neděle 14. listopadu 2021

Zapomenutý výlet, Oybin a Liščí

První z těchto výletů mi jaksi zapadl a tak ho sem dávám se značným zpožděním. Koncem srpna jsem se rozhodl, že se před dovolenou u moře ještě pořádně proběhnu a prozkoumám oblast Ralska z hlediska pomologického. :-) Krátce před tím jsem totiž četl článek o starých ovocných odrůdách, některých už téměř nebo úplně zapomenutých. Tak jsem si naplánoval běh po zaniklých vesnicích, abych mohl zdokumentovat, co tam kde roste a poslat autorovi článku jako podklad pro případný podrobný průzkum. Starých jabloní, slivoní, hrušní a třešní tam bylo nepočítaně, tak snad to splnilo účel. Ale samozřejmě tam bylo krásně i na běh bez účelu.

průběh soláry

bývalá Prosíčka

sadec a zlatobýl







Stará lípa v Jablonečku


houby z vesmíru :-)

skalní byt o kus dál

trasa

Na výletě na Oybin a Hvozd jsme se domluvili s holkama a Lubošem. Luboš byl nakonec marod, tak jsme na prázdné parkoviště dorazili ve třech. Výhodu poměrně brzkého příjezdu jsem si uvědomil až při sestupu k hradu, kdy se u pokladny tvořila celkem slušná fronta. Tučňák naplánovala trasu na 15 km, Pulec sýčkovala, že to bude 25 a taky nakonec bylo. Tučňák zase říkala, že to byla naše vina. :-D

parkoviště "vláčků" vozících turisty na místní kopce

Oybin











v soutěsce

palčák

Kelchsteine

vpravo Holubí kámen

Vidíme Ještěd.



s tučňákem a pulcem na Hvozdu



Na německé straně Hvozdu byl jen malý německý stánek a na české je velká německá hospoda s cenami jen v eurech. Super... My se najedli z vlastních zásob a nenechali jsme si zkazit náladu. A pivo jsme si nakonec dali až cestou domů ve Lvové spolu s gáblíkem. Výlet se podařil, počasí bylo krásné a už plánujeme další výlet.

sestup z Hvozdu byl náročnější

Aby to nevypadalo, že se Páje nevěnuju, hodím sem fotky z výletu z chatičky, kdy jsme chromou Kesinku udali a taky si mohli zajít na výlet. Dojeli jsme autem do Liščí(ho?) a udělali pěkný okružní výlet lesem. 



tohle jsem viděl poprvé





Žádné komentáře:

Okomentovat