čtvrtek 28. ledna 2021

Letňo zimní pelmel s obřím krmítkem a nezbednou sýkorkou

Už chvíli si říkám, že si na blog dám pár fotek našeho kvítí - jen tak pro potěchu oka. Doma bych to v počítači musel dlouho hledat a tady jen kliknu a můžu se kochat a těšit na teplo. No a teď po dvou zasněžených víkendech na zahradě to bude takový pěkný kontrast. :) Loni ani předloni sněhu moc nebylo a Pája se těšila, že si sníh na chatičce konečně užije. Užila. První víkend jsme prohazovali sníh od brány a cestičky a druhý víkend jsme skoro zapadli 50 m od brány a pak dvě hodiny dělali "koleje" ve sněholedu. Je čas koupit řetězy. :-D

Proti toku času...

ojíněná stračka

Popíjíme rádi, suchý únor nebude :-D


















Na začátku zimy nám pumpu obydlela sýkorka koňadra. Nejdřív nadávala, když jsme ji "vypumpovali" s vodou. Potom, co jsem pletivem zadělal otvor, se zdálo být vše pořádku. Ale při dalším pumpování koukám, že lítá ve válci nahoru a dolů a sice tam byla roztomilá, ale že bych chtěl mít naděláno ve studni, to úplně ne. Pája se jí zastávala, ale vyhrál argument, že jsme neplatili desetitisíce za budku pro sýkorku.

Radil jsem se s odborníky a ti poradili nainstalovat ptačí budku nedaleko. A opravdu, po pár týdnech od zadělání studny se někdo nastěhoval do budky. Ale jestli to byla ta samá sýkorka, to už nezjistíme.

koňadra v pumpě

obydleno

A poslední dva víkendy - předminulý:

Sklepával jsem sníh z borovic.

makáči :)

Frankovka z Valtic

ranní otužování

výlet z Brtníků





A minulý víkend:

Tady už to bylo na dobré cestě.



S tím, jak přibylo sněhu jsem si všiml, že slunečnice ubývá v krmítkách raketovým tempem a ani mnou vyrobené krmítko "Mastodont" nevydrží déle, než týden. Vyrobil jsem tedy ještě větší a nazval ho "Megalodon". :-D Pletivo mi zbylo od minula, spárovky jsem našel doma, vruty a háčky taky a tak chybí jen pořádný řetízek, ale s tím vydržím do otevření obchodů.

Megalodon :)


Výlet v sobotu jsme raději zvolili tak, abychom nemuseli vyjíždět autem. Sice po dvou hodinách od našeho příjezdu projel pluh, ale nechtěli jsme to pokoušet. :)




V neděli přijela Míla a tak jsme se prošli v okolí Šluknova a potom do odpoledne lenošili v chatičce.



jeden z prvních návštěvníků

A nechyběl ani tradiční zimní přechod Jizerek. Sice se zavřenou restaurací, ale zato s domácími bramboráky a pivem. :-)

autor: Josef Vaníček


3 komentáře:

  1. No.. my (alkoholici), co drzime suchy unor... tak velmi pozorne vnimame mnozstvi fotografii s vinem... Co vic, uz je tretiho:), a tak si vsimnu i "pivonky"..:)... zname to pivni rostliny.
    No jste tam opravdu jak zapadli vlastenci! Drzim palce na jaro, je videt, jak se laskas s fotkami kytek a letni zahrady... tak se se uz moc tesis na vysadby. Drzim palce! 12:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To víš, že těším.:-) Už mám na předpěstování měsíční jahody, za oknem nám rozkvetla narciska, kterou jsem omylem vykopal při rozšiřování záhonů na dýně (a ani jsem nevěděl, čeho je to cibulka) a semínka už mám rozdělená na květiny/na jídlo a na předpěstovat/rovnou do země.

      Držím pěsti na suchý únor, ale pro tebe to bude brnkačka. Slibuji, že na blogu nebude v únoru na fotkách žádný další alkohol. :)

      Vymazat
  2. To jsou ale pěkné kytičky, radost pohledět, některé jsem ani neznala. Mi už na zahrádce taky něco málo kvete, hlavně tulipány a narcisky. Už jsem se akorát dívala, že si koupím pracovní boty na zahradu , ať si neničím svoje oblíbené tenisky, to by byla velká škoda a já jinak boty na zahradu nemám :/.

    OdpovědětVymazat