylet na Karlstejn jako priklad..:).. To je presne o tom, jak to citim ja, SOS (starsi opotrebovanej strejda) :).
    [pro naruseni strukturovaneho treninku dodavam, ze nejsem zavodak, beham vetsinou do prace /z prace a "vylety", takove "pajdani" jak rikal Davidovo trener..:). Lonska stromovka nese muj osobak 3:04 ve veku 49 let]
    MSF! 12:)

    OdpovědětVymazat
  2. Na Jizerkách jsem včera byl. Sluníčko sice nesvítilo, ale zase tam bylo o to méně lidí. Těch 30 km na běžkách v čisté bílé přírodě a na čerstvém vzduchu se nedá porovnat s během dole v údolí po začouzené silnici. Je mi jasné, že až sleze sníh, tak bude nutné s během začínat skoro od nuly, ale třeba to nebude úplně od nuly a ty kilometry na běžkách se nějak pozitivně projeví. Už teď působí dobře na psychiku.

    Honza

    OdpovědětVymazat
  3. Dejve, dejve, cejtim v tom trochu ztratu motivace :) Uz aby tu byly prvni zavody aby se motivace navratila.
    Jinak te chapu, motivace se hleda spatne kdyz jsou zavody jeste hodne daleko. Ja osobne jsem to vyresil tak, ze jsem zacal zavodit i na bezkach. Moc mi to sice nejde, ale aspon je ta motivace neco delat.
    Ja osobne hledam ty zazitky predevsim v zavodech. Trenink je pro me nutne zlo, bez ktereho to nejde. Ono taky pri vybehu v pracovnim tydnu v pul sesty rano potme, kdyz to vsude smeka, se da tezko hledat nejakej zazitek. Beh me bavi, ale na tisickrat probehnute trati se fakt uz tezko nejakej zazitek hleda. Snad jen kdyz te od hlavy k pate nahodi nakladak rychle projizdejici tou nejvetsi kaluzi, ktera siroko daleko byla (a pak tejden kasilek rymicka, protoze diky tomu clovek prochladne). A pri plavani v bazenu se ty zazitky hledaji jeste podstatne hur.
    Pro me osobne je porad v tomhle ohledu nejlepsi kolo a posledni dobou i ty bezky. V podstate neznam nic uzasnejsiho nez vyjet jeste za tmy na bezkach treba ze smedavy a kdyz se povede a je jasno, tak to rano v minus deseti nekde kousek od Jizerky, nikde ani noha, cerstve vyrizla stopa.... fakt jsem asi nezazil nic hezciho :) Na druhou stranu vyjizdet v sobotu v jedenact dopoledne z Bedrichova fakt se zazitkama (pozitivnima) nema nic spolecnyho.

    OdpovědětVymazat
  4. Zdravím psychologa Dana a souhlasíííím ;) IM

    OdpovědětVymazat
  5. Jen tak dál, trofej pro uplakánky se mi tu na poličce nervózně třese na nového majitele...:-)))

    OdpovědětVymazat
  6. Proč myslíš, že se nedá nahradit běh běžkami? Osobně si myslím, že taková tříhodinová vyjížďka na běžkách dá člověku do vytrvalosti hodně. Je sice fakt, že intenzita (tepy) jsou o něco níž než při běhu, ale pro rozvoj obecné vytrvalosti, kterou při maratonu potřebuješ, jsou běžky výborná věc. Je sice fakt, že úseky musíš odběhat, ale proč nějaký dlouhý nudný běh nenahradit běžkami a trénink si pěkně zpestřit. Vždyť i pohybový aparát si touto změnou odpočine a zapojíš i horní polovinu těla.
    Osobně si myslím, že pokud člověk netrénuje na nějaké vyšší výkonnostní úrovni a sport dělá spíš pro zábavu, tak je ideální využívat takovýchto zpestření a trénink pak hned víc baví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V určité míře (obecná vytrvalost) se bžkami nahradit dá. Ale potřebuješ i zvyknout nohy (kolena, vazy, svaly) na delší zátěž a to je na běžkách jiné. A obecná vytrvalost není to, co bych potřeboval trénovat. To spíš speciální tempo a tak. Ale právě když nahradím všechny dlouhé běhy běžkami, tak mi odejdou při závodě kolena na 30. km. :)

      Takže ano, souhlasím s Tebou, ale já ten maraton přeci jen nechci jen doběhnout, ale tak pod těch 3:20 by to bylo fajn.

      Vymazat
  7. A kdyze bezis ten maraton? Q.

    OdpovědětVymazat