čtvrtek 12. prosince 2013

Čelovka z Číny - recenze

Moje stará čelovka Petzl byla ve své době (cca 6 let zpět jedna z nejlepších), ale v té době jsem neběhal nebo běhal hodně pomalu. Ale nedávno jsem na jednom večerním běhu v lese zjistil, že i když nastavím čelovku na plný výkon, tak to nestačí a z mírného kopce musím zpomalovat, abych nešlápl do rygolu (někde se uvádí i rigol) apod

Nastala tedy naléhavá potřeba koupě nové čelovky. Ty splňující mou představu se pohybují okolo 1600,-. Tolik se mi dávat nechtělo a tak jsem zabrousil na dealextreme a co jsem nenašel. Skoro přesnou kopii jedné dobré čelovky, jen s jinou diodou. A za čtvrtinovou cenu. Mám z Číny už jednu baterku na kolo a slouží dobře. Tak jsem neváhal a riskl to.

Originál Led Lenser H7 vs. moje kopie.
Po zhruba třech týdnech jsem ji měl doma. Na první pohled průměrné zpracování mě nepřekvapilo. Originál je myslím vodotěsný, já to raději zkoušet nebudu. Když jsem ji vzal na ukázku na běžeckou besídku, tak z ní upadlo regulační čudlík zrovna když ji vzal Bubo do ruky a Honza ji pak už do ruky vzít nechtěl, aby se prý nerozpadla úplně. Ale tak špatné to zase není. :)

Bubo si čte

Tady je pár fotek.

 
porovnání velikosti

 reflektor

pouzdro na baterie

krytka baterií

Když to vezmu postupně, tak na mě celkově působí drobným dojmem. Čekal jsem ji větší. Pásek kolem hlavy je v pohodě, ale vepředu v místě provlečení by mohl škrábat plast vystupující z přední části. Ale stejně mám na hlavě šátek nebo kulicha, takže to mi nevadí. Regulace na bateriovém pouzdře by měla fungovat od nuly do maxima, ale funguje tak, že do půlky dráhy se nic neděje a regulace probíhá v poslední pětině dráhy jezdce. Na mých fotkách není vidět, ale na těch z DX ano. Regulace světelného kužele páčkou na spodní straně reflektoru funguje dobře.

Reflektor lze naklopit ve třech krocích, přičemž jen první dva jsou použitelné. Spíše jen ten první. Poslední krok naklopí reflektor do pravého úhlu a to už je moc.

1. krok naklopení

2. krok naklopení

Noční fotky bez blesků můj foťák moc neumí, ale svítí opravdu dobře. Tyhle dvě jsem pořídil po půlnoci po návratu z Prahy. Ta první skutečnou svítivost a dosvit maličko (ale ne moc) nadhodnocuje a druhá hodně podhodnocuje.



Test v terénu při běhu dopadl dobře. Čelovka sedí na hlavě dobře. Testováno se šátkem "měla babka čtyři jabka". S kulichem by asi držela ještě lépe. Zadní ovládání regulace a přední zoom se po chvíli cviku dá nahmatat hned a tlačítko pro zapnutí/vypnutí jakbysmet. V praxi jsem ale měl zapnutý maximální výkon stále a snižoval jsem ho jen když jsem potkal pejskaře. Zoomování jsem si vyzkoušel a na nejužší kužel je dosvit opravdu daleký, ale vzhledem k lehké mlze jsem na konec neviděl. Takže budu používat nejširší osvětlenou plochu, kdy je dostatečně osvětlen i prostor před vámi. Trochu jsem měl strach z jen tříkrokového sklopení reflektoru, ale je to v cajku. Jeden úhel stačí.

Výdrž baterií doplním, až bude známá. Ale nečekejte žádnou přesnou dobu. :)

4 komentáře:

  1. Já před rokem nakupoval na ebay, něco na způsob tohodle:
    http://www.ebay.com/itm/600Lm-CREE-XP-G-R5-LED-Headlamp-Headlight-Zoom-18650-ch-/180963912110
    Před rokem mě to i s dopravou vyšlo na 400Kč, na jeden 18650 článek to vydrží docela dlouho (na B7 nebo P100 jsem vyšel přes noc, ale když bylo nějaký světlo, přepínal sem intenzitu nebo na pár místech přes vesnice i zhasínal).
    Základní kužel příjemně širokej, zoom paprsek dosáhne hóodně daleko, výbornej na hledání vzdálených turistických značek
    I po roce pořád slouží, přežila 30km ve slejváku. Pouze jsem ztratil záslepku nabíjecího konektoru, tak ho přelepuju.

    OdpovědětVymazat
  2. něco podobného jsem měl asi za 250Kč :-) http://www.jizdnikola.net/celovka-mwave-3w-apollon-p24620 - ty budeš mít lepší diodu. Problém je v životnosti AAA baterek v chladu - takže jsem nechal jen parabolu a k ní napevno přivedl napájení, ta regulace je beztak k prdu a ještě se energie v tom "jezdci" ztrácí. Tohle by byla jiná káva : http://www.led-expert.cz/ledshop/eshop/13-1-LED-svitilny/34-2-Cyklisticke-svitilny/5/184-Cyklisticka-LED-svitilna-a-celovka-XML-T6-silver - akorát nevím, co by ta váha na hlavě udělala. (bateruku hodit do kapsy) Honzis

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za recenzi Davide, mám stejný problém s mojí stávající čelovkou Petzl. Tak jsem si po přečtení Tvého článku objednal něco podobného z Číny - akorát je to Q5 a údajně má 500 lumenů, tak jsem zvědav.
    odkaz: http://www.aliexpress.com/item/Ultra-Bright-Cordless-Mining-CREE-Q5-LED-Lamp-Head-light-Torch-Headlamp-Zoomable-for-Camping-Hiking/730846134.html
    Jiřík

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem pořád v jednom kole, letos chci jet pryč na motorce a sháním ještě čelovku. Někdo zkušenosti s Petzl? http://www.outdoorove.cz/289-outdoorove-vybaveni/334-celovky-svitilny/celovka-petzl-myo-rxp

    OdpovědětVymazat